Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Tot mai mulți oficiali de la Moscova, inclusiv din FSB, fug din Rusia

Ziarul de Vrancea
26 ian 2023 1493 vizualizări

Printre fugari se numără un fost ministru, un fost general rus de trei stele, spioni, dar și mercenari Wagner

Vladimir Osecikin, un disident rus care a fugit în Franța încă din 2015, spune că un număr tot mai mare de oficiali ruși de rang înalt dezertează în Occident, nemulțumiți de războiul Kremlinului din Ucraina. El a declarat într-un interviu pentru CNN că foști generali și agenți de informații se numără printre ei.

Așa-numita “operațiune militară specială” a lui Putin nu a fost singura mișcare a rușilor după 24 februarie. Aceasta a declanșat și “un mare val” de oficiali ruși care și-au părăsit patria, eclipsat doar de valul de oameni care au fugit din țară din cauza ordinului de “mobilizare parțială” al Kremlinului din septembrie. Acum, a declarat Vladimir Osecikin pentru CNN, în fiecare zi sunt oameni care îi cer ajutorul.

Mulți sunt soldați de rang inferior, dar printre ei se află și profiluri mult mai pregnante. Osecikin spune că printre cei pe care i-a ajutat se numără un fost ministru al guvernului de la Moscova și un fost general rus de trei stele, iar CNN spune că a confirmat identitatea unui fost ofițer FSB și a unor mercenari Wagner.

Chiar acum, în ianuarie, Osecikin a ajutat un fost comandant Wagner care a fugit din Rusia pe jos în Norvegia vecină pentru a cere azil. Fostul soldat se temea pentru viața sa după ce a refuzat să își reînnoiască contractul cu grupul de mercenari.

Tentativă de asasinat ca în filme

Vladimir Osecikin a cerut azil în Franța încă din 2015 și se bucură acum protecție polițienească după ce în 12 septembrie anul trecut familia sa a fost vizată de o tentativă de asasinat ca-n filme: un lunetist a tras asupra apartamentului său tocmai când, împreună cu soția și copiii, se pregătea să ia cina. Pe numele lui Osecikin autoritățile din Rusia au emis un mandat de arestare, iar în prezent se află pe lista persoanelor căutate de țara sa natală. El trăiește acum sub pază armată constantă, asigurată de autoritățile franceze, iar adresa și rutina sa sunt secrete.

“Atunci când persoana este de nivel foarte înalt, înțelege foarte bine cum funcționează mașinăria regimului lui Putin și înțelege foarte bine că, dacă vorbește despre asta, există un risc foarte mare de terorism cu Noviciok sau de asasinare”, a declarat Osecikin pentru CNN. Implicit, atunci când îi ajută pe acești oficiali să fugă din Rusia prin intermediul rețelei lui, există un acord tacit, iar aceștia îi furnizează informații despre mecanismele interne ale Moscovei. Unele dintre aceste informații ajung și la agențiille de informații europene, cu care Osecikin are contacte regulate, spune el.

Un fost locotenent din FSB pe care Osecikin l-a ajutat să fugă în Europa, Emran Navruzbekov, a declarat că a pregătit directive ale FSB privind operațiunile de spionaj ale Rusiei în Europa pentru a le oferi agențiilor de informații occidentale. “Șefii noștri din FSB le-au cerut agenților lor din Europa să afle despre mercenarii care vor merge în Ucraina. Pe voluntarii care merg să lupte pentru Ucraina îi numesc teroriști. Am păstrat o astfel de corespondență”, a declarat el pentru CNN.

Unii dintre cei pe care Osecikin îi ajută sunt în posesia unor informații - chiar secrete militare - despre care disidentul recunoaște că prezintă un interes limitat pentru organizația sa pentru drepturile omului. Dar agențiile de informații occidentale au priorități diferite.

Un fost general rus a adus cu el documente militare, inclusiv un plan arhitectural al unei clădiri, potrivit lui Osecikin, cu o legendă care detalia semnificația simbolurilor.

De ce dezertează acum?

Un alt dezertor este Maria Dmitrieva, în vârstă de 32 de ani, care și ea a adus presupuse secrete din rândurile FSB. Ea a declarat pentru CNN că a lucrat timp de o lună ca medic pentru FSB. În pregătirea fugii sale, ea spune că a înregistrat în secret conversațiile cu pacienții, ale căror simptome ascundeau uneori secrete de stat. Un agent al GRU - serviciul secret al armatei ruse - suferea de malarie după o misiune secretă în Africa, a povestit ea. Alte conversații au dezvăluit că unor oficiali ceceni li se acorda impunitate judiciară, în timp ce alți oficiali discutau despre colapsul din armata rusă.

