Internațional

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Șapte din zece români consideră că apartenența la UE aduce beneficii României

Ziarul de Vrancea
5 dec 2023 2095 vizualizări

În același timp, un sfert dintre respondeții unui sondaj INSCOP cred că România ar trebui să iasă din Uniune, iar aproape 20% vor ieșirea din NATO n în caz de război, 50,5% spun că ar lupta, 11,8% s-ar ascunde, iar 19,4% ar emigra

 

 

Șapte din zece români (69%) consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii României, procentul situându-se în media UE, relevă cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European, care mai arată că 75% dintre români spun că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână, unul din cele mai ridicate procente din UE. Eurobarometrul a fost prezentat miercuri de PE, cu șase luni înainte de alegerile europene, care sunt programate să aibă loc între 6 și 9 iunie 2024. Principalele motive invocate de respondenții din România în legătură cu aceste beneficii sunt noi oportunități de lucru aduse de UE (42%), îmbunătățirea nivelului de trai (28%), urmate de contribuția UE al menținerea păcii (25%) și cooperarea cu alte state europene (25%).

De asemenea, imaginea UE printre cetățenii europeni a rămas stabilă din martie acest an: UE are imagine pozitivă în rândul a 45% dintre cetățeni, o imagine neutră - 38%, o imagine negativă - 16%. În România, UE are o imagine pozitivă printre 49% dintre cetățeni, o imagine neutră - 35% și o imagine negativă - 14%.

În opinia cetățenilor români participanți la sondaj, prioritățile Parlamentului European ar trebui să fie sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (35%) și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (34%).

Majoritatea europenilor (57%) sunt interesați de alegerile viitoare pentru Parlamentul European, un rezultat stabil în comparație cu primăvara anului 2023 (1 punct procentual mai mult), dar cu 6 puncte procentuale mai mare decât în toamna anului 2018, într-un moment similar anterior ultimelor alegeri europene. 60% dintre români afirmă că sunt interesați de alegerile europene din 2024.

Dintre cetățenii români care au răspuns sondajului, 75% au spus că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână. Este al cincilea procent din UE, după Danemarca (86%), Olanda (82%), Suedia (80%) și Polonia (76%) și la egalitate cu Grecia (75%). Prezența la alegerile europene din 2019 a fost de 51,2% în România.

Rusia, principalul pericol

Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre români consideră că Rusia reprezintă un pericol pentru România, în timp ce 8,6% indică Ungaria, iar 8,2% SUA, conform unui sondaj realizat de INSCOP. Un sfert dintre respondenți cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană și aproape 20% se pronunță în favoarea ieșirii din NATO, în timp ce peste 50% au o părere bună despre faptul că NATO și SUA trimit mai multe trupe în România. În cazul unui război în care România ar fi atacată, 50,5% declară că ar lupta să-și apere țara, peste 11% s-ar ascunde până trece războiul și aproape 20% ar emigra. Peste o treime dintre români consideră că Hamas este responsabil pentru conflictul din Gaza, iar aproape jumătate cred că Rusia e vinovată pentru conflictul din Ucraina. Legat de războiul din Ucraina, cea mai mare temere se referă la creșterea prețurilor și a costului vieții, mai mult de jumătate dintre români se informează despre război de la televizor, iar unu din cinci români declară că nu urmărește evenimentele din Ucraina.

Vinovatul pentru războiul din Ucraina

49.8% dintre români cred că Rusia este principalul vinovat de declanșarea războiului din Ucraina. 14.6% menționează SUA, 8.8% Ucraina, 4.6% NATO, iar 2.9% UE. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 19.4% dintre cei chestionați.

34.5% dintre respondenți sunt de părere că Ucraina va câștiga războiul, în timp ce 32.6% cred că Rusia va fi învingătoare, iar 32.9% nu știu sau nu răspund.

64.7% dintre participanții la sondaj sunt de acord cu afirmația ”pentru a se opri războiul, Rusia ar trebui să se retragă și să returneze Ucrainei teritoriile ocupate”, în timp ce 24.5% sunt de părere că ”pentru a se opri războiul, Ucraina ar trebui să facă anumite concesii Rusiei”. 10.1% din totalul eșantionului nu pot aprecia sau nu știu, iar 0.7% nu răspund.

