Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Președintele ucrainean Zelenski a cerut un răspuns internațional mai puternic la „teroarea nucleară” a Rusiei

Ziarul de Vrancea
5 aug 2022 778 vizualizări

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut un răspuns internațional mai puternic la „teroarea nucleară” a Rusiei, după ce a anunțat un nou bombardament la centrala nucleară Zaporojie, potrivit The Guardian.

În timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Zelenski a cerut să fie impuse sancțiuni industriei nucleare rusești și combustibilului nuclear. „Am discutat cu Charles Michel, i-am povestit despre situația de pe câmpul de luptă, în special la centrala Zaporojie. Teroarea nucleară rusă necesită un răspuns mai puternic din partea comunității internaționale - sancțiuni asupra industriei nucleare rusești și a combustibilului nuclear”, a scris Zelenski pe Twitter. 

Compania nucleară de stat a Ucrainei a declarat mai devreme că un muncitor a fost rănit când forțele ruse au bombardat centrala nucleară Zaporojie sâmbătă seara, potrivit Reuters.

Ministerul britanic al Apărării: Performanța slabă a armatei ruse, costisitoare pentru conducerea militară de la Moscova

Performanța slabă a forțelor armate ruse în timpul invadării Ucrainei a fost costisitoare pentru conducerea militară a Rusiei, fiind foarte probabil rezultatul demiterii a cel puțin șase comandanți ruși de la începutul ostilităților în februarie 2022, precizează Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit acestuia, comandanții ruși din districtele militare de est și de vest și-au pierdut, foarte probabil, comanda. General-colonelul Aleksandr Chayko a fost demis din funcția de comandant al Districtului Militar de Est în mai 2022.

În plus, general-colonelul Aleksandr Zhuravlev, care a comandat Districtul Militar de Vest din 2018, a lipsit de la evenimentele organizate de Ziua Marinei Ruse la Sankt Petersburg, pe 31 iulie 2022, și a fost foarte probabil înlocuit de generalul-locotenent Vladimir Kochetkov.

Conform noilor informații prezentate pe Twitter de Marea Britanie, generalul Aleksandr Vladimirovici Dvornikov a fost ulterior înlăturat după ce a primit comanda generală a operațiunii din Ucraina, iar generalul Serghei Surovikin a preluat comanda Grupării de Forțe de Sud de la generalul Ghenadi Valerievici Zhidko.

La aceste demiteri se adaugă cel puțin 10 generali ruși uciși pe câmpul de luptă din Ucraina. Efectul asupra coerenței comenzii contribuie probabil la dificultățile tactice și operaționale ale Rusiei, sunt precizările britanicilor. 

Amnesty International cere scuze după raportul de joi

Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forțele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările rusești

Amnesty International și-a cerut scuze duminică pentru „suferița și furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina că pune în pericol civili, care l-a înfuriat pe președintele Volodimir Zelenski și a declanșat demisia șefului biroului de la Kiev.

Organizația pentru drepturile omului a publicat raportul joi, spunând că prezența trupelor ucrainene în zonele rezidențiale a sporit riscurile pentru civili în timpul invaziei Rusiei, relatează Reuters.

„Amnesty International regretă profund suferința și furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, se afirmă într-un e-mail către Reuters.

„Prioritatea Amnesty International în acest conflict și în orice conflict este să se asigure că civilii sunt protejați. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă etapă de cercetare. Deși ne susținem pe deplin descoperirile noastre, regretăm durerea cauzată”, spune organizația.

Zelenski a acuzat grupul că încearcă să transfere responsabilitatea de la agresiunea rusă, în timp ce șefa Amnesty Ucraina, Oksana Pokalciuk, a spus că raportul a fost un cadou de propagandă pentru Moscova.

Oficialii ucraineni spun că încearcă să evacueze civilii din zonele din prima linie. Rusia, care neagă că a vizat civili, nu a comentat raportul privind drepturile.

În e-mailul său de duminică, Amnesty a declarat că a găsit forțe ucrainene lângă reședințe civile în 19 orașe și sate pe care le-a vizitat, expunându-le la riscul de fi atacate.

„Aceasta nu înseamnă că Amnesty International consideră forțele ucrainene responsabile pentru încălcările comise de forțele ruse și nici că armata ucraineană nu ia măsurile de precauție adecvate în altă parte a țării”, se arată în comunicat. „Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forțele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările rusești”, spune organizația.

