Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rusia riscă să genereze revoltă în rândul minorităților etnice

Ziarul de Vrancea
18 iul 2022 971 vizualizări

Încercarea Kremlinului de a proteja etnicii ruși ar putea incita rezistența în unele dintre enclavele etnice

Rusia își susține eforturile de război din Ucraina cu ajutorul minorităților etnice, ceea ce ar fi declanșat “rezistența în enclave etnice”, potrivit ultimului raport al Institutului pentru Studiul Războiului.

Think tankul cu sediul la Washington a precizat că, cel mai probabil, încercarea Kremlinului de a “proteja etnicii ruși” și de a evita mobilizarea acestora ar putea incita rezistența în unele dintre enclavele etnice ale Rusiei, care ar putea să suporte în mod disproporționat efortul de război.

ISW a raportat, de asemenea, că Rusia se concentrează probabil pe capturarea Siverskului și Bakhmut în această etapă, mai degrabă decât a Slovianskului.

Luni, serviciul de informații al ministerului britanic al apărării transmitea că, pentru a compensa pierderile Moscovei, gruparea Wagner (cunoscută ca armata privată a lui Putin) a renunțat la orice standarde în materie de recrutare și a recurs la pușcăriași sau persoane cu cazier judiciar, aflate până acum pe lista neagră. Aceștia nu beneficiază de pregătire militară, ceea ce, pe termen lung, va afecta eficacitatea armatei ruse.

Avansarea rușilor bate pasul pe loc

Forțele ruse au încercat să avanseze spre orașul Avdeevka, la nord de Donețk, însă nu au reușit, a declarat marți șeful administrației militare a localității, Vitali Barabaș. Avdeekva se află pe ruta din Donețk, prin Konstantinovka, spre Kramatorsk și Sloviansk, orașe cheie din zonă aflate încă sub control armatei ucrainene.

Barabaș a declarat televiziunii din Ucraina că declarațiile inamicului potrivit cărora șoseaua respectivă se află sub control rusesc “sunt neadevărate”, iar forțele ucrainene i-au respins pe ruși după o ofensivă de câteva zile a acestora, care i-a costat circa 40 de morți. “Pierderile inamicului sunt mult mai mari decât ale noastre”, a susținut el. Guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, a afirmat tot marți că în luptele respective au căzut patru ucraineni, iar un civil a fost ucis luni la Avdeevka.

Separatiștii din estul Ucrainei, susținuți de Rusia, controlează sudul regiunii Donețk și au ocupat luna aceasta întreaga regiune Lugansk, odată cu căderea orașului Lisiceansk.

Moscova afirmă că respingerea armatei ucrainene din ambele regiuni este un obiectiv important al așa-numitei “operațiuni militare speciale”, termenul oficial folosit în Rusia pentru invazia din Ucraina.

Coreea de Nord ar putea trimite muncitori pentru a reconstrui Donbasul

Coreea de Nord ar putea trimite muncitori în republicile populare autoproclamate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, potrivit ambasadorului Rusiei la Phenian, o decizie care ar reprezenta o provocare pentru sancțiunile internaționale împotriva programului de arme nucleare al statului nord-coreean.

Ambasadorul Alexander Matsegora a declarat că muncitorii nord-coreeni ar putea ajuta la reconstruirea infrastructurii distruse în război în republicile populare autoproclamate Donețk și Lugansk, potrivit agenției de presă nord-coreene NK News. Matsegora a spus că există “o mulțime de oportunități” de cooperare economică între Coreea de Nord Nord și republicile autoproclamate din regiunea Donbas a Ucrainei, în pofida sancțiunilor ONU. “Constructorii coreeni înalt calificați și muncitori, capabili să lucreze în cele mai dificile condiții, ne pot ajuta să ne refacem instalațiile sociale, ale infrastructurii și industriale”, a declarat Matsegora într-un interviu pentru cotidianului rus Izvestia. Declarațiile sale vin la câteva zile după ce Coreea de Nord a devenit una dintre puținele țări care au recunoscut cele două teritorii, acuzând guvernul ucrainean că face parte din poziția “ostilă” a Washingtonului față de Phenian.

“Ucraina nu are dreptul de a ridica probleme sau de a contesta exercitarea noastră legitimă a suveranității după ce a comis un act care denotă o lipsă gravă de corectitudine și dreptate între națiuni, prin alăturarea sa activă față de politica ostilă nedreaptă și ilegală a SUA în trecut”, a precizat Ministerul nord-coreean de Externe.

