Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Prima președintă a Georgiei

Ziarul de Vrancea
28 nov 2018 1147 vizualizări

Salome Zurabișvili, susținută de partidul aflat la putere Visul Georgian, a fost aleasă confortabil prima femeie la conducerea Georgiei, potrivit rezultatelor definitive comunicate ieri, într-un scrutin cu valoare de test al democrației în această țară din Caucaz.

Fosta diplomată franceză a obținut 59,52% din voturile exprimate, iar candidatul opoziției Grigol Vașadze 40,48%.  Prezența la urne a fost de 56,23% la închiderea secțiilor de votare, miercuri, în această fostă republică sovietică.

Desfășurarea scrutinului a fost monitorizată de țări occidentale din Uniunea Europeană (UE) sau NATO, două organizații la care Georgia vrea să adere de mult timp. Acesta este ultimul scrutin prezidențial prin sufragiu direct, înaintea trecerii la un regim parlamentar. În pofida faptului că postul de președinte a devenit esențialmente simbolic în urma acestor modificări ale Constituției, votul reprezintă un test pentru partidul aflat la putere.

Aceste alegeri prefigurează confruntarea viitoare în alegerile legislative din 2020 între Visul Georgian, înființat de miliardarul Bidzina Ivanișvili și care a preluat puterea în 2012, și Mișcarea Națională Unită, înființată de către fostul președinte Mihail Saakașvili, aflat în exil. Franța, prin vocea Ministerului său de Externe, i-a adresat ”cele mai sincere felicitări” lui Salome Zurabișvili.

Victoria lui Zurabișvili a fost contestată imediat de Saakașvili, care a denunțat ”o fraudă electorală masivă”.

Fiica unor refugiați georgieni

Trei ONG-uri georgiene - inclusiv filiala locală a Transparency International (TI) - au anunțat săptămâna trecută că dețin proba care arată că Guvernul a tipărit cărți false de identitate cu scopul de a falsifica al doilea tur în favoarea lui Zurabișvili. Salome Zurabișvili a declarat, la rândul său, că copii săi au primit amenințări cu moartea.

Zurabișvili, în vârstă de 66 de ani, este fiica unor refugiați georgieni instalați la Paris în 1921. Ea a venit în Georgia în 2003, ca ambasadoare a Franței. Ales președinte în 2004, Saakașvili, aflat în căutarea unor cadre experimetate în administrația sa, a numit-o ministru de Externe. Însă, după un an, Salome Zurabișvili a fost destituită, în pofida unor manifestații împotriva plecării sale, la care au participat câteva mii de persoane, la Tbilisi.

Vașadze, un diplomat de carieră și ministru de Externe al lui Saakașvili din 2008 în 2012, a criticat ”regimul oligarhic” instaurat de fostul premier Bidzina Ivanișvili de la Visul Georgian, în contextul în care Guvernul a eșuat în reducerea sărăciei.

Cel mai bogat om din țară, Bidzina Ivanișvili s-a retras în mod oficial din viața politică în 2013, după ce a fost premier timp de un an, însă el este considerat în continuare adevăratul conducător al țării.

Ungaria: Va fi înființat un conglomerat media proguvernamental uriaș

Proprietarii majorității trusturilor de presă proguvernamentale din Ungaria au anunțat că își donează companiile unei fundații, înființând astfel un conglomerat media de dreapta. The Central European Press și Fundația Media vor deține canale de știri prin cablu, portaluri online de știri, tabloide și ziare de sport, precum și toate ziarele din Ungaria, mai multe stații de radio și numeroase reviste, potrivit AP.  Între brandurile care vor fi controlate de acestea figurează: Hir TV, Echo TV, Origo.hu, Nemzeti Sport, Bors, Magyar Idok și Figyelo. Cea mai mare parte a publicațiilor donate fundației au fost achiziționate sau fondate de aliați ai prim-ministrului Viktor Orban în ultimii ani.

Unele s-au transformat din entități relativ independente în susținători ai guvernului, făcând reclamă guvernului. Studiile internaționale arată că, de la venirea lui Orban la putere în 2010, instituțiile de presă au decăzut în Ungaria.