Zelenski: Facem totul pentru a obține arme mai eficiente și moderne

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul zilnic către națiune, că Ucraina are nevoie de mai multe arme eficiente și moderne în lupta împotriva invaziei din Rusia.

„Armata rusă nu își va schimba tactica. Ocupanții știu că vor pierde în luptă directă în fața ucrainenilor, sunt inferiori ca pricepere și de aceea inamicul mizează pe artilerie și bombardamente fără a ține cont de nimic. Ei încearcă să distrugă totul în calea lor. Și sunt recunoscător tuturor celor care, chiar și în astfel de condiții, încă îi rețin pe ocupanții din Donbas, în regiunea Harkov, în Mikolaiv – oriunde confruntarea este cea mai acută.

În această săptămână, Forțele Armate ale Ucrainei și serviciile noastre de informații au obținut rezultate puternice în distrugerea logisticii armatei ruse, a bazelor ocupanților. Și fiecare lovitură asupra depozitelor de muniții ale inamicului, asupra posturilor lor de comandă, asupra echipamentelor rusești ne salvează viețile tuturor, viețile militarilor și civililor ucraineni. Desigur, le mulțumesc partenerilor – tuturor celor care furnizează Ucrainei armele necesare. În special, săptămâna aceasta a fost aprobat un alt pachet de sprijin din partea Statelor Unite, care include și muniție pentru sistemele HIMARS. Mulțumesc foarte mult. Toate acestea sunt folosite cât mai corect și benefic pentru strategia generală a apărării noastre. Facem totul pentru a obține încă arme mai eficiente și mai moderne”, a spus el.

Potrivit președintelui ucrainean, porturile de la Marea Neagră funcționează din nou datorită soldaților care apără Odesa și Insula Șerpilor. „A fost posibilă restabilirea exportului maritim de produse agricole ucrainene. Porturile noastre de la Marea Neagră funcționează din nou. Și deși este încă prea devreme pentru a oferi evaluări generale ale procesului, putem spune totuși că este pozitiv atât pentru statul nostru, cât și pentru toți partenerii noștri. Cu toate acestea, riscul cheie de securitate nu a fost încă eliminat. Amenințarea provocărilor rusești și a atacurilor teroriste rămâne. Toată lumea ar trebui să fie conștientă de acest lucru. Dar dacă partenerii își îndeplinesc partea lor de angajament și garantează securitatea aprovizionării, aceasta va rezolva cu adevărat criza alimentară globală. Și nu trebuie să uităm că restabilirea exporturilor noastre maritime a fost posibilă în primul rând datorită soldaților noștri – tuturor celor care apără Odesa și au asigurat eliberarea Insulei Șerpilor. Aceștia sunt pur și simplu eroi”, a menționat el.

Nave de război chineze și taiwaneze au efectuat manevre militare fără precedent

Navele de război chineze și taiwaneze s-au jucat de-a „șoarecele și pisica” pe mare, duminică, înainte de încheierea programată a patru zile de exerciții militare chineze fără precedent, lansate ca reacție la o vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi, scrie Reuters.

Vizita lui Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, de săptămâna trecută, pe insula autonomă a înfuriat China care a răspuns cu lansări de probă de rachete balistice peste Taipei pentru prima dată și a dus la întreruperea legăturilor cu Statele Unite.

Aproximativ 10 nave de război din China și Taiwan au navigat în apropiere în strâmtoarea Taiwan, cu unele nave chineze care au depășit linia mediană, un tampon neoficial care separă cele două părți. 

Ministerul Apărării al insulei a declarat, într-un comunicat, că mai multe nave militare, avioane și drone chineze simulează atacuri asupra insulei și marinei sale. 

Pe măsură ce forțele chineze depășesc linia, așa cum au făcut sâmbătă, Taiwanul monitorizează și, unde este posibil, le refuze chinezilor posibilitatea de a trece. 

Taiwanul a declarat că rachetele sale antinavă de la țărm și rachetele sol-aer Patriot sunt în așteptare.

Exercițiile chineze, centrate pe șase locații din jurul insulei, au început joi și sunt programate să dureze până duminică la prânz, a anunțat săptămâna trecută agenția oficială de știri Xinhua. Armata chineză a declarat sâmbătă că exercițiile comune maritime și aeriene, la nord, sud-vest și est de Taiwan, s-au concentrat pe capacitățile de atac terestre și de asalt pe mare.

Acțiunile Chinei în jurul Taiwanului sunt provocatoare și iresponsabile, anunță Casa Albă

Statele Unite au acuzat Beijingul de acțiuni „provocatoare” și „iresponsabile”, după ce Taiwanul a declarat că China a simulat un atac asupra insulei, relatează BBC.

