Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ucraina a lansat „lovitura principală" a contraofensivei

Ziarul de Vrancea
26 iul 2023 666 vizualizări

Arsenalul din Occident și soldați bine antrenați au început un asalt puternic pe frontul din sud

 

Trupele Kievului și-au intensificat contraofensiva după două luni de mici câștiguri teritoriale, organizând un nou atac în sudul țării și se apropie de orașul Bahmut, din estul țării, unde se dau lupte acerbe, potrivit The New York Times. Oficialii ucraineni au informat Washingtonul despre începerea unei noi faze a contraofensivei și obiectivul principal al acesteia. Bloggeri militari ruși par să confirme intensificarea atacurilor ucrainene.

Oficiali de la Pentagon au declarat pentru NYT sub rezerva anonimatului că „lovitura principală" a contraofensivei are loc acum, în timp ce armata ucraineană trimite mii de întăriri antrenate și echipate în Occident într-un punct perceput ca fiind slab în apărarea rusă din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.

Cu toate acestea, Washington Post a relatat că un oficial american este prudent în a trage concluziile că principala contraofensivă a început.

Forțele ucrainene își intensifică eforturile de a recuceri teritoriile de pe linia frontului, cu atacuri puternice și angajarea soldaților mai bine antrenați pe câmpul de luptă, au declarat miercuri trei oficiali ai Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii pentru Politico. „Vedem semne de mișcări pregătitoare pentru ca forțe suplimentare din zona Zaporojie să intre în luptă. Dar nu este clar care ar putea fi scopul acestor mișcări", a declarat oficialul.

Atac „masiv” respins, susțin rușii

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt principal al Ministerului rus al Apărării, a declarat miercuri că un atac „masiv" și lupte crâncene au loc la sud de așezarea Orikhiv, dar a precizat că atacul a fost respins. Cu toate acestea, milbloggerul militar rus Rybar a descris un „atac cu peste 80 de vehicule blindate, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie, transportoare blindate de personal și vehicule de luptă", iar forțele ucrainene au reușit să pătrundă „în trei zone ... (pe fondul unor) lupte aprige".

În centrul luptelor de miercuri a fost satul Robotyne, controlat de ruși, dar principalele obiective ucrainene sunt orașul Tokmak, puternic fortificat, și, dincolo, Melitopol. Melitopol este un centru vital pentru eliberarea sudului țării și ar izola Crimeea ocupată de ruși.

„Marele test”

„Acesta este marele test", a declarat un oficial american de rang înalt, citat de New York Times. Comandanții ucraineni ar fi încercat să profite de un moment de oportunitate, după săptămâni întregi în care au uzat apărarea rusă în Zaporojie și au bombardat depozitele de muniții și centrele logistice rusești din spatele frontului. Obiectivul este de a tăia legătura terestră dintre teritoriul ucrainean ocupat de ruși și Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014, sau cel puțin de a face suficiente progrese pentru a aduce peninsula, importantă din punct de vedere strategic, în raza de tragere a Ucrainei. Demiterea comandantului rus din regiune, generalul-maior Ivan Popov, după ce acesta a criticat conducerea militară, a contribuit, de asemenea, la sentimentul că acesta ar putea fi un moment de vulnerabilitate a Rusiei în zonă.

De asemenea, armata ucraineană atacă în jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk, pe care rușii l-au revendicat în urmă cu trei luni, prima victorie pe care a avut-o Moscova din ultima vreme. În ultimele zile, trupele ucrainene ar fi cucerit satul Andriivka și avansează în jurul satului Klishchiivka, situat la aproximativ șase kilometri spre sud, ocupând terenuri înalte importante și pădurile din apropiere.

Ucraina încearcă să încercuiască parțial orașul aflat în ruine, unde tactica siriană folosită de ruși îi dezavantajează, împingând dinspre nord și sud pentru a strâpunge într-o menghină forțele rusești din interior.

Cu toate armele înainte

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că în lupte se folosesc toate sistemele de armament disponibile, inclusiv munițiile cu dispersie furnizate recent de SUA. Institutul pentru Studiul Războiului a descris câștigurile ucrainene revendicate ca fiind „semnificative din punct de vedere tactic", iar unii bloggeri militari ruși au părut să confirme progresele făcute de trupele Kievului.

