Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Sondaj: Biden îl devansează pe Trump cu 9 puncte procentuale

Ziarul de Vrancea
17 sep 2020 1815 vizualizări

Pandemia rămâne principala temă electorală pentru cei mai mulți americani

Candidatul democrat în alegerile prezidențiale americane Joe Biden îl devansează pe președintele republican Donald Trump cu 9 puncte procentuale, în rândul alegătorilor probabili, potrivit unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos. Sondajul realizat în perioada 11-15 septembrie arată că 40% dintre alegătorii probabili au afirmat că vor vota cu Biden, iar 31% cu Trump. Alți 3% au afirmat că vor susține un alt candidat, iar restul sunt indeciși. Majoritatea votanților sunt hotărâți cu cine vor vota. O proporție de 9 din 10 votanți pentru Biden și 8 din 10 dintre alegătorii lui Trump au spus că “sunt siguri în totalitate” în legătură cu opțiunea lor pentru președinte. Numai 1 din 10 alegători probabili ai lui Biden și mai puțin de 2 din 10 în cazul lui Trump au părut că se mai gândesc. Sondajul sugerează că Biden are un avantaj timpuriu în asigurarea votului popular în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Cu toate acestea, 9% dintre votanții probabili sunt indeciși sau nu au susținut încă un candidat al unui partid mare. Decizia lor din următoarele săptămâni ar putea determina cine câștigă. Câștigarea votului popular nu înseamnă în mod necesar câștigarea alegerilor, care este decisă de sistemul Colegiului Electoral. Trump a câștigat în 2016 chiar dacă a pierdut votul popular. Potrivit sondajului, numai 11% dintre albii din suburbii au afirmat că cel mai important factor de influențare a votului este interesul pentru poziția fermă față de criminalitate și tulburările sociale. Procentul a scăzut de la 13% într-un sondaj similar efectuat în perioada 9-10 septembrie și 15% într-un sondaj din 3-8 septembrie. În schimb, albii din suburbii, ca și restul americanilor, sunt interesați cel mai mult de noul coronavirus, care a ucis până în prezent 195.000 de persoane în Statele Unite, mai mulți decât în oricare altă țară din lume. Întrebați care este cel mai important factor care le influențează votul, 27% dintre albii din suburbii au spus că doresc un candidat cu un plan solid de gestionare a noului coronavirus, iar 25% că doresc pe cineva care să refacă încrederea în guvernul american. Alți 19% au spus că vor un președinte puternic în privința economiei și a locurilor de muncă. Trump intenționează să cheltuie 10 milioane de dolari pe reclame concentrate pe economie, unde își păstrează un nivel ridicat de popularitate.

Cât ne costă pandemia. Fiecare ființă umană, mai săracă cu 900 de dolari

Cei care se așteaptă la o revenire rapidă din criza globală generată de noul coronavirus ar face bine să se pregătească de așteptare și de privațiuni, mai ales dacă trăiesc în țări sărace. Avertismentul a fost lansat, ieri, de economista șefă a Băncii Mondiale, Carmen Reinhart. Într-o intervenție de la distanță în cadrul unei conferințe desfășurate la Madrid, Reinhard a spus că va exista, probabil, o revenire rapidă, pe măsura ridicării restricțiilor sanitare, însă o recuperare completă ar putea să dureze chiar și 5 ani. Potrivit acesteia, recesiunea provocată de pandemie va dura mai mult în anumite țări și va adânci inegalitățile, în condițiile în care săracii din țările bogate vor suferi mai mult decât restul populației iar țările care sunt, la rândul lor, sărace, vor fi mai grav afectate decât țările bogate. Reinhard a adăugat că rata globală a sărăciei va crește pentru prima dată în ultimii 20 de ani, ca efect al pandemiei. Conform unei estimări făcute de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltară Economică (OCDE), nota de plată pe termen lung a pandemiei de COVID-19 s-ar putea ridica la 7 trilioane de dolari. La nivelul actual al populației globale, asta înseamnă o pierdere medie de aproximativ 900 de dolari pentru fiecare ființă umană, indiferent de locul unde trăiește. Prognoza OCDE indică o contracție economică globală de 4,5% până la sfârșitul anului iar pentru 2021 estimările arată o creștere de 5%.

