Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Putin critică armata rusă

Ziarul de Vrancea
5 sep 2022 747 vizualizări

Contraofensiva ucraineană degradează în mod vizibil capacitățile rusești din sudul ocupat, mai arată ultima evaluare ISW

Vladimir Putin a lăudat luni în mod public forțele auroproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) și a denigrat armata rusă, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare

Președintele rus a declarat că personalul din Corpul 1 și Corpul 2 al armatei (forțele armate ale DNR și LNR) luptă mai bine în Donbas decât soldații profesioniști ruși și a insinuat că este nemulțumit de performanța Ministerului rus al Apărării. Comentariile lui Putin au probabil scopul de a promova recrutarea și generarea de forțe în DNR și LNR și de a reorienta acoperirea războiului în spațiul mediatic rusesc, îndepărtând-o de luptele din sudul Ucrainei. Forțele rusești s-au bazat din ce în ce mai mult pe personalul DNR și LNR ca nucleu al forțelor de luptă, iar Kremlinul caută probabil să ridice la nivel retoric rolul lor în război pentru a stimula recrutările și a le crește moralul. În plus, Putin caută probabil să accentueze povestea preferată (și falsă) a Kremlinului cu privire la invazia sa în Ucraina, prezentată ca un efort de a „proteja” DNR și LNR, lăudând forțele acestora.

Referendumuri suspendate

Contraofensiva ucraineană degradează în mod vizibil capacitățile logistice și administrative ale Rusiei în sudul Ucrainei ocupate, mai afirmă ISW.

Oficialii ucraineni au confirmat în mod explicit că trupele Kievului încearcă să diminueze capacitățile logistice rusești din sud prin lovituri de precizie asupra concentrărilor de forțe umane și de echipamente, a centrelor de comandă și a nodurilor logistice. Aceste acțiuni de contraofensivă au, de asemenea, efecte intenționate de influențare a autorităților ruse de ocupație, notează think-tank-ul american.

Șeful regimului de ocupație din regiunea Herson, Kirill Stremousov, a declarat pentru TASS că administrația sa a suspendat planurile de organizare a referendumului de anexare în regiunea Herson din cauza preocupărilor legate de „securitate”.

Centrul de Rezistență Ucraineană a raportat în mod similar că autoritățile de ocupație rusești renunță la planurile privind referendumurile din cauza contraofensivei în desfășurare.

Forțele ucrainene intenționează să diminueze încet atât capacitățile rusești la nivel tactic, cât și la nivel operațional în regiunea Herson și, în acest fel, vor avea probabil un impact semnificativ asupra capacităților administrative și birocratice ale oficialilor de ocupație.

Rușii au ajuns să cumpere obuze din Coreea de Nord

Serviciile secrete americane consideră că Moscova cumpără muniție pentru artilerie din Coreea de Nord, a relatat New York Times..

Oficiali guvernamentali americani au declarat pentru NYT că achizițiile făcute de Moscova de la regimul Kim Jong Un arată că sancțiunile au început să aibă efecte și să reducă capacitatea Rusiei de a-și susține invazia în Ucraina. În articolul de luni New York Times se scrie că informațiile recent declasificate nu au oferit detalii despre ceea ce a fost achiziționat, dincolo de faptul că au inclus proiectile de artilerie și rachete.

Se așteaptă ca Rusia să cumpere mai multe astfel de echipamente, mai notează publicația citată.

Luna trecută, un oficial american a declarat pentru Reuters că dronele rusești fabricate în Iran au suferit „numeroase defecțiuni”. Oficialul a declarat că Rusia plănuia cel mai probabil să achiziționeze sute de vehicule aeriene fără pilot (UAV) din seria Mohajer-6 și Shahed.

Reuters: Zona euro intră aproape sigur într-o recesiune

Zona euro intră aproape sigur într-o recesiune, sondajele publicate luni arătând o agravare a crizei costului vieții și o perspectivă nefavorabilă, care îi va face pe consumatori reticenți la cheltuieli, transmite Reuters.

Deși a avut loc o oarecare relaxare a presiunilor prețurilor, potrivit sondajelor, acestea au rămas ridicate, iar Banca Centrală Europeană (BCE) este sub presiune, deoarece inflația este de peste patru ori ținta oficială de 2%, atingând luna trecută un record de 9,1%.

