Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Un virus care stimulează imunitatea ar putea fi utilizat pentru tratarea tumorilor cerebrale

Ziarul de Vrancea
4 ian 2018 879 vizualizări

Testarea unui tratament potențial eficient împotriva cancerului cerebral a arătat că un virus care este injectat direct în fluxul sangvin poate să ajungă la tumorile aflate în straturile profunde ale creierului și să declanșeze sistemele de apărare din organismele pacienților, care încep să atace și să distrugă cancerul, informează Reuters

Testele au inclus doar nouă pacienți, însă oamenii de știință consideră că dacă rezultatele experimentului vor putea fi reproduse și în cazul unor studii mai ample, atunci acel "reovirus", ce există în stare naturală, ar putea fi transformat într-o imunoterapie eficientă pentru pacienții diagnosticați cu tumori cerebrale agresive. "Este pentru prima dată când s-a putut demonstra că un virus terapeutic este capabil să traverseze bariera creier-sânge", a declarat Adel Samson, medic oncolog la Institutul de Cancer și Patologie din cadrul Universității Leeds din Marea Britanie, coautor al studiului.

Potrivit medicului britanic, studiul a arătat nu doar că un virus poate fi transportat până la o tumoare aflată în straturile profunde ale creierului, ci și că, atunci când el își atinge ținta, "stimulează propria apărare imunitară a organismului pentru ca aceasta să atace cancerul". Publicat în Science Translational Medicine, miercuri, studiul a inclus nouă pacienți cu tumori care fie se răspândiseră în creier și proveneau din alte zone ale corpului, fie erau gliomuri cu creștere rapidă (o formă agresivă de cancer cerebral). Toți pacienții erau programați pentru operații ce vizau extirparea tumorilor pe cale chirurgicală. În zilele ce au precedat operațiile, fiecare pacient a primit o doză unică de reovirus, administrat intravenos direct în fluxul sangvin.

După ce tumorile au fost extirpate, oamenii de știință au analizat mostre prelevate din ele, pentru a vedea dacă reovirusul a putut să ajungă la celulele canceroase. În unele cazuri, acele tumori se aflau în straturile profunde ale creierului. Pentru toți cei nouă pacienți au fost găsite dovezi care arătau că virusul și-a atins ținta, au spus coordonatorii studiului. Au existat și dovezi care au arătat că virusul replicat a stimulat sistemul imunitar, iar celulele albe, așa-zisele celule T "ucigașe", au fost atrase spre tumori și au început să le atace.

Întrucât virusul infectează doar celulele canceroase și le lasă în pace pe cele sănătoase, pacienții care au primit acest tratament experimental au raportat doar efecte adverse ușoare, asemănătoare simptomelor unei gripe ușoare.

Până la aceste rezultate pozitive, cercetătorii aveau dubii în ceea ce privește capacitatea unui virus de a putea să pătrundă în creier din cauza membranei protectoare hematoencefalice. Injectarea virusului direct în creier este dificilă și potențial periculoasă.

Israel: Un prim pas pentru pedeapsa cu moartea pentru teroriști

Parlamentarii israelieni au făcut un prim pas către sancționarea teroriștilor cu pedeapsa cu moartea, votând în favoarea unui proiect de lege ce ar urma să faciliteze aplicarea pedepsei capitale. Scopul legislației, votată miercuri favorabil cu un scor de 51 - 49, este de a permite tribunalelor militare să pronunțe pedeapsa cu moartea pentru crimă când doi din trei judecători sunt de acord, au relatat Jerusalem Post și alte media israeliene. Anterior decizia trebuia să fie unanimă. "Oricine ține un cuțit, ucide și râde merită sa moară", a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu, citat de ynetnews. "Nu merită să trăiască", a adăugat Netanyahu. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să treacă prin alte trei lecturi în parlament.

În Israel, pedeapsa cu moartea poate fi decisă numai pentru trădare, nu pentru crimă. În Teritoriile Palestiniene, tribunalele militare pot pronunța pedeapsa cu moartea în cazuri de crimă cu elemente teroriste. Proiectul de lege urmărește de asemenea să pună capăt posibilității ca pedeapsa cu moartea să fie comutată în închisoare pe viață sau ca persoana respectivă să fie grațiată.

Uniunea Europeană a condamnat legea. "Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu demnitatea umană", a postat miercuri pe Twitter Misiunea UE în Israel. "Aceasta constituie un tratament inuman & degradant, nu are niciun efect de descurajare dovedit & permite erorilor judiciare să devină ireversibile și fatale". Israelul a aplicat pedeapsa cu moartea doar o dată: când a fost spânzurat criminalul de război nazist Adolf Eichmann, în 1962.

Studii: Tinerii, “disperați” după perfecțiune

Numărul persoanelor tinere care consideră că trebuie să afișeze perfecțiunea pentru a-și asigura aprobarea celor din jur a crescut cu o treime în ultimii 30 de ani, conform unui studiu citat de Press Association. Tinerii sunt cu 33% mai înclinați să creadă că mediul în care trăiesc este excesiv de exigent și că celelalte persoane îi judecă aspru, potrivit cercetării care a analizat date prelevate între anii 1989 și 2017 de la 40.000 de studenți britanici, canadieni și americani. Studiul, realizat de o echipă de specialiști de la Universitatea din Bath și de la Universitatea York St John, a descoperit o creștere cu 10% a tendinței tinerilor de a conferi o importanță irațională perfecțiunii, de a avea așteptări nerealiste cu privire la propria persoană și de a manifesta o atitudine profund autocritică în comparație cu generațiile anterioare.

Autorii cercetării sugerează că aceste concluzii reflectă impactul a ''trei decenii de neoliberalism'' care îi forțează pe tineri să concureze unul împotriva altuia în cadrul unor parametri din ce în ce mai exigenți din punct de vedere social și economic''.

Dr. Thomas Curran de la Departamentul de Sănătate al Universității din Bath, unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat că speră ca instituțiile care au ca principal obiect de activitate asigurarea bunăstării tinerilor, precum școlile și universitățile, dar și factorii de decizie care modelează mediile în care aceste instituții operează, vor ''rezista promovării competitivității în detrimentul sănătății psihice a tinerilor". Studiul a descoperit de asemenea că tendința tinerilor de a impune standarde nerealiste celor din jurul lor și de a-i evalua în mod critic pe ceilalți a crescut cu 16%.

Oamenii de știință au definit perfecționismul drept o combinație de standarde personale excesiv de ridicate și atitudine autocritică prea dură, asociere care, potrivit lor, ar putea conduce către apariția unor probleme de ordin psihologic.

''Creșterea problemelor de sănătate mentală în rândul tinerilor susține descoperirile noastre'', a precizat dr. Andrew Hill de la Unvirsitatea York St John, coautor al studiului publicat în jurnalul american Psychological Bulletin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.