Agnes Urban, analist media la Mertek Media Monitor de la Budapesta, a spus că  în urma acestei mișcări din piața media, "nu mai are sens să vorbim despre libertatea presei în Ungaria" din cauza puterii pe care o va avea conglomeratul. "De acum înainte, va exista un control total asupra mass-media apropiată guvernului", a spus Urban. "Aceste companii concurau între ele pentru publicitatea de la stat, dar acum sistemul va fi mult mai centralizat și mai ieftin de operat".  "Cele câteva companii media independente se vor descurca mult, mult mai greu, dat fiind că vor avea un singur competitor uriaș", a concluzionat Urban.

Operațiunile fundației media vor fi conduse de Gabor Liszkay, un editor cunoscut pentru loialitatea față de Orban.

Studiu: Aspirina ar putea ajuta la tratarea sclerozei multiple

Aspirina, folosită în doze reduse, ar putea diminua gravitatea simptomelor și anomaliilor sistemului imunitar la pacienții cu scleroză multiplă, după ce a fost verificată eficiența sa într-un test realizat pe șoarecii de laborator, potrivit unui studiu publicat marți de revista Science Signaling. Potrivit studiului, aspirina administrată pe cale orală la cobai a redus severitatea simptomelor, a frânat degradarea mielinei și a inhibat infiltrarea de celulele în măduva spinării. Cantitatea de aspirină administrată șoarecilor a fost cea a unei doze din versiunea pentru copii a acestui medicament prescris adulților.

Scleroza multiplă este o boală degenerativă care afectează peste 2,3 milioane de persoane din lume și care este provocată de pierderea mielinei, o proteină a sistemului nervos responsabilă cu transmisia impulsurilor la creier și cu protecția neuronilor. Cercetători de la Universidad Rush din Chicago au descoperit acest efect, până acum necunoscut, al aspirinei, un medicament obișnuit pentru tratarea durerii. Într-o cantitate mică, aspirina a fost capabilă să stimuleze producerea de celule pozitive pentru transmisia nervoasă și a frânat în același timp activitatea celulelor maligne -Tregg- care atacă sistemul nervos, degradează mielina și sunt responsabile de dezechilibrul care provoacă scleroza multiplă. Grupul de cercetători, în frunte cu Susanta Mondal, a evidențiat siguranța conferită de principiul activ al aspirinei și facilitatea sa de administrare, astfel încât acest medicament ar putea fi utilizat și ca terapie de sprijin pentru pacienții care suferă de scleroză multiplă, sau de alte afecțiuni neurologice asociate unor disfuncții ale celulelor Tregg.

Facebook a luat în considerare să vândă accesul la datele utilizatorilor săi

În urmă cu mai mulți ani, executivii Facebook discutau despre posibilitatea taxării companiilor pentru accesul la datele persoanele ale utilizatorilor rețelei sociale. Un document intern obținut de publicația americană The Wall Street Journal arată că șefii Facebook au vehiculat intern ideea taxării agențiilor de publicitate și a celorlalte companii care doreau să intre în posesia datelor personale ale utilizatorilor. Informația apare într-o serie de email-uri interne din perioada 2012 - 2014, perioadă în care Facebook încerca să crească rapid veniturile după listarea din 2012. O propunere era ca accesul la datele utilizatorilor să le fie blocat pentru companiile care nu cumpără publicitate de cel puțin 250.000 de dolari.

Numele executivului nu este cunoscut, însă este clar că propunerea sa nu a fost pusă în practică. Cei de la Facebook nu au comentat decât că informațiile obținute de publicația americană sunt scoase din context. Este foarte posibil ca mail-urile în cauză, alături de alte informații interne care să scoată la lumină și mai multe despre modul în care se iau deciziile în carul Facebook, să devină în curând publice. Parlamentul britanic a confiscat recent mai multe documente interne ale Facebook pentru a investiga celebrul caz Cambridge Analytica, în urma căruia au fost accesate datele personale ale peste 87 de milioane de utilizatori.