Navalnîi ar fi fost otrăvit cu noviciok la hotel

Echipa lui Aleksei Navalnîi a anunțat ieri că urmele agentului neurotoxic cu care a fost otrăvit opozantul rus au fost găsite pe o sticlă de platic, pe care a luat-o din camera de hotel în care acesta s-a cazat la Tomsk în Siberia. Echipa precizează că aceste urme au fost identificate “două săptămâni mai târziu” de către un laborator militar german. Mesajul este însoțit de o înregistrare video în care susținători ai lui Navalnîi caută minuțios într-o cameră de hotel și adună posibile indicii, înainte ca poliția să viziteze locul. Înregistrarea a fost filmată imediat după ce echipa opozantului a aflat că lui Navalnîi i s-a făcut rău. “Cum era absolut clar că Navalnîi nu era «ușor bolnav» (...), noi am decis să adunăm tot ceea ce putea fi util și să trimitem medicilor în Germania”, afirmă echipa lui Navalnîi. “Era de asemenea evident că nu se va face vreo anchetă în Rusia”, adaugă ea. “Acum înțelegem că (otrăvirea sa) a a avut loc înainte să plece din cameră pentru a se duce la aeroport”, continuă ea. Anterior, echipa lui Navalnîi susținea că acesta a fost otrăvit pe aeroportul din Tomsk. Laboratorul militar german a găsit urme de noviciok pe această sticlă de apă marca “Saint Spring” din camera de hotel. Potrivit site-ului de investigații Proekt, care l-a intervievat pe unul dintre dezvoltatorii noviciok în epoca sovietică, otrava nu se afla în apă, ci probabil pe sticlă.

Contaminarea ar fi avut loc pe cale cutanată și într-o doză mică, ceea ce ar explica faptul că opozantului i s-a făcut rău mai târziu. Opozantul rus a difuzat marți un prim mesaj și o fotografie în care apare pe patul de spital, în Germania, bucuros că poate respira din nou singur. Un laborator militar german a conchis la 3 septembrie că a fost otrăvit cu o substanță de tip noviciok, concepută în scopuri militare în epoca sovietică, acuzații pe care Moscova le respinge. Un laborator francez și unul suedez au confirmat cincluziile germane, iar Parisul și Berlinul au insistat din nou asupra necesității unei anchete ruse. Rusia a refirmat că este străină de problemele de sănătate ale criticului numărul unu al Kremlinului și că nu vede nicio tentativă de asainat cu noviciok.

Douăzeci și nouă de polițiști germani, concediați după ce au difuzat conținuturi neonaziste

În total 29 de ofițeri din cadrul poliției germane au fost concediați, după ce au difuzat conținuturi de extremă dreapta, în landul Renania de Nord-Westfalia, un caz care rămâne departe a fi izolat, relatează Euronews. Ideologia extremei drepte se află din nou în centrul acestui scandal, care zguduie poliția germană, după ce ofițerii au difuzat conținuturi neonaziste în grupuri de discuție pe Whatsapp. “Existau imagini cu Hitler, svastici, steagul celui de-al Treilea Reich”, a anunțat ministrul de Interne al landului Renania de Nord-Westfalia, Herbert Reul. “Alte conținuturi și mai îngrețoșătoare arătau un refugiat într-o cameră de gazare”, a denunțat el. Aproximativ 30 de locuințe și comisariate au fost percheziționate, mai ales în orașul Essen. Începând din 2015, când criza migrației a zguduit Europa și Germania, cel puțin 170 de anchete au fost deschise în Germania împotriva unor polițiști acuzați de legături cu extrema dreaptă.

În acest din urmă caz, ministrul regional al Afacerilor Interne a numit un anchetator special să facă lumină cu privire la prezența unor rețele neonaziste în cadrul poliției. “Am crezut mult timp, în fine, speram, că era vorba doar despre cazuri izolate”, afirmă ministrul regional.“Însă în prezent știm că acestea nu sunt cazuri izolate. Mai întâi cazul de la Hamm, apoi cel de la Aaachen, iar acum la Muehlheim. E prea mult. E prea mult în opinia mea”, denunță el.În iulie, anchetatori au anunțat arestarea unui fost ofițer de poliție și a soției acestuia, suspectați de trimiterea unor e-mailuri de amenințare unor oficiali politici și personalități publice în toată Germania.

