Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Urmărit de un comando american, liderul Statului Islamic s-a detonat

Ziarul de Vrancea
2 feb 2022 1173 vizualizări

În urma exploziei și-au pierdut viața mai multe femei și copii, membri ai familiei teroristului

Liderul organizației jihadiste Statul Islamic (SI) Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi a fost ucis ieri, de către Forțe speciale americane, într-un raid în nord-vestul Siriei, a anunțat președintele american Joe Biden, la mai bine de doi ani după eliminarea predecesorului său, Abu Bakr al-Baghdadi.

“Mulțumită priceperii și curajului forțelor noastre armate, noi l-am scos de pe câmpul de luptă pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, liderul SI”, a anunțat Joe Biden. Toți americanii care au luat parte la operațiune s-au întors în siguranță acasă, a precizat șeful statului american.

Liderul SI a murit într-o explozie pe care a provocat-o el însuși, în timpul unui raid al forțelor americane în Siria, în noaptea de miercurispre joi, a precizat, ulterior, un oficial de rang înalt de la Casa Albă. “La începutul operațiunii, ținta teroristă a detonat o bombă care i-a ucis atât pe el cât și pe membrii familiei sale, inclusiv femei și copii”, declară sursa citată.

Această operațiune cu elicopterul a avut loc la Atme, o regiune în provincia Idleb, și s-a soldat cu 13 morți, inclusiv patru femei și trei copii, potrivit Observatorului Sirian al Drepturlor Omului (SOHR).

În octombrie 2019, Abu bakr al-Baghdadi, predecesorul lui al-Qurayshi, a fost ucis într-un raid în regiunea Idleb, aflară în mare parte sub controlul unor jihadiști și rebeli.

Potrivit SOHR, care se sprijină pe o vastă rețea de surse în această țară devastată de război, militarii au aterizat cu elicopterul în apropierea unei tabere de deplasați din localitatea Atme, iar apoi au izbucnit confruntări armate. Potrivit unor corespondenți AFP de la fața locului, operațiunea americană a vizat o clădire cu două etaje situată într-o zonă înconjurată de copaci. O parte a clădirii a fost distrusă, iar înăuntru, pe jos, era sânge.

Locuitori au declarat AFP că au auzit bombardamente și tiruri, iar apoi “explozii”.

Potrivit SOHR, elicopterele americane au decolat de la o bază militară din orașul sirian Kobani, cu populație majoritar kurdă, situat în apropierea frontierei Turciei. Membri ai Forțelor speciale din cadrul Forțelor Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi, formați militar de Statele Unite, au participat la operațiune.

Vânați de americani, ruși și regimul de la Damasc

Înaintea anunțului lui Biden, un purtător de cuvânt FDS, Farhad Shami, a anunțat pe Twitter că operațiunea “viza cei mai periculoși teroriști internaționali”. Într-o înregistrare audio - care circulă în rândul populației și care a fost atribuită Forțelor americane - o persoană vorbește în arabă și le cere femeilor și copiilor să evacueze casele în zona vizată.

Potrivit unor experți, tabere de deplasați suprapopulate din regiunea Atme, situată în nordul provinciei Idleb, sunt folosite ca baze de către lideri jihadști care se ascund printre aceștia. O mare parte a provinciei Idleb și sectoare din provinciile vecine Hama, Alep și Latakia sunt dominate de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta aripă siriană a Al-Qaida. Grupări rebele și alte formațiuni jihadste, precum gruparea Hurras al-Din (HaD), sunt de asemenea prezente.

Aceste facțiuni au fost deja principala țintă a unor raiduri ale regimului sirian, ale aliatului rus al acestuia, dar și ale coaliției internaționale antijihadiste condusă de Statele Unite și ale Forțelor speciale americane.

Însă operațiuni cu elicopterul rămân foarte rare în Siria, unde trupe americane sunt desfășurate în cadrul coaliției antijihadiste.

Operațiunea de joi intervine la câteva zile după sfârșitul asaltului Statului Islamic (SI) la o închisoare aflată sub controlul FDS în regiunea Hassakah (nord-est). Acest asalt a fost cea mai importantă ofensivă a grupării jihadiste după înfrângerea teritorială a acesteia în Siria, în 2019, de către FDS, ajutate de coaliția internațională antijihadistă.

