Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: The Washington Post: SUA se îndoiesc că o contraofensivă a Ucrainei va aduce mari câștiguri

Ziarul de Vrancea
10 apr 2023 657 vizualizări

Evaluarea avertizează asupra unor "deficite semnificative în ceea ce privește generarea și susținerea forțelor" de către Kiev

Dificultățile cu care se confruntă Ucraina în ceea ce privește acumularea unui număr suficient de trupe, muniții și echipamente ar putea face ca armata sa să fie "mult sub nivelul" obiectivelor inițiale pe care Kievul și le-a propus pentru anticipata sa contraofensivă de primăvară, ce vizează recucerirea zonelor ocupate de Rusia. Această evaluare a serviciilor americane de informații se regăsește în documentele clasificate scurse de la Pentagon, care dezvăluie îndoielile Washingtonului cu privire la starea războiului, relatează "The Washington Post".

Documentul care face această evaluare se numără printre sumedenia de materiale de securitate națională a SUA descoperite săptămâna trecută pe o platformă de mesagerie online.

Etichetată ca fiind "strict secretă", evaluarea pesimistă datează de la începutul lunii februarie și avertizează asupra unor "deficite semnificative în ceea ce privește generarea și susținerea forțelor" ucrainene și asupra probabilității ca o astfel de operațiune să aibă ca rezultat doar "câștiguri teritoriale modeste". Este o diferență marcantă față de declarațiile publice ale administrației Biden cu privire la vitalitatea armatei ucrainene și este posibil să-i încurajeze pe criticii care consideră că Statele Unite și NATO ar trebui să facă presiuni pentru o soluționare negociată a conflictului, comentează The Washington Post.

Documentul ce prevede doar un succes modest în viitoarea contraofensivă ucraineană indică faptul că strategia Kievului se învârte în jurul revendicării zonelor contestate din est, în timp ce în sud eforturile ar viza încercarea de a rupe puntea terestră a Rusiei către Crimeea, pe care Moscova o folosește acum ca rută de aprovizionare pentru forțele sale din interiorul Ucrainei. Puterea armatei ruse și "deficiențele ucrainene de durată în ceea ce privește pregătirea și aprovizionarea cu muniții probabil că vor îngreuna progresul și vor crește numărul victimelor în timpul ofensivei", se arată în document.

Evaluarea se bazează pe informații furnizate atât de surse umane, cât și "de semnal" - adică interceptări electronice și de comunicații ale CIA și NSA.

Biroul Directoratului pentru Informații Naționale, care se pare că a produs documentul scurs, a refuzat să comenteze, la fel și Consiliul pentru Securitate Națională, iar Departamentul Apărării a refuzat să discute despre conținutul documentului, menționează The Washington Post.

Demonstrații cu machete pe masă

Dincolo de documentul scurs, oficiali americani au declarat că perspectivele unui rezultat modest al contraofensivei ucrainene de primăvară au fost întărite și de o evaluare clasificată a Consiliului Național de Informații. Această evaluare, comunicată recent unui grup restrâns de persoane din Congresul SUA, a constatat că este puțin probabil ca Ucraina să recucerească atât de mult teritoriu precum a reușit toamna trecută, au declarat pentru Washington Post surse informate despre acest subiect.

În săptămânile care au trecut de la redactarea documentului dezvăluit, oficialii americani au purtat discuții cu liderii ucraineni pentru a se asigura că ambițiile Kievului pentru ofensivă corespund capacităților sale, au mai declarat oficialii americani citați sub acoperirea anonimatului. Un schimb de opinii la nivel înalt a avut loc la mijlocul lunii martie, în timpul unei convorbiri telefonice între generalul Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit, Jake Sullivan, consilierul președintelui pentru securitate națională, secretarul apărării, Lloyd Austin, și omologii lor ucraineni. Oficialii americani au organizat, de asemenea, cu liderii militari ucraineni exerciții în care s-au folosit de mese cu machete, pentru a demonstra modul în care ar putea avea loc diferite scenarii ofensive și consecințele desfășurării unui număr prea puțin consolidat de forțe, a declarat un oficial. Acest lucru ar putea extinde prea mult liniile de aprovizionare, ceea ce ar face dificilă menținerea teritoriilor recucerite în timp ce s-ar încearca împingerea contraofensivei mai departe în zonele ocupate.

Toate părțile au plecat de la aceste discuții cu sentimentul că Ucraina începe să înțeleagă limitele a ceea ce ar putea realiza în cadrul contraofensivei și se pregătește în consecință, au declarat oficialii americani. Deși este puțin probabil ca ruperea punții terestre cu Crimeea să se întâmple, au spus aceste persoane, Statele Unite speră că succese punctuale ar putea cel puțin să amenințe transportul continuu de echipamente și personal rusesc pe acest coridor, care a fost o linie de salvare pentru forțele invadatoare.

