Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Soldații ucraineni vorbesc despre costul uriaș al contraofensivei din Herson n „Am pierdut 5 oameni pentru fiecare rus ucis​”, spune un militar

Ziarul de Vrancea
7 sep 2022 1008 vizualizări

Soldații ucraineni vorbesc despre costul uriaș al contraofensivei din Herson n “Am pierdut 5 oameni pentru fiecare rus ucis​”, spune un militar

Soldați ucraineni răniți în timpul unei contraofensivei din Herson le-au relatat jurnaliștilor de la The Washington Post despre costul uriaș al luptelor pentru armata ucraineană. „Au folosit totul împotriva noastră”, afirmă Denis, un soldat ucrainean în vârstă de 33 de ani a cărui unitate s-a retras din fața unui sat ocupat de ruși după ce a fost supusă unui bombardament îndelungat cu bombe cu dispersie, muniție cu fosfor și mortiere. „Cine poate supraviețui unui asemenea atac?”, întreabă el. Militarul este acum internat într-un spital din sudul Ucrainei.

„Am pierdut cinci oameni pentru fiecare pe care l-au pierdut ei”, afirmă și Ihor, un comandant de pluton în vârstă de 30 de ani care a fost rănit după ce tancul pe care era a căzut într-un șanț defensiv. Ihor spune că nu a avut experiență militară înainte de invazie, la fel ca și soldatul care a preluat comanda plutonului său după ce a fost rănit.

Rușii au construit linii defensive puternice în Herson

Unii dintre soldații intervievați de jurnaliștii americani au cerut să vorbească sub condiția anonimității, alții ca Denis și Ihor, au fost de acord să își dea prenumele. Însă majoritatea au vorbit sincer despre dezavantajele cu care s-au confruntat. Ei spun că dronele Orlan folosite de ruși le-au dezvăluit pozițiile, operând la o altitudine de peste un kilometru, distanță de la care nici nu le auzeau.

Amintim că acesta este modelul de aeronavă fără pilot despre care ministrul român al Apărării Vasile Dîncu afirma că este o „dronă de jucărie” după ce una rătăcită s-a prăbușit într-un sat din Bistrița-Năsăud în luna martie. Soldații ucraineni au vorbit și despre liniile defensive construite de ruși în Herson, relatând că tancurile acestora ieșeau din fortificații din beton recent ridicate pentru a trage asupra lor cu arme de calibru mare. Tancurile se retrăgeau apoi la adăpostul acestora, imune la focul de mortiere și rachete.

Ihor spune că atunci când a tras cu pușca sa Kalașnikov asupra soldaților ruși săptămâna trecută a fost prima oară când a tras înspre un alt om. „Nu te gândești la nimic. Înțelegi că dacă nu o faci tu, o fac ei”, spune el.

În pofida luptelor grele la care a participat, el spune că este nerăbdător să se întoarcă pe front. „Oamenii mei sunt acolo. Cum aș putea să îi părăsesc?”, întreabă el retoric.

Hotărâți să continue lupta

Însă alți soldați ucraineni nu se vor întoarce pe câmpul de luptă. Oleksandr, un fost muncitor în construcții în vârstă de 28 de ani, și-a pierdut brațul săptămâna trecută în urma unei explozii. „Ei pur și simplu ne loveau tot timpul. Dacă noi trăgeam cu trei mortiere ei trăgeau înapoi cu 20”, a relatat el. Oleksandr spune că nu a călătorit niciodată în Herson înainte de război dar că obiectivul de a-i alunga pe ruși a meritat sacrificarea brațului său. „Este țara noastră”, spune el.

Toți soldații ucraineni intervievați au spus că, indiferent cât de sângeroase sunt luptele, nu există o altă alternativă. „Dacă nu îi oprim, ei vor continua să violeze și să ne omoare poporul cum au făcut peste tot”, afirmă colegul de salon al lui Oleksandr, un recrut în vârstă de 49 de ani a cărui genunchi a fost spulberat de șrapnel. Acesta mai spune că, deși pierderile ucrainene sunt mari, partea care desfășoară o ofensivă întotdeauna pierde mai mulți soldați. „Nu avem ce să facem în legătură cu asta. Și încă putem câștiga”, afirmă el încrezător.

