Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Statul român i-a întors spatele lui Erdogan

Ziarul de Vrancea
17 dec 2019 2608 vizualizări

O profesoară de orgine turcă a fost reținută ieri la București în baza unui mandat de extrădare emis de regimul de la Ankara n cererea a fost respinsă în timp record în instanță după ce atât avocatul cât și procurorul au pledat în favoarea turcoaicei n este a doua oară în interval de un an când justiția din România îl “pune la punct” pe Erdogan

O profesoară de origine turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București a fost reținută de polițiști, ieri dimineață, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile regimului Erdogan. Spre seară, Curtea de Apel București a respins extrădarea profesoarei.  „Sunt foarte fericită, vreau să mulțumesc autorităților române”, a declarat profesoara, după ce instanța s-a pronunțat. La rândul ei, avocata acesteia a spus că Bușra Zeynep Șen era acuzată că ar fi făcut parte dintr-o grupare teroristă, la data de 28 martie 2018, când ea se afla pe teritoriul României, fiind profesoară la Liceul Internațional de Informatică. „A fost judecată în lipsă (în Turcia – n.r.). Nu a știut, nu a fost citată”, a mai explicat avocata. De altfel, și procurorul a cerut respingerea solicitării de extrădare. „Din studierea mandatului apreciez că extrădarea este cerută din motive politice și sociale ceea ce încalcă drepturile omului”, a apreciat procurorul.

În vârstă de 24 de ani, Bușra Zeynep Șen este de doi ani profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și este căsătorită cu un cetățean român. „Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se arată într-un comunicat al liceului.

Într-un caz similar, în decembrie anul trecut, un judecător de la Curtea de Apel București a respins cererea autorităților turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicația Zaman România. Decizia a fost luată după aproximativ un sfert de oră de deliberări, având în vedere că și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București s-a opus extrădării jurnalistului.

Marea Britanie: Blair îi îndeamnă pe laburiștii moderați să preia controlul partidului

Fostul prim-ministru britanic Tony Blair i-a îndemnat ieri pe moderații din Partidul Laburist să preia din nou controlul formațiunii de la liderul actual Jeremy Corbyn, care întruchipează, în opinia sa, un “socialism cvasi-revoluționar” care a eșuat. “Preluarea Partidului Laburist de către extrema stângă l-a transformat într-o mișcare de protest glorificat total incapabilă de a oferi un guvern credibil”, afirmă Tony Blair, susținând că “rezultatul a adus rușine asupra noastră”. În opinia lui Blair, poziția complicată și echivocă a lui Corbyn cu privire la Brexit i-a nemulțumit atât pe oponenții, cât și pe avocații ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. “Am urmat o cale de indecizie aproape comică, am îndepărtat ambele tabere ale dezbaterii, lăsându-ne votanții fără îndrumare sau leadership”, a mai spus fostul premier laburist. “Lipsa leadership-ului în ceea ce a fost în mod evident cea mai mare problemă cu care s-a confruntat țara a întărit toate celelalte îndoieli legate de Jeremy Corbyn”, a adăugat Blair.După victoria clară obținută de conservatorii premierului Boris Johnson în scrutinul legislativ de pe 12 decembrie, Jeremy Corbyn s-a declarat “foarte dezamăgit” de rezultat și a anunțat că nu va conduce partidul la următoarele alegeri.

Studiu: E puțin probabil ca o persoană cu gripă să răcească și viceversa

Riscul ca o persoană care suferă de răceală să contracteze gripă este redus, și viceversa, conform rezultatelor unui studiu de amploare realizat în Regatul Unit. Aceste concluzii pot ajuta atât la îmbunătățirea predicției epidemiilor de gripă și răceală, ca și la identificarea unor noi modalități de control a răspândirii acestor probleme de sănătate, au indicat cercetătorii.

