Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Doi români din trei sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene

Ziarul de Vrancea
4 mar 2018 739 vizualizări

Doi din trei români (66%) sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene (UE), cu mult peste media europeană (57%), potrivit raportului Eurobarometru publicat de Comisia Europeană (CE).

Valorile care reprezintă cel mai bine Uniunea Europeană sunt drepturile omului (34% în România, 33% media UE), democrația (32% România, 33% UE) și pacea (32% România, 40% UE). “Românii continuă să creadă în Europa și în valorile pe care aceasta le promovează. Avem nevoie de încrederea și dinamismul lor, în construirea viitoarei Uniuni Europene, ale cărei baze se vor pune la summitul de la Sibiu, din 2019, în timpul Președinției române a Consiliului UE”, a declarat șeful reprezentanței CE, Angela Cristea. Totodată, mai bine de jumătate dintre români tind să aibă încredere în Parlamentul European (56%, față de 45% media europeană) și în CE (50% față de o medie europeană de 42%). Încrederea în instituțiile naționale este însă mai redusă. ”De exemplu, 21% dintre români au încredere în guvern. Pentru următorul an, 35% dintre români declară că situația economică națională va fi mai proastă, înaintea lor plasându-se grecii (48%), croații și britanicii (39%). Dar, când vine vorba de situația economică a Uniunii Europene, unul din doi cetățeni români, similar cu media UE, declară că aceasta este mai degrabă bună și foarte bună”, se arată în raport. Dacă vorbim despre viitor, 47% dintre români cred că UE se îndreaptă în direcția bună, ponderea fiind peste media europeană cu 17 puncte procentuale. În ce privește România, direcția în care se îndreaptă țara este apreciată drept greșită de 64% dintre respondenții români, în timp ce la nivel european media este de 49%.

Inteligența artificială poate reproduce vocea umană în mai puțin de un minut

Cincizeci de secunde de "ascultare” îi sunt necesare inteligenței artificiale pentru a putea clona vocea unui om. Cercetătorii care lucrează pentru gigantul chinez Baidu au creat o inteligență artificială care poate reproduce fidel vocea unui om după ce o ascultă anterior preț de numai 50 de secunde. AI-ul celor de la Baidu are la bază sistemul propriu de sintetizare Deep Voice, care era folosit până acum pentru conversia textului în vorbire. Acesta a parcurs un proces de antrenare care a constat în ascultarea 2.400 de vorbitori, însumând peste 800 de ore de audio. În mod normal, clonarea veritabilă a unei voci umane se face după parcurgerea a 100 de pasaje audio a câte 5 secunde fiecare. Însă, după doar 10 pasaje audio de 5 secunde AI-ul celor de la Baidu este deja capabil să păcălească sistemele de recunoaștere vocală în 95% din cazuri. Faptul că poate învinge în majoritatea cazurilor sistemele de recunoaștere vocală nu înseamnă că automat AI-ul chinezilor poate păcăli și creierul uman, însă, conform cercetătorilor, este un imens pas înainte față de vocile artificiale folosite în prezent pe orice smartphone. Clonarea vocii umane poate avea numeroase aplicații. Cercetătorii chinezii vorbesc în primul rând despre pacienții care și-au pierdut vocea și și-ar putea-o recăpăta pe această cale. De asemenea, aplicațiile de smartphone ar putea fi configurate să citească texte chiar cu vocea utilizatorului. O altă idee de aplicare a acestei tehnologii vizează jocurile electronice. Dezvoltatorii ar putea crea pe cale artificială o mare diversitate de voci pentru caracterele din joc, voci care să nu poată fi distinse de cele umane. Bineînțeles că cercetătorii chinezi nu vorbesc și despre aplicațiile negative ale acestei tehnologii, care ar putea varia de la crearea unor știri false cât mai credibile, până la învingerea sistemele de securitate bazate pe recunoaștere vocală.

Șeful Boeing: "Taxiurile zburătoare" vor deveni realitate în următorii zece ani

Șeful uneia dintre cele mai mari companii aeronautice, Boeing, este de părere că orașele vor cunoaște beneficiile transportului aerian pe distanțe mici în următoarea decadă. Dennis Muilenburg, șeful Boeing, crede că așa-numitele taxiuri zburătoare, care vor transporta pasagerii în orașe vor deveni realitate mult mai repede decât ne imaginăm acum. În prezent, sunt deja create prototipuri funcționale, tehnologia necesară fiind disponibilă. Era vehiculelor urbane zburătoare este suficient de aproape pentru ca autoritățile să înceapă deja să se gândească la regulile viitoarelor șosele 3D, este de părere CEO-ul Boeing. Șeful Boeing nu este singur în optimismul său. Acesta este susținut și de un recent studiu realizat de Deloitte, care vorbește despre drone comerciale cu 2-5 locuri care vor arăta ca o evoluție a elicopterelor actuale și care vor începe să intre pe piață încă din 2020. Boeing a cumpărat anul trecut Aurora Flight Sciences, o companie care dezvoltă taxiuri zburătoare împreună cu Uber, alt nume important care investește atât în mașini autonome, cât și în vehicule zburătoare. Aurora activează în acest domeniu încă din anii ’80 și are în portofoliul său una dintre cele mai avansate mașini zburătoare – un vehicul zburător electric autonom, numit eVTOL. Primele zboruri-test publice ale eVTOL vor începe peste doi ani. Și principalul rival al Boeing, Airbus, experimentează în acest domeniu și chiar pare să fie un pas înainte. A3, divizia din Silicon Valley a Airbus, a realizat deja la finalul lunii ianuarie primul test al taxiului aerian autonom Vahana. Din cauza numeroaselor complicații și măsuri de siguranță care trebuie luate, cel mai probabil transportul oamenilor pe calea aerului în cadrul metropolelor va fi precedat de dronele care vor transporta mărfuri, precum cele folosite de Amazon pentru livrări.

Trump și May numesc „iresponsabile” comentariile lui Putin privind arsenalul nuclear al Rusiei

Președintele american Donald Trump și prim-ministrul britanic Theresa May au căzut de acord duminică în timpul unei convorbiri telefonice că afirmațiile lui Vladimir Putin potrivit cărora Rusia are arme nucleare care ar putea trece de sistemul de apărare anti-rachetă al SUA sunt „iresponsabile”, scrie Politico. Putin a anunțat vineri că Rusia are arme nucleare care ar putea trece de sistemele de apărare americane, precum și drone subacvatice și rachete intercontinentale. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat ulterior că oficialii americani nu sunt surprinși de declarațiile lui Putin. Tensiunile dintre Rusia și SUA au crescut în ultimii ani. Recent, Rusia a fost acuzată că s-a implicat în alegerile prezidențiale americane din 2016. May și Trump au discutat de asemenea și despre faptul că Siria împreună cu Rusia și Iranul ar trebui să ceară un armistițiu imediat în Siria. Rusia și SUA susțin grupări diferite în războiul din Siria: Kremlinul îl susține pe președintele sirian Bashar al-Assad în timp ce SUA sunt de partea grupărilor rebele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.