Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Raport: Democrația „nu este radical mai rea" în UE decât în urmă cu un an

Ziarul de Vrancea
5 iul 2023 601 vizualizări

Ce spune raportul anual despre statul de drept din Polonia și Ungaria n Spania, avertizată cu privire la sistemul judiciar.

 

Cel mai recent bilanț al Uniunii Europene privind starea democrației arată că nu a existat în ultimul an o deteriorare semnificativă în blocul celor 27 de țări membre în domenii precum libertatea presei, instanțele de judecată și combaterea corupției, a declarat miercuri vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova.

Evaluarea a fost făcută în contextul în care executivul UE a publicat miercuri cel mai recent raport al său privind statul de drept, care include sfaturi pentru îmbunătățirea democrației în toate statele membre ale UE, inclusiv în România.

Raportul de anul trecut a evidențiat preocupări serioase cu privire la statul de drept în Polonia și Ungaria. Ambele guverne au pierdut accesul la ajutoare de miliarde de euro din partea UE din cauza unor dispute legate de aceste aspecte. "Acest raport privind statul de drept arată că nu există o înrăutățire radicală sau un regres în niciun stat membru", a declarat Vera Jourova. "Nu voi fi niciodată mulțumită, în general, pentru că sunt multe lucruri care trebuie îmbunătățite", a recunoscut vicepreședinta Comisiei Europene.

Ea a remarcat unele îmbunătățiri în ceea ce privește independența sistemului judiciar din Ungaria, în condițiile în care Budapesta încearcă să deblocheze accesul la subvențiile UE. Raportul a cerut totuși Ungariei să facă îmbunătățiri în domenii precum independența presei și urmărirea penală a corupției la nivel înalt.

Însă Uniunea pentru Libertăți Civile în Europa, un grup de monitorizare a drepturilor omului cu sediul la Berlin, a declarat că modul în care raportul Comisiei a evidențiat progresele înregistrate în Ungaria este un exemplu izbitor de înfrumusețare a realității. "Majoritatea statelor membre au făcut puține eforturi pentru a remedia problemele documentate ale statului de drept, au lăsat nerezolvate deficiențele existente sau au înrăutățit situația în toate domeniile examinate", a declarat grupul într-un comunicat. Uniunea pentru Libertăți Civile în Europa subliniază ceea ce spune că sunt "evoluții îngrijorătoare" în ceea ce privește ONG-urile și mass-media în Italia și Suedia și afirmă că în majoritatea statelor membre situația generală a statului de drept "continuă în direcția greșită".

România, repetentă la pluralismul mediatic

În ceea ce privește Polonia, raportul Comisiei a afirmat că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește recomandările făcute în raportul din 2022, inclusiv asigurarea independenței parchetelor și a unor proceduri echitabile de acordare a licențelor media.

Raportul afirmă, de asemenea, că pluralismul mediatic a fost supus unui "risc foarte ridicat" în Bulgaria, Polonia, România și Ungaria, și unui "risc ridicat" în Croația, Cipru, Grecia, Slovenia și Malta.

Spania, care organizează alegeri naționale la 23 iulie și se află la președinția rotativă a Consiliului UE, se numără printre țările avertizate cu privire la starea sistemului judiciar. Astfel, raportul în cazul ei a reiterat "îngrijorările serioase" legate de eșecul reînnoirii Consiliului Judiciar, cel mai important organism al judecătorilor din țară.

Documentul nu menționează nimic despre zilele de revolte din Franța, declanșate de împușcarea de către poliție a unui adolescent de origine nord-africană, și nu face prea multe referiri la utilizarea excesivă a forței de către poliție în această țară. Jourova a declarat că este de competența instanțelor din Franța să judece fiecare situație în parte.

Turistul care și-a gravat numele pe zidurile de la Colosseum spune că nu și-a dat seama de vechimea acestuia

Un turist din Anglia acuzat că a vandalizat Colosseumul a declarat că nu cunoștea vechimea monumentului antic, scrie The Guardian.

Ivan Dimitrov, un instructor de fitness în vârstă de 27 de ani care locuiește în Bristol, a scris o scrisoare prin care i-a prezentat scuze primarului Romei, Roberto Gualtieri, după ce ar fi gravat cu o cheie numele său și al iubitei sale pe un perete intern al monumentului vechi de 2.000 de ani.

