Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Mii de autori piratați pentru a antrena inteligența artificială

Ziarul de Vrancea
22 aug 2023 569 vizualizări

Zadie Smith, Stephen King, Rachel Cusk și Elena Ferrante se numără printre miile de autori ale căror opere piratate au fost folosite pentru a antrena instrumente de inteligență artificială, se arată într-un articol publicat în The Atlantic.

Mai mult de 170.000 de titluri au fost introduse în modelele gestionate de companii precum Meta și Bloomberg, potrivit unei analize a „Books3” - setul de date folosit de aceste firme pentru a-și construi instrumentele de inteligență artificială.

Books3 a fost folosit pentru a antrena LLaMA al Meta, unul dintre modelele lingvistice de mari dimensiuni - cel mai cunoscut dintre acestea fiind ChatGPT al OpenAI - care poate genera conținut pe baza modelelor identificate în exemple de texte. Setul de date a fost utilizat, de asemenea, pentru a antrena BloombergGPT de la Bloomberg, GPT-J de la EleutherAI și „probabil” că a fost utilizat în alte modele de inteligență artificială.

Titlurile conținute în Books3 sunt aproximativ o treime ficțiune și două treimi non-ficțiune, iar majoritatea au fost publicate în ultimele două decenii. Alături de scrierile lui Smith, King, Cusk și Ferrante, lucrările protejate de drepturi de autor din setul de date includ 33 de cărți de Margaret Atwood, cel puțin nouă de Haruki Murakami, nouă de Bell Hooks, șapte de Jonathan Franzen, cinci de Jennifer Egan și cinci de David Grann.

De asemenea, figurează cărți de George Saunders, Junot Díaz, Michael Pollan, Rebecca Solnit și Jon Krakauer, precum și 102 romane de tip pulp ale fondatorului scientologiei L. Ron Hubbard și 90 de cărți ale pastorului John MacArthur.

Acest lucru vine după un proces intentat luna trecută de trei scriitori - Sarah Silverman, Richard Kadrey și Christopher Golden - care au susținut că operele lor protejate de drepturi de autor „au fost copiate și incluse ca parte a formării” LLaMA de la Meta. Analiza a arătat că scrierile celor trei reclamanți fac într-adevăr parte din Books3.

OpenAI, compania din spatele chatbot-ului AI ChatGPT, a fost, de asemenea, acuzată că și-a antrenat modelul pe opere protejate de drepturi de autor. Indiciile privind sursele datelor de antrenament ale OpenAI se află într-o lucrare publicată de companie în 2020, care menționează două „corpusuri de cărți bazate pe internet”, dintre care unul se numește Books2 și se estimează că ar conține aproape 300.000 de titluri. Un proces din iunie afirmă că singurele site-uri care oferă atât de mult material sunt „bibliotecile din umbră”, cum ar fi Library Genesis (LibGen) și Z-Library, prin care cărțile pot fi asigurate în vrac prin intermediul sistemelor torrent.

Shawn Presser, dezvoltatorul independent de inteligență artificială care a creat inițial Books3, a declarat că, deși înțelege îngrijorările autorilor, a creat baza de date pentru ca oricine să poată dezvolta instrumente de inteligență artificială generativă și își face griji cu privire la riscurile pe care le presupune faptul că marile companii dețin controlul asupra tehnologiei.

În timp ce un purtător de cuvânt al Meta a refuzat să comenteze pentru The Atlantic utilizarea Books3 de către firmă, un purtător de cuvânt al Bloomberg a confirmat că firma a folosit setul de date.

Musk vrea să elimine textul din linkurile știrilor care apar pe platforma X

Elon Musk face eforturi pentru a schimba modul în care apar linkurile de știri pe platforma sa de social media X, numită anterior Twitter, într-o mișcare care ar putea submina capacitatea editorilor de știri de a atrage audiență. X intenționează să elimine leadul/textul, păstrând în același timp doar imaginea principală din linkurile către articolele de știri partajate pe platformă, a spus Musk într-o postare.

Mișcarea este probabil o încercare a lui Musk de a-i determina pe utilizatori să petreacă mai mult timp pe X și de a-i împinge să opteze pentru serviciul de abonament pentru mai multe detalii. Nu este clar cum va afecta această mișcare agenții de publicitate de pe platforma despre care Musk a susținut în iulie că avea 540 de milioane de utilizatori lunar.