Atacul de la închisoare și confruntările armate care au urmat s-au soldat cu 373 de morți, și anume 268 de jihadiști, 98 de membri ai forțelor kurde și șapte civili, potrivit SOHR.

Statul Islamic, rivalul Al-Qaida, a fost izgonit din fiefurile sale din Siria și Irak, însă continuă să comită atacuri în aceste două țări vecine, prin celule adormite. Războiul complex din Siria, o țară fărâmițată în care intervin diverși actori, s-a soldat cu aproximativ 500.000 de morți începând din 2011.

Germania începe clonarea de porci pentru transplanturi de inimă la oameni

Inițial, inimile porcilor vor fi testate pe babuini n “Animalele nu ar trebui să fie tratate drept piese de schimb pentru oameni”, susține reprezentant unei asociații care apără drepturile animalelor

Oamenii de știință germani au anunțat că vor clona și vor crește în acest an porci modificați genetic, cu scopul de a realiza noi transplanturi de inimă la oameni.

În luna ianuarie, primul transplant de acest tip a fost realizat în Statele Unite, de către o echipă de la Universitatea din Maryland. Cercetătorii au transplantat o inimă prelevată de la un porc cu zece modificări în corpul unui om bolnav. Medicii au afirmat că pacientul se recuperează bine în urma intervenției, deși există riscuri precum infecții, respingerea organului implantat sau hipertensiune arterială.

Eckhard Wolf, cercetător în cadrul Universității Ludwig-Maximilians (LMU) din München, a afirmat că echipa sa își propune ca noua specie, modificată din rasa Auckland Island, să fie pregătită pentru teste de transplant până în 2025. “Conceptul nostru își propune să înceapă cu un model mai simplu, și anume cinci modificări genetice “, a declarat Wolf. Cercetările sale au generat o serie de dezbateri aprinse în Germania, țara cu una dintre cele mai scăzute rate de transplant de organe din Europa și cu mulți activiști pentru drepturile animalelor.

Wolf, care a studiat transplanturile de la animal la om – xenogrefe – vreme de 20 de ani, a subliniat că echipa pe care o coordonează va utiliza o tehnologie de clonare încă ineficientă pentru a genera doar “animalele fondatoare “, din care vor fi crescute generații viitoare identice din punct de vedere genetic.

Prima generație ar trebui să se nască anul acesta, iar inimile animalelor vor fi testate mai întâi pe babuini. Echipa va solicita aprobarea pentru un studiu clinic pe oameni abia peste doi sau trei ani, a adăugat Wolf.

Transplanturile se realizează în cazul persoanelor diagnosticate cu insuficiență a organului și care nu au alte opțiuni de tratament.

Aproximativ 8.500 de persoane se aflau pe lista de așteptare la sfârșitul anului trecut, în Germania, potrivit datelor Fundației pentru Transplant de Organe din Germania.

Conform declarațiilor lui Wolf, această intervenție chirurgicală ar putea scurta lista respectivă, însă oponenții afirmă că tehnologia nu ia în considerare drepturile animalelor, porcii fiind tratați ca niște fabrici de organe, iar maimuțele din cadrul experimentelor mor în agonie. Această practică este “extrem de discutabilă din punct de vedere etic”, a notat Kristina Berchtold, purtător de cuvânt al filialei din München a Animal Welfare Association.  “Animalele nu ar trebui să fie tratate drept piese de schimb pentru oameni... Un animal de companie, un așa-numit animal de fermă, o clonă sau un animal născut în mod natural au toate aceleași nevoi, frici și, drepturi”, a continuat ea.

SUA: “Sindromul Havana” ar putea fi provocat de unde electromagnetice

Unde electromagnetice ar putea fi la originea misteriosului “sindrom Havana” care a afectat diplomați și militari americani în mai multe țări ale lumii, au indicat miercuri serviciile americane de informații, susținând astfel teza atacurilor deliberate. Potrivit unui grup de experți consultați de agențiile de informații, unde electromagnetice și ultrasunete, emise la mică distanță, ar fi putut provoca unele dintre “incidentele de sănătate anormale” (ISA), după cum sunt denumite ele în jargonul administrativ.

