Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Zelenski: Simțim apropierea victoriei

Ziarul de Vrancea
13 nov 2022 835 vizualizări

În Herson, armata rusă a lăsat în urmă aceleași atrocități ca și în alte regiuni ale țării, spune președintele ucrainean n șeful spionajului extern rusesc s-a dus ieri în Turcia să negocieze cu americanii, susține presa de la Moscova

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că simte că victoria se apropie în războiul cu Rusia. El a precizat că în regiunea Herson se restabilesc ordinea și serviciile pentru populație. Zelenski a menționat că armata rusă a lăsat în urmă în Herson aceleași atrocități ca în alte regiuni. Stabilizarea și restabilirea ordinii în 226 de așezări vor fi asigurate în regiunea Herson, a adăugat președintele ucrainean. “Este vorba de peste 100.000 de localnici în acest moment. Restabilim comunicațiile, internetul, televiziunea. Facem totul pentru a restabili capabilitățile tehnice normale pentru alimentarea cu energie electrică și apă cât mai curând posibil. Vom readuce transporturile și serviciile poștale. Vom readuce ambulanțele. Bineînțeles că deja începe restabilirea activității autorităților, poliției, a unor companii private. Prezența noastră se va simți! Se va simți că există viață. Dar vă rog să nu uitați că situația din regiunea Herson este încă foarte periculoasă. În primul rând, există mine. Din păcate, unul dintre militarii noștri din operațiunile de deminare a murit, iar alți patru au fost răniți. Le cer tuturor locuitorilor din Herson să fie foarte atenți și să informeze imediat salvatorii cu privire la toate obiectele periculoase”, a adăugat el.

Zelenski a mențiionat că “sunt în desfășurare reținerea soldaților și mercenarilor ruși care au rămas în urmă pe acest teritoriu și neutralizarea sabotorilor”. “Anchetatorii au documentat deja peste 400 de crime de război ale rușilor, s-au găsit cadavre atât ale civililor, cât și ale personalului militar. În regiunea Herson, armata rusă a lăsat în urmă aceleași atrocități ca și în alte regiuni ale țării noastre, unde a putut pătrunde. Vom găsi și aducem în fața justiției fiecare criminal. Fără îndoială”, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

Negocieri secrete la Ankara?

În Turcia, la Ankara, au avut loc în cursul zilei de luni negocieri secrete între Rusia și Statele Unite, a declarat o sursă a ziarului rusesc Kommersant. Delegația trimisă de Moscova ar fi fost condusă de șeful Serviciului de Informații Externe Serghei Narîșkin. Această întâlnire nu a fost anunțată public până acum de nicio parte. Sursa a refuzat să ofere Kommersant detalii despre discuții. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate nici să confirme, nici să infirme informația despre discuțiile de la Ankara. Sursa Kommersant nu a spus cu cine se întâlnește Narîșkin, dar directorul CIA, Bill Burns, este omologul său obișnuit, remarcă Max Seddon, șeful Financial Times pentru Rusia.

Ultima dată când delegațiile rusă și americană s-au întâlnit a fost pe 10 ianuarie anul acesta, la Geneva, pentru discuții privind garanțiile de securitate. Ulterior, Rusia a invocat lipsa de rezultate ale procesului de negociere din ianuarie, drept unul dintre motivele declanșării războiului din Ucraina.

O fostă deputată, condamnată la 50 de ani de închisoare pentru că a ordonat uciderea soțului său

Flordelis dos Santos de Souza, fostă deputată braziliană și cântăreață de muzică religioasă, a fost condamnată la 50 de ani și 28 de zile de închisoare pentru că a ordonat uciderea soțului său. Flordelis a fost găsită vinovată și de tentativa de otrăvire a lui Anderson do Carmo cu cianură cel puțin de șase ori înainte de a renunța la această metodă și a aranja ca soțul să-i fie ucis. Do Carmo, în vârstă de 42 de ani, a fost împușcat de mai multe ori în iunie 2019, când revenea la casa în care cei doi locuiau împreună cu cei 55 de copii ai lor – biologici și adoptivi, la periferia orașului Rio de Janeiro.

