Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Președintele Ucrainei: Cel mai bun prieten al inamicilor noștri este panica

Ziarul de Vrancea
12 feb 2022 842 vizualizări

Dacă cineva are informații despre invazia 100% a Rusiei care începe pe 16 februarie, „vă rugăm să ni le dați”, a mai spus Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că cel mai bun prieten pentru inamicii țării sale este panica. “Toate informațiile nu fac decât să creeze panică, nu ne ajută”, a afirmat el. “Cred că sunt prea multe informații despre un război la scară largă din partea Rusiei și oamenii chiar vorbesc de date. Cel mai bun prieten pentru inamicii noștri este panica în țara noastră, iar toate aceste informații nu fac decât să creeze panică, nu ne ajută. Ar trebui să fim pregătiți în orice zi. Înțelegem riscurile, înțelegem că există. Dacă dumneavoastră sau altcineva are informații suplimentare despre invazia 100% a Rusiei care începe pe 16, vă rugăm să ni le dați”, a declarat Zelenski pentru site-ul Ukrainskaya Pravda.

Vineri, înalți oficiali americani au avertizat că o invazie militară rusă în Ucraina, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene și un “atac rapid” asupra Kievului, reprezintă o “posibilitate foarte reală” în următoarele zile.

Biden și Putin au discutat la telefon o oră și două minute

Președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin au discutat, sâmbătă, la telefon, timp de o oră și două minute. Consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a descris apelul telefonic de sâmbătă, dintre președintele american Joe Biden și liderul rus Vladimir Putin ca fiind “echilibrat și de afaceri”, dar a spus că Statele Unite și NATO nu au reușit să abordeze principalele preocupări de securitate ale Rusiei. Potrivit unui oficial de la Casa Albă, discuția a început la ora 16.04 GMT și s-a încheiat la ora 17.06 GMT. “Președintele Biden a fost clar că, dacă Rusia întreprinde o invadare a Ucrainei, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, vor răspunde decisiv și vor impune Rusiei costuri rapide și severe. Președintele Biden a reiterat că invazie rusă a Ucrainei ar produce suferințe umane pe scară largă și va diminua poziția Rusiei. Președintele Biden i-a spus clar președintelui Putin că, deși Statele Unite rămân angajate în efortul diplomatic, în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri, suntem la fel de pregătiți pentru alte scenarii”, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Tot sâmbătă, Putin a discutat la telefon aproape două ore cu președintele francez Emmanuel Macron.

Numeroase țări își sfătuiesc cetățenii să plece

De la Germania, la Arabia Saudită, Iordania, Polonia, Slovacia sau Turcia, numeroase țări și-au sfătuit cetățenii să plece sau să evite călătoriile în Ucraina și își evacuează personalul neesențial din ambasade. Slovacia a recomandat cetățenilor săi să evite deplasarea în Ucraina și a decis retragerea personalului neesențial de la ambasada de la Kiev și de la consulatul din Ujgorod. Deși încă nu a decis evacuarea personalului diplomatic, Polonia a solicitat evitarea călătoriilor în Ucraina. În Ucraina sunt aproximativ 300 de cetățeni suedezi, iar autoritățile de la Stockholm le-au cerut să plece cât mai repede posibil, ca urmare a “schimbării situației de securitate”. Având în vedere “situația din prezent”, Ministerul de Externe al regatului Iordaniei a cerut cetățenilor săi din Ucraina să plece și a recomandat să se amâne orice plan de a vizita țara. Arabia Saudită a solicitat cetățenilor săi aflați în Ucraina să ia legătura cu ambasada pentru a li se facilita plecarea. Autoritățile olandeze de la Haga au venit cu aceleași recomandări și avertizări, la fel ca și cele din Turcia. Berlinul a decis închiderea consulatului de la Donețk și a cerut cetățenilor să părăsească Ucraina, dacă “prezența lor nu este absolut necesară”. Marea Britanie a venit cu un sfat asemănător pentru cetățenii săi de pe tărâm ucrainean:”Recomandăm să nu se călătorească în Ucraina. Cetățenii britanici din Ucraina trebuie să plece imediat”. Măsuri similiare au fost decise și de Franța și Belgia.

În schimb, Grecia a cerut cetățenilor care se află sau merg în Ucraina să fie în contact permanent cu ambasada de la Kiev. Tot sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe de la București a informat că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina. MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din Ucraina și au fost luate toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic și consular, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce privește Ambasada României la Kiev și Consulatul General al României de la Odessa.

Spania: Un adolescent și-a împușcat mortal mama, tatăl și fratele de 10 ani

 el a stat trei zile cu cadavrele în casă

Un băiat de 15 ani a fost arestat în Spania, fiind suspectat că și-a ucis împușcat părinții și fratele de 10 ani, în urma unei dispute privind notele de la școală, a anunțat poliția spaniolă. Drama, care s-a petrecut marți seara într-o zonă rurală de lângă Elche, la 20 de kilometri de orașul-port Alicante (sud-estul țării), a fost descoperită abia vineri seară de o rudă. “Sora mamei a venit la casă pentru că nu avea vești de la familie și atunci nepotul ei i-a spus că și-a ucis tatăl, mama și fratele”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru AFP.

