Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ucraina: Kievul își asigură un cap de pod peste râul Dnipro

Ziarul de Vrancea
24 apr 2023 750 vizualizări

Aceste informații, care sugerează începutul contraofensivei ucrainene, nu au fost confirmate nici de Kiev, nici de Moscova

Trupele ucrainene au stabilit poziții pe malul estic al râului Dnipro în sudul regiunii Kherson, potrivit unor rapoarte, relatează BBC.

Regiunea este parțial controlată de Rusia, iar traversarea râului ar putea fi semnificativă în viitoarele ofensive. Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, afirmă că bloggerii militari ruși au postat "suficiente imagini geolocalizate și rapoarte text pentru a confirma" avansul. BBC Ucraina afirmă că sursele sale militare au raportat o "anumită mișcare peste râul Dnipro" în apropierea orașului Kherson.

Armata ucraineană nu a confirmat mișcarea, în timp ce Rusia a negat rapoartele. Dar dacă rapoartele potrivit cărora Ucraina a asigurat un cap de pod pe malul estic sunt corecte, ar putea fi semnificativ pentru a ajuta Kievul să respingă trupele rusești. Un avans ucrainean în zonă ar putea, în viitor, chiar să taie coridorul terestru către peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Cu toate acestea, experții militari spun că orice mișcare a trupelor ucrainene în zona capului de pod - care este străbătută de câmpii inundabile, canale de irigații și alte obstacole de apă - ar fi o sarcină dificilă. Iar avansurile ucrainene ar fi și mai complicate de avantajul semnificativ al Rusiei în aer. Armata ucraineană vorbește de ceva timp în mod public despre pregătirile pentru o contraofensivă majoră, fără a preciza unde și când ar putea fi lansată. Până în prezent, toată regiunea Kherson de pe malul estic al Niprului a fost sub control rusesc, râul lat servind drept barieră naturală. Capitala regională - așezată pe malul vestic - a fost eliberată de forțele ucrainene în noiembrie anul trecut.

Rusia a lansat în luptă în Ucraina noul său model de tanc T-14 Armata

Rusia a început să folosească noile sale tancuri de luptă T-14 Armata pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene, "dar acestea nu au participat încă la operațiuni de asalt direct", scrie marți agenția de presă de stat RIA, citând o sursă bine informată, relatează Reuters.

RIA a precizat că tancurile au fost dotate cu protecție suplimentară pe flancuri, iar echipajele au exersat "coordonarea de luptă" pe terenurile de antrenament din Ucraina.

Tancul T-14 are o turelă fără pilot, iar echipajul controlează de la distanță armamentul stând în "capsule blindate izolate, situate în partea din față", unde există chiar și o toaletă pentru echipaj.

Tancurile au o viteză maximă pe teren lin de 80 de kilometri pe oră.

Informațiile că Rusia aruncă în luptă acestei tancuri moderne vin în condițiile în care, în ianuarie, serviciile de informații militare britanice au raportat că forțele rusești din Ucraina au fost reticente în a accepta prima tranșă de astfel de tancuri din cauza "stării lor proaste". Pe de altă parte, spionajul britanic estima că o desfășurare a tancurilor ruse T-14 ar fi probabil "o decizie cu risc ridicat" pentru Rusia și una luată în principal în scopuri propagandistice. "Producția este, probabil, doar de câteva zeci de exemplare, iar comandanții este puțin probabil să aibă încredere în acest tip de vehicul în luptă", a declarat armata britanică. "În 11 ani de dezvoltare, programul a avut întârzieri, dimensiunea flotei planificate inițial a fost redusă și au existat informații privind probleme de fabricație", menționa spionajul britanic.

Kremlinul a ordonat producerea a 2.300 de tancuri - prezentate pentru prima dată în 2015 - până în 2020, dar acest termen a fost ulterior extins până în 2025, potrivit presei ruse. Agenția de știri Interfax a relatat în decembrie 2021 că Rostec, companie de stat, a început producția a aproximativ 40 de tancuri, cu o livrare anticipată după 2023.