În prezent, linkurile de știri apar în cronologia utilizatorilor sub formă de ”carduri” împreună cu o imagine, o adresă sursă și un text prescurtat.

Un astfel de ambalaj ajută la atragerea de clicuri și îi ajută pe editori să câștige cititori. Dar, cu linkurile scurtate, utilizatorii ar putea ajunge să scrie ceva text împreună cu postările lor și, în cele din urmă, ar putea lua în considerare serviciul premium al X, care permite o singură postare de până la 25.000 de caractere.

Odată cu schimbările, Musk prezintă X ca o platformă mai relevantă pentru creatorii de conținut. Abonații premium pot posta acum videoclipuri mai lungi, postările lor sunt afișate mai sus și primesc, de asemenea, o parte din veniturile din publicitate.

Una din cinci femei însărcinate suferă abuzuri medicale în Statele Unite

O americancă din cinci suferă abuzuri medicale în timpul sarcinii sau al nașterii, potrivit unui studiu recent al autorităților sanitare publicat marți, care evidențiază din nou situația de criză ce vizează monitorizarea femeilor însărcinate din Statele Unite.

Cele mai frecvente abuzuri care au fost raportate sunt următoarele: primirea unui refuz sau faptul de a fi ignorată după o solicitare de ajutor, agresiuni verbale sau mustrări, violarea intimității fizice, amenințări privind neprimirea unui tratament sau primirea forțată a un tratament nedorit.

Acest studiu publicat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție sanitară din Statele Unite, a chestionat aproximativ 2.400 de femei cu vârste de peste 18 ani în legătură cu perioadele în care erau însărcinate cu primul lor copil.

Studiul arată că femeile de culoare sunt cele mai susceptibile să sufere abuzuri medicale (30% dintre ele), urmate de femeile hispanice (29%) - comparativ cu procentul de 18% înregistrat în rândul femeilor albe.

"Ca medic, mamă și femeie de culoare, este demoralizant să aflu cât de comune sunt aceste abuzuri", a declarat într-un comunicat Wanda Barfield, o directoare din cadrul CDC. "Știm că rasismul și discriminările pot duce la întârzieri ale tratamentelor și, uneori, la decese tragice pe care am fi putut să le evităm", a adăugat ea.

Rata mortalității materne este în creștere în Statele Unite de mai mulți ani și se află în prezent la unul dintre cele mai ridicate niveluri din rândul țărilor industrializate. Mortalitatea maternă desemnează decesul femeilor survenit în timpul sarcinii, al nașterii sau la scurt timp după naștere.

Între 2018 și 2021, această rată a crescut în Statele Unite de la 17,4 decese la 100.000 de nașteri până la 32,9 decese la 100.000 de nașteri.

Marea majoritate a acestor decese sunt evitabile, au subliniat autoritățile sanitare americane.

Potrivit studiului publicat marți, aproximativ 40% dintre femeile de culoare au declarat că au suferit discriminări în timpul sarcinii sau al nașterii, în principal din cauza culorii pielii lor, precum și din cauza vârstei sau a greutății corporale.

În plus, femeile care nu dețin o asigurare medicală sau o asigurare publică au raportat mai multe abuzuri decât femeile care dețin o asigurare medicală privată. 

Medvedev: Rusia ar putea anexa regiunile separatiste georgiene

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, afirmă că Rusia ar putea anexa regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia într-un articol de opinie publicat într-un ziar proguvernamental. Amintind evenimentele din 2008, Medvedev spune că Georgia "era destinată să joace rolul unui berbece împotriva Rusiei". "Ideea de a se alătura Rusiei este încă populară în Abhazia și Osetia de Sud", a scris el într-un articol publicat miercuri dimineață de ziarul rusesc Argumenti i Fakti. "Este foarte posibil să fie pusă în aplicare dacă există motive întemeiate pentru asta", a adăugat Medvedev. Complexul militar-industrial american este principalul beneficiar atât al conflictului georgian din Osetia de Sud, cât și al celui ucrainean, arată Dmitri Medvedev în articolul său. "Conflictul dintre Georgia și Osetia de Sud a devenit pentru America și aliații săi cea mai importantă experiență de război hibrid din spațiul post-sovietic", afirmă aliatul lui Putin.