Alertați, polițiștii au găsit trei cadavre întinse în casă. Ei au arestat “un minor de 15 ani”, care stătea de trei zile singur în casă cu cadavrele. Adolescentul a spus că “s-a certat cu mama lui în legătură cu notele de la școală” și apoi a folosit pușca de vânătoare a tatălui său pentru a o ucide. El l-a împușcat apoi pe fratele său de 10 ani și în cele din urmă pe tatăl său. Familia era din zonă, dar nu era cunoscută de poliție, a spus purtătorul de cuvânt.

Viktor Orban evocă posibilitatea unei ieșiri a Ungariei din UE

Premierul ungar, Viktor Orban, a făcut sâmbătă o aluzie la posibilitatea ca țara sa să părăsească Uniunea Europeană, fiind pentru prima dată când evocă o astfel de posibilitate. Uniunea Europeană duce “un război sfânt, un jihad” sub sloganul statului de drept, a declarat politicianul naționalist de dreapta în cadrul unui discurs în fața susținătorilor din Budapesta sâmbătă. În același timp, el a cerut “toleranță” din partea UE față de Ungaria. În caz contrar, a spus el, nu va fi posibil să se continue pe o cale comună.

Orban a vorbit cu câteva zile înainte de o decizie a Curții Europene de Justiție (CEJ) privind noul mecanism al UE privind statul de drept. În cadrul acestui sistem, țările care încalcă statul de drept ar putea pierde fonduri de la bugetul general al UE. Ungaria și Polonia au depus o plângere împotriva acestui mecanism, care a fost adoptat în decembrie 2020. CEJ urmează să se pronunțe miercuri.

Instituțiile UE și organizații de apărare a drepturilor omului îl acuză pe Orban, care conduce Ungaria din 2010, de distrugerea democrației și a statului de drept. Orban a contrazis sâmbătă această evaluare. “Pentru ei, statul de drept este un mijloc prin care vor să ne transforme în ceva asemănător cu ei”, a spus el. Dar Ungaria nu vrea să devină ca Europa de Vest, așa cum nu se așteaptă ca Occidentul să adopte politicile ungare de azil sau de familie. Ungaria a vrut să mențină UE unită “în ciuda alienării culturale tot mai mari”. Acesta este motivul pentru care Budapesta a făcut “oferte de toleranță” atât Bruxelles-ului, cât și Berlinului în mai multe rânduri.

Indonezia: Zece persoane care meditau, ucise de valuri puternice

Cel puțin zece indonezieni care meditau pe o plajă în provincia Java de Est au murit în noaptea de sâmbătă spre duminică după ce au fost loviți de valuri puternice, a anunțat poliția. Ei făceau parte dintr-un grup de 23 de persoane care meditau în timp ce se țineau de mâini pe o plajă din Payangan, în provincia Java de Est. “Erau prea aproape de ocean și nu s-au putut salva atunci când valurile i-au lovit”, a declarat șeful poliției locale, Hery Purnomo, pentru TVOne. Zece cadavre au fost recuperate din ocean și 12 persoane au fost salvate. Un bărbat de 40 de ani era încă dat dispărut.

Hery Purnomo nu a putut spune ce tip de ritual practicau victimele, dar a precizat că un guru a supraviețuit tragediei și va fi interogat. Comandantul militar regional Batara Pangaribuan a declarat pentru TVOne că plaja era de obicei păzită și închisă după lăsarea întunericului, însă grupul a reușit să intre. Autoritățile au sfătuit turiștii să nu înoate și să nu se apropie prea mult de apă din cauza riscului de valuri puternice.

Anul trecut, doi turiști indonezieni au murit după ce au fost luați de valuri pe o plajă din districtul Malang, în Java de Est. În 2019, cinci persoane care se aflau în vacanță pe o plajă din provincia Lampung au murit după ce au fost lovite de valuri puternice.

Mexic: Nouă persoane, ucise la înmormântarea unui bărbat asasinat zilele trecute

Nouă persoane au fost ucise la Ciudad Juarez, în nordul Mexicului, în două atacuri comise în timpul priveghiului și înmormântării unui bărbat care fusese el însuși asasinat, a anunțat sâmbătă procuratura locală, potrivit AFP. Primul atac a avut loc vineri seară, în casa în care trupul bărbatului ucis miercuri era vegheat de rudele sale. Trei persoane au fost ucise. Trupul neînsuflețit a fost apoi dus sâmbătă la o biserică protestantă, unde un grup de bărbați înarmați a dat buzna și a deschis focul, ucigând alte șase persoane. Victimele sunt șase bărbați, două femei și un copil. Cele două atacuri s-au soldat, de asemenea, cu doi răniți, a precizat parchetul din statul nordic Chihuaha.

Ciudad Juarez este unul dintre cele mai violente orașe din Mexic, situat la granița cu Statele Unite, vizavi de El Paso (Texas). Peste 1.400 de crime au fost înregistrate acolo în 2021, majoritatea ca urmare a unor confruntări sângeroase între bandele rivale de traficanți de droguri.

Peste 5,78 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei

Peste 5,78 de milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanț stabilit de AFP. SUA ocupă primul loc, cu 918.110 decese. Brazilia este pe locul doi, cu 637.152 de decese, urmată de India, cu 507.177 de decese.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează, ținând cont de supramortalitatea legată în mod direct și indirect de COVID-19, că bilanțul real al pandemiei ar putea fi de două-trei ori mai mare decât cel raportat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.