Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:SUA, tot mai îngrijorate că Putin ar putea escalada războiul din Ucraina

Ziarul de Vrancea
17 sep 2022 856 vizualizări

Printre opțiunile de care se tem americanii se află și posibilitatea ca Rusia să atace centre de aprovizionare din România

Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul și agențiile de informații americane par mai îngrijorate ca niciodată că președintele rus Vladimir Putin ar putea escalada războiul din Ucraina pentru a compensa retragerea sa umilitoare din ultima perioadă, relatează New York Times.

Oficialii americani nu știu ce formă ar putea lua escaladarea, dar multe dintre opțiunile pentru care se pregătesc sunt sumbre: un bombardament mai nediscriminatoriu al orașelor ucrainene, o campanie de ucidere a unor lideri ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei, situate în țări NATO precum Polonia și România, care canalizează cantități extraordinare de arme, muniție și echipament militar în țară.

Această relatare a efortului administrației de a controla escaladarea războiului se bazează pe conversații cu mai mult de o duzină de înalți oficiali americani, în timp ce aceștia se străduiesc să calibreze următorii pași, sperând să se bazeze pe progresele Ucrainei fără a declanșa un conflict mai larg. Acestea se întâmplă pe măsură ce ucrainenii fac progrese, iar rușii, deocamdată, sunt încă în dezordine.

Oficialii americani cred că, până acum, au reușit să-și mărească asistența militară, de informații și economică acordată Ucrainei, pas cu pas, fără a provoca Moscova la represalii pe scară largă cu vreo mișcare majoră.

Ei spun că, aproape sigur, ar fi reacționat cu putere dacă Washingtonul ar fi oferit Ucrainei, la începutul războiului, tipul de sprijin pe care îl primește acum, cum ar fi informații care i-au permis Ucrainei să omoare generali ruși și să țintească depozite de arme, tancuri și sisteme rusești de apărare aeriană, cu atacuri cu rachete ghidate de mare precizie. În schimb, americanii cred că strategia lor progresivă și refuzul de a oferi Ucrainei arme avansate sau avioane care ar putea ajunge adânc în Rusia, a limitat conflictul.

Dar Putin a devenit din ce în ce mai frustrat, din cauza problemelor întâmpinate de campania sa militară. “Într-adevăr, răspundem destul de restrâns, dar asta este deocamdată. Dacă situația va continua să se dezvolte în acest fel, răspunsul va fi mai serios”, a spus Putin vineri, după ce a participat la un summit regional din Uzbekistan.

Forțele ruse și-ar pregăti retragerea din Herson

Forțele ruse își pregătesc posibile căi de retragere din regiunea Herson (sud), unde au scufundat în Nipru nouă vagoane pentru a improviza o trecere în zona hidrocentralei Kahovskaia, afirmă Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin informativ sâmbătă seara. “În legătură cu acțiunile reușite ale forțelor noastre privind scoaterea din funcțiune a tuturor podurilor peste fluviul Nipru în direcția Herson, invadatorii au început să-și amenajeze căi de retragere”, indică Statul Major ucrainean. Potrivit armatei, în zona hidrocentralei Kahovskaia, pentru a construi în viitor o trecere, trupele inamice au scufundat nouă vagoane.

Anterior, agenții de presă ucrainene au relatat că în orașul Herson ocupat temporar se auzeau sâmbătă explozii puternice. Se presupune că s-ar da lupte de stradă. Unii observatori ucraineni au presupun că soldații ruși își reglează conturi între ei.

Peste 50 de magistrați belgieni, închiși pentru a vedea cum trăiesc deținuții

Ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, a anunțat sâmbătă că 55 de magistrați din țara sa vor fi închiși până duminică, pentru a vedea direct cum este viața de deținut.

Magistrații, care s-au oferit ca voluntari, au ajuns în cursul dimineții la închisoarea din Haren, o instituție penitenciară nouă, cu o capacitate de 1190 de locuri. Oficial, aceasta se va deschide în 30 septembrie, a declarat agenției citate o purtătoare de cuvânt al administrației penitenciarelor din Belgia.

Până duminică după-amiaza, când urmau să fie eliberați, cei 55 au fost tratați ca deținuți obișnuiți. “Magistrații știu, evident, cum merg lucrurile într-o închisoare, dar experimentarea directă le dă o ocazie unică, ceea ce le va putea fi de folos la pronunțarea unor pedepse în deplină cunoștință de cauză”, a arătat Van Quickenborne într-un comunicat.

Tototdată, personalul penitenciar se va pregăti pentru deschiderea închisorii de tip nou, cu celule mici, în care se va dezvolta “o abordare modernă”, a declarat ministrul flamand.

Programul magistraților în închisoare este cel normal zilnic pentru condamnați. Ei au primit aceleași mese și au participat la aceleași activități obligatorii; printre altele, au făcut de serviciu la bucătările și la spălătorie. Stingerea este la orele 22, a precizat ministrul.

