Internațional

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cu cine votează pro-rușii din România

Ziarul de Vrancea
4 sep 2022 626 vizualizări

Poate surprinzător, atitudini mai favorabile Moscovei se regăsesc în zonele cu populație majoritară de etnie maghiară

Românii cu atitudini pro-Rusia sunt reprezentați de tinerii fără locuri de muncă ori educație superioară, persoane cu atitudini populiste și votanții partidelor populiste, printre care și AUR, arată o analiză a Centrul pentru promovarea Participării și Democrației (CPD) al SNSPA.

Conform analizei, deși în 2021 a existat o creștere a încrederii în Rusia, aceasta s-a prăbușit în 2022, odată cu războiul din Ucraina. Cei mai mulți susținători cu atitudini pro-Moscova au vârste cuprinse între 30 – 44 de ani, fiind urmați de categoria 18 – 29 de ani. Cea mai mică încredere în Rusia o au românii de 60 de ani.

O altă statistică arată că cea mai mare parte a publicului pro-Rusia înclină către AUR (17%) și UDMR (10%), fiind urmate de PSD (6%), USR (3%) și PNL (2%).

CPD subliniază în cercetare că publicul favorabil Rusiei includea, în 2019 și 2021, mai mulți tineri, tendință care nu se mai regăsește în 2022. Tinerii cu educație superioară nu mai au încredere în Rusia. Cu toate acestea, tinerii inactivi (fără loc de muncă sau lipsiți de educație superioară) au încredere în Rusia în mai mare măsură decât alte segmente. Același lucru este valabil și pentru persoanele mai puțin informate, ca și pentru votanții din regiuni cu reprezentare ridicată a minorității maghiare (regiunea Centru).

În rândul muncitorilor (gulere albastre), în 2019 încrederea în Rusia era mai ridicată decât media la nivelul populației, dar în 2022 este la nivelul acestei medii. Atitudinea populistă și votul pentru AUR devin predictor pentru încrederea în Rusia, scrie PressHub.

CIA susține că România a devenit o țară sursă de canabis

n și în documentele Agenției Naționale Antidrog de la București se vorbește despre faptul că aproape jumătate din captura de canabis este produsă în România

România este o țară sursă de canabis. Acesta este cel mai recent verdict al specialiștilor în informații de la CIA, în raportul de țară actualizat cu privire la România.

Pe marginea plantațiilor agricole cu porumb sau floarea-soarelui din Bărăgan pot fi văzute câmpuri întregi cu planta Cannabis Sativa (cunoscută și ca marijuana sau cânepă), care crește liber pe marginea drumurilor.

Oricine trece pe marginea drumurilor din Bărăgan poate observa cum cresc liber plante de canabis. Unele ajung și la doi sau chiar trei metri înălțime. Această plantă, Cannabis Sativa, a fost trecută de autoritățile din România, încă din 1992, pe lista plantelor pentru care trebuie autorizații speciale de cultivare.

O explicație cu privire la substanțele pshioactive conținute de această plantă o oferă Andrei Apetrei, unul dintre cei mai importanți producători de canabis medicinal din România. Aceasta a explicat că diferența este făcută de concentrația de THC (Tetrahidrocanabinol), care este substanța activă principală din cannabis, întâlnită în drogurile vegetale hașiș și marijuana. “Legal, ai dreptul să cultivi în România canabis cu o concentrație de THC mai mică sau egală cu 0,2%. Ca om care se ocupă de mulți ani cu agricultura, pot să vă spun că, într-adevăr, pe câmp, în țara noastră, crește liber o plantă canabis sativa cu o concentrație de THC undeva între 0,3% și 1%”, ne-a declarat Andrei Apetrei. Asta înseamnă, spune Apetrei, că “dacă te prind procurorii DIICOT că ai cultivat sau ai cules astfel de plante, poți să ai mari probleme cu justiția”.

Inginerul agronom Andrei Apetrei afirmă că planta Canabis este de origine tropicală și că pentru a ajunge la maturitate are nevoie de condiții de căldură și umiditate care nu pot fi întâlnite în țara noastră. “Între 180 și 220 de zile de căldură, ceea ce la noi nu putem avea decât în solarii sau în spații special amenajate. Ceea ce noi știm că este marijuana e de fapt Cannabis Indica, care în zone tropicale poate ajunge la o concentrație de THC de până la 32-33%. În România, în spații profesional amenajate poți cultiva anumiți hibrizi de canabis cu o concentrație de THC care se ridică undeva între 5 și 12%. Și doar cei ce se pricep foarte bine la această meserie pot ajunge până la o concentrație de 20%”, mai spune Apetrei.