Un oficial ucrainean de rang înalt nu a contestat dezvăluirile din document și a subliniat întârzierile logistice, care au încetinit livrările promise ale ajutorului occidental. Este "parțial adevărat", a declarat oficialul pentru Washington Post, "dar partea cea mai critică este o întârziere a sistemelor deja promise, ceea ce întârzie antrenarea brigăzilor nou formate și contraofensiva în ansamblu".

Un alt oficial ucrainean de rang înalt a declarat că este puțin probabil ca documentele scurse să compromită contraofensiva planificată. "Toată lumea știe că avem puține muniții - președintele și ministrul apărării vorbesc deschis despre acest lucru", a declarat oficialul. "Și a fost evident pentru toată lumea încă din noiembrie că următoarea contraofensivă se va concentra asupra sudului, mai întâi Melitopol și apoi Berdiansk. Dar locul exact - asta se poate schimba cu o săptămână înainte", a spus oficialul citat de Washington Post.

Egiptul plănuia în secret să furnizeze rachete Rusiei

Președintele egiptean Abdel Fatah el-Sisi, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Americii în Orientul Mijlociu și unul dintre principalii beneficiari ai ajutorului american, a ordonat recent subordonaților să producă până la 40.000 de rachete care să fie trimise pe ascuns Rusiei, potrivit unui raport al serviciilor de informații americane care face parte din setul de documente secrete scurse de la Pentagon, informează The Washington Post. O parte a unui document strict secret, datat 17 februarie, rezumă presupuse discuții între președintele Sisi, general în retragere, și oficiali militari egipteni de rang înalt și face referire, de asemenea, la planurile de a furniza Rusiei muniții de artilerie și praf de pușcă. Potrivit documentului, Sisi îi instruiește pe oficiali să păstreze secrete producția și transportul rachetelor "pentru a evita problemele cu Occidentul".

Discuția ar fi avut loc la 1 februarie - la câteva zile după ce secretarul american de stat Antony Blinken fusese la Cairo - , iar Sisi îi spune unui interlocutor pe care îl numește doar Salah al-Din că muncitorilor din fabrici ar trebui să li se spună că proiectilele sunt destinate armatei egiptene. Salah al-Din este probabil Mohamed Salah al-Din, ministrul de stat pentru producția militară, menționează The Washington Post.

Documentul îl citează pe Salah al-Din spunând că va ordona oamenilor săi să lucreze în schimburi dacă va fi necesar, deoarece "cel puțin atât poate face Egiptul pentru a răsplăti Rusia pentru ajutorul dat". De asemenea, documentul scurs îl citează pe Salah al-Din spunând că rușii i-au transmis că sunt dispuși să "cumpere orice".

Ca răspuns la întrebările referitoare la document și la veridicitatea conversațiilor pe care le descrie, ambasadorul Ahmed Abu Zeid, purtător de cuvânt al Ministerului egiptean de Externe, a declarat că "poziția Egiptului, încă de la început, se bazează pe neimplicarea în această criză și pe angajamentul de a menține o distanță egală față de ambele părți, afirmând în același timp sprijinul Egiptului pentru Carta ONU și dreptul internațional în rezoluțiile Adunării Generale a ONU", arată The Washington Post.

"Nu suntem la curent cu nicio execuție a acestui plan", a declarat, pe de altă parte, un oficial guvernamental american, care a vorbit sub protecția anonimatului referindu-se la inițiativa egiteană de export de rachete. "Nu am văzut să se întâmple așa ceva", a adăugat oficialul.

Un istoric italian susține că pizza și carbonara sunt preparate americane, nu italiene

Profesorul de istoria gastronomiei Alberto Grandi a făcut câteva afirmații controversate într-un interviu recent în care a susținut că multe preparate italiene au de fapt o istorie mai degrabă americană, potrivit DPA.

Grandi, care predă la Universitatea din Parma, în Italia, a declarat pentru Financial Times că s-a îndoit de autenticitatea anumitor preparate ““Made in Italy”“ de mulți ani, în special în ceea ce privește pizza, carbonara și parmezanul. ““Atunci când o comunitate este vitregită de sentimentul de identitate, din cauza unui șoc istoric sau a unei fracturi cu trecutul, inventează tradiții care acționează asemenea unor mituri fondatoare”“, a spus el, sugerând că istoria gastronomică a Italiei ar putea fi mai degrabă ficțiune decât realitate. ““Bucătăria italiană este mai degrabă americană decât italian㔓, a afirmat Grandi într-un interviu.

Afirmațiile au atins coarda sensibilă a guvernului italian. În ziua publicării articolului, ministerele italiene ale Culturii și Agriculturii au depus o cerere oficială pentru candidatura bucătăriei italiene la statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO.

