Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump, amenințări fără precedent pentru Iran

Ziarul de Vrancea
23 iul 2018 853 vizualizări

”Nu mai amenința niciodată Statele Unite sau vei suporta consecințe cum puțini în istorie au suportat vreodată”, a scris Trump pe Twitter, adesându-se președintelui Hassan Rohani

Președintele american Donald Trump l-a pus în gardă pe președintele iranian Hassan Rohani că va avea de suportat ”consecințe” dezastruoase din cauză că amenință Statele Unite.  Trump a lansat aceste amenințări la adresa Iranului luni, într-un mesaj postat pe Twitter, după ce Rohani a declarat duminică că ”americanii trebuie să înțeleagă că pacea cu Iranul este mama oricărei păci, iar războiul cu Iranul este mama tutuor războaielor”. ”Să nu mai ameninți niciodată Statele Unite din nou sau vei suporta consecințe cum puțini în istorie au suportat vreodată”, a scris Trump cu majuscule.

Locatarul Casei Albe a retras în mai Statele Unite din acordul în dosarul nuclear iranian, încheiat în 2015, la Viena, cu scopul de a împiedica Teheranul să se doteze cu arma nucleară și a dispus o înăsprire a sancțiunilor americane.

Rohani l-a avertizat duminică pe Trump ”să nu se mai joace cu coada leului”. ”Altfel o vei regreta”, l-a amenințat el. Trump a sugerat că lideri iranieni ”vor suna și vor spune «hai să facem o înțelegere»”, însă Iranul a respins orice negocieri.

Rohani l-a criticat pe Trump din cauză că a amenințat să reimpună sancțiuni, din cauză că a mutat Ambasada Statelor Unite în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și că a interzis intrarea pe teritoriul american cetățenilor unor țări musulmane. Trump sugerează în mesajul de luni - pe un ton extrem de dur - că nu are răbdare de schimburi de mesaje de amenințare cu Iranul. ”Noi nu mai suntem o țară care să-ți suporte vorbele de violență și moarte demente. Fii atent!”, a scris el cu majuscule. El are obiceiul să scrie mesaje pe Twitter extrem de dure, care escaladează în dispute îndelungate, cu lideri ai unor țări în dezacord cu Statele Unite.

El a purtat un adevărat război al declarațiilor cu Coreea de Nord, în urma căruia s-a întâlnit cu Kim Jong Un pe 12 iunie în Singapore, unde au discutat despre o ”denuclearizare”.

Iranul vorbește despre un război psihologic

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a lăudat luni ”poziția fermă” a lui Donald Trump contra Iranului.  ”Vreau să aduc un omagiu poziției ferme exprimate de președintele Trump și secretarul de Stat Mike Pompeo contra agresivității regimului din Iran”, a declarat șeful Guvernului într-o reuniune a Cabinetului.

Israelul consideră Iranul inamicul său numărul unu.

Un influent analist politic iranian a minimalizat amenințările lui Trump, pe care le-a catalogat drept o retorică inflamatoare, considerându-le drept ”furtuna dinaintea liniștii”. Seed Leilaz a declarat luni pentru The Associated Press (AP) că nu este îngrijorat de declarații și tweet-uri, pe care le consideră ”progandă”. Atitudinea lui Trump a diferit, până acum, de vorbele sale, a declarat el, apreciind că un asemenea tweet este improbabil să aibă vreun impact în Iran. El a subliniat că nici Iranul și nici altă țară nu este interesată de o escaladare a tensiunilor în regiune. El a evocat schimbul de replici dure între Statele Unite și Coreea de Nord dinaintea summitului între Trump și Kim Jong Un. Cei doi s-au apropiat în pofida jignirilor pe care și le-au adresat reciproc, a notat el.

Amenințările lui Trump fac parte dintr-un ”război psihologic”, a apreciat un general iranian. Trump ”nu va îndrăzni” să întreprindă vreo acțiune militară contra Iranului, a declarat generalul Gholam Hossein Gheibparvar, comandantul Basij, o forță de voluntari din cadrul Gardienilor Revoluției, armata de elită a regimului.

Parlamentarul iranian Heshmatollah Falahatpisheh a declarat că se îndoiește că se va ajunge la o confruntare militară între Statele Unite și Iran, în pofida unei escaladări a retoricii. Trump și Rohani ”se exprimă prin discursuri deoarece canalele diplomatice sunt închise” de la criza din 1979, a apreciat el.

Agenția guvernamentală iraniană de presă Irna a catalogat declarațiile lui Trump drept o ”reacție pasivă” față de declarațiile lui Rohani.

