Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Sondaj: Să te îmbogățești nu mai este visul american

Ziarul de Vrancea
3 iul 2023 804 vizualizări

Cum definesc mai nou americanii succesul

 

 

„Visul american” a fost mult timp asociat cu realizările economice și bogăția. Dar în zilele noastre, pe fondul unor niveluri ridicate ale inflației și datoriilor, îmbogățirea pare mai greu de realizat ca niciodată – ceea ce îi determină pe americani să dezvolte o nouă definiție a succesului, scrie CNBC.

Acest lucru reiese dintr-un sondaj recent realizat de GoDaddy, care a cerut unui număr de peste 1.000 de proprietari de mici afaceri din SUA să descrie ce presupune, pentru ei, realizarea Visului American. Cincizeci și patru la sută dintre respondenți l-au definit ca fiind „sentimentul de fericire în viață”, iar 49% au spus că implică „libertatea de a-mi urma pasiunile”.

Cincizeci și șase la sută au citat în continuare bogăția ca motivare, spunând că vor să câștige suficienți bani pentru a trăi „un stil de viață confortabil”. Dar aproximativ trei sferturi dintre respondenți au spus că definiția lor s-a schimbat față de când erau copii.

Deținerea unei locuințe, considerată în mod istoric un indicator al succesului, a fost doar al patrulea cel mai popular răspuns, cu 45%.

„Visul american se schimbă, potrivit proprietarilor de mici afaceri”, a declarat Fara Howard, director de marketing al GoDaddy, pentru CNBC. „Condițiile economice au dus la faptul că proprietatea asupra locuinței este mai puțin accesibilă, în special pentru membrii Generației Z”, în timp ce pandemia și valul de demisii post-pandemie i-au determinat pe mulți „să prețuiască faptul de a fi propriul lor șef și de a obține mai multă libertate, confort și flexibilitate.”

Proprietarii de afaceri mici sunt adesea considerați adevăratul test pentru visul american, deoarece unii antreprenori văd în înființarea de noi întreprinderi o oportunitate de a urca pe scara socio-economică.

Aproape un sfert (24,7%) dintre mileniali spun că intenționează să trăiască în chirie pentru totdeauna, din cauza costului „extrem de scump” al unei locuințe, potrivit datelor unui sondaj recent realizat de Apartment List. Această cifră s-a dublat din 2010, de la 13%.

În pofida noilor definiții ale visului american, respondenții au declarat că lipsa accesului la tehnologie, educație și asistență medicală la prețuri accesibile reprezintă în continuare bariere. Dar 62% dintre ei sunt „foarte încrezători” că își vor atinge obiectivele în timpul vieții.

„Proprietarii americani de mici afaceri se gândesc dincolo de creșterea veniturilor și a vânzărilor atunci când se gândesc la ce înseamnă Visul American pentru ei”, a declarat Howard într-o declarație de săptămâna trecută. „Astăzi, este vorba mai mult despre sentimentul de apartenență, libertate, fericire și echilibru între viața profesională și cea privată.”

Arhipelagul scoțian Orkney vrea să iasă din Marea Britanie și să treacă la Norvegia

Insulele Orkney din Marea Britanie, un arhipelag situat la aproximativ 16 km de coasta de nord a Scoției, ia în considerare "forme alternative de guvernare", care ar putea include apartenența la Norvegia, a declarat luni liderul consiliului local. James Stockan a prezentat o moțiune în consiliul local în care se afirmă că este timpul ca cele 67 de insulițe să ia în considerare "modele alternative de guvernare" pentru a se folosi mai bine de atuurile lor economice, în special turismul și energia. Moțiunea propune ca ahipelagul să iasă din componența Marii Britanii.

Arhipelagul a fost controlat de regatul norvegian până în 1472, atunci când regele a dăruit Scoției arhipelagul Orkney împreună cu insulele Shetland ca parte a zestrei fiicei sale, care s-a căsătorit cu un rege scoțian.

"Am făcut parte din Regatul Nordic mult mai mult timp decât facem parte din Marea Britanie", a declarat James Stockan pentru BBC. "Pe stradă, în Orkney, oamenii vin la mine și mă întreabă: Când ni se dă înapoi zestrea? Când ne vom întoarce la Norvegia?", susține liderul local.

Potrivit lui James Stockan, există "o imensă afinitate și o relație culturală profundă" între arhipelag și norvegieni. El consideră că guvernele britanic și scoțian - acesta din urmă luptându-se la rândul său pentru a organiza un referendum pentru independență - au abandonat Orkney în ceea ce privește finanțarea. "În acest moment nu primim acest sprijin din partea altor guverne și am dori doar să vedem ce alte alternative există pentru noi", a declarat Stockan.