Dacă avansul se confirmă, forțele ucrainene se află, astfel, mai aproape de importanta autostradă T053, ruta nord-sud care traversează orașul. Un blogger militar rus spune că „inamicul a reușit să ocupe înălțimile adiacente (din Klishchiivka), de unde a desfășurat focuri de sisteme antitanc și grupuri de lunetiști pentru a sprijini infanteria și echipamentele care avansează".

Corespondentul rus de război susține că lupte grele au loc de câteva zile, iar dronele ucrainene influențează evoluția atacului.

De când Kievul a lansat contraofensiva la începutul verii, cu câteva luni mai târziu decât anunțase inițial, întârziată parțial de livrările de echipament occidental, oficialii ucraineni au insistat că au avansat cu grijă pentru a limita numărul victimelor în rândul luptătorilor.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, a afirmat la începutul acestei săptămâni că forțele rusești au suferit pierderi semnificative în luptele din est, care ar putea fi explicate prin utilizarea intensă a munițiilor cu dispersie furnizate de SUA.

Ritmul lent al câștigurilor Ucrainei, după opt săptămâni de contraofensivă, a provocat un oarecare scepticism cu privire la posibilitatea ca Kievul să reușească să facă o breșă, deoarece s-a confruntat cu apărarea bine pregătită a rușilor, inclusiv cu câmpuri de mine care au o adâncime de 16 km în unele locuri.

SUA: Membrii unei familii au murit de foame încercând să trăiască "în afara rețelei”

Trei membri ai unei familii din Colorado au murit în timp ce încercau să trăiască "off the grid" în Munții Stâncoși, spun membrii familiei și anchetatorii, transmite BBC.

Rămășițele surorilor Christine și Rebecca Vance și ale fiului celei din urmă, în vârstă de 14 ani, au fost găsite luna aceasta într-o tabără izolată.

Marți, un medic legist a stabilit că victimele au murit probabil de foame sau de expunere în timpul iernii friguroase. Se pare că grupul a început să campeze vara trecută și a murit în timpul iernii.

Sora vitregă a Rebeccăi Vance, Trevala Jara, a declarat, miercuri, pentru Washington Post: "Nu-i plăcea felul în care merge lumea și s-a gândit că ar fi mai bine ca ea, fiul ei și Christine să fie singuri, departe de toată lumea".

Grupul - inclusiv surorile, care aveau în jur de 40 de ani - nu avea experiență de supraviețuire în aer liber și a vizionat videoclipuri online pentru a învăța cum să supraviețuiască în ținutul accidentat din Colorado, a declarat Trevala Jara pentru presa americană. "Nu poți să intri pe internet și să te uiți la videoclipuri despre cum să trăiești în afara rețelei, iar apoi să o faci efectiv, dacă nu ai experiență", a declarat ea pentru Colorado Springs Gazette. "Pur și simplu nu poți face asta. Au murit de foame pentru că nu au fost pregătiți", a adăugat ea.

Toți trei erau din Colorado Springs. Anchetatorii spun că nu a fost încă stabilită cauza morții lor și nu va fi făcută publică până când nu vor fi finalizate rapoartele toxicologice.

Pe 9 iulie, un excursionist a dat peste rămășițele lor foarte descompuse la Gold Creek Campground din Pădurea Națională Gunnison.

Medicul legist din comitatul Gunnison, Michael Barnes, a declarat că două cadavre au fost găsite într-un cort, în timp ce un altul a fost găsit afară, la o altitudine de aproximativ 2.900 de metri. Numele adolescentului nu a fost făcut public.

Se pare că cei trei au încercat să construiască un adăpost, dar au renunțat odată cu venirea iernii și în schimb și-au petrecut timpul în cort. "Mă întreb dacă iarna a venit repede și brusc au fost pur și simplu în modul de supraviețuire în cort", a spus Barnes. "Aveau cu ei o mulțime de literatură despre supraviețuirea în aer liber și despre căutarea hranei și alte lucruri de acest gen. Dar părea că șau cumpărat proviziiț de la un magazin alimentar", a adăugat el.

La începutul lunii august, grupul a venit la casa surorii lor vitrege "pentru a-și lua rămas bun". "Am încercat să îi oprim, dar ei nu au vrut să ne asculte. Se hotărâseră, a declarat Jara pentru Gazette.