CEO-ul NBCUniversal și-a dat demisia în urma unei ”relații nepotrivite” cu o femeie din companie

Directorul general al NBCUniversal, Jeff Shell, și-a dat demisia, după ce a recunoscut că a avut ”o relație nepotrivită” cu o femeie din companie, potrivit unui anunț al companiei-mamă, Comcast.

”Astăzi (duminică) este ultima mea zi ca CEO al NBCUniversal. Am avut o relație nepotrivită cu o femeie din companie, ceea ce regret profund. Îmi pare cu adevărat rău că mi-am dezamăgit colegii de la Comcast și NBCUniversal, ei sunt cei mai talentați oameni din domeniu și oportunitatea de a lucra cu ei în ultimii 19 ani a fost un privilegiu”, a spus Shell într-un comunicat.

Comcast a angajat un consilier extern pentru a începe o investigație în urma unei plângeri. Plângerea a fost depusă de femeia cu care Shell a spus că a avut ”o relație nepotrivită”, potrivit unor persoane familiare cu problema. Aceștia au refuzat să fie numiți din cauza naturii sensibile a situației.

Un e-mail al companiei a spus că echipa lui Shell va raporta președintelui Comcast, Mike Cavanagh. Compania nu a intervievat sau căutat un succesor și nu are de gând să facă acest lucru imediat, a spus o persoană apropiată subiectului.

Shell, care este căsătorit, a preluat funcția de CEO al NBCUniversal în ianuarie 2020. El a supravegheat parcurile tematice ale companiei, serviciul său de streaming Peacock, operațiunile de producție sportivă, grupul de posturi de televiziune și rețelele de televiziune de divertisment și știri precum NBC News.

Un fost fotbalist a rămas paralizat după ce i-au fost puse droguri în băutură

Un fost jucător de la academia clubului Arsenal Londra a rămas tetraplegic, după ce i-au fost puse droguri în băutura pe care a consumat-o la o ieșire în oraș cu prietenii.   

Daniel Cain era un fotbalist în formă și sănătos tun, dar după o noapte petrecută în oraș cu prietenii, tânărul de 23 de ani a suferit un stop cardio-respirator, care i-a privat creierul de oxigen, scrie The Indepenent, preluat de stirileprotv.ro. În timpul ieșirii în oraș, pe 9 iunie 2020, prietenii lui Daniel au observat că pielea acestuia avea o „culoare ciudată” și nu se trezea, așa că au încercat să îi facă resuscitare cardio-respiratorie în timp ce a fost chemată și o ambulanță.

După ce a sosit ambulanța, medicii l-au resuscitat pe Daniel timp de 24 de minute, dar creierul și măduva, rămase fără oxigen, au suferit leziuni grave.

Medicii au explicat familiei că, chiar dacă fostul fotbalist se va trezi din comă, acesta ar rămâne într-o stare permanent vegetativă. După ce a stat 25 de zile în comă, Daniel el a sfidat șansele și, ca prin minune, „s-a trezit”, iar treptat funcțiile sale cognitive au început să revină la normal.

„Când s-a trezit, nu putea face nimic, nu se putea mișca. Era ca un nou-născut, dar asistentele au spus că le urmărea cu privirea”, a mai spus mama fostului fotbalist. Memoria pe termen scurt a lui Daniel a fost în mod semnificativ afectată, însă memoria pe termen lung a rămas intactă, conform spuselor mamei sale. „Își revine treptat și starea sa se îmbunătățește”, a spus mama fostului fotbalist. „Încă își amintește ce a trăit în copilărie”.

Peskov dă asigurări că există un singur Putin și că acesta nu se află într-un buncăr

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin nu are dubluri și nu "stă în buncăre", transmite Agenția de propagandă rusă RIA Novosti, care îl citează pe Peskov.