Dmitrieva, care cere azil în sudul Franței, și-a lăsat în urmă familia și iubitul despre care spune că lucrează pentru serviciile secrete rusești. Nu este sigură dacă informațiile pe care ea le-a furnizat autorităților occidentale vor fi suficiente pentru a-i garanta azil permanent.

Dezertorul trebuie să-și construiască o anumită credibilitate ca să fie ajutat. “Ai nevoie de motive întemeiate pentru a dezerta”, a declarat Yakovleff. “Nu este așa, dintr-o dată, că ți-ai dat seama că democrația este mai bună decât tirania și, prin urmare, te-ai înființat aici”, precizează el. “Aceasta este una dintre primele întrebări pe care și le vor pune agențiile de informații: De ce dezertează tocmai acum această persoană?”, a arătat el.

Jumătate din ofițerii FSB ar vrea să fugă

Fostul ofițer FSB Navruzbekov spune că disperarea cu privire la șansele reduse ale Rusiei de a reuși în Ucraina i-a determinat pe mulți dintre colegii săi să caute o cale de scăpare. “Acum, în FSB, fiecare este pentru el însuși, toată lumea vrea să scape din Rusia. Fiecare al doilea ofițer FSB vrea să fugă”, a declarat acesta pentru CNN. “Ei înțeleg deja că Rusia nu va câștiga niciodată acest război și vor face tot posibilul să găsească o soluție”, susține el.

Și pentru Dmitrieva, războiul din Ucraina a fost factorul declanșator. Ea a spus că speră să îi inspire și pe alții din interiorul sistemului să submineze regimul lui Putin. Femeia subliniază că a lăsat în urmă la Moscova mai mult decât familia. Dmitrieva spune că poziția ei îi oferea privilegii unice, inclusiv o mașină de lux cu numere de înmatriculare de stat și un birou cu vedere spre Ministerul Apărării. Dar ea spune că nu regretă că a plecat.

Osecikin spune că moștenirea ucraineană și legăturile de familie ale multor oficiali ruși au jucat un rol-cheie în dezertarea lor, determinându-i să se alăture unui exod de ani de zile al jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului din Rusia.

O femeie din Spania în vârstă de 115 ani devine cea mai în vârstă persoană din lume

María Branyas Morera a trăit două războaie mondiale, războiul civil spaniol, pandemia de gripă din 1918 și Covid. Acum, femeia născută în California este cea mai în vârstă persoană în viață din lume, scrie The Guardian. Morera, în vârstă de 115 ani, a devenit cea mai în vârstă persoană cunoscută în viață după moartea lui Lucille Randon, în vârstă de 118 ani, a confirmat săptămâna trecută site-ul Guinness World Records. Randon a murit la azilul ei de bătrâni din orașul francez Toulon pe 17 ianuarie. Morera a atras atenția după ce a supraviețuit unei crize de Covid în mai 2020, când pandemia a făcut din Spania una dintre țările cele mai afectate înainte de disponibilitatea vaccinurilor. Se credea că ea este cea mai în vârstă supraviețuitoare de Covid la un moment dat, înainte ca Randon să supraviețuiască contractând și ea virusul. Morera s-a născut în San Francisco la 4 martie 1907, la un an după ce părinții ei s-au mutat din Spania în SUA. Familia ei s-a întors în Spania opt ani mai târziu, stabilindu-se în Catalonia.

De atunci, Morera a îndurat momente definitorii la scară mare și mică. Tatăl ei a murit de tuberculoză pulmonară în călătoria peste Ocean din SUA în Spania. Traseul a fost ocolit, din cauza Primului Război Mondial, așa că nava a trebuit să treacă prin Cuba și Azore, își amintea odată Morera.

În 1918, pandemia de gripă spaniolă a început să cuprindă lumea. Apoi, când Morera avea 29 de ani, a izbucnit războiul civil spaniol, lăsând-o cu ceea ce ea a rezumat drept „amintiri foarte proaste”. La scurt timp a urmat al Doilea Război Mondial. Morera și-a întemeiat o familie cu soțul ei, un medic catalan pe nume Joan Moret, care i-a dăruit trei copii. Are 11 nepoți și 13 strănepoți.