Prima înmormântare la care a fost folosit un „sicriu viu”, în Olanda

Prima înmormântare la care a fost folosit un „sicriu viu”, realizat din miceliu, fibrele care formează aparatul vegetativ al ciupercilor, a avut loc în Olanda, după mai multe luni de teste, scrie The Guardian. Sicriul este realizat de un startup olandez, Loop, și este denumit „Living Cocoon”.Bob Hendrikx, fondatorul Loop, a declarat pentru Metro că nu a participat la înmormântare, dar a discutat cu un membru al familiei implicate. „El și-a pierdut mama, dar era fericit pentru că, grație acestei cutii, ea se va întoarce în natură și va trăi în curând ca un copac”. Hendrikx, biodesigner în vârstă de 26 de ani, care a studiat la Technical University din Delft, a precizat că „Living Cocoon” permite oamenilor „să devină una cu natura din nou”. „Putem îmbogăți solul, în loc să îl poluăm”.Miceliul este „un sistem de reciclare al naturii”, a mai spus el. Nu doar că neutralizează toxinele și oferă hrană proaspătă pentru orice crește deasupra pământului, dar fibrele lui pot fi folosite pentru a fabrica orice de la hrană la haine, inclusiv sicrie.Hendrikx a adăugat că procesul prin care trupul uman într-un sicriu tradițional devine compost durează, de obicei, un deceniu sau mai mult, încetinit de lemnul lăcuit, de metalele folosite și de învelișul sintetic.„Sicriul viu” este absorbit de sol în decurs de până la șase săptămâni, contribuind la descompunerea activă a trupului, proces care va dura între doi și trei ani. Loop colaborează cu oameni de știință pentru a măsura impactul trupurilor umane asupra calității solului. În colaborare cu două firme funerare din Haga, startup-ul a realizat 10 sicrie, pentru un cost de 1.250 de dolari fiecare. Este așteptat ca prețul să scadă semnificativ odată ce producția va fi intensificată, iar Hendrikx speră ca sicriele din miceliu să devină „noua normalitate”.

Cum deosebim o răceală banală de gripă sau coronavirus

Un nas înfundat, o durere în gât sau un acces de tuse sunt frecvente, mai ales în timpul iernii. Dar cum ne dăm seama, după simptome, dacă avem o banală răceală, am luat gripă sau ne-am infectat cu noul coronavirus? Dacă temperatura corpului este de peste 38,8, ar trebui să facem un test COVID, deoarece unul din simpromele infectării cu noul cornavirus este febra, potrivit BBC, preluat de digi24.ro. În cazul unui guturai, în schimb, febra apare doar în cazuri foarte rare. Un alt semn de viroză respiratorie este strănutul. Dacă nu apar și alte simptome, este vorba cel mai probabil de o răceală. Chiar și așa, trebuie să ne asigurăm că avem la noi șervețele și că ne spălăm pe mâini după ce strănutăm. La fel, dacă ne curge nasul sau e înfundat și nu avem alte simptome, cel mai probabil am răcit. Pierderea simțului mirosului și gustului, pe de altă parte, este un simptom al COVID-19, caz în care, din nou, ar trebui să ne testăm. Tusea poate fi un simptom atât de răceală, cât și de gripă sau COVID-19. O tuse nouă și continuă este unul dintre cele mai comune simptome ale infectării cu SARS-CoV2. Ce înseamnă tuse continuă: fie ați tușit mult timp de peste o oră, fie aveți mai mult de 3 accese de tuse pe zi. Dacă aveți probleme cu tusea sau probleme de respirație, contactați telefonic medicul de familie, sunați la TELVERDE -0800800165 sau la 112. Pentru a evita îmbolnăvirea cu COVID-19, dar și alte viroze respiratorii, purtați mască, păstrați distanța fizică și spălați-vă des pe mâini.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.