Interacțiunea dintre răceală și gripă a fost observată și anterior de oamenii de știință, însă acesta este primul studiu suficient de amplu pentru a oferi dovezi solide ale acesteia, potrivit autorilor cercetării. Echipa de oameni de știință a testat unsprezece tipuri de virusuri respiratorii din peste 44.000 de eșantioane prelevate de la peste 36.000 de persoane suferind de o boală respiratorie acută. Dintre acestea, 35 de procente au fost testate pozitiv cu un virus. Dintre acestea, 8 procente erau infectate cu mai mult de un tip de virus. Cea mai semnificativă interacțiune s-a observat între virusurile gripale A și rinovirusuri, o cauză a răcelii comune. Prin tehnici de modelare computerizată s-a constatat că interacțiunile dintre cele două care au inhibat infecția cu ambele se manifestă atât la nivel individual cât și la nivel de populație. Pacienții cu gripă A prezintă un risc redus cu aproximativ 70 de procente de a fi infectați și cu rinovirus în comparație cu cei care au contractat alte tipuri de virus, potrivit studiului publicat la data de 16 decembrie în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Un tipar cu adevărat izbitor din informațiile noastre este reducerea cazurilor de virus respirator rinovirus, un virus comun ce provoacă răceala ușoară, care se manifestă pe timpul iernii, în jurul perioadei în care activitatea gripei crește”, a declarat autoarea principală a studiului, Sema Nickbakhsh, din cadrul Centrului de Virusologie al Universității din Glasgow. “Există diverse posibilități pe care le investigăm, cum ar fi faptul că aceste virusuri concurează pentru celulele organismului pe care vor să le infecteze, sau că răspunsul imun la un virus face mai dificil ca un alt virus fără legătură să infecteze aceeași persoană”, a adăugat Nickbakhsh.

Scandal în Ucraina cu privire la un diplomat antisemit

Ministerul ucrainean de Externe se afla ieri în centrul unui scandal, după ce un tribunal de la Kiev l-a obligat să numească într-un post diplomatic un fost consul, destituit anul trecut din cauza publicării unor mesaje antisemite.

Vasîl Marușcineț, în vârstă de 63 de ani, a fost consulul Ucrainei la Hamburg, în Germania, înainte să fie destituit în mai 2018 după ce a publicat o serie de mesaje antismemite “rușinoase” și a “incitat la ură rasială” pe rețele de socializare, potrivit diplomației ucrainene. Potrivit presei, el a publicat pe Facebook declarații prin care insultă evreii și în care dădea asigurări că “a fi nazist este o onoare”. El a publicat de asemenea o fotografie în care pozează cu un tort în forma cărții “Mein Kampf” a lui Adolf Hitler. Fostul consul a contestat destituirea în justiție și a obținut câștig de cauză în noiembrie. “În dezcord” cu această hotărâre, diplomația ucraineană a anunțat într-un comunicat că “a fost obligată să se supună”, precizând că a depus plângere, marți, la Curtea Supremă, cu scopul de a obține anularea hotărârii.

Vasîl Marușcineț a fost numit la 9 decembrie într-un post la minister și a încasat salarii neplătite de la destituirea sa în valoare de 9.000 de dolari, a precizat o purtătoare de cuvânt a diplomației ucrainene Katerina Zelenko.

“Ministerul Afacerilor Externe continuă să considere faptele și declarațiile lui Marușcineț incompatibile cu rolul său de funcționar public și diplomat ucrainean”, subliniază ministerul, acuzându-l pe fostul consul de faptul că a “adus un prejudiciu considerabil imaginii internaționale a Ucrainei”. “O persoană care își permite atacuri antisemite sau xenofobe nu are niciun drept să ocupe un post diplomatic”, a reacționat Inna Ioffe, directoarea Confederației Evreiești Ucrainene, evocând o “rușine pentru Ucraina”. Ucraina, a cărei istorie este marcată de numeroase progromuri și masacre antisemite, l-a ales în aprilie președinte pe Volodimir Zekenski, un fost umorist de origine evreiască. Potrivit unui studiu publicat anul trecut de Institutul american Pew Research Centre, 5% dintre adulții din Ucraina spun că nu vor să accepte evrei ca și concetățeni, unul dintre cele mai mici niveluri în Europa de Est.