Rugați să indice care este cea mai mare temere privind războiul din Ucraina, 41.6% dintre respondenți menționează creșterea prețurilor și a costului vieții, 23.9% atacarea de către Rusia a unor țări membre NATO. 19.5% declară că nu au nicio temere, iar 12.1% sunt îngrijorați de creșterea numărului de refugiați.

21.9% cred că Rusia reprezintă un pericol pentru România în foarte mare măsură, 34.9% în mare măsură, 21.4% în mică măsură, 18% în foarte mică măsură / deloc.

Ieșirea din Uniunea Europeană

25.7% dintre respondenți cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană, în timp ce 70.3% se opun unei astfel de idei. 4% dintre cei chestionați nu știu sau nu răspund la această întrebare. De asemenea, 18.9% dintre respondenți cred că România ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 77.3% împărtășesc părerea contrarie.

57.1% dintre români au o părere bună despre faptul că NATO și SUA trimit mai multe trupe în România, deoarece ne apără de Rusia. 35.5% au o părere proastă, deoarece trimiterea de trupe NATO și SUA în România va supăra Rusia.

”În ciuda valului masiv de dezinformare, românii nu cred că ieșirea din NATO sau UE este o opțiune, ceea ce reprezintă un element cu adevărat pozitiv. Se observă însă o diminuare a culpabilizării Rusiei în cea ce privește declanșarea războiului din Ucraina, indicator ce coboară sub 50% și un echilibru între cei care cred că Ucraina, respectiv Rusia, vor câștiga războiul, atitudine determinată de percepția că ofensiva Ucrainei din acest an nu și-a atins obiectivele. Trebuie remarcat, ca aspect negativ, faptul că 35,5% dintre cei chestionați consideră că trimiterea de mai multe trupe ale NATO și SUA în România ar supăra Rusia, un procent important, în timp ce 57,1% au o părere bună despre acest fapt, cam tot atâția cât privesc Rusia drept o amenințare la adresa României (56,4%)”, a declarat George Scutaru, director general New Strategy Center.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda New Strategy Center în perioada 6-14 noiembrie 2023. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Șapte din zece copii de la sate n-au mers niciodată la un spectacol de Crăciun

doar 1% dintre adolescenți spun că nu au motive de stres în perioada sărbătorilor de iarnă

Peste 75% dintre copiii de la sate nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun sau într-o excursie în vacanța de iarnă, dar le-ar plăcea să o facă, relevă datele ultimului sondaj realizat de fundația World Vision România.  ”Șase din zece copii de la sate (58.8%) nu au avut ocazia să viziteze un târg de Crăciun, deși își doresc acest lucru, iar un sfert dintre adolescenții din mediul rural (25.8%) vor să meargă pentru prima dată la un astfel de târg”, arată datele studiului "Adevăruri ale Crăciunului la sat pentru copii și adolescenți", realizat de World Vision România.

Potrivit documentului, trei sferturi dintre copiii de la sate (peste 75%) nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun, dar ar fi încântați să o facă, iar aproape jumătate dintre adolescenți (45.2%) împărtășesc aceeași dorință.

”În plus, mai mult de șapte din zece copii din mediul rural (76.5%) nu au avut niciodată ocazia unei excursii în vacanța de iarnă, iar peste jumătate dintre adolescenți (peste 53%) sunt la rândul lor dornici să trăiască această experiență de sărbători. Același sondaj arată că mai mult de opt din zece copii (peste 86%) nu au fost niciodată la cinematograf în vacanța de iarnă, iar peste șase din zece adolescenți (60.6%), de asemenea, nu au trăit această experiență”, au mai transmis reprezentanții organizației.

Emoțiile copiilor și adolescenților de Crăciun: stres, tristețe, plictiseală

Potrivit organizației, șapte din zece copii și adolescenți se simt triști sau plictisiți în vacanța de iarnă, din diferite motive. Majoritatea copiilor și adolescenți se gândesc că nu se mai pot juca ca altă dată cu zăpadă, nu au prieteni cu care să joace, dar și pentru că în satul lor nu se păstrează tradițiile de sărbători ca odinioară. Doi din zece copii (19%) sunt triști în perioada sărbătorilor pentru că își văd părinții stresați din cauza banilor. Mai mult de unu din zece copii (14.5%) de la sate se simt triști sau plictisiți în perioada de sărbători pentru că nu au nimic distractiv de făcut, iar 12.7% sunt abătuți la gândul că nu vor avea nimic interesant de povestit când se vor întoarce la școală.