Banca se confruntă cu perspectiva unei creșteri agresive a ratelor dobânzilor chiar în momentul în care economia intră într-o recesiune.

O creștere a costurilor îndatorării s-ar adăuga la necazurile consumatorilor îndatorați, totuși, într-un sondaj Reuters de săptămâna trecută, aproape jumătate dintre economiștii chestionați au spus că se așteaptă la o creștere fără precedent a dobânzii cheie de către BCE, de 0,75 puncte procentuale, săptămâna aceasta, în timp ce aproape la fel de mulți prognozează o creștere de 0,50 puncte.

În ciuda acestor așteptări, euro a scăzut luni sub 99 de cenți americani pe untiate, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, după ce Rusia a declarat că furnizarea de gaze prin conducta principală Nord Stream 1 către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat.

Prețurile gazelor de pe continent au crescut luni cu până la 30%, stârnind temeri legate de un deficit și întărind așteptările pentru o recesiune și o iarnă grea, întreprinderile și gospodăriile fiind afectate de prețurile mari ale energiei.

Indicele final privind intențiile de achiziții ale managerilor (PMI), calculat de al S&P Global, care este considerat ca un ghid al sănătății economice, a scăzut în august la un minim al ultimelor 18 luni, de la 49,9 în iulie, fiind sub estimarea preliminară de 49,2. Orice nivel de sub 50 indică o contracție. “Sondajele PMI semnalează că zona euro intră în recesiune mai devreme decât am crezut anterior, în frunte cu cea mai mare economie a sa, Germania, iar acum vedem că zona euro va trece printr-o recesiune mai lungă, de trei trimestre”, a declarat Peter Schaffrik, economist la Royal Bank of Canada.

Această perspectivă de recesiune a lovit încrederea investitorilor în zona euro, care a scăzut în septembrie la cel mai scăzut nivel din mai 2020, a arătat un alt sondaj.

Activitatea serviciilor din Germania, cea mai mare economie a Europei, s-a contractat pentru a doua lună consecutiv, în august, deoarece cererea internă a fost sub presiunea inflației în creștere și a încrederii slăbite, au arătat cifrele anterioare.

Economia Germaniei este pe cale de a se contracta pentru trei trimestre consecutive începând cu trimestrul actual, a sugerat un sondaj Reuters, săptămâna trecută.

În Franța, a doua cea mai mare economie a zonei euro, sectorul serviciilor a încetinit și a reușit doar să obțină o creștere modestă, managerii de achiziții spunând că perspectivele sunt dificile.

Industria serviciilor din Italia a revenit la o creștere modestă, dar în Spania activitatea s-a extins cu cel mai lent ritm din ianuarie, companiile fiind îngrijorate că inflația va afecta profiturile și cererea clienților.

În Marea Britanie, economia a încheiat luna august pe un nivel mult mai slab decât se credea anterior, deoarece activitatea generală a afacerilor s-a contractat pentru prima dată din februarie 2021, într-un semnal clar de recesiune, a arătat PMI-ul său.

Johnson îi promite, în ultimul discurs, o susținere “ferventă” lui Truss

Boris Johnson a susținut marți, în fața reședinței premierilor britanici, la Londra, o ultimă alocuțiune în calitate de șef de Guvern și al Partidului Conservator, în care a promis o susținere “ferventă” a succesoarei sale, Liz Truss.

El a evocat criza energetică provocată de “războiul lui Putin” și și-a reiterat încrederea pe care o are în noua șefă a conservatorilor.

“Știu că Liz Truss și Guvernul său conservator vor face tot posibilul pentru a face față acestei crize. Țara o va depăși, iar noi vom câștiga!”, a declarat el.

“O voi susține pe Liz Truss și Guvernul ei în fiecare etapă”, a dat el asigurări în fața porții numărului 10, pe Downing Street, înainte să plece cu avionul în Scoția, pentru a se întâlni cu regina Elizabeth a II-a.

Pentru a patra oară din 2015, un nou locatar sosește marți la Downing Street, Liz Truss, ministrul de Externe al lui Boris Johnson, aleasă să-i succeadă la conducerea Partidului Conservator - cu 57,4% din sufragiile membrilor formațiunii - și a Guvernului britanic.