În pofida faptului că președinția ucraineană a cerut un „blackout” mediatic asupra contraofensivei încă din prima zi a lansării acesteia, există deja semne că controlul strâns al rușilor asupra regiunii Herson slăbește. Poate cel mai edificator în acest sens este că autoritățile de ocupație instalate de ruși în Herson au anunțat la începutul săptămânii că „suspendă” planurile de organizare a referendumului de aderare la Rusia.

În plus, există deja ample dovezi că armata ucraineană a reușit să recucerească mai multe localități ocupate de ruși în primele zile ale invaziei, analiștii și experții militari străini scoțând în evidență situația precară în care se află trupele rusești, cu spatele la râul Nipru și cu liniile de aprovizionare aproape tăiate.

Un alt militar ucrainean intervievat de The Post spune că din unitatea sa de 100 de soldați 7 au fost uciși și alți 20 răniți. Ihor, comandantul de pluton, spune că 16 dintre cei 32 de oameni aflați sub comanda sa au fost răniți și unul ucis.

„Dacă înregistrează pierderi grele și continuă să o facă pentru o perioadă îndelungată de timp, acest lucru poate deveni o problemă”, afirmă Rob Lee, analistul militar de la Foreign Policy Research Institute.

O vulnerabilitate a Ucrainei este că se bazează pe soldați fără experiență în acțiuni ofensive, însă acest lucru este și mai pregnant în rândul armatei ruse care și-a pierdut majoritatea soldaților profesioniști în primele stadii ale invaziei, ajungând acum să se bazeze pe mercenari.

Contraofensiva ucraineană din Herson a intrat miercuri în a 10-a zi.

Noi imagini impresionante ale nebuloasei Tarantula

Telescopul spațial James Webb a dezvăluit marți imagini impresionante ale Nebuloasei Tarantulei, o regiune a cosmosului în care stelele se nasc într-un ritm vertiginos și ale cărei imagini vor aprofunda cunoștințele științifice despre formarea stelelor.

Supranumită astfel datorită formei norilor săi de gaz și praf, Nebuloasa Tarantula este situată “la doar” 161.000 de ani lumină distanță, a spus NASA într-un comunicat. Este cea mai mare și mai luminoasă regiune de formare a stelelor din întregul grup de galaxii din apropierea noastră și găzduiește cele mai fierbinți și mai masive stele cunoscute.

Deși această nebuloasă a fost, prin urmare, de mult timp o țintă pentru oamenii de știință care studiază procesul de formare a stelelor, aceste imagini dezvăluie noi detalii, inclusiv mii de stele tinere până acum invizibile pentru telescoapele anterioare. “Regiunile de formare a stelelor din Calea Lactee nu produc stele cu aceeași rată frenetică ca nebuloasa Tarantula și au compoziții chimice diferite”, a explicat NASA.

Compoziția sa chimică este astfel de mare interes pentru cercetători, deoarece este similară cu regiunile în care stele s-au format când cosmosul avea doar câteva miliarde de ani, când crearea stelelor era la apogeu.

Lansat în spațiu de Crăciunul trecut și complet operațional de doar câteva luni, telescopul James Webb își efectuează observațiile la 1,5 milioane de kilometri de Pământ. Potrivit agenției spațiale americane, această piesă de inginerie “abia începe să rescrie istoria creației stelare”.

Liz Truss l-a asigurat pe Zelenski de „sprijin total” din partea Marii Britanii

Noul prim-ministru britanic, Liz Truss, a promis marți „sprijin total” Ucrainei, în timpul unei convorbiri cu președintele Volodimir Zelenski, la scurt timp după preluarea funcției. „În prima ei convorbire cu un omolog de când a devenit prim-ministru, ea l-a asigurat pe liderul ucrainean că are sprijinul său deplin și că Ucraina poate conta pe sprijinul Marii Britanii pe termen lung”, a declarat o purtătoare de cuvânt.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că s-a „coordonat” cu noul premier britanic Liz Truss pentru a „crește presiunea” asupra Rusiei, în a șaptea lună a invaziei Ucrainei de către Moscova.

