Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Premieră: A fost extras oxigen respirabil din aerul marțian

Ziarul de Vrancea
21 apr 2021 1347 vizualizări

Instrumentul aflat la bordul Perseverence, de dimensiunile unui prăjitor de pâine, a produs aproximativ 5 grame de oxigen, care ar ajunge unui astronaut să respire aproximativ 10 minute

NASA a înregistrat în misiunea sa pe Marte o nouă reușită în premieră - transformarea dioxidului de carbon din atmosfera marțiană în oxigen pur respirabil, a anunțat agenția americană. Extragerea de oxigen, fără precedent, la propriu din aerul rarefiat de pe Marte, a fost realizată marți de un dispozitiv experimental de la bordul roverului Perseverance, care a amartizat pe 18 februarie după o călătorie de șapte luni.

În prima sa activare, instrumentul numit MOXIE, de dimensiunile unui prăjitor de pâine, a produs aproximativ 5 grame de oxigen, care ar ajunge unui astronaut să respire aproximativ 10 minute, a spus NASA. Deși producția inițială este modestă, dispozitivul a marcat prima extracție experimentală a unei resurse naturale din mediul unei alte planete pentru folosire directă de către oameni.

„MOXIE nu este doar primul instrument care produce oxigen pe altă planetă”, a transmis Trudy Kortes, director al departamentului de demonstrații tehnologice din cadrul NASA. Ea a spus că aceasta este prima astfel de tehnologie care va ajuta viitoare misiuni „să trăiască din solul” unei alte planete.

Instrumentul funcționează prin electroliză, care folosește căldură extremă pentru a separa atomii de oxigen de moleculele de dioxid de carbon, care reprezintă aproximativ 95% din atmosfera Marte. Restul de 5%, care are o densitate de doar 1% din cea de pe Terra, este format din molecule de nitrogen și argon. Oxigentul există pe Marte în cantități nesemnificative.

Astfel, o rezervă consistentă este considerată esențială pentru o eventuală explorare umană pe Planeta Roșie, atât ca sursă de aer respirabil pentru astronauți, cât și ca ingredient necesar pentru combustibilul rachetei care i-ar aduce înapoi pe Pământ.

Astronauții care ar trăi și munci pe Marte ar avea nevoie, probabil, de 1 tonă metrică de oxigen care să le ajungă un an. MOXIE este conceput să genereze până la 10 grame de oxigen pe oră, iar oamenii de știință plănuiesc să opereze aparatul de cel puțin alte nouă ori în următorii doi ani, în diferite condiții și la diferite viteze. Prima conversie de oxigen a venit la o zi după ce NASA a reușit, în premieră, să efectueze un zbor controlat al unui vehicul pe o altă planetă. Mini-elicopterul Ingenuity a reușit luni să se ridice câțiva metri de la sol.

ONU cere evacuarea în străinătate a lui Navalnîi, aflat într-un “pericol grav”

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, încarcerat și aflat în greva foamei de trei săptămâni, se află într-un “pericol grav” și este necesar să fie evacuat în străinătate, cer patru experți în drepturile omului mandatați de ONU.

“Cerem autorităților ruse să-i asigure de îndată lui Aleksei Navalnîi acces la proprii medici și să-i permită să fie evacuat în străinătate, la un tratament medical urgent, așa cum au făcut în 2020. Reafirmăm că Guvernul rus este responsabil de viața și sănătatea lui Aleksei Navalnîi în timpul detenției acestuia”, au scris ei într-un comunicat.

Potrivit unor apropiați, Navalnîi, care a intrat în greva foamei la 31 martie, s-ar afla pe moarte. Occidentul cere eliberarea sa și cere adevărul cu privire la otrăvirea acestuia în august 2020, în care ar fi implicate serviciile speciale ruse (FSB). “Suntem profund tulburați de faptul că Aleksei Navalnîi este deținut în condiții care ar putea fi asimilate torturii sau unor tratamente crude, inumane sau degradante”, subliniază cei patru experți - Raportori Speciali cu privire la libertatea de opinie și de exprimare, tortură, execuții sumare sau arbitrare și dreptul la libertate fizică și mentală.

Raportorii ONU estimează că Aleksei Navalnîi face de mai mulți ani obiectul “unei operațiuni deliberate de represalii”, din cauza criticilor sale la adresa Guvernului rus.

Pe de altă parte, poliția rusă a arestat peste 1.400 de manifestanți în întreaga Rusie, miercuri, la adunări în susținerea lui Aleksei Navalnîi, potrivit unui ONG local. La Moscova, manifestați adunați în centrul orașului au scandat “Libertate pentru Navalnîi!” și “Lăsați doctorii să intre!”, referindu-se la îngrijirile cerute de către opozantul politic.