Ancheta jurnalistică privind cuibul de spioni ruși din Franța înfurie Moscova

Rusia a respins ieri drept “propagandă” fără fundament o anchetă a cotidianului francez Le Monde potrivit căreia spioni ruși au folosit Alpii francezi ca bază în spatele frontului în operațiuni în Europa. “Noi considerăm acest articol o dezinformare vizând să întrețină mitul amenințării ruse în mintea marelui public european”, denunță diplomația rusă într-un comunicat. “Totala lipsă de probe nu a constituit un obstacol în calea acestei publicări încărcate de conținuturi fățiș rusofobe și plină de informații false propagandiste”, adaugă Ministerul rus de Externe.

Potrivit acestui articol, publicat la 4 decembrie, 15 ofițeri din cadrul serviciului militar rus de informații GRU, specializați în asasinate, au circulat pe continent începând din 2014 și au efectuat sejururi în mai multe orașe franceze din Haute-Savoie. Urmăriți de serviciile de contraspionaj franceze, elvețiene și britanice, ei ar fi acționat în Marea Britanie, Bulgaria, Crimeea, Republica Moldova sau Muntenegru.

Unul dintre cei 15 agenți a fost identificat de Londra ca fiind unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu noviciok, un agent neurotoxic, în martie 2018 a unui fost dublu agent rus, Sergehi Skripal, și a fiicei acestuia, Iulia, la Salisbury, în Anglia. Această dezbatere intervine în contextul în care Germania acuză Moscova de faptul că se află în spatele asasinării în august a unui georgian la Berlin.

Diplomația rusă dă asigurări că materialul a fost publicat “ca previziuni” ale unui summit cu privire la Ucraina, organizat la 9 decembrie la Paris, primul în “formatul Normandia” din 2016. “Articolul avea ca scop explicit să aducă atingere reputației Rusiei și să discrediteze astfel direcția prevăzută de către președintele francez Emmanuel Macron a unei normalizări a relațiilor cu Moscova”, apreciază ministerul rus.

Elevii academiei de balet a Operei din Viena, încurajați să fumeze pentru a-și menține greutatea

Elevii academiei de balet a Operei de Stat din Viena au fost încurajați să fumeze pentru a-și menține greutatea, potrivit unei anchete citate de BBC.O comisie specială anchetează acuzațiile că academia pune în pericol bunăstarea elevilor. Este susținut că tinerii dansatori au fost supuși unui antrenament dur. Șefa comisiei, Susanne Reindl-Krauskopf, a spus că elevii erau strigați după prenume și după măsura pe care o purtau la haine.„Este clar că adolescenții și copiii nu sunt suficient de protejați față de discriminare, neglijență și efecte medicale negative”, se arată în raportul comisiei. În plus, sarcinile date în timpul antrenamentelor erau slab controlate și „periculoase pentru bunăstarea lor”. Opera de Stat din Viena a transmis că a redus deja numărul de reprezentații ale elevilor și că va studia raportul înainte de a formula un răspuns. Academia, creată în 1771, este una dintre cele mai prestigioase școli de balet din Europa. Mulți dintre cei care au studiat aici fac parte din companii precum Royal Ballet din Londra și American Ballet Theatre din New York. În luna aprilie a acestui an, Opera de Stat din Viena a început o anchetă și a promis că va lua măsuri după ce au apărut mai multe informații potrivit cărora elevii prestigioasei ei academii de balet au fost abuzați fizic și psihic de doi profesori. Ministru austriac al Culturii, Alexander Schallenberg, a cerut soluționarea imediată a problemelor.