În scrisoare, Dimitrov, care a fost localizat de poliția italiană în Anglia după cinci zile de căutări, a scris că abia acum și-a dat seama de „gravitatea faptei comise”. „Prin aceste rânduri aș dori să adresez scuzele mele sincere și sincere italienilor și întregii lumi pentru prejudiciul cauzat unui bun care, de fapt, este patrimoniul întregii umanități", a adăugat el în scrisoarea publicată miercuri în Il Messaggero.

Dimitrov, care riscă o amendă consistentă și o posibilă pedeapsă cu închisoarea, i-a lăudat pe cei care „păzesc valoarea istorică și artistică inestimabilă a Colosseumului cu dăruire, grijă și sacrificiu”, înainte de a adăuga: „Cu profundă jenă, abia după ceea ce s-a întâmplat în mod regretabil am aflat despre vechimea monumentului”.

Amfiteatrul roman, finalizat sub împăratul Titus în anul 80 d.Hr., este locul unde gladiatorii se luptau între ei și cu animale sălbatice, urmărite de mii de spectatori.

Dimitrov, care purta o cămașă albastră înflorată, ar fi fost filmat de un spectator când a scrijelit "Ivan  Hayley 23" pe peretele monumentului.

Înregistrarea video a scenei, intitulată „Asshole tourist carves name in Colosseum in Rome”, a fost încărcată pe YouTube înainte de a fi distribuită pe rețelele de socializare, alertând poliția cu privire la incident și stârnind critici.

Dimitrov este cercetat pentru deteriorarea unui bun de patrimoniu cultural și, dacă va fi găsit vinovat, riscă o amendă cuprinsă între 2.500 și 15.000 de euro, precum și o pedeapsă cu închisoarea de la doi la cinci ani. Prietena sa, Hayley, nu este anchetată, deși ar putea fi considerată „complice”, potrivit presei italiene. Avocatul lui Dimitrov, Alexandro Maria Tirelli, a declarat pentru Il Messaggero: „Băiatul este prototipul străinului care crede în mod frivol că în Italia este permis orice, chiar și tipul de act care în țările lor ar fi aspru pedepsit”.

Zelenski: Un antrenament dimineață pe ritmul AC/DC îți dă energie pentru toată ziua

Volodimir Zelenski a vrut să lanseze contraofensiva armatei ucrainene "mult mai devreme". Într-un interviu acordat, miercuri, postului CNN și transcris de site-ul media american, președintele ucrainean a declarat că trupele sale sunt "încetinite" de armata rusă.

"Săptămâna trecută a fost dificilă pe front, dar facem progrese. Înaintăm pas cu pas", a rezumat președintele ucrainean pe Telegram. "Am vrut ca contraofensiva noastră să aibă loc mult mai devreme, pentru că toată lumea și-a dat seama că, dacă va avea loc mai târziu, mai mult din teritoriul nostru va fi minat", a explicat el.

De asemenea, Zelenski a subliniat din nou apelul său pentru avioanele de luptă F-16 de fabricație americană. Statele Unite și-au autorizat aliații să înceapă pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota aceste avioane, dar nu au permis încă aliaților să reexporte aceste avioane în Ucraina.

"Nici măcar nu este vorba despre avantajul ucrainenilor pe cer față de ruși", a spus Zelenski. "Este vorba doar despre a fi egali. F-16 îi ajută nu doar pe cei de pe câmpul de luptă să avanseze. Este pur și simplu foarte dificil fără acoperire din aer".

Revolta de scurtă durată, lansată de liderul grupului paramilitar Evgheni Prigojin la 23 iunie, a reprezentat cea mai mare amenințare la adresa autorității președintelui rus Vladimir Putin din ultimele două decenii. Iar Zelenski a declarat pentru CNN că Putin va încerca acum să își consolideze puterea și "să-și consolideze societatea". El a sugerat, de asemenea, că liderul rus a fost în mod evident departe de ochii publicului de la înțelegerea secretă de la Kremlin care a pus capăt insurecției haotice a lui Wagner. "După toate aceste evenimente, unde s-a dus Putin?", s-a întrebat Zelenski. "Rareori iese în stradă. Îl vedem în birourile sale etc., dar nu-l vedem niciodată afară".

