Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Ungaria acuză România, de la Washington, că periclitează siguranța energetică din regiune

Ziarul de Vrancea
28 iun 2018 1033 vizualizări

Ministrul ungar de externe acuză România că nu respectă acordurile internaționale în materie de energie și a cerut presiuni împotriva țării noastre pentru a începe exploatarea gazelor din Marea Neagră

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a acuzat România de încălcarea angajamentelor internaționale în privința interconectării conductelor de gaze și asigurării reversibilității fluxurilor de gaz. Mai mult, Peter Szijjarto a precizat că a sosit timpul pentru se exercita presiuni internaționale sporite asupra țărilor din regiune care își încalcă astfel de angajament, menționând România și Croația, potrivit Agerpres care citează MTI. De asemenea, Peter Szijjarto a spus că este important să se mențină presiunea asupra României pentru a începe extragerea gazului din rezervele sale din Marea Neagră începând din 2022. Declarațiile au fost făcute miercuri, cu ocazia unei vizite la Washington. "În plus, trebuie să se exercite presiuni internaționale pentru a se asigura construirea unor terminale LNG în Europa Centrală", a mai spus ministrul de externe ungar.

Szijjarto se află în capitala SUA unde s-a întâlnit cu ministrul american al energiei Rick Perry și cu reprezentanți ai principalei companii de energie și unde a avut un discurs la conferința World Gas. Reamintim că și șeful FGSZ, compania de transport al gazelor din Ungaria, a lansat miercuri provocatoare și tendențioase referitoare la producția de gaze din Marea Neagră, consumul din România și interconectarea prin conducta BRUA. Șeful FGSZ, Kristof Terhes, a făcut declarațiile chiar la București.

Furnizarea energiei în Europa Centrală este o problemă de securitate și ea va fi tratată în mod adecvat numai dacă dezvoltarea infrastructurilor necesare este realizată cu ajutorul finanțării de la Uniunea Europeană sau SUA, a mai declarat miercuri, la Washington, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI, potrivit Agerpres.

Mesaje provocatoare la București

Potrivit oficialului ungar, securitatea energetică a Europei Centrale și nevoia acestei regiuni de a se pune capăt unei dependențe de un singur furnizor reprezintă probleme recurente în rândul principalilor actori politici globali, dar lipsesc investițiile în infrastructură finanțate de UE sau Statele Unite care ar face posibil acest lucru, a spus șeful diplomației ungare. "Până când SUA sau Uniunea Europeană vor furniza finanțare pentru dezvoltarea infrastructurilor energetice majore central-europene, perspectivele ca țările central-europene să importe gaz din SUA sau din altă parte a lumii vor rămâne un doar un vis. Iată de ce este important să se pună capăt folosirii dublului limbaj și dublelor standarde", a adăugat Szijjarto. El a estimat că a sosit timpul pentru se exercita presiuni internaționale sporite asupra țărilor din regiune care își încalcă angajamentele, astfel încât să se asigure reversibilității fluxurilor de gaz prin interconectoarele lor, oficialul ungar dând ca exemple România și Croația. De asemenea, Peter Szijjarto a spus că este important să se mențină presiunea asupra României pentru a începe extragerea gazului din rezervele sale din Marea Neagră începând din 2022.

În acest context, reamintim că o conferință de presă mai puțin obișnuită a avut loc miercuri la București, aceasta fiind organizată de FGSZ, compania de transport al gazelor din Ungaria. Important de menționat este că la această conferință nu a participat niciun oficial român, nici măcar din partea transportatorului român de gaze Transgaz, în condițiile în care acesta este partener cu FGSZ în proiectul BRUA. În acest context, șeful FGSZ, Kristof Terhes, a lansat mesaje provocatoare referitoare la producția de gaze din Marea Neagră, consumul din România și interconectarea prin conducta BRUA. Anul trecut, Ungaria a decis unilateral să oprească BRUA pe teritoriul său, să nu mai investească pentru interconectarea cu Austria, așa cum prevedea proiectul inițial, și să redirecționeze gazele către alte state din jur.