„Scopul este de a pune capăt atacului și de a aduce făptuitorii în fața justiției”, a scris Zelenski pe Twitter, primul lider străin care a vorbit cu Truss după ce aceasta a fost confirmată în noua funcție.

Biden respinge cererea Kievului de a declara Rusia “stat terorist”

Administrația americană consideră că ar fi contraproductiv, în situația actuală, să califice Rusia drept “stat terorist”, respingând astfel îndemnuri în acest sens ale Kievului și ale unor congresmeni americani.

Întrebat despre acest lucru, președintele american Joe Biden a răspuns luni printr-un “nu” laconic și a pus astfel capăt mai multor luni de tergiversări americane, cel puțin în mod public, în acest subiect.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, îndemnată marți să explice răspunsul lui Biden, a declarat că o asemenea calificare “nu este mijlocul cel mai eficient și nici cel mai puternic de a cere ca Rusia să dea socoteală” pentru invazia Ucrainei.

Ea a precizat că acest lucru ar putea dăuna eforturilor de a trimite ajutoare umanitare în Ucraina.

O astfel de calificare ar putea totodată “submina (coaliția) multilaterală fără precedent care a fost atât de eficientă în a cere socoteală (președintelui rus Vladimir) Putin și capacității noastre de a susține Ucraina” în negocieri, a adăugat ea.

Calificarea drept stat care “susține terorismul” de către prima economie mondială are consecințe vaste și expune băncile și întreprinderile americane unor proceduri judiciare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut la sfârșitul lui iunie ca Rusia să fie recunoscută drept un “stat care susține terorismul”, la o zi după un atac aerian rus al unui centru comercial, soldat cu 18 morți.

Parlamentari americani - inclusiv președinta democrată a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi - au pledat în favoarea unei astfel de calificări, cu scopul de a crește presiunile asupra Moscovei, la mai bine de șase luni de la invazia Ucrainei.

Parlamentul leton a calificat Rusia, la jumătatea lui august, drept un “stat care susține terorismul”, ale cărui acte în Ucraina constituie un “genicid țintit vizând poporul ucrainean”, într-o declarație salutată imediat de către Kiev și denunțată de Moscova.

Doar patru țări din lume sunt desemnate, în prezent, de către Statele Unite drept state care susțin terorismul, și anume Iranul, Siria, Coreea de Nord și Cuba.

Trump avea la Mar-a-Lago informații despre armele nucleare ale unei țări străine

Documente cu Informații despre armele nucleare ale unei țări străine au fost descoperite în timpul perchezițiilor făcute de FBI la reședința lui Donald Trump la începutul lunii august, a informat cotidianul Washington Post, citând surse apropiate dosarului. “Un document descriind forțele militare ale unei țări străine, inclusiv capacitățile sale nucleare”, a fost găsit printre numeroasele documente secrete recuperate de poliția federală în timpul percheziției efectuate la domiciliul fostului președinte american, scrie Washington Post. Ziarul nu oferă detalii suplimentare și indică faptul că sursele sale nu au dezvăluit despre ce țară este vorba.

La 8 august, FBI a făcut o percheziție la Mar-a-Lago, reședința lui Donald Trump din Florida, și a confiscat cutii cu documente confidențiale pe care republicanul nu le-a returnat după ce a părăsit Casa Albă, în ciuda multiplelor solicitări. La câteva zile după percheziție, Washington Post anunțase că FBI caută documente legate de arme nucleare.

De la această operațiune spectaculoasă și fără precedent pentru un fost șef de stat american, Donald Trump, care intenționează deschis să candideze la președinție în 2024, denunță un act pe care îl consideră “ilegal și neconstituțional” și repetă că a fost vizat din motive politice.

Justiția din New York a restituit Italiei 58 de opere de artă furate

Justiția din New York a returnat, marți, Italiei 58 de opere de artă furate, dintre care unele datează din antichitatea romană și care fuseseră traficate internațional către Statele Unite și la prestigiosul Metropolitan Museum of Art. În urma unei ceremonii cu consulul general italian Fabrizio Di Michele, procurorul statului New York pentru districtul Manhattan, Alvin Bragg, a anunțat într-un comunicat restituirea „poporului italian” a 58 de antichități pentru o valoare de „aproape 19 milioane de dolari”.