Discuția a fost stârnită de o dispută legată de finanțarea unor noi feriboturi între insule și Scoția.

Pe lângă explorarea "conexiunilor nordice", moțiunea depusă de Stockan propune să devină o "dependență a Coroanei", un statut de care se bucură Insulele Man, Guernsey și Jersey, care se află sub suveranitatea Coroanei britanice fără a face parte din Regatul Unit. Printre alte opțiuni se numără și modelul Insulelor Feroe, parte autonomă a Danemarcei.

Guvernul britanic s-a opus rapid acestui plan, respingând orice perspectivă de înstrăinare. "În primul rând, nu există niciun mecanism" pentru ca o parte a Regatului Unit să devină o dependență a Coroanei sau un teritoriu de peste mări, a replicat luni purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak. "Dar, în mod fundamental, suntem mai puternici ca Regatul Unit, iar acesta este un lucru pe care nu intenționăm să îl schimbăm", a adăugat el, amintind de sprijinul financiar de care se bucură arhipelagul.

Arhipelagul Orkney, alcătuit din aproape 70 de insule, are o populație de 22.000 de persoane.

SUA: Un suspect inculpat după descoperirea a șase corpuri într-o casă în flăcări

Un bărbat a fost inculpat luni pentru omucidere și tentativă de omor, după descoperirea a șase corpuri într-o casă în flăcări cu o zi înainte, în sud-estul Statelor Unite, au anunțat autoritățile.

Alertată de un apel de urgență despre un atac cu cuțitul la Green Pond, Carolina de Sud, poliția a descoperit la sosire casa cuprinsă de flăcări și, în apropiere, un supraviețuitor de 13 ani. Adolescentul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, i-a pus pe agenți pe urmele unui suspect înainte de a fi transportat la spital cu elicopterul.

Acesta din urmă, Ryan Manigo, 33 de ani, a fost arestat și încarcerat duminică, apoi inculpat luni după-amiază pentru omucidere în cazul a două victime identificate, fiicei sa de 11 ani și cumnata de 50 de ani, precum și pentru tentativă de omor împotriva adolescentului supraviețuitor.

"Deocamdată nu avem niciun motiv", a declarat Guerry Hill, șeriful comitatului Colleton unde se află Green Pond, într-o conferință de presă luni despre aceste "evenimente oribile".

Celelalte patru victime încă nu au fost identificate, a precizat șeriful.

Autoritățile anticipează noi capete de acuzare, a indicat procurorul comitatului, Duffie Stone, în opinia căruia suspectul riscă închisoarea pe viață.  

Rusia acuză Ucraina că a atacat Moscova cu drone

Rusia a acuzat marți Ucraina că a lansat un atac cu drone asupra Moscovei și a regiunii înconjurătoare, ceea ce a dus la perturbări ale zborurilor pe unul dintre principalele aeroporturi din capitală.

Cel puțin trei drone au fost interceptate pe cerul regiunii Moscovei - inclusiv două la doar 30 km sud-vest de Kremlin, au afirmat agențiile de presă rusești. O dronă a fost detectată în regiunea învecinată Kaluga.

Aterizările și decolările la aeroportul Vnukovo din Moscova au fost restricționate timp de câteva ore, marți dimineață, înainte ca operațiunile normale să fie reluate după ora 05:00 GMT (8:00, ora locală și a României). Mai multe zboruri au fost deviate către alte aeroporturi.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului, dar Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacuri în interiorul Rusiei sau pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina.

"Atacurile au fost respinse de forțele de apărare aeriană", a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe canalul său de mesagerie Telegram. "Toate dronele detectate au fost eliminate", a adăugat el. Nu au fost raportate victime, a precizat edilul.

Administrația talibană închide saloanele de înfrumusețare din Afganistan

Administrația talibană din Afganistan a ordonat închiderea saloanelor de înfrumusețare în decurs de o lună, a anunțat Ministerul pentru Prevenirea Viciilor și pentru Propagarea Virtuților, cea mai recentă dintr-o serie de măsuri care vizează reducerea accesului la locurile publice pentru femeile afgane. "Termenul limită pentru închiderea saloanelor de înfrumusețare pentru femei este de o lună", a declarat marți Mohammad Sadiq Akif, purtătorul de cuvânt al ministerului.

Guverne străine și oficiali ai ONU au condamnat restricțiile tot mai mari care vizează femeile de la întoarcerea la putere a talibanilor în 2021, ca urmare a retragerii forțelor coaliției internaționale din Afganistan.

Anul trecut, autoritățile talibane au închis majoritatea liceelor de fete, le-au interzis femeilor afgane să studieze la universitate și să lucreze pentru ONU și agențiile acesteia. De asemenea, a fost interzis accesul femeilor în numeroase locuri publice, inclusiv în centre spa, săli de sport și parcuri.