Guvernul Trump nu recunoaște genocidul armean

Guvernul lui Donald Trump refuză în continuare să folosească cuvântul “genocid”, respins de Ankara, cu voința de a mulțumi Turcia, înfuriată de recunoașterea recentă a genocidului armean de către Congresul Statelor Unite. “Poziția Guvernului nu s-a schimbat”, a declarat marți o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat Morgan Ortagus. “Poziția noastră cu privire la acest subiect se aliniază celei exprimate în comunicatul final al președintelui publicat în aprilie”, a adăugat ea.În primăvară, la comemorarea masacrului armenilor în 1915, Donald Trump a vorbit despre “una dintre cele mai rele atrocități în masă din secolul al XX-lea”, fără să folosească termenul “genocid”. Congresul a adoptat săptămâna trecută o rezoluție, după ce Camera reprezentanților a adoptat-o la sfârșitul lui octombrie, în vederea “comemorării genocidului armean, recunoscându-l oficial”. Ankara și-a exprimat ulterior furia convocându-l pe ambasadorul american, căruia i-a transmis că acest vot “pune în pericol viitorul relațiilor” turco-americane.Potrivit unor estimări, între 1,2 și 1,5 milioane de armeni au fost uciși în Primul Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat la acea vreme cu Germania și Austro-Ungaria. Armenii încearcă să obțină recunoașterea unui genocid de către comunitatea internațională.Turcia, născută în urma dezmembrării Imperiului Otoman în 1920, recunoaște masacre, dar respinge termenul “genocid”, evocând un război civil în Anatolia și o foamete în care au murit 300.000 până la 500.000 de armeni și tot atâția turci. Numeroși istorici și universitari au conchis că deportarea și masacrarea armenilor în timpul Primului Război Mondial corespund definiției juridice a genocidului.

Mexic: Patru femei, împușcate în cap într-un bar din Ciudad Juarez

Patru femei care erau chelnerițe într-un bar din orașul mexican Ciudad Juarez au fost ucise marți de indivizi necunoscuți înarmați, a anunțat parchetul. Ciudad Juarez, situat în statul mexican Chihuahua, la frontiera cu SUA, este cunoscut din anii ‘90 pentru un val de violențe care a făcut sute de morți, printre care și numeroase femei. Conform parchetului regional, doi bărbați înarmați au intrat la primele ore ale dimineții de marți în barul Manantial și fiecare a ucis două chelnerițe împușcându-le în cap. Niciun client din bar nu a fost rănit. Asasinii au fugit apoi “cu o mașină în care îi așteptau șoferul și un alt bărbat înarmat”, a adăugat parchetul din Chihuahua. Surse din cadrul parchetului spun că majoritatea asasinatelor asupra femeilor în Ciudad Juarez sunt legate de reglări de conturi între bande de crimă organizată și că doar câteva sunt înregistrate drept cazuri de feminicid de către autoritățile judiciare.În întreg Mexicul, 726 de cazuri de asasinate asupra femeilor comise între ianuarie și septembrie în acest an sunt tratate de către anchetatori ca posibile dosare de feminicid. Peste 50.000 de plângeri pentru vătămări corporale au fost depuse de către femei în aceeași perioadă.Conform cifrelor oficiale, valul de cazuri de feminicid din Mexic se soldează în medie cu zece asasinate asupra femeilor pe zi. Majoritatea acestor crime rămâne nepedepsite. Extrem de numeroasele asasinate asupra femeilor din anii ‘90 la Ciudad Juarez au determinat Mexicul să recunoască oficial în 2007 conceptele de feminicid și de violență de gen, care sunt în prezent acceptate de 15 țări din America Latină.

Somalia se confruntă cu cea mai mare invazie de lăcuste din ultimii 25 de ani

Lăcustele de deșert distrug zeci de mii de hectare de culturi și teren de pășunat în Somalia, în cea mai mare invazie din ultimii 25 de ani din această țară, a anunțat miercuri Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), relatează Reuters. Lăcustele au distrus circa 70.000 de hectare de teren în Somalia și Etiopia vecină, amenințând rezervele de hrană din ambele țări și mijloacele de trai ale comunităților agricole, a afirmat FAO. Un roi mediu de lăcuste poate distruge culturile care ar putea hrăni 2.500 de persoane timp de un an, a mai spus agenția ONU. Conflictele armate și haosul care afectează mare parte din Somalia fac ca împrăștierea pesticidelor cu avionul - pe care FAO a numit-o “măsura ideală de control” - să fie imposibil de realizat, a declarat agenția într-un comunicat. “Impactul acțiunilor noastre pe termen scurt va fi foarte limitat”, notează organizația. Invazia de lăcuste este mult mai gravă decât prevăzuse anterior FAO și s-a înrăutățit din cauza ploilor abundente și a inundațiilor din Africa de Est în urma cărora sute de persoane au murit în ultimele luni.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.