Tehnologia susceptibilă de a provoca tipul de simptome observate (dureri de cap, greață, amețeli, chiar leziuni neurologice) există, au precizat acești experți, potrivit unui fragment din raportul lor făcut public de conducerea serviciilor americane de informații. Din sutele cazuri examinate, “o parte din ISA nu pot fi explicate cu ușurință prin condițiile de mediu sau medicale și ar putea fi cauzate de stimuli externi”, a precizat documentul.

Potrivit acestor experți, este posibil să se proiecteze dispozitive ușor de ascuns și capabile să trimită unde electromagnetice sau ultrasunete în direcția unei persoane. Ei nu au precizat, însă, dacă astfel de dispozitive existau deja și nici nu au concluzionat că astfel de atacuri au fost efectiv desfășurate.

Dar raportul lor contrazice unele concluzii publicate recent despre lipsa dovezilor privind implicarea unei puteri străine în acest rău misterios.

Luna trecută, un înalt responsabil al guvernului american a declarat, sub acoperirea anonimatului, că este “puțin probabil ca vreun actor străin, chiar și Rusia, să desfășoare la nivel mondial o campanie prelungită pentru a dăuna personalului (ambasadelor americane) cu o armă sau un mecanism”. Majoritatea cazurilor s-ar explica prin afecțiuni medicale, inclusiv boli nediagnosticate, sau de factori de mediu și tehnici, a subliniat acest responsabil. Dar circa 20 de cazuri au rămas neexplicate.

Certificatului verde, folosit până pe 30 iunie 2023

Comisia Europeană a propus ieri ca folosirea certificatului digital COVID-19 (certificatul verde) să fie extinsă până pe 30 iunie 2023, în vederea înlesnirii călătoriilor în interiorul blocului comunitar, regulamentul care este acum în vigoare prevăzând o valabilitate a acestui certificat până pe 30 iunie 2022. “Virusul încă circulă, este prevalent în UE și trebuie să fim pregătiți pentru noi creșteri (ale numărului de infectări) în a doua jumătate a anului sau pentru apariția unor noi variante” ale coronavirusului, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

Certificatul verde atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test PCR negativ recent.

De marți a intrat în vigoare noua regulă stabilită de Comisia Europeană care limitează la 270 de zile (nouă luni) valabilitatea certificatului de vaccinare fără doza booster pentru călătoriile intra-europene.

Ucraina riscă o deplasare “masivă” de populație

Până la două milioane de persoane care trăiesc în apropierea liniei de front, în estul Ucrainei, riscă să fie deplasate, în cazul unei reluări a confruntărilor armate, a avertizat, ieri, organizația nonguvernamentală (ONG) Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC). “Viața și securitatea a milioane de oameni, în estul Ucrainei, se află în suspans, în timp ce noi așteptăm un progres politic pentru a ieși din acest impas”, avertizează într-un comunicat secretarul general al acestui ONG, Jan Egeland. “Nu trebuie să subestimăm suferința umană pe care o va antrena reaprinderea unui conflict. Aceasta va crește numărul victimelor civile, va provoca deplasări masive și va cauza o creștere a nevoilor umanitare”, relevă el.

Potrivit Consiliului Norvegian pentru Refugiați, peste 850.000 de persoane au fost deplasate în Ucraina din cauza confruntărilor armate. O reizbucnire a conflictului ar putea, potrivit ONG-ului, să reducă la neant “progrese semnificative” înregistrate în ultimii ani în situația populației din estul Ucrainei. Numărul persoanelor care depinde de un ajutor umanitar a scăzut de la cinci milioane în 2015 la trei milioane în prezent, potrivit Consiliului Norvegian pentru Refugiați.

Un botez fals pe scena Festivalului de la Sanremo a șocat Vaticanul

Cântărețul Achille Lauro a stârnit un scandal în Italia după ce a prezentat, marți, pe scena Teatrului Ariston de la Sanremo, în timpul festivalului, un botez fals. Un „happening” care a fost transmis în direct de Rai, televiziunea italiană, și care a fost criticat de Antonio Suetta, episcop al orașului Sanremo. Antonio Suetta a denunțat în comunicat „cuvinte, atitudini și gesturi care nu sunt doar ofensatoare pentru religie, ci pentru demnitatea umană”.  Îmbrăcat doar cu pantaloni din piele, Achille Lauro s-a mângâiat între picioare, înainte de a simula auto-botezul.

