Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Recifele australiene au pierdut mai mult de jumătate din masa lor de corali în ultimele trei decenii

Ziarul de Vrancea
14 nov 2020 1451 vizualizări

Populațiile de corali obținute în cadrul primului program de fertilizare in vitro realizat de Australia în interiorul Marii Bariere de Corali, demarat în 2016 și denumit “Coral IVF”, nu doar că au supraviețuit episoadelor recente de albire, ci sunt și pe cale să se reproducă și să aibă urmași anul viitor, au anunțat oamenii de știință din această țară, informează Reuters.

“Sunt cu adevărat încântat”, a declarat Peter Harrison, directorul Centrului de ecologie marină din cadrul Universității Southern Cross, care a coordonat tehnica de restaurare a coralilor prin obținerea de larve, bazată pe colectarea spermatozoizilor și a ovulelor de corali în timpul perioadei anuale de reproducere în masă a recifelor. După “cultivarea” larvelor timp de o săptămână în spații special amenajate, oamenii de știință australieni le eliberează în acele zone ale recifelor care au fost avariate de episoade de albire și care au nevoie de corali vii pentru a se reface.

Echipa condusă de Peter Harrison, care colaborează cu Fundația Great Barrier Rief, a utilizat pentru prima dată această tehnică în largul Insulei Heron în anul 2016, unde peste 60 de corali sunt în prezent pe cale să devină prima populație restabilită și pregătită să se reproducă în Marea Barieră de Corali, grație programului “Coral IVF”. “Programul demonstrează că tehnica de restaurare a populațiilor de larve de corali funcționează exact așa cum am prezis noi și acum putem să creștem corali foarte mari proveniți din larve microscopice, în doar câțiva ani”, a spus Peter Harrison.

Coralii obținuți prin această tehnică variază în diametre, de la câțiva centimetri și până la dimensiunea unei farfurii. Ei sunt sănătoși, în pofida unui episod de albire care a afectat Insula Heron în luna martie.

Episodul de albire din martie a fost cel mai extins incident de acest tip înregistrat până în prezent, a precizat același cercetător, și, totodată, al treilea raportat în ultimii cinci ani. Albirea se produce atunci când apele calde distrug algele cu care coralii se hrănesc, făcându-i să capete o nuanță albicioasă.

Un studiu realizat recent de Universitatea James Cook a arătat că recifele australiene au pierdut mai mult de jumătate din masa lor de corali în ultimele trei decenii. Studiul a generat îngrijorare în rândul oamenilor de știință, întrucât Marea Barieră de Corali pare să devină tot mai puțin capabilă să se regenereze în urma episoadelor de albire în masă.

Marea Barieră de Corali acoperă o suprafață de 2.300 de kilometri pe coastele din nord-estul Australiei, echivalentă cu suprafața statului american Texas. Situl australian a fost înscris de UNESCO pe lista patrimoniului mondial în anul 1981 și este considerat cel mai extins și mai spectaculos ecosistem de recife de corali de pe planeta noastră.

Belgia: O nouă orgie sexuală în plină pandemie

poliția a arestat 56 de persoane

O nouă orgie sexuală organizată în plină pandemie a fost spartă de polițiștii belgieni. Potrivit presei locale, 56 de persoane au fost arestate în timp ce petreceau complet dezbrăcate într-un conac. Liniștita comună Virton, de la granița cu Franța, a devenit brusc un punct de interes pentru presa belgiană și cea franceză. Potrivit cotidianului La Meuse, citat de Adevărul.ro, poliția din Virton a avut ca misiune în noaptea de sâmbătă spre duminică să spargă o petrecere clandestină. Dar când au ajuns la fața locului, polițiștii s-au trezit în față cu zeci de persoane complet dezbrăcate, unele dintre ele fiind sub influența drogurilor. Petrecerea a fost organizată cu ocazia zilei de naștere a unei tinere care a împlinit recent 28 de ani. Fiecare participant a plătit 250 de euro la intrare, iar acum va fi nevoit să scoată bani din buzunar și pentru amenda primită pentru nerespectarea regulilor anti-Covid-19.

Tânăra incendiată de un criminal în serie, transferată în Germania, cu bani strânși de supraviețuitorii din Colectiv

Măriuca, tânăra în vârstă de 17 ani din Mehedinți incendiată în luna iunie de un bărbat condamnat pentru uciderea a 5 oameni și eliberat condiționat, a fost transferată, pentru procedurile de recuperare, într-un centru pentru mari arși din Germania. Transferul a fost posibil după ce supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv au strâns bani din donații pentru tratamentul tinerei.

Campania umanitară “Viață nouă pentru Măriuca” a fost lansată în urmă cu 3 săptămâni de Asociația “În numele lui Alexandru”, fondată de părinții lui Alexandru Hogea, un tânăr de 19 ani care și-a pierdut viața în urma incendiului din clubul Colectiv, și de supraviețuitorii incendiului de acum 5 ani. Măriuca, tratată inițial la Spitalul Grigore Alexandrescu, are nevoie de recuperare medicală într-un centru de specialitate, destinat reabilitării pacienților cu arsuri severe, pentru o perioadă mare de timp. Ea va avea nevoie în continuare de tratament local al leziunilor, prin multiple intervenții - chirurgie reparatorie, compresie (echipamente compresive) și de preparate farmaceutice nedecontate în acest moment de statul român.

În luna iunie, tânăra a suferit arsuri pe aproape 90% din corp după ce a fost incendiată de un bărbat condamnat pentru 5 crime, ce fusese eliberat condiționat cu puțin timp înainte. Bărbatul s-a sinucis ulterior în arest, după ce a incendiat-o pe tânără.

