Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Zelenski: Există vești importante din România

Ziarul de Vrancea
13 nov 2023 2214 vizualizări

Președintele ucrainean a sugerat că respinge planul unui fost șef al NATO privind aderarea “pe bucăți” a țării sale la Alianța Nord-Atlantică

 

Președintele Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioților despre „veștile bune” din România și le-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis și premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloților pentru F-16 de la Fetești. „Există vești importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloților de F-16, iar băieții noștri vor fi instruiți acolo. Sunt recunoscător președintelui român Iohannis și premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul nocturn transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor.

Pe de altă parte, președintele Zelenski a insistat din nou că obiectivul Kievului rămâne eliberarea întregului teritoriu cotropit de Rusia, inclusiv Crimeea, într-o aparentă respingere a propunerii pe care în urmă cu câteva zile o făcea fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Acesta spunea că Ucraina ar trebui să fie primită în Alianța Nord-Atlantică doar cu teritoriul pe care îl controlează, fără regiunile ocupate de Rusia, pentru că în felul acesta ar fi transmis Moscovei semnalul că nu poate împiedica intrarea Ucrainei în NATO.

Pretextul pentru pledoaria lui Zelenski a fost anunțul că s-a întâlnit cu liderul etnicilor tătari din Crimeea, Mustafa Djemilev, care a împlinit luni 80 de ani și pe care Zelenski l-a decorat cu titlul de Erou al Ucrainei. Zelenski a spus că Djemilev este „un om demn, un om curajos, un apărător al poporului său și al întregii Ucraine”, iar titlul de Erou este absolut meritat. „I-am mulțumit pentru ceea ce a făcut pentru poporul nostru, pentru libertatea noastră. El este cu adevărat o autoritate morală. I-am mulțumit, de asemenea, pentru că a fost alături de noi în lupta împotriva agresiunii rusești. Bineînțeles, am vorbit cu el despre Crimeea, despre protejarea poporului nostru din peninsulă. Ne amintim de toate părțile țării noastre și trebuie să restabilim libertatea în toată Ucraina, fără excepție”, a punctat președintele ucrainean.

El a anunțat, în context, că a cerut îmbunătățirea „comunicării internaționale” a Ucrainei, pentru ca partenerii „să îi înțeleagă și să îi audă pe ucraineni”.

În ceea ce privește linia frontului, Zelenski a recunoscut că situația rămâne dificilă la Avdiivka, Mariinka, direcția Bahmut, direcția Lîman, Kupiansk, Zaporojie, regiunea Herson. „Este dificil în fiecare dintre aceste zone. Dar le mulțumesc tuturor celor care sunt rezistenți. Le sunt recunoscător tuturor celor care nu-și pierd puterea și pozițiile. Le mulțumesc tuturor comandanților cărora le pasă de soldați. Le mulțumesc tuturor medicilor de teren care salvează vieți. Tuturor oamenilor noștri care își amintesc că Ucraina trăiește, pentru că există cineva care să oprească inamicul”, a transmis Volodimir Zelenski.

Șeful statului a mai spus că în ciuda războiului pe care îl poartă, Ucraina trebuie să-și reformeze legislația și să aplice toate recomandările Uniunii Europene, astfel încât să obțină „o decizie necondiționată” de începere a negocierilor de aderare la UE, decizie care este așteptată luna viitoare.

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove discută aderarea la Patriarhia Română

Joi, la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, urmează să se desfășoare o ședință cu toți protopopii și stareții de mănăstiri subordonați mitropolitului Vladimir, la care cel mai probabil va fi pusă în discuție propunerea unor preoți privind aderarea in corpore a acestei structuri bisericești la Patriarhia Română, anunță Jurnal.md.

Potrivit preotului Pavel Borșevschi, mitropolitul a convocat adunarea, după ce a primit astăzi scrisoarea clericilor din sectorul Botanica a Chișinăului, care îl îndeamnă să treacă la Biserica Ortodoxă Română.

Un singur preot din sectorul II al protopopiatului de Chișinău s-a pronunțat împotriva aderării Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română.

„Scrisoarea e semnată de majoritatea preoților din protopopiat. Nu propunem să aderăm la Mitropolia Basarabiei, dar cerem ca întreaga mitropolie, ca structură canonică, în frunte cu mitropolitul Vladimir, să se lepede de biserica rusă și de patriarhul Kirill și să treacă sub omoforul Patriarhiei Române. Nu putem fi într-o biserică în care patriarhul își binecuvântează preoții să se roage pentru biruința armatei ruse asupra Ucrainei, care e sora noastră de suferință. Doar am avut și noi un război în Transnistria, cu binecuvântarea patriarhului Alexii al II-lea. În asemenea cazuri, când se spune «biruință», e vorba de umilire. E un lucru care nu poate fi nicicum explicat din punct de vedere creștinesc. Când a primit scrisoarea, mitropolitul nu ne-a spus nici da, nici nu, ci a hotărât să ne convoace joi pe toți protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta această problemă. Nu cred că el are motive pentru a nu fi de acord cu noi, reieșind din scrisoarea sa către patriarhul Kirill și având în vedere că această opinie nu e doar a noastră, a preoților, ci și a comunității religioase, pe care o păstorim”, a relatat preotul Pavel Borșevschi.

La 5 septembrie curent mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare patriarhului Kirill, în care îl informează că nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei în R. Moldova și că biserica rusă este percepută în societate ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina. În scrisoare se mai arată că „poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal să aspire să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială”.

