Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Unde este Qin Gang? Ministrul de externe al Chinei nu a mai fost văzut în public de trei săptămâni

Ziarul de Vrancea
18 iul 2023 785 vizualizări

Ministrul chinez de externe Qin Gang nu a mai fost văzut în public de trei săptămâni, o absență neobișnuit de lungă în timpul unei perioade de intensă activitate diplomatică la Beijing, ceea ce a declanșat un val de speculații într-o țară cunoscută pentru opacitatea sa politică, relatează CNN și The Guardian.

 

 

Qin Gang, în vârstă de 57 de ani, diplomat de carieră și consilier de încredere al liderului chinez Xi Jinping, a fost promovat la funcția de ministru de externe în decembrie, după o scurtă perioadă de timp în care a fost ambasador în Statele Unite.

În calitate de ministru de externe, Qin a făcut reproșuri dure la adresa Washingtonului, când relațiile bilaterale au atins un nou minim după ce un presupus balon de spionaj chinezesc a fost doborât deasupra SUA. De asemenea, el a jucat un rol-cheie în eforturile ulterioare ale ambelor părți de a stabiliza legăturile dificile și de a restabili comunicarea, inclusiv prin întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken în timpul vizitei acestuia la Beijing la mijlocul lunii iunie. Dar diplomatul de rang înalt nu a mai fost văzut în public de la 25 iunie, după ce s-a întâlnit la Beijing cu oficiali din Sri Lanka, Vietnam și Rusia. În ultima sa apariție publică, un Qin zâmbitor a fost văzut mergând alături de ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, care a venit la Beijing pentru a se întâlni cu oficialii chinezi după revolta de scurtă durată a grupului de mercenari Wagner în Rusia. „Având în vedere statutul și influența Chinei în lume, este într-adevăr foarte ciudat faptul că ministrul său de externe nu a apărut în public de mai bine de 20 de zile”, a declarat Deng Yuwen, fost editor al unei publicații a Partidului Comunist Chinez, care trăiește acum în SUA.

Qin, absent de la întâlniri de profil înalt

Când a fost întrebat despre absența prelungită a lui Qin la un briefing de presă luni, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că nu are „nicio informație de furnizat”, adăugând că activitățile diplomatice ale Chinei se desfășoară ca de obicei. Absența lui Qin a fost cu atât mai vizibilă cu cât în ultimele săptămâni a fost o activitate diplomatică intensă în capitala chineză, inclusiv vizitele de profil înalt ale unor oficiali americani precum Janet Yellen, secretarul Trezoreriei, și John Kerry, reprezentantul special al președintelui american pentru schimbări climatice. În calitate de fost ambasador la Washington, considerat un protejat al liderului chinez Xi Jinping, Qin era așteptat să joace un rol-cheie în timpul acestor vizite la nivel înalt ale oficialilor americani. Qin ar fi trebuit să se întâlnească și cu șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, la începutul acestei luni, la Beijing, dar întâlnirea a fost amânată după ce China a informat UE că datele de întâlnire „nu mai sunt posibile”, a relatat Reuters, citând un purtător de cuvânt al UE. UE a fost informată de amânare cu doar două zile înainte de sosirea programată a lui Borrell la Beijing, pe 5 iulie, potrivit Reuters.

De asemenea, Qin nu s-a prezentat la o reuniune anuală a miniștrilor de externe ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care a avut loc săptămâna trecută în Indonezia și la care au participat și omologii săi din SUA și Rusia. În schimb, diplomatul cu rangul cel mai înalt al Chinei, Wang Yi, a participat la reuniune în locul său.