Boris Johnson a plecat de la sediul guvernului - pentru ultima oară - către Aberdeen și urmează să fie primit de regină la Balmoral.

El a mulțumit personalului care a avut grijă de el și de familia sa în ultimii trei ani și i-a menționat pe Dilyn, câinele, și pe Larry, pisica de la Downing Street.

Dacă câinele și pisica și-au lăsat în urmă dificultățile ocazionale, și Partidul Conservator poate face acest lucru, a declarat el.

El le-a mulțumit alegătorilor pentru șansa pe care i-au dat-o de a conduce țara,

El s-a declarat mândru că și-a îndeplinit promisiunile pe care le-a făcut partidului atunci când a fost ales și a subliniat că a obținut cel mai mare scor electoral din 1979 încoace.

“Suntem un Regat Unit întreg”, a subliniat el, invocând “uniunea”.

“Uniunea este atât de puternică, încât cei care vor să o rupă vor tot încerca, dar nu vor reuși vreodată”, a subliniat el.

“Sunt ca o rachetă de lansare” care și-a “împlinit funcția”, a subliniat el.

“Voi reintra ușor în atmosferă și mă voi zdrobi invizibil în vreun colț îndepărtat și obscur al Pacificului”, a declarat el în glumă.

Între succesele sale, el a citat faptul că a făcut străzile mai sigure, că a scos plițiști suplimentari pe stradă, că a construit spitale și a recrutat mii de infirmiere noi.

El a citat de asemenea o finanțare-record a educației și trei noi căi ferate de mare viteză.

În opinia sa, sectorul privat “dă năvală”.

În Regatul Unit există mai multe companii în domeniul tehnologiei de un miliard de lire sterline decât în Franța, Germania și Israel la un loc, a subliniat el.

Șomajul se află la un nivel “scăzut nemaivăzut de când aveam eu zece ani și mă dădeam huța pe un balon care sare”.

Boris Johnson l-a atacat pe președintele rus Vladimir Putin și a subliniat că liderul de la Kremlin nu poate șantaja sau intimida poporul britanic prin criza energetică.

“Se înșeală amarnic” dacă crede că poate s-o facă, a apreciat el, promițând că Partidul Conservator va scoate poporul din această criză.

În pofida “opozanților înrăiți”, noul Guverm al lui Liz Truss va scoate țara din criza energetică, a dat el asigurări.

Johnson a adăugat că Liz Truss “cea plină de compasiune” va ajuta oamenii să iasă din această iarnă.

Boris Johnson a subliniat la începutul prima parte a alocuțiunii sale să Guvernul său a realizat Brexitul și a realizat cea mai rapidă desfășurare de vaccinuri împotriva covid-19 din Europa.

Furnizarea de armament Ucrainei - pe care o susține puternic - ar fi schimbat cursul Războiului rus în Ucraina, a subliniat el.

Alegerea noii conduceri a Partidului Conservator a fost o cursă de ștafetă neașteptată, iar regulile au fost schimbate la mijlocul drumului, a apreciat el.

“Dar nu contează asta deocamdată”, a declarat el.

“Asta e, oameni buni”, și-a început el alocuțiunea, anunțând că peste câteva ore se va afla la Balmoral pentru a se întâlni cu regina și a preda ștafeta.

Hackerii pretind că au spart TikTok. Compania chineză neagă

TikTok infirmă că ar fi fost victima hackerilor, după ce o grupare a publicat pe un forum o mare cantitate de date despre care spun că au fost obținute de pe un server al companiei.

Un grup de hackeri care se intitulează „AgainstTheWest” a publicat 790GB de date pe un forum susținând că au în posesie peste 2 miliarde de înregistrări care conțin date ale utilizatorilor, informații statistice și chiar cod care aparține TikTok. Compania chineză, pe altă parte, neagă informația. După o investigație internă, nu ar fi fost găsite dovezi ale vreunei breșe.

Purtătorul de cuvânt Maureen Shanahan spune că datele publicate de hackeri sunt, în fapt, publice, și că acestea nu au fost obține ca urmare a compromiterii infrastructurii companiei.