Merkel: ”Destinul” Europei ar putea fi decis de problema migrației

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat ieri că ”destinul” Europei este în joc în problema migrației, înaintea unui summit UE pe această temă care se anunță foarte dificil, relatează AFP. ”Europa înfruntă multe provocări, dar cea legată de problema migrației ar putea să decidă destinul Uniunii Europene”, a declarat ea în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, îndemnând la soluții ”multilaterale” și nu ”unilaterale” din partea statelor membre.

Merkel, asupra căreia se exercită o intensă presiune politică pe această temă în țara sa, a avertizat că Europa își poate pierde identitatea în cazul în care va fi nevoită să opteze în favoarea acapărării securitare și ca fiecare să fie pe cont propriu în fața migranților, odată ce numeroase guverne din UE promovează fermitatea în acest dosar. ”Fie găsim o soluție astfel încât în Africa și nu numai oamenii să aibă sentimentul că suntem ghidați de valori și că promovăm multilateralismul și nu unilateralismul, fie nimeni nu va mai crede în valorile noastre, cele pe care le-am făcut atât de puternice”, a apreciat ea. ”Multe lucruri sunt în joc” în dosarul migrației, aflat la originea unor tensiuni puternice între capitale europene, ilustrate în ultimele săptămâni de ”acroșaje” diplomatice în centrul cărora s-au aflat vapoare ale unor ONG-uri care transportă migranți, a adăugat cancelarul.

Merkel și-a exprimat dorința de a se înființa o ”coaliție de voluntari” în rândul celor 28 de state membre UE, în vederea încheierii unor acorduri care să permită trimiterea migranților în prima țară în care s-au înregistrat. ”Aceasta nu este, cu siguranță, o soluție perfectă, însă este un început” în vederea controlării deplasărilor solicitanților de azil în interiorul UE, care nu au dreptul să-și aleagă țara gazdă, a subliniat cancelarul.

Rămâne de văzut dacă această soluție va fi suficientă pentru a o salva din punct de vedere politic pe Merkel în țara sa. Aripa dreaptă a fragilei sale coaliții cere să se adopte măsuri concrete în summitul de joi și vineri la Bruxelles. Altfel, ministrul german de Interne Horst Seehofer, președintele partidului bavarez foarte conservator CSU, amenință să expulzeze în mod unilateral, săptămâna viitoare, migranții deja înregistrați în alte țări. O asemenea măsură ar putea să provoace ruperea coaliției guvernamentale și noi alegeri în Germania.

Macron vrea ca cuvântul ”rasă” să dispară din Constituție

Șeful statului francez Emmanuel Macron a subliniat, în contextul reformei constituținale, discutată în prezent la nivel de comisie, asupra luptei a numeroși deputați în vederea scoaterii cuvântului ”rasă” din Constituție, relatează AFP. ”Există un subiect pe care l-ați susținut cu forță, de mult timp, pe care au vreau să-l văd încununat în cadrul acestei reforme, subiectul simbolic al rasei și cred că este necesar să-l impunem în cadrul acestei reforme constituționale”, a declarat el în fața aleșilor. ”Ministrul Justiției se va ocupa de acest șantier plin de capcane, însă, în acest punct, eu cred că este conform multor lupte la care ne-am angajat colectiv și pe care le-ați purtat mult timp”, a declarat el, fără să facă alte precizări.

Macron a anunțat miercuri seara, la un dineu cu aleși, la Palatul Elysée, că dorește ca cuvântul ”rasă” să dispară din Constituție, în cadrul proiectului de reformă constituțională. Deputații francezi au suprimat miercuri , în unanimitate, în comisie, cuântul ”rasă” din Articolul 1 al Constituției.

În cazul în care aceste amendamente vor fi readoptate în cursul examinării în sesiune a proiectului de revizuire a Constituției, începând din 10 iulie, alineatul va prevede că Franța ”asigură egalitatea în fața legii a tuturor cetățenilor, fără deosebire de sex, de origine sau de religie” în loc de ”fără deosebire de origine, de rasă sau de religie”. Toate grupurile parlamentare au depus amendamente prin care consideră că persistența termenului ”rasă” - introdus în Constituție în 1948 cu scopul de a respinge teoriile rasiste după nazism - este în prezent ”prost înțeles” și ”nefondat”, având în vedere că s-a demonstrat că nu există rase în specia umană.