Unul dintre fiii lui Flordelis, Flavio, a fost condamnat anul trecut la 33 de ani de închisoare pentru că a comis crima, iar fratele său adoptiv Lucas Cezar a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a ajutat la cumpărarea armei crimei, sentință redusă pentru că a fost cooperant cu poliția. Alte patru persoane, inclusiv un fiu biologic și unul adoptiv, au primit pedepse cu închisoarea în acest an.

La proces, avocații lui Flordelis au afirmat că femeia nu știa de crima comisă de oameni care voiau să o protejeze de abuzuri sexuale și fizice comise de soțul ei.

Un judecător a respins aceste argumente și a ajuns la concluzia că femeia a fost autorul moral al crimei care a fost mascată după comitere ca un jaf. O altă persoană judecată în același proces, Simone Rodrigues, fiica lui Flordelis, a fost condamnată la 31 de ani, patru luni și 20 de zile de închisoare pentru rolul jucat în comiterea crimei. Alții doi copii și o nepoată au fost achitați.

Flordelis, în vârstă de 61 de ani, s-a născut și a crescut în Jacarezinho, favela din Rio unde a început să cânte în anii 1990, și l-a cunoscut pe Do Carmo, care era cu 16 ani mai tânăr decât ea, atunci când el era adolescent. Cuplul a înființat împreună o biserică și a devenit celebru pentru imensa familie – 55 de copii, cei mai mulți adoptivi.

Mii de oameni frecventau cele nouă biserici în care cânta Flordelis și femeia apărea la televiziune ca un exemplu de mamă devotată. Ea a devenit parlamentar în 2018, însă și-a pierdut imunitatea parlamentară în iunie 2021, ceea ce a deschis calea judecării sale în cazul uciderii lui Do Carmo.

Presă: Lavrov, internat imediat ce a ajuns la Bali

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost transportat la spital după ce a suferit o problemă de sănătate în urma sosirii sale la summitul Grupului celor 20 din Bali, au declarat trei surse locale pentru Associated Press. Trei oficiali guvernamentali și medicali indonezieni au declarat că diplomatul rus a fost tratat pe insula turistică. Toți au refuzat să fie identificați deoarece nu au fost autorizați să discute public despre acest subiect. Două dintre persoane au declarat că Lavrov era tratat pentru o afecțiune cardiacă. Oficialii citați de Associated Press au declarat că acesta a fost dus la spitalul Sanglah din capitala provinciei, Denpasar. Ulterior, ministerul rus de externe a reacționat spunând că este vorba de „fake news”. „Asta, desigur, este culmea făcăturii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova. Guvernatorul provinciei Bali, I Wayan Koster, a confirmat că ministrul de externe rus a fost în spital, adăugând că a fost vorba de un „control” și că Lavrov a părăsit unitatea sanitară.

Președintele rus Vladimir Putin a ales să nu meargă la summitul G20 care începe marți în Indonezia, la Bali, probabil pentru a nu repeta experiența de acum opt ani, când, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, a mers totuși la reuniunea G20 din Brisbane (Australia), unde a fost vizat de numeroase critici, sfârșind prin a pleca acasă înainte de încheierea summitului. Putin l-a trimis în locul său pe Lavrov ca să conducă delegația rusă.

Prima condamnare la moarte în Iran, din cauza “revoltelor”

Un tribunal din Teheran a condamnat la moarte - pentru prima oară - o persoană acuzată de participare la “revoltele” care zguduie Iranul, în semn de protest față de moartea lui Mahsa Amini. Nicio informație nu a fost făcută publică referitor la identitatea și vârsta persoanei condamnate la moarte.

Potrivit verdictului, această persoană este vinovată de “incendierea unei clădiri guvernamentale, tulburarea ordinii publice, întrunire și conspirare în vederea comiterii unor infracțiuni împotriva securității naționale, de faptul că este un inamic al lui Allah de corupție pe pământ”, a precizat duminică agenția Mizan.