O decizie în acest sens va fi luată abia în 2025, dar ministerele au solicitat de asemenea ca UNESCO să includă bucătăria italiană pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanității în 2023. UNESCO, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, este o agenție specializată a ONU care, potrivit informațiilor de pe pagina sa de internet, are misiunea de a încuraja ““identificarea, protejarea și conservarea patrimoniului cultural și natural din lumea întreagă, considerat de o valoare excepțională pentru umanitate”“.

Dezbaterea legată de apartenența culturală a preparatelor italiene s-a intensificat. Grandi a reacționat la demersul guvernului declarând pentru La Repubblica că sunt ““o grămadă de prostii”“ în candidatura depusă la UNESCO de autoritățile italiene.

Într-o declarație separată pentru CNN, Grandi a explicat implicarea sa în această controversă spunând că, parțial, ideea că italienii au emigrat în Statele Unite și i-au învățat pe oameni cum să gătească este inofensivă. ““Au emigrat pentru că nu au avut ce mânca aici, erau săraci”“, a spus el. ““Au plecat pentru că mureau de foame. Este ofensator față de bunicii noștri să descriem situația diferit”“.

SUA: Cel puțin cinci morți, după un atac armat la o bancă

Un bărbat înarmat a deschis focul luni dimineață într-o bancă din centrul orașului Louisville, cel mai important din statul american Kentucky (centru), omorând patru persoane și rănind cel puțin șase, după care a fost ucis de polițiști, au anunțat autoritățile. “Cinci persoane au decedat în total. Cel puțin alte șase au fost transportate la spital”, a scris pe Twitter poliția din Louisville, incluzându-l pe agresor în bilanțul celor decedați.

“Nu cunoaștem deocamdată starea celor care au fost duși la spital”, a declarat într-o scurtă conferință de presă Paul Humphrey, un responsabil al poliției locale.

“Iată ce știm deocamdată: s-au primit apeluri despre un atacator activ în jurul orei 08.30 dimineața” (12.30 GMT) într-o bancă din centrul orașului, și agenți s-au deplasat la fața locului în câteva minute, a mai transmis poliția. Unele persoane au reușit să se refugieze în camera de valori a băncii, a precizat un jurnalist al CNN.

Un martor a relatat pentru postul local WHAS11 că a văzut un bărbat cu o “pușcă de asalt” trăgând într-o bancă. O martoră a povestit la postul WDRB că a văzut o victimă la pământ, în fața unui hotel, când s-a oprit cu mașina la semafor.

Atunci au răsunat focuri de armă. “Am fugit. Când m-am întors, am văzut că o fereastră a băncii era spartă”, a spus ea. Martora a descris de asemenea o prezență masivă de poliție.

La 27 martie, o persoană a deschis focul într-o școală primară privată din Nashville, statul Tennessee (sud), omorând trei copii de nouă ani și trei angajați, înainte de a fi ucisă de poliție. SUA plătesc un greu tribut diseminării armelor de foc pe teritoriul lor și ușurinței cu care americanii au acces la ele.

Țara are mai multe arme individuale decât locuitori: un adult din trei deține cel puțin o armă și aproape un adult din doi trăiește într-o casă unde se află o armă.

Consecința acestei proliferări este rata foarte ridicată de decese cauzate de arme de foc, prin comparație cu celelalte state dezvoltate.

În jur de 49.000 de persoane au fost ucise de gloanțe în 2021, față de 45.000 în 2020, care a fost deja un an record. Aceasta reprezintă mai mult de 130 de decese pe zi, dintre care peste jumătate au fost sinucideri.

Maia Sandu, apel către cetățeni să iasă în 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale

Președinta Maia Sandu le-a cerut, luni seară, cetățenilor Republicii Moldova să iasă în 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, pentru a arăta lumii că sunt „hotărâți și stăpâni în casa lor”, iar singura cale corectă este aderarea țării la Uniunea Europeană. Maia Sandu a susținut un discurs către națiune, în care a vorbit din nou despre grupările pro-Kremlin care și-au vândut țara și care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, ea spunând că este momentul ca poporul să fie unit și curajos și să demonstreze lumii întregi că vrea pace.

Președintele Republicii Moldova a spus că țara se află într-un „moment de răspântie” și că viitorul acesteia depinde de puterea poporului de a spune clar și răspicat ce dorește. Ea a anunțat că va convoca, în 21 mai, la Chișinău, „Adunarea Națională Moldova Europeană”, „pentru a spune lumii că marea majoritate a cetățenilor țării aleg calea europeană”. „Chiar dacă avem păreri diferite, acum nu este momentul de ceartă și dezbinare. Este momentul să ne unim și să devenim parte a UE. Deciziile mari se iau de oameni în Piața Marii Adunări Naționale”, a declarat Maia Sandu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.