Ungaria, sancționată în premieră de UE, pierde o sumă colosală de bani europeni

Executivul Uniunii Europene a recomandat ieri suspendarea unei finanțări de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria din cauza corupției, primul caz de acest fel în blocul celor 27 de țări.

UE a introdus noua sancțiune financiară în urmă cu doi ani tocmai ca răspuns la ceea ce consideră că reprezintă subminarea democrației în Polonia și Ungaria, unde premierul Viktor Orban a supus instanțele, mass-media, ONG-urile și mediul academic, precum și restricționarea drepturilor migranților, homosexualilor și femeilor în timpul celor peste un deceniu la putere. “Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE”, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn.

El a evidențiat nereguli sistemice în legile privind achizițiile publice din Ungaria, garanții insuficiente împotriva conflictelor de interese, deficiențe în ceea ce privește urmărirea penală eficientă și lipsuri în alte măsuri de combatere a corupției. Hahn a declarat că Comisia recomandă suspendarea a aproximativ o treime din fondurile de coeziune prevăzute pentru Ungaria din bugetul comun al blocului pentru 2021-27, în valoare totală de 1.1 de trilioane de euro.

Cele 7,5 miliarde de euro în cauză se ridică la 5% din PIB-ul estimat al țării pentru 2022. Țările UE au acum la dispoziție până la trei luni pentru a lua o decizie cu privire la această propunere.

Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile sale cu fonduri UE în perioada 2015-2019, potrivit OLAF, organismul antifraudă al blocului comunitar, de departe cel mai ridicat nivel dintre cele 27 de țări UE.

Iran: Proteste violente la înmormântarea unei tinere ucise de poliția morală

Proteste violente au izbucnit sâmbătă, în vestul Iranului, la înmormântarea unei tinere care a murit după ce a fost reținută de poliția morală, care a aplicat reguli stricte legate de portul hijabului, iar forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstranții. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat protestatarii strigând sloganuri antiguvernamentale după ce s-au adunat în Saqez, orașul natal al victimei, Mahsa Amini.

Aceștia au venit din orașele din apropiere, din provincia Kurdistan a Iranului, pentru a o plânge pe tânăra de 22 de ani care a murit vineri, într-un spital din capitala Teheran. Mulțimea a scandat “Moarte dictatorului”, o referire la Liderul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, în timp ce unele femei și-au scos eșarfele de pe cap.

Poliția a fost văzută trăgând cu gaze lacrimogene și un bărbat a fost prezentat într-un videoclip cu o rană la cap. Reuters nu a putut autentifica videoclipurile.

Protestele s-au extins în capitala provinciei, Sanandaj, și au continuat până târziu în noapte. Videoclipurile din rețelele sociale au arătat mulțimi scandând “Saqez nu este singur, este susținut de Sanandaj”.

Participanții au fost văzuți confruntându-se cu poliția împotriva revoltelor, pe fondul unor focuri de armă sporadice. Alte videoclipuri postate i-au arătat pe tineri dând foc cauciucurilor și aruncând cu pietre în poliția împotriva revoltelor, prin nori de gaze lacrimogene.

În ultimele luni, activiștii pentru drepturile omului au îndemnat femeile să-și îndepărteze public vălurile, un gest pentru care ar putea fi arestate pentru că sfidează codul vestimentar islamic, în timp ce conducătorii țării reprimă “comportamentul imoral”. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat cazuri de ceea ce par a fi acțiuni dure din partea unităților de poliție morală împotriva femeilor care și-au îndepărtat hijabul.

Autoritățile au lansat anchete cu privire la moartea lui Amini, dar un medic legist a declarat sâmbătă că rezultatele testelor criminalistice ar putea dura trei săptămâni. Ministrul de Interne Abdolreza Rahmani Fazli a declarat pentru televiziunea de stat că nu a existat niciun raport că tânăra ar fi fost bătută.

Poliția a spus că Amini s-a îmbolnăvit în timp ce aștepta împreună cu alte femei reținute la o secție de poliție a moralității, respingând acuzațiile de pe rețelele de socializare că ar fi fost bătută. Poliția a declarat anterior că Amini a suferit un infarct după ce a fost dus la secție pentru a fi “educată”. Rudele ei au negat că ar fi suferit vreo boală cardiacă. Personalități proeminente ale sportului și artei au postat comentarii critice pe rețelele sociale despre moartea lui Amini, iar proteste au avut loc vineri în Teheran, pe fondul prezenței puternice a poliției.

Observatorul de blocare a internetului NetBlocks a raportat vineri o întrerupere semnificativă a internetului” la Teheran, legându-o de proteste.

În conformitate cu sharia, sau legea islamică a Iranului, impusă după revoluția din 1979, femeile sunt obligate să-și acopere părul și să poarte haine lungi și largi pentru a-și acoperi siluetele. Persoanele care nu respectă regula se confruntă cu mustrări publice, amenzi sau arestări. La câteva decenii după revoluție, conducătorii clerici încă se luptă să aplice legea, multe femei de toate vârstele și din toate mediile purtând haine pe talie, scurte și eșarfe viu colorate, împinse înapoi pentru a expune o mulțime de păr.

