Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: ''Teroriștii sunt oare nebuni?''

Ziarul de Vrancea
18 sep 2018 1156 vizualizări

Mediatizarea terorismului îi determină la acțiune pe bolnavii mintali sau pe cei cu personalități fragile, dar ei nu trebuie confundați cu adevărații jihadiști, ale căror resorturi sunt înainte de toate politice, avertizează experții.

În cursul ultimilor ani, atacuri armate care păreau improvizate, deseori întreprinse cu lovituri de cuțit sau cu ajutorul unor vehicule, au fost comise de către bărbați care n-aveau nicio legătură cu mișcarea jihadistă, dar care sufereau de tulburări mintale sau de deficiențe psihice mai mult sau mai puțin grave. Un studiu al DGSI (Serviciile de informații interne franceze) relevă că din 2010 până în 2016, din cele 71 de persoane implicate într-o acțiune teroristă în Franța, 30 % sufereau de ''deficiențe psihologice''. Psihiatrul Marc Sageman, fost agent al CIA în Pakistan, în prezent expert în cadrul justiției americane în numeroase procese jihadiste, a numit aceasta ''efectul copycat''. ''Comportamentele teroriste sunt mediatizate și tinerii care au probleme psihiatrice își spun «De ce să nu fac și eu»'', a explicat Sageman pentru AFP. ''Ei nu sunt deloc radicalizați, dar teroriștii sunt pe prima pagină a ziarelor, și vor să facă același lucru'', a adăugat expertul. ''Mă gândesc la acel japonez care voia să se sinucidă în 2005. El a citit în presă despre atentatele de la Londra care au provocat 52 de morți. El a încercat să-și confecționeze o vestă explozivă pentru a-și detona încărcătura în metrou. Era forma sa de suicid. Vesta sa nu a funcționat. A fost arestat de poliție, care l-a întrebat de ce a făcut aceasta. Bărbatul a răspuns: ''Am văzut în ziar''.

“Într-o stare de sănătate mintală mai bună decât populația generală”

După ce a studiat traiectoriile a sute de membri ai rețelei Al-Qaida, Sageman a ajuns la concluzia: ''Eșantionul meu arată că ei sunt într-o stare de sănătate mintală mai bună decât populația generală. Oamenii care trec la acțiune pentru a-i imita nu au probleme politice, ci diverse tulburări mintale. Trebuie să fim atenți: a confunda persoane de acest fel cu adevărații teroriști înseamnă a te condamna să nu înțelegi nimic'', a spus Sageman. O notă confidențială a Unității de coordonare a luptei antiteroriste în Franța (Uclat), datată octombrie 2017, dezvăluită săptămâna trecută de Le Figaro și de care a luată cunoștință AFP, pune întrebarea: ''Teroriștii sunt oare nebuni?'' ''Întrebarea nu este aceea de a defini o psihopatologie a teroristului, care nu poate fi găsită, ci de a observa că radicalizarea se bazează și pe o serie de afecțiuni care au fost descoperite și la alți tineri cu comportament suicidar (ca liceenii americani ce comit un masacru în instituția lor și apoi se sinucid)'', scriu experții de la Uclat. Nota conchide: ''Crima politico-religioasă nu deține monopolul 'nebuniei'. Dimensiunea psihologică a trecerii la acțiune se întâlnește atât la autorii de acte teroriste cât și la cei care comit infracțiuni de drept comun, ei având adesea un profil comun''.

Unii teroriști rămân mistere pentru oamenii de știință

Unii autori de masacre, chiar și atunci când au fost revendicate de către gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), vor rămâne probabil pentru totdeauna niște mistere. Astfel, după mai puțin de un an de la atacul din Las Vegas, în care autorul a ucis 58 de persoane de la fereastra camerei sale de hotel, nimic deocamdată nu lasă să se înțeleagă motivațiile atacatorului, Stephen Craig Paddock, un pensionar oarecare. ''Am spus de mai multe ori că masacrul din Nisa (86 de persoane ucise în iulie 2016 de către un tunisian de 31 de ani, care a intrat cu un camion în mulțime) nu ține de jihadism'', a declarat recent pentru AFP Farhad Khosrokhavar, directorul pe probleme de cercetare de la școala de înalte studii în științe sociale (EHESS). ''Am subliniat faptul că autorul atacului avea probleme mintale enorme, dar nimeni nu te ascultă. Sunt momente în care societatea este oarbă, și face dintr-odată jocul Daesh (gruparea Stat Islamic). Este un joc de naivi pe care toată lumea îl joacă, cu toată sinceritatea'', a mai spus Khosrokhavar.

