Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: „Rusia va fi liberă”, “Putin e un asasin”

Ziarul de Vrancea
24 ian 2021 1402 vizualizări

Zeci de mii de ruși au protestat sâmbătă împotriva regimului de la Kremlin, la îndemnul opozantului Aleksei Navalnîi n peste 2.000 dintre ei nu s-au mai întors seara acasă

Zeci de mii de manifestanți - 4.000, potrivit Ministerului de Interne rus, cel puțin 40.000, potrivit estimărilor Reuters - au sfidat sâmbătă interdicția autorităților de a se reuni și s-au strâns la Moscova pentru a-și manifesta sprijinul față de principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi. “Rusia va fi liberă”, “Putin e un asasin”, a scandat mulțimea compactă, reunită în piața Pușkin din centrul Moscovei.

Poliția a arestat peste 2.000 de persoane în întreaga Rusie cu prilejul protestelor organizate în câteva zeci de orașe la apelul lui Navalnîi. A fost reținută pentru câteva ore și soția opozantului rus.

Manifestanții au aruncat cu bulgări de zăpadă în polițiști, care au răspuns cu lovituri de baston. Unii protestatari purtau pancarte cu sloganuri pe care se putea citi “Nu mi-e teamă” și “Nu dictaturii”.

Echipa lui Navalnîi a publicat pe tot parcursul zilei de sâmbătă înregistrări video de la aceste proteste, unde mulțimi formate din mii de oameni au scandat sloganuri precum “Putin hoțul”, “Navalnîi, suntem alături de tine” sau “Libertate pentru prizonierii politici”.

Primele manifestații au avut loc sâmbătă în Orientul Extrem rus și în Siberia, îndeosebi la Vladivostok, Habarovsk, Novosibirsk și Cita, sub supravegherea unor importante efective de poliție. Iar, în unele locuri, reprimarea a fost brutală. Arestările au fost deosebit de violente la Vladivostok, port rus la Oceanul Pacific, unde polițiști antirevoltă i-au urmărit pe manifestanți și i-au lovit cu bastoanele.

Mii de oameni au protestat și la Sankt Petersburg, al doilea oraș al țării și locul de baștină al președintelui Vladimir Putin. Și aici poliția a făcut zeci de arestări.

La Iakuțk, la sud de Cercul polar, o sută de protestatari au înfruntat frigul extrem și au manifestat la temperaturi de -50 de grade Celsius.

Navalnîi a fost arestat săptămâna trecută la punctul pentru controlul pașapoartelor de pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, după ce a revenit de la Berlin, unde fusese spitalizat din august anul trecut din cauza otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok. El se află acum în arest preventiv, în așteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autoritățile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condițiilor de eliberare condiționată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014. Apropiații lui Navalnîi, cei care au mai rămas în libertate, au anunțat că protestele vor continua și weekendul viitor.

Zece cazuri de șoc anafilactic după 4 milioane de vaccinuri Moderna administate

Cazurile de reacție alergică severă la vaccinul împotriva coronavirusului produs de Moderna sunt rare și nu au afectat decât 10 persoane din cele peste 4 milioane care au primit primele doze de vaccin administrate în SUA, au anunțat autoritățile sanitare. Niciunul dintre aceste cazuri de alergie nu s-au soldat cu un deces. “Pe baza acestor controale preliminare, șocurile anafilactice (reacții alergice grave - n.r.) după injectarea vaccinului Moderna împotriva COVID-19 sunt un eveniment rar”, a scris Centrul de prevenire și de luptă împotriva bolilor (CDC).

Principala agenție federală pentru sănătate publică din țară a studiat, în perioada 21 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021, 108 cazuri posibile raportate de reacție alergică din primele 4.041.396 de doze injectate.

Doar 10 cazuri s-au dovedit a fi într-adevăr șocuri anafilactice, dintre care șase au necesitat spitalizare. Aceasta reprezintă o rată de 2,5 șocuri anafilactice la un milion de injectări. În cazul vaccinului Pfizer, rata este de 11,1 șocuri anafilactice la un milion de injectări, potrivit unui studiu precedent al CDC.