Maia Sandu anunță că Moldova ar putea adera la UE ”în doi pași”

Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene până în anul 2030 „în doi pași”, a declarat președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru Radio Moldova, potrivit Radio Chișinău. Primul pas ar fi fără Transnistria, regiunea separatistă controlată de Rusia, a spus șefa statului moldovean.

„Bineînțeles că vrem să ne integrăm cu regiunea transnistreană și, așa cum s-a întâmplat și până acum, regiunea transnistreană beneficiază de anumite elemente de apropiere cu UE, inclusiv Acordul de Liber Schimb se aplică și în regiunea transnistreană. Ați văzut că s-au produs și acolo schimbări în structura comerțului, fiindcă jumătate din exporturi merg în UE (…). Ne dorim o rezolvare politică a conflictului, dar nu putem să punem problema în felul în care R. Moldova devine membru al UE doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că asta ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare europeană a R. Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu luni-seară, în cadrul unui interviu la „Radio Moldova”.

Potrivit șefei statului, „admitem că, în cel mai rău caz, vom face integrarea europeană în doi pași”. „Primul pas – malul drept și după aceea – malul stâng. În momentul în care oamenii de pe malul stâng vor vedea cum cresc standardele de viață, cum cresc pensiile, salariile, cum se îmbunătățește viața în localităților noastre, vor dori și ei să meargă pe aceeași cale. Ei cred că și astăzi își doresc, doar că este Federația Rusă care își dorește din răsputeri să mențină aceeași situație”, a explicat Maia Sandu.

Ea a sugerat că partenerii europeni au transmis Chișinăului să nu transforme Transnistria într-o frână pentru aderarea la UE: ”Lucrăm și la problema conflictului transnistrean, dar nu creăm din asta un impediment și în primul rând Bruxellesul spune acest lucru, ceea ce este foarte important”.

Președinta Maia Sandu și-a exprimat speranța că, în decembrie, Consiliul European va accepta inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE, așa cum a recomandat Comisia Europeană, subliniind că Chișinăul a îndeplinit 92% din recomandările făcute la acordarea statutului de candidat la aderare.

Un ”Beatle” din Statul Islamic, condamnat la opt ani de închisoare în Regatul Unit

Un britanic, Aine Davis, în vârstă de 39 de ani - încarcerat la Închisoarea de înaltă securitate Belmarsh după ce a fost expulzat din Turcia și arestat la Londra și care a pledat vinovat -, acuzat de faptul că făcea parte din ”Beatles”, o celulă a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) specializată în execuția unor ostatici occidentali, a fost condamnat la opt ani de închisoare de către un tribunal din Londra cu privire la finanțarea terorismului.

Aine Davis, a fost arestat la Londra în august 2022 și a pledat vinovat de finanțarea unor activități teroriste în perioada 2013-2014 și de deținere ilegală de armă de foc în scopuri legate de terorism.

Potrivit legii britanice, el nu va fi judecat..

Cei patru membri ”Beatles”, activi în Siria în perioada 2012-2015, care au crescut și s-au radicalizat la Londra, sunt acuzați de supervizarea detenției a cel puțin 27 de jurnaliști și lucrători umanitari din Statele Unite, regatul Unit, Franța, Spania, Italia, Germania, Danemarca, Suedia, belgia, Japonia, Noua Zeelandă și Rusia.

Arestat în Turcia în noiembrie 2015, Aine Davis, care a dezmințit inițial că a făcut parte din grupul ”Beatles”, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare cu privire la infracțiuni teroriste - participare la o organizație interzisă. După ce a fost eliberat, el a fost expulzat și arestat în mod direct, în august, la sosirea la Londra, unde a crescut și unde s-a convertit la islam după care a plecat în Orientul Mijlociu.

În audierea care a avut loc la jumătatea lui octombrie, el a compărut prin videoconferință din celula sa de la Închisoare de înaltă securitate Belmarsh.

Cel mai cunoscut membru al grupului, britanicul Mohamed Emwazi, alias ”Jihadi John”, a fost ucis cu o dronă americană în Siria, în 2015.

Sondaj: Trump îl va învinge pe Biden în Colegiul Electoral, dar va pierde votul popular

Un nou sondaj de opinie arată că fostul președinte Donald Trump va pierde votul popular în alegerile prezidențiale din 2024 în fața președintelui Joe Biden, dar va câștiga Colegiul Electoral cu o diferență semnificativă, scrie Insider.

Între jumătatea lunii august și începutul lunii noiembrie, Stack Data Strategy a intervievat peste 15.000 de alegători americani pentru a prognoza rezultatul viitoarelor alegeri.

Rezultatele publicate luni arată că Trump ar putea întoarce în 2024 patru state care au fost cruciale pentru victoria lui Biden în 2020: Arizona, Georgia, Pennsylvania și Wisconsin. Cele patru state echivalează cu 56 de voturi electorale, mai mult decât suficient pentru a-l împinge pe Trump peste pragul de 270 pentru a recâștiga Casa Albă.

Dacă previziunile Stack Data Strategy sunt corecte, alegerile ar marca a treia oară din 2000 încoace când un președinte a câștigat alegerile fără să câștige votul popular, o performanță reușită în ultimele decenii doar de fostul președinte George W. Bush și de Trump în 2016.

Deși Trump conduce în prezent cursa republicană în sondaje cu o mare diferență, el este implicat în prezent într-o serie de procese în întreaga țară, fiind acuzat de 91 de infracțiuni.

În cazul în care guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, primește nominalizarea, sondajul prevede că acesta va fi învins de Biden cu o diferență de 180 de voturi electorale. DeSantis se află în prezent pe locul al doilea într-o medie a sondajelor naționale, deși se află în urma lui Trump cu 42,5 puncte procentuale.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.