El a susținut că serviciile secrete ucrainene au indicat că Moscova măsura sprijinul pentru Prigojin. "Jumătate din Rusia l-a susținut pe Prigojin. Jumătate din Rusia l-a susținut pe Putin", a declarat Zelenski. "Unele dintre regiunile rusești făceau echilibristică între timp, fără să știe cu siguranță pe cine să susțină".

Faptul că Zelenski are o slujbă stresantă nu este cu siguranță pus la îndoială. Conduce un efort de război, motivând cetățenii și aliații deopotrivă și încercând să evite tentativele aproape constante de asasinat.

"Voi fi sincer cu dumneavoastră", i-a spus el lui Burnett. "Dacă m-aș gândi în mod constant la asta, m-aș închide în mine, foarte asemănător cu Putin acum, care nu-și părăsește buncărul".

Amenințările constante la adresa vieții sale, a spus Zelenski, nu îl deranjează. Vorbind în engleză, Zelenski i-a spus jurnalistei Erin Burnett la Odessa că apreciază momentele de singurătate. "Pot fi singur cu muzică, e adevărat, sau cu o carte. Și devreme, dis-de-dimineață, când nu sunt sunete, când nu e nimeni. Pot să citesc pur și simplu. Să mă gândesc. Și muzica mă ajută foarte mult".

Burnett l-a întrebat care este muzica lui preferată. "Îmi place AC/DC. Și muzica ucraineană - desigur, îmi place foarte mult muzica ucraineană, pentru că ucraineana este limba (mea) maternă. Pentru că nu înțelegi doar muzica, ci și (cuvintele). La AC/DC, nu înțeleg toate cuvintele. Îmi place (energia) AC/DC". "Un antrenament la șase sau șapte dimineața, pe ritmul AC/DC, a spus el, "îți dă energie pentru toată ziua".

Sâmbătă după-amiază, 99% dintre oameni vor vedea lumina soarelui în același timp

Sâmbătă, 8 iulie 2023, la ora 14:15, ora României, aproximativ 99% din populația Pământului va vedea lumina soarelui pe cer – atâta timp cât nu este înnorat, scrie UPI.com, preluat de g4media.ro. Acest lucru echivalează cu aproximativ 7,9 miliarde de oameni din America de Nord, America de Sud, Europa, Asia și Africa.

Între timp, restul oamenilor din întreaga lume vor avea parte de noapte, inclusiv locuitorii din Australia, Noua Zeelandă și insulele de peste Oceanul Pacific, cum ar fi Hawaii și Fiji.

Există, însă, o capcană în această afirmație virală. Pentru unele zone, cum ar fi Coasta de Vest a Statelor Unite, lumina soarelui va veni sub formă de crepuscul. În timpul crepusculului, pare întuneric la nivelul solului, dar pe cer se pot vedea încă urme de lumină solară.

Totuși, aceasta nu va fi singura dată când se va întâmpla în 2023 ca aproape toți oamenii să vadă lumină solară.

Potrivit timeanddate.com, există o fereastră de 60 de zile în care aproximativ 99% din populația globală experimentează lumina zilei în același timp. Perioada începe pe 18 mai și durează până pe 17 iulie, iar momentul exact de luminozitate variază cu câteva minute în fiecare zi.

Similar fenomenului din timpul verii, există o perioadă de câteva săptămâni centrată în jurul solstițiului din decembrie, când aproximativ același număr de oameni din întreaga lume experimentează întunericul, numărul acestora fluctuând ușor în fiecare zi până la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie.

Pe 6 decembrie, aproximativ 86% din populația globală va experimenta întunericul simultan cu apariția soarelui sub orizont în toată Africa, Europa și Asia.

ChatGPT a înregistrat în iunie primul său declin de trafic

ChatGPT, popularul chatbot de inteligență artificială lansat în noiembrie, a înregistrat pentru prima oară, în iunie, un declin al traficului lunar către site-ul său web și al vizitatorilor săi unici, potrivit companiei de analiză Similarweb, citată de Reuters. Traficul mondial pentru desktop și mobil către site-ul ChatGPT a scăzut cu 9,7% în iunie față de mai, în timp ce vizitatorii unici pe site-ul ChatGPT au scăzut cu 5,7%.

De asemenea, timpul petrecut de vizitatori pe site a scăzut cu 8,5%, arată datele Similarweb.