Un miliardar japonez, primul turist în jurul Lunii

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, care a făcut avere din comerțul online de haine și care este colecționar de artă contemporană, va fi primul turist trimis într-o călătorie în jurul Lunii de compania americană privată SpaceX.  Data prevăzută a călătoriei este anul 2023.  Anunțul a fost făcut luni de fondatorul SpaceX, Elon Musk, la sediul companiei din Los Angeles, într-o uzină uriașă  în care se fabrică în prezent o rachetă la fiecare 14 zile. "În 2023, voi invita șase sau opt artiști din lumea întreagă să mi se alăture în această misiune către Lună", a lansat Yusaku Maezawa, în vârstă de 42 de ani, care a urcat pe scenă zâmbind, între două enorme rachete din gama Falcon 9. "Ei vor trebui să creeze ceva la întoarcerea pe Pământ", a adăugat magnatul.  "Capodoperele lor îi vor inspira pe toți visătorii care dorm în noi", a mai spus el. Călătoria, pentru ei, va fi gratuită, a precizat Elon Musk. Magnatul japonez îi va contacta pe artiștii care îi plac. "Am ales să zbor în jurul Lunii", a repetat el, vorbind de un vis al vieții sale. Acești privilegiați vor fi primii oameni care vor face turul Lunii, de la sfârșitul programului Apollo în 1972. Doar 24 de americani, bărbați caucazieni, au făcut acest lucru, dintre care 12 au mers pe suprafața Lunii. Yusaku Maezawa a declarat că a plătit toate locurile de la bordul rachetei BFR, concepută pentru a fi suficient de mare să transporte până la 100 de persoane, și pe care SpaceX o construiește la Los Angeles.  Însă prețul este secret.  "El plătește mulți bani", a spus Elon Musk, subliniind că suma reprezintă o parte semnificativă din bugetul de dezvoltare, estimând un cost total de 5 miliarde de dolari. Întrebat dacă a plătit mai mult sau mai puțin de 5% din costul total, Maezawa a răspuns ambiguu, că "este satisfăcut cu doar 5%". Yusaku Maezawa este fondatorul celei mai mari platforme online de vânzare de obiecte vestimentare, Zozotown, și averea sa este estimată la 3 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Călătoria va avea loc la bordul rachetei BFR (Big Falcon Rocket). Aparatul, cu două etaje, va măsura 118 metri, dintre care 55 de metri pentru navă și un volum interior de 1.000 de metri cubi. Misiunea ar trebui să dureze patru sau cinci zile. După ce va face un tur în jurul Pământului, naveta cu Yusaku Maezawa și artiștii săi se va îndrepta către Lună, unde vor face înconjurul astrului înainte de a reveni pe Terra, unde va ateriza pe verticală. Racheta va fi reutilizabilă.