Suetta a fost șocat de transmisiunea de la Rai, care „ia în derâdere și profanează simbolurile sacre ale religiei catolice prin gesturi care evocă botezul într-un context profan”. „Cred că este necesar să denunțăm felul în care serviciul public nu poate și nu trebuie să permită acest gen de situații, în speranța ca cineva să intervină la nivel instituțional”, a adăuga el.

Redactorul-șef al ziarului L'Osservatore Romano, publicat de Biroul de presă al Vaticanului, a publicat un scurt text în care este criticat momentul. „Nu a existat niciodată în istorie un mesaj la fel de transgresiv ca cel al Evangheliei”, a scris Andrea Monda, înainte de a aminti celebrul concert din 1992 unde publicul lui David Bowie a intonat Tatăl Nostru în timp ce cântărețul a îngenunchiat. „Transgresivii de astăzi nu au același farmec ca cei de altădată”, a continuat el.

Achille Lauro, care a interpretat melodia „Domenica”, a scris pe Instagram că prestația sa de la Sanremo a fost un cadou pentru mama sa. „Mamele sunt ființe divine. Ele ne dau viață în fiecare zi și astăzi este un nou început. Vă ofer botezul meu”.

Radioteleviziunea italiana a declarat că nu a intenționat să creeze o polemică și regretă reacția autorităților religioase.

Kremlin: Desfășurarea trupelor americane în Europa dovedește Rusiei că are motive de îngrijorare

Desfășurarea trupelor americane în Europa arată Rusiei că are motive de îngrijorare, i-a declarat, miercuri, lui Matthew Chance de la CNN purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov. „SUA continuă de facto să crească tensiunea în Europa”, a spus Peskov, adăugând că desfășurarea reprezintă „cea mai bună dovadă că noi, Rusia, avem motive evidente de a fi îngrijorați”.

Miercuri, Pentagonul a anunțat desfășurări suplimentare militare americane în Europa de Est. Acestea vor include aproximativ 2.000 de soldați americani în Polonia și alte câteva mii în țările din sud-estul NATO, inclusiv în România.

Germania recomandă vaccinarea persoanelor vulnerabile cu a patra doză

Comisia germană a vaccinări STIKO a recomandat ieri vaccinarea cu a doua doză “booster” împotriva COVID-19 a persoanelor deosebit de vulnerabile, la trei luni după prima doză “booster”, și a personalului din sectorul sănătății aflat în contact direct cu bolnavi de COVID-19, la șase luni de la vaccinarea cu primul “booster”. “Datele actuale arată că protecția după prima doză «booster» scade după câteva luni” din cauza varinatei omicron a SARS-COV-2, foarte contagioasă.

Această recomandare se aplică persoanelor în vârstă de peste 70 de ani, personalului din sănătate aflat în contact direct cu pacienți, rezidenților din centre de îngrijire și persoanelor care suferă de un deficit imunitar, precizează Comisia.

Israelul a fost prima țară care a anunțat, luna trecută, vaccinarea cu o a patra doză de vaccin antiCOVID. Ulterior, alte țări i-au urmat exemplul, precum Danemarca, Spania și Brazilia.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) critică dur această strategie de luptă împotriva noului coronavirus cu doze “booster” ale vaccinurilor actuale pentru că lasă țările sărace fără doze esențiale.

UE: Macron dorește un Consiliu Schengen dotat cu un “braț armat”

Președintele francez, Emmanuel Macron, a propus miercuri ca Uniunea Europeană să creeze începând cu 3 martie un consiliu de conducere al spațiului Schengen, dotat cu un mecanism de intervenție rapidă, pentru a acționa mai bine în cazul unei crize la frontierele externe ale UE.

Prima prioritate este de “a repune politica în centrul guvernării Schengen”, a declarat președintele francez la Tourcoing (Nord) în fața miniștrilor de interne europeni care urmează să lucreze la acest subiect joi și vineri în orașul Lille. “Dorim să instituim un adevărat Consiliu Schengen care să conducă spațiul Schengen, așa cum am reușit să facem pentru zona euro”, a explicat Emmanuel Macron, deplângând “absența unei politici reale concertate de anticipare și planificare” în fața crizelor la frontierele externe.