De asemenea, oficialii companiei spun că datele utilizatorilor sunt în siguranță și că aceștia nu trebuie să ia măsuri speciale de securitate.

Experții care au analizat datele par să dea dreptate companiei chineze. Aceștia spun că aparțin într-adevăr TikTok, însă, sunt date disponibile public, cel mai probabil rezultate în urma unor teste.

Aceiași hackeri pretind că au pătruns și în infrastructura WeChat, de unde au furat informații. WeChat nu a răspuns încă acuzațiilor, iar experții nu au putut confirma atacul.

Venezuela: 20 de persoane dispărute în timpul unei “activități religioase”

Protecția civilă din Venezuela a anunțat că 16 până la 20 de persoane sunt dispărute din 22 august, când au participat la o activitate religioasă în La Grita. Căutările au început marți dimineața.

Persoanele dispărute nu au mai dat vești de când au participat la activitatea respectivă. Printre cei dispăruți se numără și un nou-născut.

Conducerea Protecției civile a declarat într-o conferință de presă că speră în rezultate pozitive în urma căutărilor, precizând că locuitori din zona în care ar fi dispărut participanții la activitatea religioasă au văzut “grupuri de oameni în zone muntoase”. “Este ciudat. Sunt mai multe variante, nu vom ști care este cea corectă înainte de căutări și de anchetă”, a declarat Juan Carlos Escalante, primarul unei localități din zonă, Jauregui.

Atacul din Canada: Unul dintre suspecți a fost găsit mort

Unul dintre frații suspectați că au ucis zece oameni duminică, în Canada, a fost găsit fără viață, a anunțat poliția canadiană, care încă îl caută pe al doilea suspect. Potrivit celui mai recent bilanț, alte 18 persoane au fost rănite în atacul din provincia Saskatchewan, unele fiind în stare gravă. Luni seară, 13 victime erau încă în spital, dintre care patru în stare critică.

Frații Damien și Myles Sanderson sunt suspectați că au comis atacul care a devastat comunitatea indigenă din Saskatchewan.

Damien Sanderson, în vârstă de 31 de ani, a fost găsit mort într-o zonă cu iarbă din James Smith Cree Nation, posibil ucis de fratele său.

Myles Sanderson, 30 de ani, este căutat în continuare. El este posibil să fie rănit și să caute un loc în care să primească îngrijiri medicale, a precizat Rhonda Blackmore, reprezentantă a poliției regionale. Ea a avertizat populația că Myles Sanderson reprezintă un pericol, chiar dacă ar fi rănit. “Myles a comis în trecut mai multe fapte penale. Îl considerăm înarmat și periculos. Nu vă apropiați de el”, a subliniat Blackmore.

Peste 400.000 de persoane au emigrat din Rusia în primele șase luni ale anului

Aproximativ 419.000 de persoane au părăsit Rusia în prima jumătate a acestui an, de două ori mai multe decât anul precedent, relatează agenția rusă de știri RBC, preluată de Reuters. Datele relevă în premieră în istoria recentă că emigrația a fost mai mare decât imigrația în Rusia.

Agenția rusă de statistică Rosstat nu a oferit detalii despre naționalitatea persoanelor plecate. Rusia atrage în mod tradițional imigranți din fostele republici sovietice. Totuși, în acest an mișcarea a fost în direcția inversă: 369.000 de persoane au plecat din Rusia spre foste țări sovietice și numai 295.000 de persoane au intrat în Rusia din statele respective. Aproximativ 80.000 de persoane au ales Ucraina ca destinație.

Rusia și-a lansat invazia în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, ceea ce a dus nu doar la un exod din Ucraina, ci și la un val de persoane care au părăsit Rusia.

Oponenții politici ruși au plecat în exil și mulți tineri specialiști au părăsit de asemenea țara în căutarea unor oportunități mai bune în contextul retragerii multor companii de pe piața rusă.

Mari comunități de ruși s-au format în Armenia și Georgia, în special datorită condițiilor de intrare relativ relaxate pentru ruși.

Populația Rusiei s-a redus per total cu 480.000 de locuitori în primele șase luni ale anului, parțial din cauza scăderii naturale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.