"Procesul de reînarmare a trupelor georgiene a umflat conturile companiilor producătoare americane", a scris el, subliniind că aceasta este "o schemă comună, testată în mod repetat pe diferite continente". Medvedev susține că acum se efectuează și livrări masive de arme NATO, tancuri, drone, explozibili, inclusiv muniție, care au fost de mult timp scoase în afara legii. "Încă o dată, principalii beneficiari sunt întreprinderile complexului militar-industrial american. Este în interesul lor să prelungească conflictul cât mai mult posibil. Nimic personal, doar afaceri", a subliniat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Șaisprezece morți și 36 de răniți după un accident rutier în Mexic

Cel puțin 16 persoane au murit și alte 36 au fost rănite în urma unui accident de autobuz care a avut loc, marți, pe autostrada Cuacnopalan-Oaxaca, din centrul Mexicului. Autobuzul, care transporta localnici și migranți, s-a ciocnit cu un camion pe autostradă, în apropierea graniței dintre statele Oaxaca și Puebla, a arătat, într-o declarație, Procuratura din Oaxaca. Accidentul rutier a provocat moartea a cel puțin opt bărbați și opt femei, inclusiv un minor.

Motivul accidentului nu este cunoscut, dar procuratura a afirmat că va desfășura o anchetă cu experți pentru a stabili ce s-a întâmplat pentru a cauza ciocnirea și a vedea dacă vreo persoană poate fi făcută responsabilă.

A murit David Jacobs, creatorul serialului „Dallas”

David Jacobs, creatorul serialelor de mare audiență de la CBS „Knots Landing”, „Dallas” și „Paradise”, a murit. El avea 84 de ani, scrie Variety.

Jacobs, care s-a luptat cu Alzheimer timp de mai mulți ani, a murit duminică la Providence Saint Joseph Medical Center din Burbank. Fiul său, Aaron, a confirmat pentru Variety vestea morții sale.

Jacobs a creat telenovela originală „Dallas”, care a fost difuzată timp de 14 sezoane, între 1978 și 1991, și serialul reboot cu același nume care a fost difuzat între 2012 și 2014. El a fost, de asemenea, creatorul serialului spinoff „Dallas" „Knots Landing”, care a debutat în 1979 și a fost difuzat timp de 14 sezoane până în 1993.

Pe lângă „Dallas” și „Knots Landing”, Jacobs a creat împreună cu Robert Porter serialul western „Paradise” (1988-1991). Printre celelalte credite de scenarist se numără „Four Corners”, „Family”, „Dallas: The Early Years”, „Kingston: Confidential” și „Bodies of Evidence”.

Jacobs a fost producătorul executiv al serialelor „Lois & Clark: The New Adventures of Superman” și „Homefront” de la ABC, pentru care a obținut două nominalizări la Emmy.

Născut la 12 august 1939, în Baltimore, Jacobs a obținut o diplomă BFA la Maryland Institute College of Art și un master în istoria artei la Hunter College din New York. A scris mai multe cărți, printre care „Master Painters of the Renaissance”, din 1968, și „Chaplin, the Movies & Charlie”, din 1975, și a scris pentru publicații precum Esquire, Newsweek, Holiday și New York Times Magazine. A lucrat, de asemenea, ca redactor de articole pentru American Heritage.

Un român a murit și alți șase au fost răniți într-un accident auto în Slovacia

Un cetățean român a murit și alți șase au fost răniți după ce mașina în care se aflau s-a ciocnit cu un autocar pe drumul dintre două sate în regiunea Presov din Slovacia, a anunțat miercuri agenția slovacă de presă TASR, care citează echipele locale de intervenție. Cetățenii români se aflau într-o mașină de șapte locuri.

"O persoană a murit și șase au fost rănite. La momentul accidentului, în autocar se aflau nouă pasageri și șoferul, toți scăpând cu bine", a spus un purtător de cuvânt al serviciului de intervenție pentru situații de urgență din regiunea Presov.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.