Cea mai lungă eclipsă de lună totală a secolului va avea loc vineri

n cea mai spectaculoasă parte a eclipsei, intrarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România

Cea mai lungă eclipsă de lună totală a secolului 21 va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă și va fi vizibilă și din România, informează Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București, care va fi deschis publicului în intervalul orar 21.00 - 03.00.

Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute, când Luna încă nu a răsărit, se arată pe site-ul instituției bucureștene. Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei, intrarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România. Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est. În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra Terrei, însă mai mult ca sigur nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar, potrivit Observatorului Astronomic.

Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începutul eclipsei, se va produce vineri, la ora 20.14, când Luna se va afla sub orizont. Pentru București, Luna va răsări la ora 20.37.

După răsăritul Lunii, intrarea în umbră a acesteia va începe la 21.24, oră de la care se va putea vedea cum marginea stângă a satelitului va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului.

După numai o oră, Luna se va afla în totalitate în umbra Terrei, moment care se produce la ora 22.29. De atunci, tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanțe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea. Maxima eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23.22.

Totalitatea durează 103 minute, eclipsa fiind cea mai lungă din secolul 2000 - 2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute.

Nu este nevoie de instrumente astronomice

Eclipsa se va încheia la ora 02.29, cu ieșirea Lunii din penumbra Pământului. Eclipsa din noaptea de vineri spre sâmbătă este a doua totală din acest an. Totodată, este a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între anii 2017 și 2019. Fenomenul va putea fi observat din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, dar nu va fi vizibil din America de Nord și de Sud, Japonia și o parte din Rusia. Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Pentru a observa eclipsa din noaptea de vineri spre sâmbătă nu este nevoie de un instrument astronomic, dar cei care posedă o astfel de unealtă sau un binoclu vor putea vedea fenomenul mai în detaliu.

Sub Lună se va afla planeta Marte, vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor. În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (până la ora 22.00), Jupiter (până la miezul nopții) și Saturn (toată noaptea).

Cel puțin 23 de morți într-un atentat sinucigaș în Afganistan

Un atentat sinucigaș l-a vizat pe generalul Abdul Rashid Dostum, un șef de război și vicepreședinte întors din exil, în care au fost ucise cel puțin 23 de persoane, iar alte 107 au fost rănite, a anunțat ieri Ministerul afgan de Interne. ”Acest bilanț ar putea evolua”, a precizat luni un purtător de cuvânt, Najib Danish. Atacul a fost revendicat de jihadiști din Statul Islamic (SI).

Între victime, biroul AFP îl plânge pe unul dintre colaboratorii săi, șoferul Mohammad Akhtar, în vârstă de 31 de ani, tatăl a patru copii, inclusiv un bebeluș de câteva luni. Angajat al agenției din 2007, el este al doilea colaborator AFP ucis într-un atentat în mai puțin de trei luni, după moartea, pe 30 aprilie, a șefului secției foto Shah Marai, tot într-un atentat sinucigaș.

Kamikazele s-a detonat în mijlocul unei mulțimi dense care-l aștepta pe omul puternic din Jowzjan să se întoarcă după un an de exil în Turcia, la ieșirea din aeroportul internațional de la Kabul, însă convoiul de blindate tocmai trecuse, iar generalul Dostum și sa suita sa au scăpat neatinși.

Un purtător de cuvânt al Poliției din Kabul, Hashmat Stanikzai, a subliniat duminică faptul că nouă membri ai forțelor de securitate au fost atinși de explozie, puternică și care a răspândit o mulțime de piese de metal în jur..

Acuzat de violarea unui rival la sfârșitul lui 2016, Dostum a plecat din Afganistan la Ankara în mai 2017, în mod oficial din motove de sănătate. Întors cu un avion închiriat de Guvernul afgan, el a fost primit ca un erou de o delegație oficială și zeci de susținători.

De etnie uzbekă, în vârstă de aproximativ 60 de ani, Dostum ”colecționează” de decenii fapte de război și cele mai rele atrocități - precum moartea a 2.000 de talibani închiși în containere. El urmează să-și reia funcția de vicepreședinte. Odată cu apropierea alegerilor legislative din octombrie și alegerilor prezidențiale prevăzute în 2019, președintele Ashraf Ghani caută să readucă liniștea în nordul țării, fieful lui Dostum, o regiune amenințată de talibani și SI.