„Probleme de sănătate” omise

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat marțea trecută că Qin nu a putut participa la reuniunea ASEAN „din motive de sănătate”, potrivit Reuters. Dar acest răspuns a lipsit din transcrierea oficială a briefingului de presă, postată ulterior pe site-ul ministerului. Ministerul chinez de Externe omite adesea conținutul pe care îl consideră sensibil din transcrierile ședințelor sale regulate de informare, menționează CNN. Laconica explicație cu motive de sănătate invocată de autorități nu a reușit să stingă valul de speculații cu privire la motivul pentru care Qin nu a mai fost văzut în public. Aceste zvonuri sunt alimentate de lipsa de transparență a sistemului politic chinez, în care informațiile sunt păstrate cu grijă și deciziile importante sunt luate în mare parte în spatele ușilor închise, a explicat Deng, analistul stabilit în SUA. Sub conducerea lui Xi, această opacitate politică nu a făcut decât să se intensifice, în timp ce acesta reprimă disidența și concentrează puterea în propriile mâini. „Aceasta este o problemă pentru regimurile totalitare. Regimurile totalitare sunt în mod inerent instabile, deoarece totul este decis doar de către liderul suprem”, a spus el. „Dacă unui oficial de rang înalt i se întâmplă ceva neobișnuit, oamenii se vor întreba dacă relațiile acestuia cu liderul suprem s-au deteriorat sau dacă este un semn de instabilitate politică”, a explicat Deng. Și în trecut oficiali chinezi de rang înalt mai au dispărut din atenția publicului, pentru ca luni mai târziu să se afle că au fost reținuți pentru investigații de către organul de supraveghere disciplinară al Partidului Comunist aflat la putere. Astfel de dispariții bruște au devenit o trăsătură comună în campania anticorupție a lui Xi, scrie CNN.

Cenzura în acțiune

Discuțiile despre absența lui Qin par să fi fost cenzurate pe platforma socială chineză Weibo, o căutare cu întrebarea „unde este Qin Gang” returnând mesajul „fără rezultate”. Au existat foarte puține alte discuții vizibile cu numele său, notează The Guardian. Jurnalistul și analistul Phil Cunningham a declarat că cinci paragrafe despre Qin au fost tăiate fără a fi anunțat dintr-un articol pe care l-a scris despre relațiile dintre SUA și China pentru ziarul pro-Beijing din Hong Kong, South China Morning Post (SCMP). Paragrafele subliniau că este un moment nepotrivit pentru ca un fost ambasador la Washington să dispară de pe scena politică, iar jurnalistul se întreba dacă a fost din cauza bolii sau a „defavorizării politice”.

„Qin Gang a dispărut. Nu numai că lipsește din ciclul de știri din China, dar lipsește și din articolul meu!” a scris Cunningham pe Twitter.

Qin, în vârstă de 57 de ani, a devenit cunoscut ca fiind unul dintre „lupii războinici” ai regimului, expresie prin care este desemnată o generație de diplomați agresivi, care au adus un stil nou și antagonist în diplomația chineză în ultimii ani. Sprijinit și promovat de Xi însuși, numele lui a fost menționat pentru a prelua în viitor locul lui Wang Yi, în calitate de oficial de top în domeniul politicii externe în cadrul Partidului Comunist Chinez.

La sensibilitatea absenței lui Qin se adaugă percepția legăturilor sale apropiate cu Xi. Liderul chinez și-a asigurat în mod excepțional un al treilea mandat la putere în toamna anului trecut și a venit cu o nouă echipă de conducere plină de aliați loiali, potrivit fostului editorialist Deng Yuwen. „Qin Gang a fost tras în sus exclusiv de Xi. Orice problemă cu el se va reflecta negativ și asupra lui Xi - ceea ce implică faptul că Xi nu a reușit să aleagă persoana potrivită pentru această funcție”, a comentat Deng pentru CNN.