În ziua nunții cuplului, după ore în care l-au așteptat, au aflat că preotul lor a murit pe neașteptate. La biserică nu era niciun telefon cu care să cheme un alt preot, așa că familia a fost nevoită să caute altă biserică. Morera a îmbrățișat și progresele tehnologice. Ea folosește un dispozitiv voce-text și Twitter pentru a păstra legătura cu cei dragi.

„Viața nu este eternă pentru nimeni”, a scris ea pe Twitter în ziua de Anul Nou. „La vârsta mea, un an nou este un cadou, o sărbătoare umilă, o călătorie frumoasă, un moment de fericire. Să ne bucurăm de viață împreună”.

Ceasul Apocalipsei mai arată doar 90 de secunde până la sfârșitul lumii

Specialiștii în fizică atomică au setat marți ceasul simbolic al sfârșitului lumii la 90 de secunde de miezul nopții, cu 10 secunde mai aproape decât anul trecut, avertizând că amenințarea războiului nuclear este din ce în ce mai aproape în contextul războiului din Ucraina.

Anunțul, făcut la Washington, arată că nivelul perceput al amenințării este acum mai sever decât era anul trecut, cercetătorii organizației The Bulletin Of The Atomic Scientists, care au grijă de ceas, invocând “pericolul fără precedent” pe care îl aduce războiul ruso-ucrainean. “Așa cum a avertizat secretarul general al ONU în luna august a anului trecut, lumea a intrat într-o perioadă a pericolului nuclear similară celei din anii de apogeu ai Războiului Rece”, a declarat Rachel Bronson, directorul executiv al organizației, care are sediul la Chicago.

“Nu există o cale clară pentru a obține o pace dreaptă, care să descurajeze agresiuni viitoare sub umbra amenințării nucleare. Guvernul SUA, aliații săi din NATO și Ucraina dispun de o multitudine de canale pentru dialog. Le cerem liderilor să exploreze toate aceste canale la capacitatea lor maximă”, a mai declarat ea despre conflictul dintre Rusia și Ucraina. “Am dat ceasul înainte, cel mai aproape de miezul nopții” din istoria sa, a mai susținut ea, precizând că așa-numitul “Doomsday Clock” indică acum ora 23:58:30.

Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea și cu privire la faptul că Beijingul și-a extins capacitățile nucleare, precum și cu privire la testele cu rachete cu rază lungă de acțiune și intermediare desfășurate de Coreea de Nord.

Ceasul simbolic al Apocalipsei a fost înființat în 1947 de experți ai organizației The Bulletin Of The Atomic Scientists care lucrau la celebrul Proiect Manhattan, în cadrul căruia a fost construită prima bombă atomică din istorie. Ei au ales acest simbol pentru a arăta cât de aproape se află întreaga omenire de un război nuclear. Prima oară ceasul a fost fixat la ora 23:53:00 și apoi, în fiecare an, a fost dat înainte sau înapoi în funcție de amenințările cu care s-a confruntat omenirea.

Din 2020 și până în acest an, ceasul arăta că mai sunt 100 de secunde până la miezul nopții.

Rusia exclusă de la ceremoniile care marchează eliberarea lagărului de la Auschwitz

Reprezentanții ruși nu au fost invitați la ceremoniile de marcare a 78 de ani de la eliberarea de către Armata Roșie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunțat miercuri Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, potrivit AFP. „În contextul agresiunii împotriva unei Ucraine libere și independente, reprezentanții Federației Ruse nu au fost invitați să participe la celebrarea din acest an a eliberării Auschwitzului”, care urmează să aibă loc vineri, a declarat pentru AFP Piotr Sawicki, purtător de cuvânt al muzeului.

Până acum, Rusia a participat întotdeauna la ceremoniile care se desfășoară anual pe 27 ianuarie, cu reprezentantul său care lua cuvântul la ceremonia principală.

Potrivit directorului muzeului, istoricul Piotr Cywinski, era evident că nu putea „semna nicio scrisoare către ambasadorul rus în sensul unei invitații”, în contextul conflictului. „Sper că asta se va schimba în viitor, dar avem un drum lung de parcurs. Rusia va avea nevoie de un timp extrem de lung și de o introspecție foarte profundă după acest conflict pentru a reveni în saloanele lumii civilizate', a spus el. În ziua în care Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, muzeul a numit atacul rusesc „un act de barbarie”.