Din cele 10 cazuri, nouă persoane aveau antecedente cunoscute de reacții alergice, de exemplu la anumite medicamente sau alimente, dar nu după injectarea unui vaccin. Simptomele s-au manifestat la 15 minute după administrarea vaccinului în nouă din cele 10 cazuri și la mai bine de 30 de minute într-un singur caz.

Lucru notabil, toate cele 10 persoane care au avut reacții alergice - și care aveau vârste cuprinse între 31 și 63 de ani - sunt femei. Aceeași situație s-a observat și în cazul reacțiilor alergice la vaccinul Pfizer, dar acest rezultat ar putea influențat de faptul că un număr mai mare de femei a primit o doză de vaccin Pfizer comparativ cu numărul de bărbați (circa două treimi au fost femei, față de o treime bărbați).

Primul transplant dublu de brațe din lume

Un bărbat din Islanda este subiectul primului transplant dublu de brațe din lume și se recuperează bine în urma intervenției chirurgicale, la două decenii după ce un accident l-a costat ambele membre superioare. Medicii au spus că nu este clar deocamdată câtă mobilitate va recupera Felix Gretarsson, în vârstă de 48 de ani, în urma operației de luna aceasta, care a avut loc în orașul francez Lyon. Chirurgul-șef Aram Gazarian a declarat într-o conferință de vineri că „dând puțin cuiva care ducea lipsă de atât de multe este deja mult”. „Dacă va putea să îndoaie cotul, va fi un lucru ce îi va schimba viața”, a mai spus el.

Pe 12 ianuarie 1998, Gretarsson, electrician, lucra la o linie de înaltă tensiune când o descărcare de 11.000 de volți i-a ars mâinile și l-a aruncat pe pământ. A suferit mai multe fracturi și leziuni interne și a fost timp de trei luni în comă, timp în care chirurgii i-au amputat ambele brațe. El a mai suferit câteva operații, inclusiv un transplant de ficat.

Când expertul pionier în transplant de mână, Jean-Michel Dubernard, stabilit la Lyon, a vizitat Reykjavik pentru o conferință, Gretarsson l-a întrebat dacă e posibil să îi înlocuiască cele două membre pierdute.

Operația a fost „cel mai mare vis al lui”, a spus soția lui Gretarsson, vineri, la conferință, adăugând că ea nu a simțit că intervenția este cu adevărat necesară. A durat mai mulți ani pentru a găsi un donator potrivit, iar în acest timp 50 de medici și asistenți s-au pregătit pentru această intervenție.

Patru echipe de chirurgi au fost implicate pentru a minimaliza timpul de tranziție dintre donator și beneficiar.

Medicii au spus că perspectiva pentru ca brațul drept să devină funcțional este mai bună decât pentru stângul, unde a fost nevoie de o reconstrucție completă a umărului. La nouă zile după operație nu a fost detectată nicio complicație serioasă, au adăugat ei. Pacientul, care mai are de așteptat până în momentul în care își va putea mișca brațele, părea vizibil încântat de rezultat într-o scurtă înregistrare video din camera de spital prezentată la conferință. „Având în vedere nivelul amputării, nu putem promite nimic”, a spus Lionel Badet, chirurgul care a lansat în 2010 protocolul medical pentru această operație. El a adăugat că echipa de medici îl va susține toată viața pe Gretarsson, pe care îl așteaptă mulți ani de recuperare.

Miliardarul Bill Gates s-a vaccinat: „Mă simt minunat”

Bill Gates a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat împotriva coronavirusului. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins momentul în care primește prima doză a vaccintului. Fondatorul Microsoft ar fi investit miliarde de dolari în dezvoltarea diverselor vaccinuri în ulimele decenii.