Un astfel de consiliu, reunind regulat miniștrii competenți în jurul unui “coordonator”, ar putea avea loc pentru prima dată la 3 martie, data următoarei reuniuni a miniștrilor, a insistat el. “Acest consiliu poate deveni chipul unei Europe puternice”, a insistat el.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a salutat o “idee foarte bună”.  “Astăzi avem vulnerabilități grave. Anul trecut, Frontex a estimat că 39 de milioane de oameni au intrat în spațiul Schengen fără a fi verificați în Sistemul de informații Schengen”, a spus ea.

O altă recomandare dezvoltată de Emmanuel Macron, crearea “unui mecanism de solidaritate și intervenție rapidă în cazul unei crize la frontierele externe ale Uniunii”. “Această platformă ar fi practic brațul armat al noului Consiliu Schengen pe teren”, a explicat președintele francez.

Ea ar permite “mobilizarea rapidă a resurselor europene și bilaterale în situații de criză, completând acțiunea Frontex”.

NYT dă în judecată Departamentul de Stat pentru a obține e-mailuri de la ambasada României despre Hunter Biden

Publicația The New York Times (NYT) a acționat în judecată Departamentul de Stat al SUA pentru a obține e-mailuri trimise între 2015 și 2019 de oficiali ai ambasadei României cu referire la mai mulți oameni de afaceri, inclusiv Hunter Biden, fiul președintelui Joe Biden, și fostul său asociat Tony Bobulinski. Unul dintre obiectivele procesului intentat de publicația americană este de a afla dacă diplomații ambasadei au făcut vreo favoare în numele unor antreprenori privați (inclusiv, probabil, a fiului președintelui) ce ar putea ridica semne de întrebare despre posibile conflicte de interese și fapte de corupție.

Acțiunea judiciară, deschisă în baza legii americane privind libertatea informației, urmărește de asemenea obținerea de informații despre Rudy Giuliani, avocatul personal al fostului președinte republican Donald Trump, însărcinat de acesta din urmă să găsească informații compromițătoare despre relațiile de afaceri ale lui Hunter Biden în Ucraina. Congresmeni republicani din Senatul SUA au căutat în anul 2020 fără succes dovezi că Joe Biden, pe vremea când era vicepreședinte al SUA, s-a implicat în politicile Ucrainei în favoarea fiului său.

Într-un interviu acordat postului Fox News în octombrie 2019, Rudy Giuliani a menționat mai multe țări în care fostul vicepreședinte democrat Joe Biden ar fi avut o implicare în afaceri controversate, printre care și România.

Ar fi fost găsită nava căpitanului James Cook, scufundată în urmă cu peste 200 de ani

Cercetători australieni au anunțat ieri că au găsit epava faimoasei nave a căpitanului James Cook, Endeavour, care s-a scufundat în largul coastei statului american Rhode Island în urmă cu mai bine de 200 de ani.

Cu toate acestea, partenerii lor de cercetare din Statele Unite au calificat acest anunț ca fiind prematur.

Nava Endeavour, cu care exploratorul britanic a făcut o călătorie istorică către Australia și Noua Zeelandă între 1768 și 1771, a fost sabordată în portul Newport în timpul războiului de independență american.

“Din 1999, facem cercetări în legătură cu mai multe epave din secolul al XVIII-lea într-o zonă de 3,7 kilometri pătrați, unde credem că s-a scufundat Endeavour”, a declarat Kevin Sumption, directorul Muzeului Maritim Național Australian. “Pe baza arhivelor și a dovezilor arheologice, sunt convins că este vorba despre Endeavour”, a precizat el.

Endeavour este nava cu care căpitanul Cook a navigat din Anglia către Tahiti și apoi Noua Zeelandă, înainte de a ajunge în Australia în 1770 și de a cartografia coasta de est a continentului. Când s-a scufundat în portul Newport în august 1778, nava fusese redenumită Lord Sandwich și era folosită de britanici pentru a încarcera prizonieri de război în timpul Revoluției Americane. Britanicii au sabordat nava, împreună cu alte patru, pentru a împiedica o flotă franceză să intre în portul Newport pentru a-i sprijini pe americani.

Aceasta s-a întâmplat cu câteva luni înainte de moartea lui Cook în Hawaii, în februarie 1779.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.