Merkel respinge cererea lui Poroșenko de nave NATO

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat ieri Kievul la reținere, după ce președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut ca Kievul să fie susținut cu nave NATO la Marea Azov, în urma incidentului armat.

”Rugăm partea ucraineană să rămână informată, pentru că putem rezolva lucrurile doar rămânând rezonabili, discutând unii cu ceilalți”, a declarat șefa Guvernului german. ”Nu poate exista o soluție militară la aceste confruntări”, a subliniat ea, la Berlin, în cursul unui forum germano-ucrainean. Merkel a promis să abordeze acest subiect cu Vladimir Putin la summitul G20. Ea a acuzat totodată Moscova că a limitat în mod voit accesul la Marea Azov - la care au acces atât Ucraina, cât și Rusia - după ce Putin a inaugurat un pod peste Strâmtoarea Kerci, care asigură o legătură între teritoriul rus și Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de ruși. ”Toate acestea sunt de trecut în contul președintelui rus. De când a fost inaugurat acest pod, în mai, condițiile navigației s-au înrăutățit”, a criticat ea. Cancelarul a promis să facă totul pentru ca zona de coastă ucraineană, mai ales orașul Mriupol, să rămână accesibilă pe cale maritimă. Merkel a reafirmat totodată angajamentul Berlinului și Parisului în procesul de pace în Ucraina, recunoscând însă că ”succesele rămân, din nefericire, foarte limitate”.

Colecție Google Earth și noi imagini Street View, dedicate României

Google a lansat noi imagini Street View și galerii Google Earth dedicate României, pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și colecțiile lui sunt deschise vizitatorilor virtuali prin intermediul imaginilor Street View captate în interiorul acestuia. Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia poate fi vizitată virtual pe Google Maps. Alături de acestea, Google a publicat o colecție Google Earth dedicată României. MNU a fost inaugurat pe 20 mai 1929 și găzduiește unele dintre cele mai importante piese legate de Revoluția din 1848 și de Marea Unire din 1918. Aici se află scrisorile lui Avram Iancu, șase volume ce conțin Documentele Unirii de la 1 Decembrie 1918, eșarfele tricolore purtate de delegațiile adunării populare de pe Platoul Romanilor, manuscrisul cuvântării lui Vasile Goldiș în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, precum și biroul pe care s-a semnat, la 12 octombrie 1918, la Oradea, în casa avocatului Aurel Lazăr, Declarația de Independență a românilor cuprinși în ținuturile Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului față de Imperiul Austro-Ungar.

Catedrala Reîntregirii Neamului este un simbol al unității naționale în care, la data de 15 octombrie 1922, s-a desfășurat ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari.  „Discover Romania” este o colecție Google Earth dedicată țării noastre. Sunt disponibile trei galerii: una - dedicată frumuseților naturale (Delta Dunării, Cascada Bigar și Vulcanii Noroioși, între altele), o alta - monumentelor construite de oameni (Castelul Bran, Castelul Peleș și Cimitirul Vesel de la Săpânța), iar cea de a treia - unor momente importante din istoria românilor (Marea Unire, Revoluția din 1989).

Cel mai sângeros criminal în serie din SUA? Suspectat de 90 de crime

Un fost boxer din America, Samuel Little, de 78 de ani, a uimit întreaga lume. Fostul sportiv, care este închis într-un penitenciar din comitatul Ector din Texas, a dezvăluit un trecut desprins din filmele de groază. Samuel Little susține că a ucis 90 de femei în 35 de ani.

Potrivit "Le Point", dacă ceea ce a mărturisit americanul este adevărat, va fi declarat cel mai sângeros criminal în serie din Statele Unite. În timp ce poliția poate confirma 30 dintre cele 90 de crime pe care și le atribuie, el afirmă că doar victimele sunt în măsură să îi recunoască faptele. Spre surprinderea anchetatorilor, arată o memorie foarte bună în privința detaliilor, locurilor și chipurilor.

Născut în Georgia în 1940, Samuel Little a fost crescut de o mamă prostituată. A dus o viață de hoinar și a ajuns de mai multe ori după gratii pentru furturi și consum de droguri.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.