Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE:Moscova: Zeci de adolescenți arestați la un miting anticorupție

Ziarul de Vrancea
12 iun 2017 510 vizualizări

Polițiști în echipament antirevoltă au arestat ieri peste o sută de persoane, majoritatea adolescenți, la manifestația anticorupție desfășurată în Piața Pușkin din centrul Moscovei.

În jur de 1.000 de protestatari au început să se îndrepte din Piața Pușkin spre Kremlin, dar deplasarea le-a fost blocată de barierele instituite de poliție cu prilejul unui festival al costumelor de epocă pe strada Tverskaia, în centrul capitalei. Opozantul rus Aleksei Navalnîi, organizatorul protestului anticorupție, a fost reținut anterior în fața casei sale în timp ce se îndrepta spre manifestație, care nu fusese autorizată de primărie. Mii de susținători ai liderului opoziției ruse au manifestat ieri în toată Rusia. Acesta este al doilea val de manifestații după cel din 26 martie organizat de Navalnîi, care duce o intensă campanie anticorupție pe internet și și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018.

Potrivit presei locale, circa 3.000 de susținători ai lui Navalnîi s-au reunit la Novosibirsk, în Siberia, manifestații de mai mică amploare având loc la Krasnoiarsk, Kazan, Tomsk, Vladivostok și în alte câteva ori

Puerto Rico a hotărât să devină al 51-lea stat american

Portoricanii au hotărât duminică, prin vot, să devină al 51-lea stat american, într-un referendum consultativ marcat de un absenteism puternic, care va necesita negocieri dure la Washington pentru a deveni realitate. Potrivit Guvernului, 97% dintre participanții la referendum s-au pronunțat în favoarea perspectivei ca acest teritoriu american neîncorporat, care se confruntă cu dificultăți economice, să devină stat american. Însă, dintre cele aproximativ 2,2 milioane de alegători înscriși, doar 23% s-au prezentant la urne, în contextul în care opoziția a îndemnat la boicot.

Pentru ca Puerto Rico să devină al 51-lea stat american depinde de Congresul Statelor Unite, prea puțin entuziasmat de această perspectivă. Alegătorii de pe această insulă pe care se vorbește spaniola au avut trei opțiuni - independența, dobândirea statutului de stat american sau menținerea statu-quoului care datează din 1898. Portoricanii sunt cetățeni americani, însă au un drept de vot și o reprezentare în Congres limitate. Ei pot intra liber pe teritoriul Statelor Unite și în armata americană.

În pofida faptului că sunt cetățeni americani, cei 3,4 milioane de portoricani nu pot participa în alegerile prezidențiale, iar delegația lor în Congres nu are drept de vot.

Statu-quoul a triumfat în patru referendumuri anterioare pe această temă.

 

Numărul asistentelor medicale din UE care au cerut să lucreze în M. Britanie a scăzut cu 96% după votul pentru Brexit

Numărul asistentelor medicale din UE care s-au înregistrat să lucreze în Marea Britanie a scăzut cu 96% după votul pentru ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar, anul trecut. Mai exact, numărul asistentelor noi care au cerut drept de muncă în țară a scăzut de la 1.304 în iulie anul trecut, la 46 în aprilie anul acesta, potrivit cifrelor date publicității de Nursing & Midwifery Council. Această scădere vine în condițiile în care sistemul medical britanic de stat, NHS, întâmpină deja o criză în privința recrutărilor.

În prezent, aproximativ 57.000 de cetățeni UE lucrează în spitalele și clinicile de stat din Marea Britanie, iar aproximativ 20.000 dintre aceștia sunt asistente.

Un ONG britanic, The Health Foundation, a avertizat că scăderea dramatică ar putea duce la un deficit de personal medical de aproximativ 30.000 de asistente. “Fără asistente medicale din UE va fi și mai dificil pentru NHS și alți angajatori să găsească angajații de care au nevoie pentru a oferi îngrijirea pacienților în siguranță”, a avertizat un reprezentant al ONG-ului.

Norvegia: Guvernul propune interzicerea portului vălului musulman în școli

Norvegia intenționează să interzică portul vălului care acoperă fața în grădinițe, școli, licee și și universități, a anunțat ieri guvernul de la Oslo, aceasta fiind cea mai recentă astfel de măsură într-o țară europeană. Franța, Olanda, Belgia, Bulgaria și landul german Bavaria au impus restricții privind portul în locuri publice al vălului care acoperă integral fața.

Guvernul minoritar norvegian, o coaliție formată din conservatori și Partidul Progresului (populist), a declarat că este încrezător că măsura propusă va obține sprijinul parlamentului. ''Avem toate motivele să credem că această măsură va fi aprobată de parlament'', a declarat ministrul educației norvegian, Torbjoern Roe Isaksen.

Norvegia, care va organiza alegeri pe 11 septembrie, va fi prima dintre țările nordice care introduce interdicția portului burqăi (vălul integral musulman care acoperă corpul și fața, lăsând doar o mică vizieră dreptunghiulară în dreptul ochilor) și al niqab-ului (vălul ce acoperă gura și nasul femeilor musulmane) atât pentru adulți, cât și pentru copii. ''Îmbrăcămintea care acoperă fața, precum niqab sau burqa, nu aparține școlilor norvegiene. Capacitatea de a comunica este o valoare fundamentală'', a afirmat ministrul imigrației și integrării norvegian, Per Sandberg. Angajații care insistă să poarte vălul riscă să își piardă locurile de muncă, în timp ce elevii și studenții pot fi exmatriculați, a adăugat oficialul norvegian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.