Drept răspuns, Ucraina a întrerupt relațiile diplomatice cu statul nord-coreean și l-a acuzat că subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că apelul Rusiei către Coreea de Nord pentru sprijin a arătat că Moscova “nu mai are aliați în lume, cu excepția țărilor care depind de ea financiar și politic”.

Kievul și-a suspendat deja contactul politic și economic cu Phenianul, ca parte a sancțiunilor aplicate de ONU, menite să facă presiuni asupra Phenianului să renunțe la programele nucleare și de rachete balistice.

Coreea de Nord are o tradiție în a câștiga valută străină prin trimiterea cetățenilor săi să lucreze în străinătate. Conform sancțiunilor ONU, ei ar fi trebuit să fie repatriați până la sfârșitul anului 2019, dar un număr semnificativ de muncitori nord-coreeni au continuat să lucreze în Rusia și China, precum și în Laos și Vietnam, după termenul limită.

Restaurantul danez “Geranium”, declarat cel mai bun din lume în 2022

Restaurantul danez “Geranium” din Copenhaga, condus de chef Rasmus Kofoed, a fost declarat luni seara, la Londra, “cel mai bun restaurant din lume în 2022”, în cadrul celei de-a 20-a ediții a influentului clasament “50 Best Restaurants”.

Restaurantul peruvian “Central” din Lima ocupă locul secund în acest clasament al celor mai bune 50 de restaurante din lume, stabilit de revista britanică specializată Restaurant. Urmează două restaurante spaniole, “Disfrutar” din Barcelona, pe locul al treilea și “Diverxo”, din Madrid, pe poziția a patra.

Acesta este al doilea an consecutiv când un restaurant danez a fost încoronat, “Geranium” plasându-se anul precedent pe locul secund, după “Noma”.

Inspirat de natură, chef Rasmus Kofoed a câștigat Bocuse d'Or în 2011, iar restaurantul său a primit primele trei stele Michelin ale țării în 2016.

De asemenea, columbiana Leonor Espinosa a primit premiul pentru “cea mai bună femeie chef din lume” din 2022, succedându-i peruanei Pia Leon. Restaurantul său “Leo” din Bogota s-a clasat pe locul 48.

Ca și anul trecut, doar trei restaurante franceze, toate pariziene, s-au distins în acest top 50: “Septime”, condus de Bertrand Grébaud, care a urcat două poziții până pe locul 22, “Le Clarence” al lui Christophe Pelé, un nou venit (28), și “Arpege” al lui Alain Passard, retrogradat pe locul 31 (în coborâre cu 8 poziții).

Premiile “50 Best Restaurants” sunt decernate începând din 2002 și sunt stabilite de către 1.080 de “experți independenți” (chefi, jurnaliști specializați, proprietari de restaurante etc.) care își evaluează experiențele din ultimele luni sub egida revistei “Restaurant” a grupului de presă britanic William Reed.

Legitimitatea acestui clasament, sponsorizat de mai multe mărci, este în mod regulat contestată, în special de chefii francezi care îi acuză pe organizatori de complezență și opacitate. Ca răspuns, detractorii clasamentului, francezi, dar și japonezi și americani, au lansat în 2015 “La Liste”, un clasament în care sunt incluse 1.000 de restaurante din întreaga lume.

Prima gaură neagră inactivă descoperită în afara Căii Lactee

O gaură neagră inactivă de nouă ori mai mare decât masa Soarelui a fost descoperită pentru prima dată în afara Căii Lactee, cercetătorii numind-o o “descoperire foarte interesantă”, relatează The Guardian.

Deși nu este primul candidat pentru statutul de gaură neagră, un cercetător de la Universitatea din Sheffield spune că această gaură neagră este “prima care a fost detectată fără ambiguitate în afara galaxiei noastre”.

Cercetătorii au căutat sisteme binare de găuri negre de mai bine de doi ani înainte de a găsi gaura neagră, denumită VFTS243.

Paul Crowther, profesor de astrofizică la Universitatea din Sheffield, a descris-o ca fiind o “descoperire foarte interesantă”, care vine după ce “au fost propuși un număr de candidați inactivi care ar putea fi găuri negre”.

Găurile negre cu masă stelară se formează atunci când stelele masive ajung la sfârșitul vieții și se prăbușesc sub propria gravitație. Într-un sistem de două stele care se rotesc una în jurul celeilalte, acest proces lasă în urmă o gaură neagră pe orbită cu o stea pereche luminoasă.

Gaura neagră inactivă recent descoperită cântărește de cel puțin nouă ori masa Soarelui Pământului și orbitează în jurul unei gigante albastre fierbinți, care cântărește de 25 de ori mai mult decât Soarele.