UNICEF: 29% dintre copiii români trăiesc în sărăcie relativă

Unele dintre cele mai bogate țări din lume - Franța, Islanda, Norvegia, Elveția și Marea Britanie - au înregistrat creșteri semnificative ale sărăciei în rândul copiilor în perioada 2014-2021, potrivit datelor publicate de UNICEF. Letonia, Lituania, Polonia și Slovenia au înregistrat cele mai mari scăderi, arată datele raportului. În România, 29% dintre copii trăiau încă în sărăcie relativă, în perioada 2019-2021, ceea ce reprezintă cea mai mare rată dintre statele membre ale UE

Raportul constată că, în ciuda scăderii generale a sărăciei cu aproape 8% în 40 de țări între 2014 și 2021, la sfârșitul anului 2021 existau încă peste 69 de milioane de copii care trăiau în gospodării cu venituri mai mici de 60% din venitul național mediu. ”România a înregistrat o evoluție pozitivă în ceea ce privește reducerea nivelului ratei de sărăcie a veniturilor copiilor între perioada 2012-2014 și perioada 2019-2021 (-22,5%). Cu toate acestea, 29% dintre copii trăiau încă în sărăcie relativă în perioada 2019-2021, ceea ce reprezintă cea mai mare rată dintre statele membre ale UE”, a mai transmis organizația.

Potrivit acesteia, în 2022, rata de deprivare materială și socială severă în cazul copiilor era de peste 30% în România. Aceasta este la un nivel de aproape 12 puncte procentuale diferență față de Bulgaria, țară plasată pe poziția a doua în UE în anul respectiv. ”În plus, România are și cea mai mare prevalență a sărăciei persistente a copiilor (perioade prelungite sau episoade repetate de sărăcie) - 25% - dintre țările incluse în studiu. Experiențele persistente de sărăcie de-a lungul copilăriei pot fi asociate cu rezultate deosebit de negative pentru copii, exacerbând dezavantajele pe care sărăcia le creează deja. Unul dintre motivele principale ale ratei ridicate a sărăciei în rândul copiilor din România ar putea fi legat de impactul limitat al beneficiilor de protecție socială în reducerea sărăciei în rândul copiilor”, a mai transmis UNICEF.

În 2021, în medie, sistemul de transfer de venituri a redus sărăcia infantilă cu 42,4% în țările analizate, în timp ce în România impactul protecției sociale a rămas marginal și a redus sărăcia infantilă cu mai puțin de un sfert.

Mai mulți vârstnici, găsiți într-un imobil, în condiții improprii

Polițiștii și procurorii au făcut, miercuri, percheziții în Bucuești și în județul Ilfov, într-un dosar lipsire de libertate în mod ilegal și înșelăciune. Mai mulți vârstnici, cu dizabilități fizice sau psihice, fără moștenitori, au fost găsiți într-un imobil, în condiții improprii.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2017 - prezent, mai multe persoane ar fi identificat femei și bărbați, având vârste înaintate și fără moștenitori legali, cu dizabilități fizice și/sau psihice, după care le-ar fi plasat într-un imobil, în condiții improprii, sub supraveghere permanentă, împrejurare în care le-ar fi agresat fizic și le-ar fi proferat jigniri și amenințări, pentru intimidarea acestora. ”Din cercetări, s-a stabilit că, inoculându-le persoanelor vătămate false impresii de apartenență ori afecțiune, cinci dintre bănuiți s-au căsătorit cu persoanele vătămate, deși diferențele de vârstă sunt foarte mari, după care le-ar fi deposedat, fie prin efectul legii (în urma decesului unei persoane vătămate), fie prin acte juridice subsecvente căsătoriilor, de bunurile imobile, în scopul valorificării acestora”, a mai transmis Poliția.

De asemenea, două persoane cu pregătire juridică ar fi oferit celorlalți bănuiți consultanță, pentru încheierea sau, după caz, obținerea de la autoritățile competente a unor înscrisuri necesare demersului infracțional, legăturile maritale dintre bănuiți și persoanele vătămate fiind oficializate în baza unor înscrisuri medicale ori alte documente puse la dispoziția oficiilor de stare civilă.

