Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Prima reacție a Chinei în scandalul diplomatic provocat de ambasadorul său la Paris

Ziarul de Vrancea
23 apr 2023 765 vizualizări

Diplomatul a pus la îndoială suveranitatea statelor desprinse din fosta URSS

China respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor și susține scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în prima reacție a diplomației de la Beijing după ce ambasadorul chinez la Paris, Lu Shaye, a părut să pună la îndoială, într-un interviu, suveranitatea fostelor republici sovietice. "După dizolvarea Uniunii Sovietice, China a fost una dintre primele țări care a stabilit legături diplomatice cu țările în cauză. De la stabilirea legăturilor diplomatice cu aceste țări, China a aderat întotdeauna la principiile înțelegerii reciproce și a egalității în dezvoltarea relațiilor bilaterale amiabile și de cooperare", a declarat Mao într-un briefing de presă. Ea a adăugat că ceea ce a spus reprezintă punctul de vedere oficial al guvernului chinez, dar nu a răspuns direct la întrebările privind opiniile ambasadorului Lu Schaye.

Potrivit Le Monde, Beijingul a părut să se distanțeze de ambasadorul său. "China respectă statutul de stat suveran al republicilor după dizolvarea Uniunii Sovietice", a declarat Mao Ning. "Suntem pregătiți să continuăm să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a ne aduce propria contribuție la promovarea unei soluții politice a crizei ucrainene", a adăugat ea, acuzând "unele mass-media" că au "interpretat greșit" comentariile lui Lu și că "au provocat discordie între China și țările în cauză".

Potrivit The Guardian, comentariul arată că Beijingul îl susține în continuare pe ambasador.

Ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye, a fost întrebat vineri, într-un interviu televizat, dacă el consideră că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, face parte din Ucraina, conform dreptului internațional. "Chiar și aceste țări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, așa cum spunem noi, conform dreptului internațional, deoarece nu există un acord internațional care să concretizeze statutul lor de țară suverană. Există o istorie aici, în care Crimeea a făcut parte inițial din Rusia. Hrușciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei în perioada Uniunii Sovietice," a declarat ambasadorul.

Remarcile sale, care pot fi interpretate ca punând la îndoială suveranitatea unor țări membre ONU, ce s-au recunoscut reciproc, în mod oficial, după dizolvarea Uniunii Sovietice, inclusiv de către Federația Rusă, au stârnit reacții vehemente din partea Ucrainei, a Moldovei și a țărilor baltice, foste republici sovietice, dar și din partea Cehiei, a Franței și a șefului diplomației europene, care a spus că speră că nu acesta este punctul de vedere al Beijingului. Potrivit cotidianului Le Monde, ambasadorul Lu Shaye a fost convocat luni la MAE francez.

Chișinăul, ca și alte voci din diplomația europeană, a transmis că așteaptă explicații oficiale din partea Beijingului.

Până în prezent, China a refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina sau să ceară retragerea trupelor sale, îndemnând în schimb la reținere din partea "tuturor părților" și acuzând NATO că alimentează conflictul. De asemenea, a continuat să aprofundeze legăturile diplomatice și economice cu Moscova.

Kenya: 47 de cadavre găsite în cazul sectei care se înfometa pentru a-l întâlni pe Iisus

Poliția kenyană a exhumat 47 de cadavre în apropiere de orașul de coastă Malindi, în cadrul unei anchete asupra unui predicator care le-ar fi spus adepților să se înfometeze pentru că așa îl vor întâlni pe Iisus. Printre morți se numără și copii, relatează BBC News. Mormintele - puțin adânci - se aflau într-o pădure, Shakahola, unde 15 membri ai Bisericii Internaționale a Veștilor Bune au fost salvați săptămâna trecută.

Liderul acestei Biserici, Paul Makenzie Nthenge, se află în arest, în așteptarea unei înfățișări în instanță. Televiziunea de stat KBC l-a descris ca fiind "liderul unui cult" și a relatat că până în prezent au fost identificate 58 de morminte. Unul dintre aceste morminte ar conține cadavrele a cinci membri ai aceleiași familii - trei copii și părinții lor. Victor Kaudo, de la Centrul de Justiție Socială din Malindi, a declarat pentru Citizen TV: "Când suntem în această pădure și ajungem într-o zonă în care vedem o cruce mare și înaltă, știm că asta înseamnă că acolo sunt îngropate mai mult de cinci persoane". Exhumările continuă.

Predicatorul Nthenge a negat că ar fi comis vreo infracțiune și susține că și-a închis biserica în 2019, dar i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune. El le-ar fi spus adepților să se înfometeze pentru a se "întâlni cu Iisus".

Cotidianul kenyan The Standard a scris că patologii vor lua probe de ADN și vor efectua teste pentru a determina dacă victimele au murit de foame. Poliția l-a arestat pe Nthenge la 15 aprilie, după ce a descoperit cadavrele a patru persoane suspectate că s-au înfometat până au murit.

Ministrul kenyan de interne, Kithure Kindiki, a declarat că pădurea, care se întinde pe mai mult de 300 de hectare, a fost izolată și declarată loc al crimei. Nthenge a numit trei sate Nazaret, Betleem și Iudeea, și-ar fi botezat adepții în iazuri, apoi le-a spus să postească pentru a-l întâlni pe Isus.

Kenya este o țară religioasă și au mai existat cazuri anterioare de oameni atrași în biserici sau culte periculoase și nereglementate, menționează BBC.