Grav accident rutier în China: 27 de persoane au murit

Douăzeci și șapte de persoane au murit, duminică, într-un accident rutier produs în sud-vestul Chinei, a anunțat televiziunea de stat CCTV. “Este cel mai grav accident rutier de la începutul anului. S-a întâmplat pe o autostradă din provincia rurală Guizhou”, a precizat CCTV. În autobuzul care s-a răsturnat pe o parte a drumului se aflau 47 de persoane.

Alain Robert, “Spiderman francez”, a escaladat Turnul Total, la 60 de ani

“Spiderman”-ul francez Alain Robert a escaladat, fără echipament, Turnul Total din cartierul financiar La Défense, pentru a marca împlinirea a 60 de ani, iar apoi a fost reținut, relatează BBC.

Alain Robert a urcat pe Turnul TotalEnergies din cartierul de afaceri Defense fără frânghii sau ham. “Vreau să transmit oamenilor mesajul că a avea 60 de ani nu înseamnă nimic. Încă poți să faci sport, să fii activ, să faci lucruri fabuloase”, a declarat el agenției de presă Reuters. După ce a ajuns în vârful turnului, el a fost arestat.

Robert a urcat de mai multe ori pe Turnul TotalEnergies. De data aceasta, i-a luat doar 60 de minute să ajungă în vârful clădirii de 187 de metri și 48 de etaje. “Mi-am promis în urmă cu câțiva ani că, atunci când voi ajunge la 60 de ani, voi urca din nou acel turn pentru că 60 de ani simbolizează vârsta de pensionare în Franța”, a spus el după urcare.

El a adăugat că scopul ascensiunii a fost, de asemenea, să crească gradul de conștientizare cu privire la încălzirea globală, potrivit Reuters. Robert este cunoscut pentru că a urcat pe clădiri înalte din întreaga lume. Faptele sale îndrăznețe includ și Burj Khalifa din Dubai - cea mai înaltă clădire din lume.

De obicei, își face cascadoriile fără a anunța sau fără permisiune și a fost arestat de mai multe ori.

Capitala Kazahstanului se numește din nou Astana

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokaïev, a semnat, sâmbătă, o lege conform căreia capitala țării se numește din nou Astana, rupându-se astfel de “moștenirea” fostului șef de stat Nursultan Nazarbaiev. Astana primise în 2019 numele Nur-Sultan.

Legea semnată sâmbătă prevede modificări ale Constituției. Conform acestora, președintele poate avea un singur mandat la conducerea țării, însă de șapte ani. Până acum, Constituția prevedea că un președinte poate fi ales de două ori consecutiv pentru mandate de cinci ani.

Președintele propusese și organizarea de alegeri prezidențiale anticipate în această toamnă, dar propunerea încă nu a fost confirmată oficial. Parlamentul a aprobat anterior schimbările.

India reintroduce ghepardul pe teritorul său după 70 de ani

Opt gheparzi vor fi aduși în India, sâmbătă, din Namibia, această specie fiind consideată dispărută de pe teritoriul indian de peste 70 de ani, relatează BBC.

Cei opt gheparzi vor fi eliberați de premierul Narendra Modi, care împlinește 72 de ani. Felinele vor sta mai întâi o lună într-un perimetru de 10 kilometri, apoi într-un spațiu mai mare pentru aclimatizare și pentru a se obișnui cu împrejurimile. Apoi, cele cinci femele și trei masculi vor fi eliberați în sălbăticie.

Gheparzii au fost aduși din Namibia cu un avion cargo Boeing -717, urmând ca la Parcul Național Kuno să fie duși cu elicopterul.

Gheparzii au împărțit jungla cu alte feline de talie mare precum leii și tigrii, dar au dispărut acum 70 de ani. Sunt cele mai rapide animale terestre din lume, capabile să atingă o viteză de până la 113 km pe oră. Este pentru prima dată când un carnivor mare este mutat de pe un continent pe altul și reintrodus în sălbăticie.

India depune eforturi pentru a reintroduce ghepardul din anii 1950. Negocieri pe această temă au avut loc cu Iranul în anii 1970, dar acestea au eșuat după ce șahul Iranului a fost înlăturat de la putere. Susținătorii proiectului spun că reintroducerea gheparzilor va ajuta economiile locale și la refacerea ecosistemelor.

Potrivit BBC, există temeri privind relocarea felinelor. Gheparzii sunt animale delicate care evită conflictele și sunt vizați de alți prădători. Parcul Kuno are o populație considerabilă de leoparzi care ar putea ucide puii de ghepard. Există, de asemenea, posibilitatea ca gheparzii să se rătăcească în afara parcului și să fie uciși de oameni sau alte animale. Cu toate acestea, oficialii indieni spun că temerile sunt nefondate, deoarece gheparzii sunt animale foarte adaptabile și susțin că parcul Kuno a fost pe deplin examinat pentru habitat, pradă și potențialul de conflict om-animal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.