Casa Albă a spus că Beijingul încearcă să „schimbe status quo-ul” asupra Taiwanului.

Tensiunile sunt urmare a unei călătorii în Taiwan a unei delegații americane condusă de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

China vede vizita ca o provocare la adresa revendicărilor sale de suveranitate asupra Taiwanului, care se consideră distinctă.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că nave și avioane chineze au efectuat misiuni în strâmtoarea Taiwan sâmbătă, unele dintre ele trecând linia mediană.

Armata din Taiwan a spus că exercițiile au fost un atac simulat asupra insulei.

Beijingul nu a comentat cele mai recente exerciții, dar este de așteptat să continue exercițiile militare în aer și mările din jurul Taiwanului până duminică.

Washingtonul a acuzat China de escaladarea tensiunilor.


„Aceste activități reprezintă o escaladare semnificativă a eforturilor Chinei de a schimba status quo-ul. Sunt provocatoare, iresponsabile și ridică riscul de calcul greșit”, a spus un purtător de cuvânt al Casei Albe.

„De asemenea, sunt în contradicție cu obiectivul nostru de lungă durată de a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, ceea ce se așteaptă lumea”.

China a declarat că vizita lui Pelosi „amenință serios” pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan.

China: Mii de turiști blocați pe o insulă din cauza Covid-19

Zeci de mii de turiști au rămas blocați pe insula chineză Hainan, o destinație populară de vacanță, din cauza unui focar de infecții cu coronavirus, a informat duminică presa de stat chineză. Zborurile cu trenul sau avionul au fost anulate spre orașul Sanya, situat la capătul sudic al insulei, supranumite „Chinese Hawaii”, după ce au fost detectate câteva sute de infecții cu Covid-19.

Potrivit autorităților orașului, aproximativ 80.000 de turiști se află în Hainan. Majoritatea au o reședință, dar 30.000 sunt cazați într-un hotel. Tot transportul public din oraș a fost oprit sâmbătă. Aeroportul din Sanya a anulat toate zborurile pentru duminica, potrivit televiziunii de stat.

În timp ce restul lumii a optat pentru o strategie de conviețuire cu boala, Beijingul persistă în strategia sa zero Covid, impunând lockdown de îndată ce apare orice focar.

Un oraș roman medieval necunoscut a fost descoperit la poalele Pirineilor

Un complex arheologic necunoscut până acum a fost descoperit la poalele Munților Pirinei de către arheologii de la Universitatea din Zaragoza, relatează El País.

Cercetătorii descriu un sit construit în două epoci distincte: epoca imperială romană (între secolele I și V) și epoca creștină medievală (între secolele IX și XIII).

Situl este situat la 1.500 de metri de centrul Artieda, la est de Pamplona, ​​la granița dintre Aragon și Navarra. În centrul unui teren agricol de aproximativ 390 de metri lungime și 140 de metri lățime, pe malul sudic al râului, situl ocupă o suprafață de patru hectare, dar este posibil ca dimensiunile lui să fie și mai mari.

În 2018, Consiliul Local Artieda a cerut Departamentului de Arheologie al Universității din Zaragoza să studieze ruinele cunoscute sub diferite denumiri: El Forau de la Tuta, Campo de la Virgen sau Campo del Royo. În ciuda dimensiunilor impunătoare ale orașului, numele său antic nu este cunoscut. Orașul impresionează prin „cladirile sale de mari proporții”, băile termale, sistemul de alimentare cu apă, străzile și canalele sale.

La vest de sit s-au păstrat „un ansamblu impresionant de lucrări publice în „opus caementicium”, betonul folosit de romani, precum și o „serie de structuri patrulatere”, care sunt probabil cisterne de alimentare.

Arheologii au descoperit că între secolele al IX-lea și al XIII-lea, un sat de tip „habitat țărănesc” din epoca creștină medievală s-a suprapus celui roman preexistent.

Modele de scoici împodobesc unii pereți, la fel ca imaginea căluților de mare, un pește și doi delfini. Cercetătorii au reușit să identifice acest al doilea sat ca fiind cel al Arteda Civitate, care a fost documentat în texte latine.

Echipa de specialiști a dezgropat rămășițele unei biserici, silozuri cu deschideri circulare săpate la subsol și un cimitir. Aceste elemente ar trebui să permită aflarea de informații noi despre perioada Evului Mediu Timpuriu, care este încă puțin cunoscută.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.