Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Situație tensionată la Barcelona: Înalți oficiali catalani, arestați de “Madrid”

Ziarul de Vrancea
20 sep 2017 534 vizualizări

Mii de oameni au protestat, ieri, în capitala Cataloniei

Guardia Civil spaniolă a reținut 12 înalți oficiali catalani și a percheziționat sediile Guvernului regional implicat în organizarea unui referendum pentru independență interzis, relatează presa locală. Principalul reținut este Jose Maria Jove, secretar general al vicepreședinției catalane. Liderii de la Barcelona sfidează un ordin al instanței de a nu organiza votul, condamnat de Guvernul de la Madrid drept ilegal. Un oficial a îndemnat la rezistență pașnică pentru a apăra clădirile. “A venit momentul – să ne opunem pașnic, să ieșim și să ne apărăm instituțiile”, a declarat președintele Adunării Naționale catalane, Jordi Sanchez. Sediile Președinției, precum și ministerelor locale al Economiei și Afacerilor Externe au fost vizate ieri dimineață, cu 11 zile înainte de referendum. Șeful oficialului reținut, vicepreședintele catalan Oriol Junqueras, a acuzat poliția spaniolă că atacă instituțiile regiunii și, implicit, pe cetățenii acesteia. “Nu vom permite acest lucru”, a subliniat el. În noaptea dinainte, poliția spaniolă a descoperit numeroase documente legate direct de votul interzis.

Unul dintre principalele obiective ale Madridului este să oprească trimiterea cărților de vot. Astfel, printre documentele confiscate în noaptea de marți spre miercuri se află cutii cu aproximativ 45.000 de plicuri cu logo-ul Guvernului catalan. Aceste plicuri ar conține cărți de vot. Mii de oameni au ieșit, ieri, pe străzile Barcelonei pentru a protesta față de intervenția în forță a autorităților de la Madrid.

În cazul organizării referendumului și a unei victorii a taberei ”da” în favoarea independenței, Executivul catalan dă asigurări că va proceda la secesiunea de Spania. Această regiune cu 7,5 milioane de locuitori este împărțită aproape în părți egale între susținătorii și opozanții independenței.

May va oferi UE 20 de miliarde de euro ca notă de plată pentru Brexit

Premierul britanic Theresa May va propune să vireze cel puțin 20 de miliarde de euro către UE, pentru achitarea notei de plată a Brexit, au declarat surse apropiate dosarului pentru Financial Times. Consilierul Theresei May pe probleme legate de UE, Olly Robbins, și-a informat omologii din mai multe capitale europene în legătură cu această ofertă, scrie FT. Anunțul oficial ar urma să fie făcut de May vineri, la Florența, în cadrul discursului șefei Guvernului britanic programat pentru vizită. Marea Britanie nu a oferit nicio cifră privind suma pe care intenționează să o ofere după ieșirea din blocul comunitar, prevăzută pentru 29 martie 2019.

De altfel, nici Bruxelles-ul nu a oferit cifre exacte, însă mai mulți înalți oficiali europeni au declarat pentru AFP că factura ar urma să fie cuprinsă între 60 și 100 de miliarde de euro. Contribuția netă a Londrei la bugetul UE, în 2015, a fost de 10,75 de miliarde euro. Astfel, suma de 20 de miliarde de euro ar fi suma datorată de britanici la bugetul UE până în 2020. “Însă acest virament nu ar stinge” angajamentele financiare totale asumate de britanice la UE, a subliniat un diplomat european citat de FT.

Consilierii Theresei May nu au comentat informațiile FT.

Șase voluntari au ieșit dintr-un dom după o simulare de opt luni a vieții pe Marte

Șase voluntari, patru bărbați și două femei, au încheiat o simulare a unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, după ce au trăit timp de opt luni sub un dom izolat în Hawaii, cel de al cincilea experiment de acest tip pentru NASA. Când au ieșit duminică din carantină, cei șase au părut să se bucure de razele soarelui și de senzația de aer proaspăt, dar și de gustul unor fructe tropicale în compania familiei și a prietenilor, a precizat Universitatea din Hawaii. "Unul dintre lucrurile care mi-a lipsit cel mai mult a fost bucătăria portugheză", a declarat Brian Ramos, unul dintre membrii echipajului. Kim Binsted, care conduce acest studiu în cadrul programului NASA la Universitatea din Hawaii (HI-SEAS), a explicat importanța unei anumite varietăți în acest grup. "Este ca și cum am încerca să adunăm o cutie cu unelte pentru a merge pe Marte, nu o umplem numai cu ciocane, chiar dacă sunt cele mai bune din sistemul solar", a explicat ea pe CBS News. Deși tensiunile între persoane sunt inevitabile, totul s-a derulat bine în cazul acestui ultim echipaj, care și-a îndeplinit corespunzător sarcinile cheie, a mai spus Kim Binsted, profesoară de știință informatică.