Bărbat ucis de poliție la New York, după ce a deschis focul la un concert de Crăciun la o catedrală

Un bărbat a fost ucis de către polițiști, prin împușcare, la New York, după ce a deschis focul într-o mulține adunată la un concert de muzică de Crăciun în fața Catedralei St-John the Divine, în Upper West Side, la Manhattan, fără să rănească pe cineva. Nicio persoană din public nu a fost rănită de tiruri în fața catedralei St-John the Divine la Manhattan, a anunțat duminică comisarul Poliției din New York Dermot Shea. Trei polițiști au intervenit la fața locului și au tras în aproximativ 15 rânduri în direcția bărbatului, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, atingându-l cel puțin o dată la cap, a precizat Dermot Shea. Poliția a găsit două arme de mână la fața locului și un rucsac, în apropiere, în care se afla un bidon plin benzină, corzi, cablu și numeroase cuțite, a precizat el. O purtătoare de cuvânt a Poliției din New York a anunțat anterior că polițiști au folosit armele din dotare după ce bărbatul a început să tragă.

Potrivit unei jurnaliste AFP, martoră la ceea ce s-a întâmplat, bărbatul a tras în fața acestei caredrale din Manhattan în timp ce câteva sute de persoane începeau să se disperseze după terminarea cântecelor. “Am auzit două sau trei detonări”, a declarat ea. “M-am uitat în sus, la aproximativ zece metri de mine, iar pe trepte era un tip care trăgea”, a adăugat ea. “Am văzut focul ieșind țeava armei, am fugit să-mi salvez viața”, spune ea. Altă martoră, Martha Stolley, a apreciat că bărbatul a tras de opt sau zece ori înainte să fie ucis prin împușcare de poliție. “Trăgea fără să vizeze”, a declarat ea pentru AFP, adăugând că bărbatul striga “împușcați-mă, omorâți-mă!”

Scriitorul britanic John le Carré, maestru al romanelor de spionaj, a murit

Scriitorul britanic John le Carré, cunoscut pentru romane ca „Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, „The Constant Gardener” și „The Spy Who Came in from the Cold”, a murit la vârsta de 89 de ani, informează BBC. Jonny Geller, reprezentantul scriitorului de aproximativ 15 ani, l-a descris drept „un gingant al literaturii engleze” care „a definit perioada Războiului Rece și a spus, fără teamă, adevărul despre putere”. „Nu vom mai vedea unul ca el vreodată”, a spus Geller într-un comunicat.

John le Carré, pe numele real David Cornwell, a murit după o scurtă boală. Ultimul său roman, „Agent Running In The Field”, a fost publicat în octombrie 2019. În ianuarie 2020, scriitorul John le Carré, recompensat pentru „contribuția la democrație” cu Olof Palme Prize în valoare de 100.000 de dolari, a declarat că donează premiul organizației Médecins Sans Frontières. Scriitorul britanic a fost apreciat pentru angajamentul și opiniile privind libertatea individului și problemele fundamentale ale umanității pe care și le-a exprimat prin literatură.

Reprezentanții Olof Palme Memorial Fund, care acordă premiul, au spus despre cariera lui John le Carré că reprezintă „o contribuție extraordinară la necesara luptă pentru libertate, democrație și justiție socială”. John le Carré, născut pe 19 octombrie 1931 în Poole (Dorset), a lucrat în anii 1950 și 1960 pentru MI5 și MI6. Rareori a acceptat premii, de-a lungul carierei.

În 2011, a fost nominalizat la Man Booker Internațional Prize și a cerut ca numele lui să fie scos de pe listă. „Foarte flatat” de selecție, el a spus că nu concurează pentru premii literare. Pe parcursul carierei, John Le Carré, care s-a inspirat din propriile experiențe ca spion pentru a crea unele dintre cele mai apreciate intrigi din literatura secolului XX, a scris 25 de romane și un volum de memorii, „The Pigeon Tunnel” (2016), care au fost vândute în peste 60 de milioane de copii în întreaga lume.

O tânără din Italia a salvat viața unui român care voia să se sinucidă

Rachele, o tânară de 25 de ani din Italia, a salvat viața unui român care voia sa se sinucidă. Incidentul a avut loc joi, 10 decembrie, în Gara Mestre Ospedale din Veneto. “Mă întorceam de la muncă, tocmai coborasem din tren când am văzut un grup de oameni pe peron, în jurul unui bărbat. Am înțeles de la ei că l-au găsit pe calea ferată, dar că au reușit să-l convingă să urce pe peron, în siguranță. Lucrurile păreau să se fi calmat, iar oamenii au plecat pe rând acasă. Am rămas doar eu și m-am așezat lângă el pe o banca și am încercat să vorbesc cu el. Era însă clar că nu se simțea deloc bine și nu avea chef să comunice” a declarat tânăra potrivit ziare.com. Iar când un alt tren venea în gară, românul s-a ridicat de pe bancă și a vrut să se arunce în fața trenului, dar femeia a reușit totuși să-l prindă, însă a fost lovită de locomotiva trenului: “Am coborât cât am putut de repede după el, am încercat să îl trag de-acolo apucându-l de corp, de picioare, pe măsură ce trenul se apropia. Totul s-a întâmplat în doar câteva secunde și părea ireal. Mai știu doar că apoi a trecut trenul, după care nu-mi amintesc decât că m-am lipit de zidul peronului pentru a mă proteja și am fost lovită la un picior. Când m-am uitat spre bărbat, am văzut că era acolo, scăpase și el, dar cu prețul a câtorva lovituri”, a povestit tânăra, care, potrivit medicilor, își va reveni complet.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.