„Unul dintre beneficiile de a avea 65 de ani este că sunt eligibil pentru vaccinul COVID-19. Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”, a scris Bill Gates pe contul său de Twitter, alături de fotografia cu pricina. În plus, miliararul le-a mulțumit oamenilor de știință, participanților la studii, autorităților din domeniul reglementării, dar și lucrătorilor din sănătate care „ne-au adus în acest punct”.

În ultimii 20 de ani, fundația lui Bill Gates a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru dezvoltarea diverselor vaccinuri, 350 de milioane fiind investiți numai în vaccinul anti-COVID. Bill Gates declara la finalul lui 2020, într-un interviu acordat CNN, că nu exclude varianta ca următoarele patru, poate chiar șase luni, să fie cele mai grele de la debutul pandemiei de coronavirus. Fondatorul Microsoft s-a arătat impresionat de avansul medicinei în lupta cu COVID-19, susținând că “acele vaccinuri cel mai probabil vor pune capăt acestei pandemii, însă nu mai devreme de 2022”.

A murit reputatul jurnalist american Larry King

Jurnalistul american Larry King, în vârstă de 87 de ani, diagnosticat la finalul anului trecut cu COVID-19, a murit sâmbătă. Anunțul a fost făcut de compania sa de producție TV, Ora Media, într-un comunicat.

King a fost spitalizat în Los Angeles, unde primea tratament și, la începutul lunii ianuarie, a fost anunțat că starea lui se îmbunătățise. „Larry a luptat cu multe probleme de sănătate în ultimii ani și luptă și cu asta din greu, este un campion”, a spus o sursă pentru ABC News.

Prezentatorul de televiziune a suferit în 2019 un atac cerebral și i-a fost făcută apoi o angioplastie. În 2017, el a dezvăluit că a primit tratament pentru cancer pulmonar. King a suferit un grav atac de cord în 1987, în urma căruia a fost operat. Despre experiența sa cu boala de inimă a scris două cărți: „Mr. King, You’re Having a Heart Attack: How a Heart Attack and Bypass Surgery Changed My Life” (1989) și „Taking On Heart Disease: Famous Personalities Recall How They Triumphed over the Nation’s #1 Killer and How You Can, Too” (2004).

În 2020, doi dintre copiii lui au murit: Andy, din cauza unui atac de cord, în luna iulie, și Chaia, din cauza unui cancer pulmonar, în luna august.

Jurnalistul a devenit cunoscut în anii 1970 cu emisiunea radio „The Larry King Show”. Din 1985 până în 2010, el a realizat și prezentat show-ul „Larry King Live” la CNN.  Pentru munca sa în televiziune și radio, Larry King a câștigat două premii Peabody, un trofeu Emmy și zece premii Cable ACE.

Franța a vaccinat un milion de oameni

Premierul francez Jean Castex a anunțat, sâmbătă, că Franța a atins pragul de un milion de oameni vaccinați împotriva coronavirusului. “1 milion de francezi vaccinați”, a scris Castex pe Twitter, atașând un mesaj de mulțumire scris de mână.

În Israel, țară în care au primit deja prima doză de vaccin aproximativ 2,5 milioane de oameni, iar dintre acestea 900.000 au primit și a doua doză, a început sâmbătă și vaccinarea adolescenților, potrivit AFP.

Pfizer și BioNTech au ajuns la un acord cu COVAX pentru 40 de milioane de doze de vaccin

Pfizer și BioNTech au anunțat un acord cu COVAX pentru achiziționarea a 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19, relatează duminică dpa. Programul internațional COVAX, lansat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), are drept obiectiv să contribuie la asigurarea accesului echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19 pentru toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare. Condițiile financiare ale acordului nu au fost dezvăluite. Dozele vor fi livrate pe tot parcursul anului 2021. Companiile farmaceutice se așteaptă să livreze primele doze în primul trimestru al anului 2021. Companiile vor furniza vaccinurile către COVAX la un preț non-profit, au precizat Pfizer și BioNTech.

Vaccinul de tip ARN mesager produs de Pfizer și BioNTech contra COVID-19 a primit autorizația de utilizare de urgență în SUA, cu indicație la persoanele cu vârsta de peste 16 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.