Potrivit lui Alvin Bragg, 21 dintre aceste piese au fost „confiscate de la Metropolitan Museum of Art” (Met), unul dintre cele mai mari și mai prestigioase muzee de artă de pe planetă. „Aceste 58 de piese reprezintă mii de ani de istorie bogată; cu toate acestea, traficanții din Italia au apelat la jefuitori pentru a le fura și a-și umple buzunarele”, a spus el. „Au stat prea mult timp în muzee, reședințe și galerii de artă care nu aveau drept de proprietate”, a denunțat procurorul Bragg. Lucrările au fost traficate de „Giacomo Medici, Giovanni Franco Becchina, Pasquale Camera și Edoardo Almagiá”, care „le-au vândut lui Michael Steinhardt, unul dintre cei mai mari colecționari de artă antică din lume”, a denunțat Alvin Bragg.

Din 2020, justiția statului New York s-a angajat într-o restituire amplă de obiecte de artă: din vara anului 2020 până la sfârșitul lui 2021, cel puțin 700 de piese au fost returnate în 14 țări, inclusiv Cambodgia, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia sau Italia. Colecționarul american Michael Steinhardt a fost astfel nevoit să returneze în 2021 în jur de 180 de antichități în valoare de 70 de milioane de dolari, care au fost furate în ultimele decenii. Un acord între justiția din New York și Steinhardt îi permisese să scape de un rechizitoriu, dar îi interzice pe viață să achiziționeze lucrări pe piața legală de artă.

Colonel rus, ucis într-un atac cu mașină capcană

Un colonel rus care a servit în calitate de comandant militar al orașului ucrainean ocupat Berdiansk ar fi fost ucis într-un atentat cu mașină capcană, potrivit presei de stat ruse. Mașina capcană ar fi explodat în apropierea sediului administrativ al orașului, care este folosit ca bază rusă.

Fotografiile au arătat că mașina folosită de oficialul militar rus, care a fost identificat ca fiind colonelul Artyom Bardin, a fost grav avariată în atacul care a avut loc aproape de prânz.

Rapoartele inițiale au indicat că Bardin a murit din cauza rănilor. Însă Vladimir Rogov, șeful administrativ al regiunii Zaporojia, numit de ruși, a declarat într-o postare pe Telegram scrisă marți, imediat după ora 20.30, că militarul a continuat să „lupte pentru viața sa”. „În ciuda rănilor grave, a amputării piciorului și a pierderii masive de sânge, el este în viață. Medicii continuă să lupte pentru viața lui”, a declarat el.

Oficialii ruși au afirmat că Ucraina a fost în spatele atacului. Dacă este adevărat, acesta ar fi cel mai important asasinat de până acum al unui oficial care lucrează pentru guvernul ocupațional al Rusiei în Ucraina.

Bilanțul seismului din China a urcat la 74 de morți

Bilanțul seismului care a lovit sud-vestul Chinei în ziua de luni a urcat la 74 de morți, iar peste 250 de persoane au fost rănite, a raportat miercuri presa de stat chineză. Alte 26 de persoane sunt în continuare dispărute la două zile după acel cutremur de pământ.

Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în cantonul Luding din prefectura Garze, afectând în special orașul Ya'an din provincia Sichuan. Zona lovită de seism se află la o distanță de aproximativ două ore de mers cu automobilul în raport cu capitala provincială Chengdu.

După cutremur, autoritățile chineze au demarat o amplă operațiune de căutare și de salvare, la care participă mii de persoane. Armata chineză a fost, de asemenea, mobilizată. Mii de locuințe au fost distruse sau avariate de acest seism, iar câteva alunecări de teren au blocat mai multe drumuri. Au fost întrerupte totodată rețele de electricitate și de alimentare cu apă curentă, precum și linii de comunicații.

Provincia Sichuan, aflată la marginea liniei de demarcație dintre platoul continental indian și placa eurasiatică, este deosebit de vulnerabilă la seisme. În 2008, această regiune a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 7,9, care a ucis peste 80.000 de persoane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.