Construit în Polonia ocupată, Auschwitz-Birkenau este simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a șase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în lagăr între 1940 și 1945, alături de peste 100.000 de ne-evrei.

Acest lagăr, unde au murit și aproximativ 80.000 de polonezi ne-evrei, 25.000 de romi și 20.000 de soldați sovietici, a fost eliberat de Armata Roșie la 27 ianuarie 1945.

Deputații ruși au votat pentru secretizarea declarațiilor de avere

Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului rus, a votat miercuri în favoarea unui proiect de lege prin care publicul va fi împiedicat să vadă declarațiile anuale de venituri și de avere ale legiuitorilor, o măsură care dă o lovitură transparenței. S-a întâmplat în aceeași zi în care justiția de la Moscova a decis închiderea celei mai vechi organizații ruse de apărare a drepturilor omului, Grupul Helsinki, care activa încă din anii 70, din perioada sovietică, relatează The Guardian.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Dumei de Stat, de la 1 martie, informațiile disponibile în mod public despre declarațiile de venit ale parlamentarilor ruși nu vor mai permite identificarea acestora. Legislatorii vor fi în continuare obligați să își depună declarațiile la autoritățile fiscale în fiecare an, iar pe baza acestor informații va fi publicat un “rezumat”.

“Este vorba despre protecția datelor cu caracter personal”, a argumentat un deputat, Pavel Krașeninnikov.

În decembrie, Putin a emis un decret prin care se renunță la cerința ca oficialii să-și declare veniturile și bunurile pe durata ofensivei Moscovei în Ucraina. “De facto, ne întoarcem la modelul sovietic de combatere a corupției”, a declarat luni politologul Aleksei Makarkin pentru ziarul Kommersant.

Organizația Transparency International a clasat Rusia pe locul 136 din 180 în indicele său de percepție a corupției pentru 2021.

Statele Unite vor livra Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams

Statele Unite au anunțat miercuri că vor livra Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams, peste câteva luni, la scurt timp după ce Germania a făcut un anunț similar privind tancurile sale Leopard. Președintele american Joe Biden a anunțat decizia în remarci la Casa Albă, adăugând că tancurile sunt necesare pentru a-i ajuta pe ucraineni să-și “îmbunătățească abilitatea de manevră pe teren deschis”.

El a mulțumit totodată Germaniei pentru decizia sa de a livra Ucrainei tancuri Leopard 2. “Rusia se aștepta la o ruptură”, a mai spus Biden, referindu-se la SUA și aliații lor europeni. “Dar suntem uniți complet, total și strâns”, a asigurat liderul de la Casa Albă.

Totuși, oficiali americani au declarat presei că vor trece luni, nu săptămâni, până când tancurile Abrams vor ajunge în Ucraina și au descris această decizie a Washingtonului ca fiind mai degrabă un ajutor militar pe termen lung.

Un hacker olandez a furat datele tuturor austriecilor

Autoritățile olandeze au arestat un bărbat suspectat că a furat și vândut datele personale a milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv ale aproape tuturor austriecilor. Bărbatul, un cetățean din Țările de Jos în vârstă de 25 de ani, a fost arestat în noiembrie, în baza unor informații primite de la poliția austriacă, dar cazul a fost făcut cunoscut de procuratura din Amsterdam abia miercuri.

Există “indicii puternice” că suspectul a oferit multă vreme spre vânzare date confidențiale - inclusiv înregistrări de natură medicală cu privire la pacienți.

Datele sustrase sunt ale unor persoane din Țările de Jos, Austria, Thailanda, Columbia, China și Marea Britanie. Poliția din Austria investighează se pare în mod intensiv de peste doi ani acest caz, după ce în mai 2020 pe un forum ilegal au fost oferite spre vânzare date furate de la milioane de persoane din Austria. În cele din urmă, a fost localizată adresa bărbatului din Amsterdam. Poliția a confiscat în percheziții desfășurate în locuințe din Amsterdam și Almere - la nord de Amsterdam - numeroase echipamente și software care ar fi putut fi folosite la furtul datelor.

Conform informațiilor primite de la autoritățile austriece, doar în Austria au fost expuse 9 milioane de înregistrări în format electronic, iar cum țara are circa 9 milioane de cetățeni, este vorba de date privind “numele complet, genul, adresa completă și data de naștere a probabil fiecărui cetățean” al țării.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.