Blinken îi îndeamnă pe liderii africani să-l înfrunte pe Putin

Secretarul de Stat american Antony Blinken i-a îndeamnat joi pe liderii africani care participă la un summit cu președintele rus Vladimir Putin să ceară răspunsuri la criza cerealelor care a aruncat cele mai sărace țări în această criză, apreciind că șefii de stat africani ”știu exact cine este responsabil de situația actuală”.

Antony Blinken a insitat joi - cu o zi înaintea unui summit Rusia-Africa, la Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui rus Vladimir Putin - asupra faptului că liderii africani știu că scumpirea mărfurilor alimentare și penurii de cerale și îngrășăminte sunt consecința directă a războiului lui Vladimir Putin în Ucraina.

Delegații din 49 de țări africane - inclusiv 17 șefi de stat – participă la summit, la Palatul Konstantinovski, între care și președintele sud-african Cyril Ramaphosa. ”Ei știu exact cine este vinovat de situația actuală”, subliniază Antony Blinken referindu-se la liderii africani, dintre care unii și-au oferit tacit susținerea Rusiei sau au refuzat să denunțe invazia Ucrainei.

”Mă aștept ca Rusia să audă în mod clar acest mesaj din partea partenerilor săi africani”, a declarat el în cursul unei vizite în Noua Zeelandă.

Criza cerealelor s-a intensificat după ce Rusia a abandonat Acordul de la Istanbul din iulie 2022, care a permis Ucrainei să exporte, începând de vara trecută, inclusiv către Africa, cerreale ucrainene la Marea Neagră, în pofida unei blocade ruse a porturilor ucrainene.

În decurs de un an, acest acord a permis exportarea a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, contribuind la o stabilizare a prețurilor mondiale și la îndepărtarea riscurilor unor penurii.

”Era echivalentul exportării a 18 miliarde de pâini numai pe coridorul pe care Rusia l-a închis acum”, a denunțat Antony Blinken. ”Nu este vorba doar despre retregere. Ce au făcut de când s-au retras? Au bombardat în mai multe rânduri portul Odesa. Au pus mine pe Marea Neagră. Au amenințat în mod explicit circulația mărfurilor maritime. Cred că este un mesaj clar”, a denunțat șeful diplomației americane.

Liderul de Kremlin - izolat pe scena internațională după ce a invadat militar Ucraina în 2022 - poate conta în continuare pe susținerea sau neutralitatea multor țări africane.

Rusia a încercat în ultimele zile să-și asigure partenerii africani afirmând că le înțelege ”îngrijorarea” în acest subiect și dând asigurări că este pregătită să exporte cereale rusești ”fără cheltuieli” către țările care au cea mai mare nevoie.

Un ultim raport lunar al Departamentului american al Agriculturii, stocurile de grâu ale principalilor exportatori se află la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

Cel mai bogat om din Marea Britanie condamnă ieșirea Marii Britanii din UE

Cel mai bogat om din Marea Britanie, Gopichand Hinduja, condamnă ieșirea Marii Britanii din UE, dar crede în capacitatea prim-ministrului Sunak de a relansa economia țării, aflată în dificultate, transmite CNBC.

Miliardarul britanic născut în India, care este președintele conglomeratului indian Hinduja Group, a spus că eforturile Regatului Unit de a crea noi parteneriate comerciale ar oferi un impuls foarte necesar țării și ar restabili Marea Britanie ca un loc ”excelent” pentru investiții. ”Pasul făcut, al Brexitului, nu a fost bun pentru Regatul Unit”, a declarat Hinduja.

Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană în 2016 și a ieșit oficial din bloc la sfârșitul lui ianuarie 2020.

”Cel mai mare ajutor pe care îl poate primi Regatul Unit este din India, deoarece economia Indiei, până în 2027, va fi a treia ca mărime din lume”, a spus miliardarul.

Hinduja a arătat că și-a revizuit proiecția sa de creștere pentru economia Indiei, în prezent a cincea ca mărime din lume, începând din 2030, pe baza instinctelor și experiențelor sale.

Marea Britanie și India au încheiat săptămâna trecută a 11-a rundă de negocieri pentru un acord de liber schimb, care s-a confruntat cu mai multe eșecuri pe fondul diferențelor privind unele linii tarifare majore și regulile de protecție a investițiilor.