De asemenea, gaura neagră a fost observată într-o galaxie vecină de o echipă de oameni de știință internaționali. Studiul lor – publicat în Nature Astronomy – sugerează că steaua care a dat naștere VFTS243 a dispărut fără niciun semn de explozie asociată unei supernove.

O gaură neagră este considerată inactivă dacă nu emite niveluri ridicate de radiații cu raze X, așa cum sunt de obicei detectate astfel de găuri negre. Găurile negre latente sunt greu de observat, deoarece nu interacționează prea mult cu mediul înconjurător.

VFTS 243 a fost descoperită după șase ani de observații ale Nebuloasei Tarantula de către instrumentul spectrograf cu mai multe elemente cu matrice mare de fibre de pe Very Large Telescope al Observatorului European de Sud.

Accident de autobuz în Egipt, soldat cu cel puțin 22 de morți

Cel puțin 22 de persoane au murit și alte 33 au fost rănite după ce autobuzul în care se aflau s-a izbit de un camion parcat pe marginea drumului în centrul Egiptului, joi, au anunțat autoritățile guvernoratului Minya, unde a avut loc accidentul. “Șoferul camionului s-a oprit pe marginea drumului pentru a schimba o anvelopă când a fost lovit din spate de autobuz”, care avea aproximativ cincizeci de pasageri la bord, se arată în comunicatul de presă al guvernatului, aflat la 300 de kilometri sud de orașul Cairo. Accidentele de circulație sunt frecvente în Egipt, unde drumurile sunt adesea prost întreținute și regulile de circulație nu sunt respectate.

Potrivit datelor oficiale 7.000 de persoane au murit în accidente de circulație în 2020 în cea mai populată țară din lumea arabă, cu 103 milioane de locuitori.

Poliția din Japonia vânează o maimuță sălbatică, care a atacat 10 persoane

Poliția din Japonia caută o maimuță sălbatică care a atacat 10 persoane în decurs de două săptămâni, printre care și copii, relatează The Guardian.

Atacurile au început pe 8 iulie în districtul Ogori din prefectura Yamaguchi, în sud-vestul țării. În cel mai grav incident, maimuța a zgâriat grav un copil după ce a invadat locuința familiei. “Dădeam cu aspiratorul când mi-am auzit copilul plângând, așa că m-am întors și am văzut că maimuța o apucase de picioare în timp ce se juca pe podea. Părea că încerca să o tragă afară”, a declarat mama bebelușului presei locale.

Weekendul trecut, maimuța a deschis ușa de sticlă a unui apartament de la primul etaj și a zgâriat piciorul unei fetițe de patru ani, lăsând-o cu răni ușoare, înainte de a ataca alte persoane din apropiere, potrivit agenției de presă Kyodo.

Maimuța, despre care se spune că are 40-50 cm înălțime, a invadat și o clasă dintr-o grădiniță locală și a zgâriat o fetiță de patru ani.

Poliția locală este în alertă maximă. Autoritățile au întins capcane pentru animal și i-au avertizat pe locuitori să nu lase ferestrele deschise. Primăria locală a distribuit fluturași prin atenționează localnicii să fie precauți, dar marți, animalul era încă în libertate. În luna mai au fost observate aproximativ 40 de maimuțe în zonă, a relatat agenția de presă NHK.

În ultimii ani, în toată țara au fost văzuți urși și porci mistreți și chiar au fost înregistrate atacuri. Doi porci mistreți au rănit șase persoane într-un parc de la Hiroshima înainte de a fi împușcate.

Aceste incidente sunt cauzate de lipsa ghindelor din habitatul natural al animalelor, fiind nevoite să rătăcească în zone populate în căutarea hranei.

În zonele rurale depopulate, degradarea terenurilor agricole abandonate care formau cândva o graniță naturală între habitatul lor și zonele populate este, de asemenea, un factor.

Numai în cea mai nordică insulă Hokkaido, aproximativ 2.197 de urși au fost observați anul trecut, în creștere cu 381 față de anul precedent. În 2020, un urs negru a petrecut mai mult de 12 ore într-un centru comercial din prefectura Ishikawa înainte să fie împușcat mortal de un vânător local.

UE deschide negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord

Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, marți, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. “Este un moment istoric”, a declarat președinta executivului Uniunii Europene. “Acest pas este așteptat de mult timp de cetățenii Macedoniei de Nord, iar  ei o merită”, a adăugat ea.

Macedonia de Nord este candidată la aderarea la Uniunea Europeană din 2005, iar Albania din 2014.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.