Liderul sud-coreean Moon Jae-in, aclamat la Phenian

Liderii celor două Corei au defilat ieri în mașină pe străzile Phenianului, în aclamațiile mulțimii, înaintea celui de-al treilea summit, relatează AFP. Numărul unu nord-coreean Kim Jong Un l-a primit pe Moon Jae-in pe pista Aeroportului Internațional din Phenian, de unde superviza tirurile de rachete, anul trecut, în toiul tensiunilor între cei doi vecini. Cei doi, însoțiți de soții, s-au îmbrățișat înainte de a schimba câteva vorbe. Într-o demonstrație de adulare în masă, atent coregrafiată, un lucru tipic pentru Coreea de Nord, sute de persoane agitau steaguri nord-coreene și alte embleme ale unificării cu imaginea unei peninsule neîmpărțite. Mii de alți nord-coreeni, cu buchete în mâini, scandau la unison ”Reunificarea țării”, comasați pe trotuare, la trecerea vehiculului în care se aflau cei doi lideri. Ei au trecut prin fața Palatului Kumsusan, unde se află rămășițele tatălui și bunicului lui Kim Jong Un. Nordul și-a invadat vecinul în 1950, semnând astfel începutul Războiului Coreei, însă în prezent subliniază cu regularitate importanța reunificării cu Sudul, mult mai bogat. Moon, ai cărui părinți au fugit din Nord în timpul războiului, efectuează o vizită de trei zile în această țară izolată. El calcă astfel pe urmele predecesorilor săi Kim Dae-jung, care a vizitat Phenianul în 2000, și Roh Moo-hyun, mentorul său, decedat în 2007. Această vizită extrem de rară este o nouă ilustrare a reamracabilului ”dezgheț” în curs în peninsulă, care a permis un prim summit la sfârșitul lui aprilie în satul de frontieră Panmunjom, urmat de o a doua întâlnire în mai.

Dincolo de “titlurile roz”

Moon a jucat un rol crucial de mediator, pentru a permite organizarea pe 12 iunie, în Singapore, a unui summit istoric între nord-coreean și președintele american Donald Trump. Kim s-a anagajat atunci în favoarea ”denuclearizării peninsulei” - un eufemism care poate fi interpretat în toate felurile. Cele două părți se ciondănesc de atunci asupra înțelesului exact al acestui angajament. Washingtonul cere ”o denuclearizare definitivă și în întregime verificabilă”, în timp ce Phenianul vrea o declarație oficială a Statelor Unite care să marcheze sfârșitul Războiului Coreei, încheiat în 1953 doar printr-un armistițiu. Întâlnirea celor doi ”probabil va genera titluri mari în roz, însă nu va servi la mare lucru în vederea accelerării eforturilor denuclearizării Coreei de Nord”, consideră cabinetul Eurasia Group. Moon este însoțit de mai mulți ”căpitani” de industrie, între care moștenitorul Samsung Lee Jae-yong și vicepreședintele Hyundai Motor. Delegația sud-coreeană urmează să viziteze mai multe locuri importante la Phenian. Președintele sud-coreean, a cărui cotă de popularitate scade din cauza unei economii lente, militează pentru această consolidare a cooperării între cele două Corei. Însă presa sud-coreeană îl îndeamnă la prudență și cere în prealabil progrese substanțiale în domeniul ”denuclearizării”.

Agapele lui Maduro într-un restaurant din Istanbul îi scandalizează pe venezueleni

Înregistrări video în care apare președintele venezuelean Nicolas Maduro, surprins în timp ce se înfruptă din bucăți suculente de carne, într-un restaurant de lux, la Istanbul, au provocat indignare în Venezuela, strangulată de o criză economică și de penurii. ”Trăiești așa ceva o singură dată în viață”, savurează Nicolas Maduro, în timp ce bucătarul-șef turc Nusret Gökçe - supranumit "Salt Bae" - taie o bucată de carne într-unul dintre restaurantele sale, frecventat de celebrități ca Leonardo Di Caprio și Cristiano Ronaldo. Șeful statului venezuelean, care s-a întors luni dintr-o vizită în China - în căutare de finanțări, a făcut o escală la Istanbul, răspunzând unei invitații la masă a autorităților turce, a explicat el. ”Chavism înseamnă să ceri un împrumut Chinei, pentru că tu n-ai bani să-ți plătești datoriile și să te duci, după aceea, într-un restaurant de lux”, a scris pe Twitter un expert în media dogitale, Luis Carlos Díaz. Prețul felurilor propuse în restaurantele lui Salt Bae variază între 70 și 250 de dolari, potrivit presei de specialitate - adică echivalentul a două până la opt salarii minime lunare în Venezuela. În alta dintre înregistrările video, postate pe rețele de socializare și devenite virale, Maduro fumează un trabuc cubanez. ”Să mănânci carne și să fumezi trabucuri cu dolarii care lipsesc la cumpărarea medicamentelor și hranei: președintele muncitorilor”, a denunțat disidentul Nicmer Evans, referindu-se la penuriile de produse de primă necesitate în Venezuela. Potrivit unui studiu efectuat de principalele universități din Venezuela, 60% dintre locuitori au slăbit în medie 11 kilograme din cauza unui regim alimentar lipsit de proieteine.