În timpul acestui experiment care a început la 19 ianuarie, grupul a trăit izolat de restul planetei într-un spațiu cu diametrul de 11 metri și de șase metri înălțime, neconsumând decât alimente uscate sau conservate, cărora li s-au adăugat din când în când legume cultivate în laboratorul domului. Bărbații și femeile au avut fiecare câte o cămăruță, cu un spațiu pentru un pat de campanie și un birou. Domul, alimentat cu energie solară, era dotat cu dușuri și toalete "uscate" cu compost. Voluntarii au putut comunica pe internet cu prietenii și familia, dar cu o întârziere de 20 de minute în transmisii, care corespunde timpului necesar undelor radio pentru a parcurge distanța dintre Marte și Terra. Când mergeau în exterior pentru lucrări geologice, voluntarii foloseau costume spațiale.

Proiectul va ajuta NASA să selecționeze viitoarele echipaje pentru misiuni spațiale de lungă durată către planete precum Marte în orizontul anilor 2030. NASA încearcă să învețe maximum de lucruri despre coeziunea și psihologia membrilor unor astfel de misiuni.

 

OMS: Pe plan mondial există o lipsă gravă de antibiotice noi

În fața "amenințării" tot mai mari reprezentate de bacteriile rezistente la tratamentele medicale, pe plan mondial există o "lipsă gravă de programe de dezvoltare a unor antibiotice noi", se afirmă într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat ieri. "Rezistența la antimicrobieni este o urgență sanitară mondială, care pune serios în pericol progresele medicinei moderne", a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. El consideră că este "urgent să se multiplice investițiile în programele de cercetare și dezvoltare a unor medicamente eficiente contra infecțiilor rezistente la antibiotice, inclusiv împotriva tuberculozei".

OMS, care trage cu regularitate semnale de alarmă în privința creșterii rezistenței la antibiotice, a publicat în februarie o listă cu 12 familii de "superbacterii" împotriva cărora specialiștii agenției consideră că este urgent să fie dezvoltate tratamente noi.

Bacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide până la 10 milioane de persoane pe an până în anul 2050, la fel de mult precum cancerul, potrivit unui grup internațional de experți, înființat în 2014 în Marea Britanie, autor al mai multor rapoarte pe această temă.

Fratele lui Escobar încurajează Netflix să angajeze ucigași profesioniști

Roberto De Jesus Escobar Gaviria, fratele lui Pablo Escobar, i-a transmis companiei Netflix că ar trebui să sporească măsurile de securitate pentru realizarea serialului ”Narcos”, angajând ucigași profesioniști. Recent, Carlos Muñoz Portal, în vârstă de 37 de ani, căuta locuri de filmare pentru cel de-al patrulea sezon al serialului ”Narcos”, înainte de a fi găsit fără suflare cu răni provocate de focuri de armă, în mașina sa, în apropierea granițelor statului mexican Hidalgo – o zonă cu un nivel foarte ridicat de violență. Într-un interviu acordat The Hollywood Reporter, Roberto De Jesus Escobar Gaviria, în vârstă de 71 de ani, a spus categoric că Netflix nu ar trebui să readucă serialul în Columbia fără permisiunea lui. ”Nu vreau ca Netflix sau altă companie de producție să filmeze în Medellin sau în Columbia pelicule care au legătură cu mine sau cu fratele meu Pablo fără să aibă autorizarea de la Escobar Inc. Este foarte periculos. Mai ales fără binecuvântarea noastră. Aceasta este țara mea”, a spus fratele lui Pablo Escobar. Întrebat ce măsuri de siguranță ar trebui să ia Netflix pentru echipa care lucrează la serialul ”Narcos”, Escobar a răspuns: ”Este necesară eliminarea tuturor amenințărilor. Când mă plimbam prin jungă într-o zi aveam o geantă cu două milioane de dolari în bancnote de 100 de dolari. Armata ne căuta pe mine și pe Pablo în acel moment. Brusc, am auzit focuri de armă. Amândoi, alături de câteva persoane angajate pentru securitate, am început să alergăm spre un canal de apă mic. Am scăpat înotând. Totul s-a întâmplat fără să folosim arme. Dacă ești suficient de inteligent, nu ai nevoie de arme. Dacă nu, este absolut necesar. În acest caz, Netflix ar trebui să angajeze ucigași profesioniști care să le asigure siguranța oamenilor lor”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.