Trupele ucrainene au avansat de-a lungul malului râului Nipru

Trupele ucrainene au avansat de-a lungul malului râului Nipru, controlat anterior de forțele ruse de ocupație, în regiunea sudică Herson parțial eliberată, potrivit analizelor unor specialiști militari occidentali.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a anunțat duminica aceasta că geodatele publicate și informațiile unor bloggeri militari ruși arată că forțele ucrainene au ocupat poziții pe malul stâng sau estic în regiunea Herson. Însă anvergura și obiectivele acestor succese ucrainene, înregistrate pentru prima dată, sunt neclare, potrivit experților.

Forțele militare ruse au fost alungate din capitala regională Herson și complet de pe malul vestic al râului Nipru din această regiune în timpul unei ofensive ucrainene în toamna anului trecut. Obiectivul era de a preveni o avansare pe malul celălalt al râului. Noua evoluție ar indica alte zone din regiune unde armata rusă a pierdut controlul. Drept rezultat, forțele ruse de ocupație s-ar putea concentra doar asupra orașelor, potrivit analizelor ISW.

Inițial, armata ucraineană a refuzat să comenteze informația. "Munca foarte grea continuă", a declarat o purtătoare de cuvânt, adăugând că situația de-a lungul râului Nipru este complicată. Ea i-a îndemnat indirect pe experți să reducă "zgomotul informațional", susținând că operațiunile din zonă ar beneficia de pe urma tăcerii și sfătuindu-i pe experții de la ISW să aibă "răbdare". Trupele ruse au lansat duminică numeroase atacuri care au țintit orașele Avdiivka și Bahmut în estul Ucrainei, potrivit unor oficiali ucraineni.

Forțele Kievului au respins în jur de 45 de atacuri, a anunțat statul major ucrainean, în raportul său asupra situației, duminică seara. Câteva atacuri ruse au fost de asemenea raportate de la Marjinka. De altă parte, oficiali militari ruși au raportat atacuri repetate ale artileriei ucrainene asupra orașului Donețk din regiunea Donbas. Acest oraș a fost bombardat de cel puțin cinci ori duminică, potrivit agenției de presă ruse TASS, care nu oferă însă alte detalii.

MAE: Nouă cetățeni români au părăsit teritoriul Sudanului

Nouă cetățeni români și un membru de familie, cetățean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului, cu un zbor de evacuare organizat de autoritățile franceze până în Djibouti, a anunțat luni dimineață MAE, precizând că alți 20 de cetățeni români și 3 membri de familie, cetățeni sudanezi și egipteni, au solicitat sprijin în vederea evacuării. ”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la data de 16 aprilie 2023, nouă cetățeni români și un membru de familie, cetățean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului in noaptea de 23 spre 24 aprilie 2023, cu un zbor de evacuare organizat de autoritățile franceze până în Djibouti. Task force-ul interinstituțional MAE, prin misiunile diplomatice și consulare române implicate, a eliberat titluri de călătorie pentru cetățenii români care nu mai dețineau documente valabile și a organizat, în cooperare cu autoritățile franceze, procedurile de evacuare din Sudan în Djibouti a cetățenilor români. Din Djibouti urmează a fi identificate alte mijloace de transport până la destinația finală”, precizează MAE.

La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 20 de cetățeni români și 3 membri de familie (cetățeni sudanezi și egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

MAE reiterează recomandarea fermă adresată tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba și să comunice coordonatele proprii, dacă nu au facut-o deja, pentru a putea fi contactați în caz de necesitate.

O femeie a murit în metroul din Paris după ce haina i-a fost prinsă în ușa unui vagon

O femeie în vârstă de 46 de ani a murit sâmbătă în metroul din Paris după ce haina i-a fost prinsă într-o ușă la coborârea din tren, a anunțat duminică Regia autonomă de transporturi pariziene (RATP) și Parchetul. "La scurt timp după ora 16.00, la stația de metrou Bel-Air, o femeie născută în 1977 și-a prins haina în timp ce cobora din tren și a decedat", a indicat Parchetul. Potrivit media, coborârea din vagonul metroului ar fi fost precipitată și femeia a fost prinsă în ușă când trenul a pornit din nou. A fost deschisă o anchetă pentru a stabili cauza morții femeii.

TikTok va șterge dezinformările legate de schimbările climatice

TikTok începe să șteargă filmările care conțin dezinformări pe tema schimbărilor climatice, după schimbarea recentă a regulamentului de utilizare, prin adăugarea unor clauze legate strict de acest subiect. Luna trecută, TikTok a adus modificări regulamentului de utilizare a platformei sociale, care include acum clauze prin care sunt interzise dezinformările legate de schimbările climatice.

Acele modificări au intrat acum în vigoare, iar rețeaua chineză a început să le pună în aplicare și să șteargă filmările care contrazic datele științifice, filmări care se regăsesc din belșug în cadrul platformei. Conform unui raport publicat de NewsGuard anul trecut, pe TikTok circulă o cantitate mare de dezinformări de diverse subiecte, printre care se numără și schimbările climatice. Acum, platforma nu va mai găzdui conținutul care „subminează consensul științific bine stabilit” pe tema schimbărilor climatice.

Cu aceeași ocazie, TikTok a adăugat noi reguli privind conținutul generat cu ajutorul inteligenței artificiale. Acesta trebuie marcat acum cu etichete speciale, precum „sintetic”, „fals” sau „alterat”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.