Piotr Verzilov de la Pussy Riot, ”foarte probabil” victima unei otrăviri

Activistul din cadrul grupului contestatar rus Pussy Riot Piotr Verzilov a fost ”foarte probabil” victima unei otrăviri, a cărei origini va fi dificil de determinat, au anunțat ieri medicii săi de la Berlin, unde este spitalizat de duminică. Expertize medicale realizate la Berlin și Moscova sugerează ”foarte probabil un caz de otrăvire”, a anunțat Kai-Uwe Eckardt, un medic la marele Spital Charité de la Berlin, într-o cconferință de presă. Substața incriminată rămâne necunoscută, iar spitalul a refuzat să speculeze cu privire la circumstanțele intoxicării. ”Nu putem, evident, să spunem nimic despre modul în care substanța a intrat în corpul său, nu este treaba noastră”, a declarat președintele spitalului Karl Max Einhäupl. Tânărul este îngrijit în continuare la terapie intensivă. El este conștient și se poate exprima. Starea sa ”se îmbunătățește zi de zi”, a adăugat el. Activistul, în vârstă de 30 de ani, care are totodată naționalitatea canadiană, a sosit într-o stare catalogată ”gravă” la Berlin, la bordul unui avion medicalizat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, însoțit de membri ai familiei sale, de la un spital din Moscova. Rudele sale au denunțat o tentativă de asasinare prin otrăvire, pentru a-l pedepsi pentru că a intrat pe teren, la 15 iulie, în timpul finalei Cupei Mondiale de Fotbal, în Rusia. Spitalizarea sa are loc în contextul în care cazul Skripal afectează din nou relațiile între Occident și Moscova.

Sirienii au doborât un avion al aliaților ruși, dar evreii sunt de “vină”

Avionul de recunoaștere rus dispărut de pe radare luni seara deasupra Mării Mediterane, în timpul unui atac israelian cu rachete în Siria, a fost doborât de apărarea antiaeriană siriană, a anunțat ieri armata rusă. Avionul de tip Iliușin-20 (Il-20) ”a fost doborât de un sistem de rachete de tip S-200” aparținând armatei siriene, iar cei 15 membri ai echipajului care se aflau la bordul aeronavei au fost uciși, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Un purtător de cuvânt al armatei ruse, Igor Konașenkov, a acuzat totodată Israelul că este vinovat de acest incident prin faptul că a efectuat o operațiune militară la Latakia, fieful președintelui Bashar al-Assad, fără să avertizeze Rusia. ”Noi considerăm ostile aceste provocări ale Israelului” și ”ne rezervăm dreptul de a răspunde în mod adecvat”, a avertizat el. Potrivit lui Igor Konașenkov, comandamentul israelian ”nu a avertizat” cu privire la această operațiune, pe care a anunțat-o Moscovei cu mai puțin de un minut înainte de atac, ceea ce ”nu a permis aducerea avionului Il-20 către o zonă sigură”. De asemenea, el a acuzat piloții avioanelor israeliene de tip F-16 că au pus în mod deliberat în pericol avionul de recunoaștere rus, camuflându-se în semnalul radar al avionului rus și plasându-l astfel ”în bătaia apărării antiaeriene siriene”. ”Avioanele israeliene au creat în mod deliberat o situație periculoasă pentru nave de suprafață și avioane care se aflau în regiune. Bombardamentul a avut loc în apropiere de locul în care se afla fregata franceză Auvergne și în imediata apropiere a Il-20”, a continuat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.