Potrivit unor surse judiciare, principalul suspect în dosar are 46 de ani și se căsătorise cu o femeie de 73 de ani. Două dintre cele șase case preluate de la victime au fost deja vândute, iar în casa unde erau bătrânii s-au găsit peste 22.000 de euro. Gruparea era formată din 8 persoane, între care bărbatul de 46 ani, mama și concubina lui, dar și trei surori, toate majore.  Victimele erau, în general, persoane fără moștenitori legali, deținătoare de bunuri imobile (case, apartamente, trenuri). Este vorba despre o femeie și cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani.

Femeie dată în urmărire internațională, prinsă de polițiștii din Dolj

O femeie dată în urmărire internațională, după ce a comis infracțiuni de vătămare corporală și furt calificat în Germania, a fost prinsă de polițiștii din Dolj.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au anunțat, miercuri, că polițiștii au prins în Calafat, o femeie de 25 de ani, din localitate, urmărită internațional.  “Față de aceasta, autoritățile judiciare din Germania au emis mandat european de arestare în vederea extrădării, pentru comiterea pe teritoriul acestui stat infracțiunilor de vătămare corporală și furt calificat”,  au menționat polițiștii. Femeia a fost prezentată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova care a emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, fiind introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj.

Un bărbat a fost găsit mort într-o locuință din Neamț

Un bărbat a fost găsit mort într-o locuință din județul Neamț, iar în acest caz există suspiciuni de omor, cercetările fiind preluate de procurori.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț au anunțat că polițiștii din Roman au fost sesizați miercuri dimineața, de către o femeie în vârstă de 53 de ani, cu privire la faptul că a descoperit un bărbat decedat, la locuința acestuia din localitatea Horia. “A fost informat procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, fiind constituită echipă operativă formată din polițiști de investigații criminale, criminaliști și polițiști din cadrul Poliției municipiului Roman și Secției de Poliție Rurală Dulcești”, au precizat polițiștii. Anchetatorii au menționat că există suspiciuni de omor în acest caz.

Florin Cîțu, la DNA în dosarul achiziției de vaccinuri din pandemie

Fostul premier Florin Cîțu a ajuns, miercuri, la DNA pentru a fi audiat în dosarul achiziției de vaccinuri din pandemie. ”Nu vreți să așteptăm un pic să mergem înăuntru și după vedem ce se întâmplă acolo, vorbim”, a spus Florin Cîțu.

Plenul Senatulului a votat, pe 29 noiembrie, cu 90 de voturi pentru, 2 voturi contra și 3 nu au votat, ridicarea imunității senatorului PNL Florin Cîțu, în urma solicitării Parchetului General privind dosarul achiziției de vaccinuri din perioada pandemiei

DNA a solicitat Senatului și Președinției ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, ambii fiind la USR la momentul comiterii faptelor. Procurorii îi acuză de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în legătură cu achizițiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depășind un miliard de euro.

Un fost vice la ANAF scapă de 13 ani închisoare prin prescrierea faptelor

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus marți încetarea procesului penal împotriva fostului vicepreședinte al ANAF Șerban Pop, pe motiv că faptele de corupție de care era acesta acuzat s-au prescris.

În septembrie 2022, Șerban Pop primise la Curtea de Apel București o pedeapsă de 13 ani pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, însă la judecarea apelului Instanța supremă a constatat că faptele s-au prescris, astfel încât condamnarea de la instanța de fond a fost anulată. Șerban Pop trebuie să plătească însă suma de 2,5 milioane euro, reprezentând mita reținută în sarcina lui.

Fostul vicepreședinte al ANAF se alătură unui șir lung de oameni importanți care au scăpat de dosarele de corupție, ca urmare a aplicării unor dispoziții ale Curții Constituționale privind prescrierea faptelor. În acest dosar, Șerban Pop a fost acuzat de DNA că, în perioada 31 ianuarie - 23 decembrie 2008, a pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro, din care ar fi primit în patru tranșe, în conturile unor companii offshore pe care le controla prin interpuși, 2.500.000 euro.

Banii ar fi fost primiți, în perioada 8 septembrie - 23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasați de firma omului de afaceri ar fi fost transferați într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de același om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferați mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel national

Ministerul Sănătății a anunțat, marți seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă, având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați. "În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe", precizează Ministerul Sănătății.

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare. "Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani", arată Ministerul Sănătății.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.