Hinduja, care nu este implicat în negocieri, a spus că birocrația a fost ”cea mai mare problemă”, dar a adăugat că beneficiile finale pentru Regatul Unit vor fi de anvergură.

”Vor fi multe de făcut în tehnologii, în infrastructură, în sănătate, în educație și, mai ales, în partea apărării, Regatul Unit este foarte interesat”, a spus el.

Economia Marii Britanii a fost lentă în ultimii ani, crescând cu o creștere de doar 0,1% în primul trimestru al anului 2023, deoarece ratele dobânzilor în creștere, inflația încăpățânat de mare și așa-numitul ”mini-buget” haotic au cântărit foarte mult.

Hinduja a spus că creșterea lentă a fost în mare parte ”în afara controlului” guvernului, citând evenimente precum invadarea Ucrainei de către Rusia, și a insistat că liderul conservator Sunak este ”pe calea cea bună” pentru a îmbunătăți perspectiva.

Biden comite o gafă și evocă într-un discurs ”100 de morți” din cauza covid-19 în SUA

Președintele american Joe Biden a făcut o gafă, într-un discurs pe care l-a susținut la Washington, pe tema sănătății mentale a americanilor, și a declarat că 100 de persoane au murit din cauza covid-19 în timpul pandemiei, o cifră corectată de Casa Albă în transcrierea oficială a discursului - un milion de morți.

”Încă mai simțim pierderea profundă a pandemiei (covid-19). Așa cum am spus, peste 100 de persoane au murit. Sunt 100 de scaune goale în jurul mesei în bucătărie. Pentru fiecare pierdere sunt atît de mulți oameni lăsați în urmă cu inima frântă”, a declarat marți, în acest discurs, Joe Biden.

Această eroare a fost corectată în transcrierea oficială a discursului, disponibil pe site-ul Casei Albe, în care cuvântul ”100” este tăiat și înlocuit cu cuvântul ”milion”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 1.127.152 de oameni au murit în Statele Unite din cauza covid-19.

Această gafă a lui Joe Biden probabil este o eroare de neatenție.

La începutul discursului, potrivit acestei transcrieri, președintele american a evocat bilanțul corect de ”un milion de morți de covid(-19)”.

Aceasta nu este prima oară când președintele american - atacat frecvent din cauza vârtsei sale înaintate - comite o gafă într-un discurs.

În ultima sa gafă, la sfârșitul lui iunie, el a confundat Războiul din Ucraina cu Războiul din Irak.

Ultimele cuvinte rostite de piloții avionului Canadair prăbușit în Grecia

Un pompier grec care se prezintă drept ultimul care a discutat cu cei doi piloți ai unui avion de tip Canadair care s-a prăbușit în Grecia marți dezvăluie, la două zile după dramă, că în ultimele lor cuvinte ei ”au semnalat că nu există nicio problemă cu avionul”, relatează SkyNews.

În imagini care surpind accidentul, avionul grec pare să atingă un copac și să-și piardă ”balonul”, o parte a aeronavei carei permite să plutească pe apă.

Acest lucru ar fi putut să facă eleronul drept ineficient sau ar fi putut conduse la deformarea acestuia, lucru care explică virajul la dreapta al avionului. ”Nu-mi vine să cred în continuare că acum trei minute vorbeam cu ei, iar după zece minute am aflat că avionul s-a prăbușit”, își exprimă indignarea ultimul om care a discutat cu piloții. ”Ei ne-au spus că «suntem gata să încercăm. Vom face o ultimă realimentare și plecăm»”, declară acest pompier.

Cei doi bărbați, care au murit, ”și-au dat viața pentru a salva vieți”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Ei aveau 34 și 27 de ani.

Presa greacă scrie că soția pilotului în vârstă de 34 de ani este însărcinată în luna a treia.

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat ”eroi” care ”luptă în fiecare vară, punându-și viața în pericol, împotriva incendiilor”.

Grecia este devastată, de la mijlocul lui iunlie, de incendii violente care au condus la evacuarea a peste 30.000 de oameni de pe Insula turistică Rhodos.

Sute de pompieri greci, susținuți de pompieri europeni, continuau să lupte joi împotriva incendiilor, cu teama că rafale de vânt pot să alimenteze flăcările.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.