Canabis în solarii

 În ultimii ani s-au înmulțit comunicatele de presă ale procurorilor DIICOT, care anunță capturi tot mai mari de canabis pe teritoriul țării noastre, dar și producători ilegali de canabis. Săptămâna trecută, spre exemplu, au fost reținuți 4 cetățeni care au construit în județul Bihor două solarii de mari dimensiuni pentru a cultiva canabis. Aceștia achiziționaseră 6 hectare de teren agricol, într-o locație izolată, muntoasă și greu accesibilă, înconjurată de pădure, iar procurorii au descoperit acolo, în solariile prevăzute cu sisteme de irigare și ventilație, 2.628 de plante de canabis, în diferite stadii de dezvoltare.

În raportul de activitate pe 2021 al Agenției Națională Antidrog se afirmă că “iarba de canabis prezintă o disponibilitate în creștere, numărul de capturi fiind de aproape trei ori mai mare față de acum 10 ani”. De asemenea, “Canabisul rămâne cel mai capturat drog la nivel național”. Agenția anunță că au fost confiscate aproape 3 tone ce au provenit din peste 3600 de capturi. “96,98% (2892,553 kg) din cantitatea totală confiscată provine din 122 de capturi semnificative”, se spune în document. Dar poate cea mai importantă mențiune din raportul Agenției Antidrog este că “42,6% din cantitatea de canabis confiscată a avut ca țară de producție România”.

Recent, specialiștii serviciului de informații externe ale Statelor Unite ale Americii, CIA, au modificat în raportul de țară despre România datele referitoare la drogurile ilicite. Astfel, România este acum “a source country for cannabis”. În vechea evaluare cu privire la drogurile ilicite din România, din anul 2020, CIA nota că țara noastră este un “punct major de transbordare pentru heroină din Asia de Sud-Vest care tranzitează pe ruta balcanică și cantități mici de cocaină din America Latină către Europa de Vest”.

Nutriționist: Lipsa micului dejun, unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri alimentare la școlari

Nutriționistul-dietetician Adina Rusu consideră că începutul noului an școlar reprezintă o provocare atât pentru copii, care trebuie să treacă brusc de la programul lejer de vacanță, la rutină și disciplină, cât și pentru părinți, nevoiți să includă acum noi atribuții în programul zilnic, deja supraîncărcat în cele mai multe cazuri. Potrivit acesteia, în toată această nouă organizare, alimentația școlarilor și a adolescenților poate reprezenta o provocare, importanța ei fiind extrem de mare atât pe termen scurt, pentru funcționarea la parametrii optimi în viața de zi de zi, cât și pe termen lung, pentru menținerea sănătății fizice și psihice.

“Unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri alimentare pe care îl regăsim la școlari este nerespectarea meselor principale ale zilei și, în special, lipsa micului dejun, fenomenul fiind tot mai des întâlnit cu înaintarea către adolescență. Mai mult, acest obicei pare să fie mai frecvent în cazul familiilor cu un nivel socio-economic scăzut”, a declarat nutriționistul-dietetician ieșean Adina Rusu.

De altfel, susține aceasta, în ceea ce privește obiceiurile alimentare, influența modelului parental este evidentă și în cazul adolescenților.

“În special pentru școlari, micul dejun poate fi considerat cea mai importantă masă a zilei. Astfel, consumul unei mese înainte de a începe ziua de școală se asociază cu o îmbunătățire a atenției și concentrării, cu rezultate mai bune la teste, cu mai multă energie, cu un aport mai crescut de vitamine și de minerale și chiar cu o greutate corporală mai sănătoasă. Micul dejun este în mod special important pentru școlarii mici al căror creier consumă jumătate din energia totală a organismului. Astfel, elevii care consumă un mic dejun sănătos se pot concentra mai bine asupra sarcinilor primite și sunt mai puțin distrași de influențele exterioare sau de ceilalți elevi. De asemenea, sunt capabili să înțeleagă mai ușor ceea ce li se predă și rețin mai bine informațiile primite”, a afirmat Adina Rusu.

Mai mult decât atât, conform studiilor, elevii care iau micul dejun tind să aibă rezultate mai bune la testele de matematică, citire sau știință.

“Cercetătorii cred că acest lucru poate fi determinat de faptul că micul dejun furnizează energia necesară pentru a crește aptitudinile cognitive, abilitățile de gândire și viteza cu care cei mici pot rezolva probleme. Micul dejun îi furnizează organismului glucoza de care are nevoie pentru a-și produce energia necesară funcționării până la masa de prânz. Atunci când școlarii merg la cursuri fără a mânca, glicemia lor, deja scăzută, devine tot mai mică, făcându-i și pe aceștia lenți, înceți și chiar irascibili. Copiilor flămânzi le lipsește energia necesară și motivația pentru a participa la activitățile din clasă, în timp ce malnutriția și deficitul de micronutrienți le afectează sănătatea fizică, psihică și socială”, a explicat Adina Rusu.