O sondă japoneză a sosit pe un asteroid după o călătorie de patru ani

O sondă spațială japoneză, Hayabusa 2, numită după un vultur, a sosit miercuri în apropierea unui asteroid aflat la o distanță de 300 de milioane de kilometri față de Pământ, după o călătorie de trei ani și jumătate, având misiunea de a colecta mostre pentru descoperirea originii vieții.

Hayabusa 2 a decolat în decembrie 2014, către asteroidul Ryugu, într-o misiune de pionierat în care va colecta mostre cu ajutorul cărora cercetătorii speră să afle cum a apărut viața. Această misiune va dura în total șase ani.

”Totul a decurs conform planificării. Sonda a sosit la asteroid”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției Japoneze de Explorare a Spațiului (JAXA), într-o conferință de presă.

Hayabusa 2 va petrece următoarele câteva luni orbitând la o distanță de circa 20 de kilometri de asteroid, cartografiind suprafața acestuia înainte de asolizare. Ulterior, va utiliza explozibili mici pentru a crea un crater și a colecta sfărâmăturile rezultate. Cercetătorii consideră că asteroizii au apărut odată cu formarea sistemului solar și că Ryugu ar putea conține materie organică care ar fi putut să contribuie la apariția vieții pe Pământ. Televiziunile au transmis imagini cu aplauzele cercetătorilor prezenți în camera de control, la sosirea în siguranță a sondei în apropierea asteroidului. ”Suntem în mare parte ușurați, dar acum suntem îngrijorați dacă misiunea principală va decurge bine”, a spus unul dintre oficiali.

Dacă totul va decurge conform planului, Hayabusa 2 va mai petrece aproximativ 18 luni în apropierea asteroidului și va reveni pe Pământ cu mostrele colectate la sfârșitul anului 2020, an în care Tokyo va fi gazda Olimpiadei de Vară. Prima sondă Hayabusa nu a reușit să colecteze cantitatea de probe dorită, dar a făcut totuși istorie fiind prima sondă care a adus mostre pe Pământ, de pe un alt asteroid. Misiunea de șapte ani a acesteia s-a încheiat în 2010, când a luat foc deasupra Australiei, înainte de a se prăbuși în deșert.

Succesul misiunii Hayabusa 2 ar ajuta programul spațial al Japoniei să depășească un trecut dificil, care a inclus un accident din 2016, în care primul din trei sateliți de comunicații militare s-a prăbușit în timpul unui zbor din Japonia către portul spațial european din Guaia Franceză. Primul astfel de satelit a fost lansat cu succes în spațiu în ianuarie 2017.

O bacterie ar putea fi cheia colonizării spațiului de către oameni

Cercetătorii au descoperit o bacterie ale cărei proprietăți ar putea ajuta omul să supraviețuiască în condițiile dure ale spațiului și de pe alte planete. Explorarea și colonizarea spațiului, procese desenate până acum cu multă imaginație de literatura și cinematografia Science-Ficțion, ar putea fi ușurate de o bacterie ale cărei proprietăți pot ajuta omul să supraviețuiască în condiții radical diferite de cele pe Pământ. Cyanobacteria reprezintă unul dintre cele mai răspândite grupuri de bacterii de pe planeta noastră, un microorganism care se crede că a existat de peste 2,5 miliarde de ani. Această bacterie trăiește în cele mai dificile medii și supraviețuiește în condiții extrem de slabe de iluminare. Ea poate fi găsită în regiuni precum Antarctica sau Deșertul Mojave din sud-vestul Statelor Unite. Oamenii de știință cred că studiind aceste organisme unicelulare putem înțelege mai bine inclusiv unde am putea descoperi și cum ar putea evolua viața extraterestră. „Chiar dacă poate părea ficțiune, companii private și agenții spațiale din întreaga lume au început deja să cerceteze cum ar putea folosi proprietățile cyanobacteriei pentru ca omul să poată supraviețui pe Marte” a declarat Elmars Krausz profesor al Universității Naționale Australiene. Cyanobacteria absoarbe energie din lumină și produce oxigen. Aceasta folosește un proces care diferă mult de fotosinteză, dar care, spun cercetătorii, ar putea fi folosit pentru crearea unei atmosfere pe planetele care nu au așa ceva.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.