OpenAI nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. ChatGPT a declanșat o utilizare frenetică a AI generativă în sarcinile zilnice, de la scriere la codare, și a ajuns la 100 de milioane de utilizatori activi lunar, în ianuarie, la două luni după lansare. Este aplicația pentru consumatori cu cea mai rapidă creștere consemnată vreodată și acum se mândrește cu peste 1,5 miliarde de vizite lunare, fiind unul dintre primele 20 de site-uri web din lume.

De exemplu, ChatGPT a depășit cu mult Bing, motorul de căutare al Microsoft, care utilizează tehnologia OpenAI.

ChatGPT este gratuit dar oferă și un abonament premium, unde utilizatorii pot plăti 20 de dolari pe lună pentru a accesa modelul mai avansat al OpenAI, GPT-4. Peste jumătate de milion de oameni s-au înscris pentru abonament, conform estimărilor YipitData.

OpenAI a proiectat venituri de 200 de milioane de dolari în acest an.

O cântăreață cunoscută s-a sinucis la vârsta de 48 de ani

Coco Lee, o cântăreață și compozitoare născută în Hong Kong, care a avut o carieră de mare succes în Asia, a murit prin sinucidere, au anunțat miercuri surorile ei. Ea avea 48 de ani, scrie The Guardian.

Vedeta suferea de depresie de mai mulți ani, au declarat surorile mai mari ale lui Lee, Carol și Nancy Lee, într-o declarație postată pe Facebook și Instagram, starea ei deteriorându-se drastic în ultimele luni.

„Deși Coco a căutat ajutor profesional și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a lupta împotriva depresiei, din păcate, acel demon din interiorul ei a luat ce era mai bun din ea”, se arată în declarație.

Lee a încercat să se sinucidă acasă în weekend și a fost dusă la spital, a declarat sora ei. Acestea au precizat că a fost în comă și a murit miercuri.

Lee, care s-a născut în Hong Kong, dar care s-a mutat ulterior în SUA, unde a urmat cursurile gimnaziale și liceale, a avut o carieră de mare succes în Asia ca și cântăreață pop în anii 1990 și 2000, unde era cunoscută pentru vocea sa puternică și pentru spectacolele live.

Lee, care inițial a fost o cântăreață de Mandopop, a lansat albume în cantoneză și engleză de-a lungul carierei sale de aproape 30 de ani.

Ea a fost vocea eroinei Fa Mulan în versiunea în mandarină a filmului „Mulan” de la Disney și a cântat, de asemenea, versiunea în mandarină a cântecului tematic al filmului, „Reflection”. Single-ul ei „Do You Want My Love” a fost un hit internațional în 2000.

A devenit prima artistă americană de origine chineză care a cântat la Premiile Oscar. De asemenea, a fost jurat la diverse emisiuni de concursuri de tip reality show, inclusiv la versiunea din 2015 a emisiunii „Dancing with the Stars” din China.

În 2011, Lee s-a căsătorit cu Bruce Rockowitz, un om de afaceri canadian. Ea a avut două fiice vitrege din căsătoria cu Rockowitz.

Germania: Șapte persoane reținute, fiind suspectate că au format o grupare după modelul ISIS

Poliția germană a arestat joi șapte persoane suspectate că au fondat o organizație teroristă cu scopul de a comite atacuri de mare amploare similare cu cele ale Statului Islamic (ISIS), iar în Olanda au fost arestate două persoane care ar avea legătură cu această grupare.

Cetățenii respectivi sunt turkmeni, tadjici și kârgâzi. Ei au fost arestați în landul Renania de Nord-Westfalia, din vestul Germaniei. Suspecții se cunoșteau de mult timp și au intrat în țară din Ucraina la scurt timp după începerea războiului din 2022, au declarat procurorii.

Cei șapte au format o organizație teroristă în iunie 2022 și au luat în considerare ținte din Germania încercând să-și procure arme. La momentul arestării nu aveau însă planuri concrete pentru un atac, precizează un comunicat al procurorilor. Cu excepția cetățeanului kârgâz, suspecții arestați în Germania strângeau, de asemenea, bani pentru Statul Islamic din aprilie 2022 și îi transferau în mod repetat fonduri către gruparea din străinătate.

La rândul lor, autoritățile olandeze au arestat joi alți doi suspecți care au legătură cu gruparea, un bărbat din Tadjikistan și soția sa kârgâză, care locuiau în Olanda din 2022. Bărbatul este suspectat că este membru al Statului Islamic și că a primit ordinul de a pune la cale un atac, deși planurile nu erau încă concrete.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.