Saloanele de înfrumusețare au apărut în Kabul și în alte orașe afgane imediat după alungarea talibanilor de la putere la sfârșitul lui 2001, la câteva săptămâni după atacurile teroriste din 11 septembrie din Statele Unite.

Multe au rămas deschise după revenirea islamiștilor la putere în urmă cu doi ani, însă cu firmele și ferestrele acoperite, oferind locuri de muncă femeilor și servicii clientelor lor.

Actorii din ''Game of Thrones'' Kit Harington și Rose Leslie au devenit părinți pentru a doua oară

Starurile din serialul ''Game of Thrones'' Kit Harington și Rose Leslie au devenit părinți pentru a doua oară, a confirmat luni un reprezentant al lui Harington pentru agenția de știri Press Association, relatează dpa.

Actorul englez Kit Harington, 36 de ani, și actrița scoțiană Rose Leslie, 35 de ani, s-au întâlnit pe platoul de filmare al serialului, care s-a încheiat în 2019 după opt sezoane.

Harington l-a interpretat pe Jon Snow în "Game of Thrones", iar Leslie pe sălbatica Ygritte, cunoscută pentru celebra ei replică "Nu știi nimic, Jon Snow".

Cuplul s-a căsătorit în 2018 la Castelul Wardhill din Aberdeenshire (Scoția), care aparține familiei actriței, înainte de a anunța nașterea fiului lor, în februarie 2021.

Actorul recunoscuse anterior că este "îngrozit" să devină din nou tată, după ce "a mers pe nori timp de nouă luni" la nașterea primului copil.

În timpul unei apariții, în februarie, la emisiunea "The Tonight Show Starring Jimmy Fallon" din SUA, Harington a afirmat că fiul său de 2 ani "este pe cale să aibă parte de șocul vieții lui, adică să aibă un frate sau o soră". "Sunt îngrozit", a mai spus actorul.

"La primul copil parcă mergi pe nori și dansezi prin câmpuri de margarete timp de nouă luni", a povestit vedeta. "De data aceasta însă, confruntarea cu realitatea vine mult mai repede, ajungi rapid să fii practic", a adăugat el.

Un nou incident cu arme de foc în SUA: patru morți și patru răniți

Un schimb de focuri în cartierul Kingsessing din sud-estul orașului american Philadelphia s-a încheiat luni seara cu un bilanț grav - patru morți și patru răniți - la numai o zi după incidentul din Baltimore, unde gloanțele au ucis doi oameni și au rănit 28, transmite AFP. Conform ziarului Philadelphia Inquirer și televiziunii CNN, preluate de AFP, poliția a reținut un suspect. Purtătorul de cuvânt al forțelor de ordine locale, Miguel Torres, a confirmat doar că există mai multe victime, dar nu a precizat câte și nu a dat alte detalii. Inquirer afirmă că printre cei doborâți de gloanțe sunt și doi minori, iar suspectul arestat purta o vestă antiglonț, iar polițiștii au găsit o pușcă și un pistol sau revolver, precum și mai multe încărcătoare.

De la începutul anului, organizația Gun Violence Archive a consemnat 339 de incidente armate cu victime multiple în Statele Unite.

A fost înghițit de o balenă, dar a supraviețuit. Ce i s-a întâmplat la spital

Michael Packard este un scafandru care a trăit momente demne de un film de acțiune în timp ce făcea scufundări, în urmă cu un an. Mai exact, a fost înghițit de o balenă cu cocoașă, iar prima dată s-a gândit că a fost prins de un rechin. Totuși, când i-a văzut dinții, a realizat că e vorba despre o balenă. A simțit o durere extrem de puternică, ca și cum ar fi fost lovit de un camion de 100 de tone, după cum povestește acesta. Deși credea că și-a găsit sfârșitul, balena l-a aruncat înapoi în apă și nu s-a ales decât cu un picior rupt. În timpul impactului și-a pierdut tubul prin care respira, fiind nevoit să îl caute prin întuneric. În acele momente de groază s-a gândit la familia lui.

La un an distanță, Packard a revenit asupra momentului, răspunzând la o serie de întrebări pe platforma Reddit. "Am fost prins în capcană timp de aproximativ 30-40 de secunde. Da, am fost aproape convins că voi muri în acea zi", a mărturisit el. "M-aș fi putut sufoca sau îneca dacă nu mi-aș fi recuperat regulatorul la timp", a mai spus bărbatul. "Toate asistentele și medicii de la spital au venit să mă vadă și să mă întrebe despre asta. O asistentă a venit cu un carnețel și m-a întrebat de numerele de la loto!", și-a amintit Packard, potrivit ziare.com.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.