Nepotul „drag” al liderului cecen, numit șef al filialei rusești Danone

Un nepot în vârstă de 32 de ani al liderului cecen Ramzan Kadîrov a fost numit șef al filialei rusești a Danone, după ce Kremlinul a ordonat ca statul să preia controlul asupra filialei din Rusia a producătorului francez de iaurturi, relatează Reuters. Iakub Zakriev, viceprim-ministru al Ceceniei și ministru al agriculturii din republică, a preluat marți funcția de director general al Danone Rusia, arată baza de date SPARK, găzduită de Interfax, care conține documente de informare despre companiile din Rusia. Numirea a fost confirmată de Ahmed Dudaev, ministrul cecen al politicii naționale, relațiilor externe și informațiilor din Cecenia. „Alegerea sa ca director general al Danone Rusia arată că reprezentanții echipei președintelui cecen, eroul Rusiei Ramzan Ahmatovici Kadîrov, sunt manageri talentați și de succes”, a comentat Dudaev pe Telegram. „El are o experiență uriașă de lucru în cele mai responsabile poziții”, a completat oficialul cecen. Kadîrov, un aliat apropiat al lui Putin, s-a referit în trecut la Zakriev, în postări pe rețelele de socializare, ca fiind „dragul său nepot”. Zakriev este fiul lui Zulai, una dintre surorile mai mari ale lui Kadîrov, și a studiat economia la Universitatea de Stat din Moscova. După ce Moscova a trimis sute de mii de soldați în Ucraina în 2022, multe companii occidentale s-au retras din Rusia, iar unele active importante au fost plasate în administrarea statului, aliații apropiați ai președintelui Vladimir Putin obținând apoi controlul acestora.

Generalul Mark Milley: Contraofensiva din Ucraina, departe de a fi un eșec

Contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei este departe de a fi un eșec, dar lupta care va urma va fi lungă și sângeroasă, a avertizat marți generalul american cu rangul cel mai înalt, Mike Milley, în condițiile în care numărul victimelor din ambele tabere crește, iar liniile frontului s-au deplasat doar foarte puțin, relatează Reuters. Statele Unite și alți aliați au petrecut luni de zile adunând un arsenal pentru Ucraina și antrenându-i forțele pentru tehnici cu arme combinate pentru a ajuta Kievul să străpungă în cursul contraofensivei sale formidabilele linii de apărare rusești. Întrebat dacă contraofensiva a fost un eșec, cel puțin până în prezent, generalul Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit al armatei SUA, a declarat: „Este departe de a fi un eșec. Cred că este mult prea devreme pentru a face o astfel de evaluare”. Vorbind după o nouă rundă de discuții în legătură cu armele care ar fi de furnizat Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, care durează de aproape 17 luni, generalul Milley a avertizat că această contraofensivă ucraineană va fi lentă. „Cred că mai sunt multe lupte de dus și voi rămâne la ceea ce am spus mai devreme: Va fi lungă. Va fi greu. Va fi sângeros”, a declarat Milley reporterilor.

Actrița Isabelle Adjani, judecată la Paris pentru fraudă fiscală și spălare de bani

Actrița Isabelle Adjani va fi judecată pe 19 octombrie la Tribunalul Penal din Paris pentru fraudă fiscală și spălare de bani, a anunțat marți o sursă judiciară citată de AFP. Actrița este suspectată că nu a plătit taxele pentru transferul a 1,2 milioane de euro, în urma unei donații din partea unui om de afaceri senegalez, și că datorează, de asemenea, impozitul pe venit pentru suma de 236.000 de euro. Actrița multipremiată, în vârstă de 68 de ani, este acuzată că a fraudat autoritățile fiscale în 2013, 2016 și 2017 prin două scheme. Ea a disimulat sub forma unui împrumut „o donație de două milioane de euro de la Diagna NDiaye, ceea ce i-a permis să eschiveze 1,2 milioane de euro de la taxele de transfer”. De asemenea, a avut un domiciliu fictiv în Portugalia, ceea ce i-a permis „să se sustragă de la plata impozitului pe venit pentru suma de 236.000 de euro”, a detaliat sursa judiciară. Mamadou Diagna Ndiaye este un om de afaceri senegalez, președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv Senegalez (CNOSS) și membru al Comitetului Internațional Olimpic (CIO). Actrița va fi judecată și pentru spălare de bani, infracțiuni comise în Statele Unite și Portugalia în 2014. Ea este suspectată că „a transferat printr-un cont bancar american - nedeclarat autorităților fiscale - suma de 119.000 de euro provenind de la o societate offshore cu un beneficiar real necunoscut, destinată unei investiții în Portugalia”, a explicat aceeași sursă. Ancheta a fost deschisă în 2016 în urma dezvăluirilor din Panama Papers despre un sistem de evaziune fiscală prin intermediul unor conturi în paradisuri fiscale. Isabelle Adjani a fost menționată ca proprietară a unei societăți din Insulele Virgine Britanice.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.