"Am auzit oameni spunând că Putin are o mulțime de dubluri care lucrează pentru el în timp ce el stă în buncăr. O altă minciună. Vedeți ce fel de președinte avem. De fapt, el este așa cum a fost întotdeauna, este o persoană super activă. Cei care lucrează cu el abia reușesc să țină pasul cu el. Nu putem decât să-i invidiem energia. Doamne ferește, nu poți decât să îi dorești sănătate. Bineînțeles, nu a stat în niciun buncăr. Și aceasta este o minciună". La 18 aprilie, mass-media de propagandă rusească au relatat că dictatorul rus Vladimir Putin ar fi vizitat cartierul general al grupului militar Dnepr de pe frontul din Kherson și al grupului Vostok din regiunea Luhansk. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, este convins că nu președintele rus Vladimir Putin a fost cel care a vizitat teritoriile ocupate temporar din regiunile Kherson și Luhansk, ci unul dintre dublurile sale.

Criza din Sudan: Părțile beligerante au convenit asupra încetării focului

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că părțile beligerante din Sudan au convenit asupra unei încetări a focului de 72 de ore începând de luni la miezul nopții (22:00 GMT).

Este cel puțin a treia încetare a focului anunțată de la izbucnirea violențelor din această lună, dar niciuna nu a fost respectată. Blinken a declarat că s-a ajuns la un acord între armată și forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) după 48 de ore de negocieri. Cel puțin 400 de persoane au fost ucise de la izbucnirea luptelor la 15 aprilie. Ambele părți au anunțat în mod independent implicarea lor în încetarea focului. Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că violențele din Sudan riscă să provoace o "conflagrație catastrofală" care ar putea cuprinde întreaga regiune și chiar mai departe. De la începutul violențelor, locuitorilor din capitala Khartoum, marcată de lupte, li s-a spus să rămână în casă, iar rezervele de alimente și apă au scăzut. Bombardamentele au lovit infrastructuri cheie, cum ar fi conductele de apă, ceea ce înseamnă că unii oameni au fost nevoiți să bea din râul Nil. Vor exista speranțe că încetarea focului va permite civililor să părăsească orașul. Guvernele străine vor spera, de asemenea, că va permite continuarea evacuărilor din țară. Țările s-au grăbit să își evacueze diplomații și civilii în timp ce luptele făceau ravagii în zonele centrale, dens populate ale capitalei. Anterior, luni, dl Blinken a declarat că unele convoaie care încercau să evacueze oamenii s-au confruntat cu "jafuri și jafuri". El a adăugat că SUA analizează posibilitatea de a-și relua prezența diplomatică în Sudan, dar a descris condițiile de acolo ca fiind "foarte dificile". Sudanul suferă de o "pană de internet", cu o conectivitate la 2% din nivelurile obișnuite, a declarat luni grupul de monitorizare NetBlocks. În Khartoum, internetul a fost întrerupt încă de duminică seara. Se estimează că zeci de mii de persoane, inclusiv cetățeni sudanezi și din țările vecine, au fugit din cauza tulburărilor.

Studiu: Cartofii prăjiți cresc riscul de depresie

Cartofii prăjiți sunt în topul preferințelor culinare pentru mulți. Dar un studiu realizat de o echipă de cercetători din China s-ar putea să le dea de gândit.

Potrivit unor oameni de știință din China, un consum mai mare de alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, crește riscul de anxietate și depresie. Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce au testat peste 140 de mii de persoane, cu vârste peste 11 ani.

Rezultatele au arătat că unii participanți la studiu au prezentat un risc cu 12% mai mare de anxietate, și cu 7% mai mare de depresie, în comparație cu persoanele care au stat departe de mâncarea prăjită. Efectele au fost mai pronunțate în rândul bărbaților tineri. Cu toate astea, unii experți care studiază nutriția, pun la îndoială studiul. Ei spun că rezultatele sunt preliminare, și că nu este clar dacă alimentele prăjite sunt cele care au declanșat problemele, sau dacă persoanele care suferă de depresie sau de anxietate apelează la alimentele prăjite pentru confort.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.