O companie japoneză vrea să creeze "stele căzătoare la cerere”

Mingile de foc aruncate din satelit pentru a simula stelele căzătoare ar putea deveni un mijloc de entertainment în doar doi ani. O compania japoneză cu sediul în Tokyo, numită ALE, plănuiește să creeze "stele căzătoare la cerere” începând cu 2020, primul spectacol urmând să aibă loc deasupra orașului Hiroshima.

ALE se află în ultimele stadii de pregătire a doi micro-sateliți care vor lansa mingi ce se vor aprinde la intrarea în atmosferă, într-o încercare de simulare a unei ploi de meteoriți. Cu ajutorul agenției spațiale japoneze, primul satelit va fi lansat în spațiu în martie 2019, urmând ca al doilea ajungă pe orbită cu un zbor privat în vara aceluiași an.

Cei doi sateliți își vor ocupa poziții pe orbită în februarie 2020, iar primul spectacol care simulează stelele căzătoare va avea loc în primăvara lui 2020, deasupra orașului Hiroshima.

Fiecare satelit va avea 400 de mingi care folosesc o formulă chimică secretă. Acestea, conform reprezentanților companiei, vor fi suficiente pentru 20-30 de spectacole. Cei de la ALE iau în calcul și posibilitatea „închirierii” sateliților care există deja în orbită, cu scopul creării unui spectacol gigant pe cer, cu sute sau mii de stele căzătoare artificiale.

Fiecare minge lansată de pe satelit va străluci la intrarea în atmosferă pentru câteva secunde, timp în care va arde complet. De aceea, oficialii companiei spun că revenirea lor pe Pământ nu reprezentă un pericol.

Lena Okajima, șeful companiei, a declarat că spectacolele create de ALE vor putea fi livrate oriunde în lume prin repoziționarea sateliților.

De asemenea, prin modificarea compoziției chimice, falsele stele căzătoare pot ajunge să aibă și alte culori. Prețul unui astfel de spectacol nu a fost făcut public, însă cu siguranță nu va fi ceva ce își va permite oricine. Compania japoneză a investit aproximativ 20 de milioane de dolari pentru acest proiect.

Mafioții se folosesc de minore pentru a jefui turiștii care merg la mare în Bulgaria

Mai mulți utilizatori ai platformei TripAdvisor au atras atenția asupra faptului că pe plajele din Bulgaria, precum Nisipurile de Aur sau Sunny Beach, mafioții se folosesc de fete minore pentru a-i jefui pe turiști.  Potrivit celor care au scris pe TripAdvisor despre acest fenomen, bărbați beți sunt atrași de aceste adolescente, la primele ore ale dimineții, în zone mai retrase. Fetele îi agață în cluburi și le promit sex gratuit. Ajunși acolo, turiștii sunt jefuiți și deseori bătuți de hoți. Sunt vizați, de obicei, bărbații care sunt prea beți pentru a se putea apăra sau opune. „Nu merge pe plajă cu aceste prostituate, deoarece acela este locul în care ele lucrează. Le iau banii oamenilor după ce îi duc într-un loc retras”, a scris cineva, potrivit The Sun.

Unii turiști susțin că știu de cazuri în care oameni au ajuns în spital după ce au căzut în plasa fetelor de pe aceste plaje. „Prietenul meu a întâlnit o fată într-un bar și apoi au plecat pe plajă. Și-au dat hainele jos amândoi, iar imediat după aceea au apărut bărbați care i-au cerut portofelul. Le-a dat banii, telefonul și ceasul, dar tot l-au bătut. A petrecut cea mai mare parte a timpului din ultimele două zile ale vacanței la centrul medical”, a scris un alt utilizator.

O femeie ucisă și alți 13 răniți la Toronto

Un bărbat a împușcat 14 persoane, omorând-o pe una dintre ele, într-un cartier animat din Toronto, după care a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția, duminică seara, au anunțat forțele de ordine.

Atacul armat, care a avut loc în cartierul Greektown, nu a fost un atac comis la întâmplare, a declarat șeful poliției, Mark Saunders, care nu a exclus un atac terorist. ”În afară de atacator a murit o tânără”, a anunțat el. Un copil în vârstă de nouă ani se află într-o stare gravă, a precizat Saunders. Suspectul a tras cu un revolver. Într-o înregistrare video realizată de un martor apare un bărbat care poartă haine și o pălărie închise la culoare care trage trei focuri de pe un troturar într-un magazin sau restaurant.

Atacurile armate în masă sunt rare în cel mai mare oraș din Canada.

Poliția din Toronto a mobilizat weekendul trecut zeci de polițiști suplimentari, în urma unei intensificări a violențelor armate în oraș.

Primarul a declarat că orașul are o problemă cu armele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.