Nutriționistul spune totodată că beneficiile micului dejun nu se rezumă doar la performanțele școlare. Conform studiilor, copiii care mănâncă dimineață cu regularitate au un aport cu 20 până la 60% mai mare de fier și de vitamine B și D, comparativ cu școlarii care sar peste această masă. În plus, cei care consumă micul dejun tind să aibă un aport mai crescut de fibre și mai redus de grăsimi și de colesterol. Consumul micului dejun este asociat și cu o greutate corporală mai bună și cu un risc mai redus de obezitate la copii.

“Este foarte important ca la micul dejun să se opteze pentru alimente cu un indice glicemic scăzut, bogate în fibre și în proteine de bună calitate. De exemplu, o cană de lapte cu cereale integrale sau un mic dejun care să includă pâine integrală, legume și ou fiert, brânzeturi sau produse tartinabile sănătoase, cum ar fi humusul sau untul de arahide, pot reprezenta opțiuni echilibrate pentru un mic dejun rapid și sănătos. Pe lângă conținutul de macro și de micronutrienți, un astfel de mic dejun, bogat în fibre, este asociat cu o mai bună sațietate, ajutând la reducerea consumului de gustări nesănătoase pe parcursul zilei”, a precizat nutriționistul Adina Rusu.

În opinia sa, în ceea ce privește gustările pe care le pot avea cei mici la școală, acestea pot fi constituite din fructe, legume, nuci, migdale, fistic, caju sau alte oleaginoase, precum și, ca excepție, din batoane de cereale sau biscuiți integrali, acestea din urmă alese cu un conținut cât mai redus de zahăr.

“Este foarte important de reținut faptul că un copil care ia micul dejun acasă și care are o masă de prânz consistentă nu are nevoie de gustări foarte încărcate energetic. Studiile arată că, în prezent, copiii au mai multe gustări ca niciodată, astfel că le revine părinților rolul de a-i obișnui din primii ani de viață cu mâncăruri sănătoase, cât mai sărace în zaharuri rafinate și în grăsimi nesănătoase, lăsând opțiunile nesănătoase ca excepții”, a conchis nutriționistul-dietetician Adina Rusu.

Ciolacu și Cîmpeanu se bat pe haznalele școlare

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis într-un mesaj cu ocazia începerii noului an școlar că „toaletele din fundul curții sunt o rușine” și trebuie să dispară definitiv într-o țară europeană. „Școli și grădinițe deschise! Fără restricții! Aceasta este normalitatea unui început de an școlar, cu părinți și bunici care sunt alături de copiii și nepoții lor în prima zi de școală! Cu multă emoție și speranță, cu șoapte de încurajare la ureche și fără separare la gardurile școlii. Este primul pas pentru a face uitați acești doi ani grei și lungi, cu o pandemie extrem de prost gestionată care a lăsat urme adânci asupra copiilor. Lucrurile s-au schimbat din acest punct de vedere, dar nu este suficient. Trebuie să înțelegem că #RomâniaEducată trebuie să funcționeze pentru toți, nu doar pentru elitele privilegiate. Toți copiii, inclusiv cei din familii cu venituri mici, trebuie să aibă acces la educație de calitate”, a scris Ciolacu, luni, pe Facebook.

Acesta a adăugat că investițiile în infrastructura școlară sunt esențiale și ele trebuie să continue. „Toaletele din fundul curții sunt o rușine și ele trebuie să dispară definitiv într-o țară europeană. Dar trebuie să ne asigurăm că toți copiii vor beneficia de sistemul de educație. De aceea, PSD va fi o voce puternică la dezbaterile din Parlament pe tema noilor legi ale educației pentru a corecta orice discriminări și inechități! Succes tuturor în noul an școlar”, a adăugat Ciolacu.

„Este o problemă exagerată și este legată de multe ori de calitatea Educației. E o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învâțând în aceste școli, ea este o dovadă. Dar ea trebuie rezolvată. Clar. Și va fi rezolvată”, a spus recent ministrul Educației.

Ucrainean, găsit mort în apele râului Tisa, la opt metri de malul românesc

Cadavrul unui bărbat cu cetățenie ucraineană a fost găsit, luni dimineață, în apele râului Tisa, la opt metri de malul românesc. Trupul neînsuflețit a fost dus la Serviciul de Medicină Legală pentru necropsie.

Potrivit datelor furnizate de Poliția județeană Maramureș, autoritățile au fost sesizate prin apel la 112, luni dimineață, la ora 09.30, despre faptul că în albia râului Tisa, la aproximativ 8 metri față de malul românesc, se află cadavrul unui bărbat. „Deplasați la fața locului, după ce cadavrul a fost scos din albia râului de către ISU Sighetu Marmației, polițiștii l-au identificat ca fiind un bărbat, de 50 de ani, din Ucraina. Cadavrul a fost transportat la morga spitalului din Sighetu Marmației, în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului”, informează IPJ Maramureș. Polițiștii fac cercetări cu privire la decesul bărbatului, în cadrul unui dosar pena privind infracțiunea de ucidere din culpă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.