Alt tribunal din capitala iraniană a condamnat cinci persoane la pedepse cuprinse între cinci și zece ani de închisoare, găsite vinovate de “adunare și conspirare în vederea comiterii unor infracțiuni împotriva securității naționale și tulburarea ordinii publice”. Este vorba despre tribunale de prima instanță, iar împotriva acestor condamnări se pot face apeluri, potrivit Mizan.

Iranul este zguduit de un val de manifestații după moartea, la 16 septembrie, a lui Mahhsa Amini, o iraniană kurdă, la vârsta de 22 de ani, arestată cu trei zile mai înainte de Poliția Moravurilor din cauza încălcării codului vestimetar strict al Republicii Islamice, care obligă femeile să poarte vălul în public. Justiția iraniană a inculpat peste 800 de persoane cu privire la participarea la “revolte recente”.

Organizație de apărarea drepturilor omului din străinătate denunță 15.000 de arestări - un bilanț dezmințit de către autoritățile iraniene.

O mare majoritate - 227 de deputați - a celor 290 de deputați iranieni a cerut justiției să aplice legea talionului împotriva “inamicilor lui Allah”, cum îi desemnează pe autorii “revoltelor” care zguduie țara.

Turcia respinge, după explozia de la Istanbul, condoleanțele SUA

Turcia a respins condoleanțele Statelor Unite care-i “susțin pe teroriștii” kurzi din Kobane, a anunțat ministrul turc de Interne Süleyman Soylu luni, la o zi după un atentat cu bombă la Istanbul, soldat cu șase morți. “Nu acceptăm (și) respingem condoleanțele Statelor Unite. Alianța noastră cu un stat care întreține Kobane și buzunare ale terorii trebuie să fie dezbătută”, a declarat Süleyman Soylu.

Ministrul turc de Interne acuză combatanți din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și pe unii dintre aliații acestuia - susținuți de către Statele Unite - de faptul că au comis carnagiul de la Istanbul.

O tânără femeie a fost arestată. Ea este de naționalitate siriană și și-ar fi recunoscut faptele. Poliția turcă susține că femeia a acționat din ordinul Partidului Municotrilor din Kurdistan (PKK) și că a primit directive de la Kobane, în nord-estul Siriei.

Liberala Natasa Pirc Musar a câștigat alegerile prezidențiale în Slovenia

Fosta prezentatoare de televiziune Natasa Pirc Musar, o avocată fără experiență politică, a câștigat duminică turul doi al alegerilor prezidențiale în Slovenia, în fața conservatorului fost ministru de externe Anze Logar, relevă rezultatele preliminare ale scrutinului. După numărarea a peste 77% din buletinele de vot, Natasa Pirc Musar are 53,87% din voturi și Anze Logar 46,13%. În vârstă de 54 de ani, Natasa Pirc Musar se descrie drept o “liberală” și dorește să dea mai multă “substanță” postului pe care-l va ocupa și care este mai degrabă protocolar. “Președintele nu poate fi neutru, trebuie să aibă o opinie”, să fie “o autoritate morală”, a declarat ea între cele două tururi. Deși are opțiuni politice liberale, Natasa Pirc Musar a reprezentat în calitate de avocat interesele fostei prime doamne a SUA, Melania Trump, soția de origine slovenă a fostului președinte american republican (conservator) Donald Trump. Ea a fost criticată și pentru afacerile soțului său care au legătură cu paradisuri fiscale, un alt reproș ce i-a fost adresat în campania electorală fiind că este o “carieristă”. Susținând că “așa ceva nu s-ar spune niciodată despre un bărbat”, Natasa Pirc Musar a promis că din viitoarea sa funcție prezidențială va fi “vocea femeilor” în Slovenia și în străinătate.

Acest rezultat al scrutinului prezidențial, deși era așteptat, este un nou eșec pentru conservatorii sloveni, care sperau totuși la o revanșă după eșecul de la legislativele din aprilie.

Fostul ministru de externe Anze Logar, în vârstă de 46 de ani și membru al Partidului Democrat Sloven (SDS), condus de Janez Jansa, a căutat astfel să se distanțeze de unele poziții privind presa și justiția ale acestui fost prim-ministru apropiat de premierul ungar Viktor Orban și neagreat de Bruxelles.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.