Opoziția spera ca acestea să fie cele mai masive manifestații din istoria modernă a Rusiei și le-a prezentat ca pe o ocazie de a-i salva viața lui Navalnîi - însă pare că mobilizarea a fost mai slabă decât la adunările de la începutul anului, înainte de încarcerarea opozantului.

Germania vrea să cumpere 30 de milioane de doze de vaccin rusesc

Germania vrea să cumpere 30 de milioane de doze de vaccin rusesc împotriva COVID-19 Sputnik V, care nu a primit încă unda verde în Uniunea Europeană (UE), a anunțat ieri ministrul-președinte al landului Saxonia Michael Kretschmer. “Noi pledăm cu forță în favoarea unui proces de aprobare rapidă în mai”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter acest ales conservator din fosta RDG, care a discutat cu ministrul rus al Sănătății Mihail Murașko. Germania dorește astfel să cumpere 30 de milioane de doze - câte zece milioane de doze pe lună în iunie, iulie și august - precizează ministrul--președinte saxon.

Fondul suveran rus (RDIF), care a finanțat dezvoltarea Sputnik V, a anunțat la 8 aprilie că a început negocieri cu Berlinul în vederea unui “contract de achizționare anticipat”. Ministrul german al Sănătății Jens Spahn a justificat decizia Berlinului de a acționa singur, din cauza refuzului Comisiei Europene (CE) de a negocia în numele Celor 27 achiziționarea vaccinului Sputnik V, spre deosebire de felul în care a procedat cu alte vaccinuri împotriva COVID-19. Bavaria a negociat, la rândul său, un “contract preliminar” în vederea achiziționării a 2,5 milioane de vaccin rusesc, dacă acesta este autorizat în UE. Landul Mecklenburg-Pomerania Occidentală a făcut la fel și a anunțat o precomandă.

Problema folosirii Sputnik V în UE este controversată.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a reproșat recent Rusei faptul că face din el un instrument de “propagandă” în lume. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu a stabilit o dată la care să ia o decizie cu privire la Sputnik V. EMA a examinat timp de 2-4 luni vaccinurile împotriva COVID-19 ale altor laboratoare farmaceutice înainte să le aprobe.

Un afroamerican, tată a zece copii, Andrew Brown Jr., ucis de polițiști

Un afroamerican, Andrew Brown Jr., în vârstă de 40 de ani, a fost ucis de poliție prin împușcare în North Carolina, ultima persoană ucisă de către forțele de ordine după ce polițistul alb Derek Chauvin a fost găsit vinovat de ucideerea afroamericanului George Floyd. Andrew Brown Jr. “a fost rănit mortal” de către un polițist care a venit să-i comunice un mandat de percheziție, la Elizabeth City, un orășel situat în acest stat din sud-estul Statelor Unite, a anunțat șeriful comitatului Pasquotank, Tommy Wooten. Presa locală scrie, citând martori, că Andrew Brown a fost împușcat în timp ce se îndepărta de agenți, la volanul mașinii sale. Andrew Brown, tatăl a zece copii, nu era înarmat, a anunțat familia sa.

El a fost ucis la o zi după verdictul istoric în procesul polițistului Derek Chauvin, găsit vinovat de trei capete de acuzare, inclusiv crimă, de uciderea lui George Floyd la Minneapolis, în Minnesota. Euforia provocată de anunțul verdictuluilui juriului marți a fost pătată de uciderea unei adolescente de culoare la Columbus, în Ohio, cu mai puțin de o oră înaintea verdictului. Ma'Khia Bryant, în vârstă de 16 ani, a fost ucisă de către un polițist în timp ce părea să atace cu cuțitul altă adolescentă.

Regatul Unit va emite “pașapoarte COVID-19”

Guvernul britanic intenționează să pună la dispoziția cetățenilor un certificat care să demonstreze că o persoană a fost vaccinată - un “pașaport COVID-19” - în perspectiva vacanței de vară, a informat ieri publicația Daily Telegraph. Ministerul Transporturilor vrea să introducă acest document începând cu 17 mai, dată prevăzută inițial pentru reluarea zborurilor internaționale, iar obiectivul este ca persoanele care călătoresc să poată demonstra în țara de destinație că au fost vaccinate, potrivit sursei citate.

În prezent, Regatul Unit interzice călătoriile în afara țării, însă autoritățile au început o relaxare a măsurilor antiepidemice, care în principiu ar trebui să se încheie la sfârșitul lunii iunie, când nu vor mai exista restricții anticoronavirus. Regatul Unit a vaccinat deja persoanele de peste 50 de ani și persoanele cele mai vulnerabile și speră să-și vaccineze întreaga populație adultă până la sfârșitul lunii iulie.

Guvernul analizează formatul “pașaportului COVID-19”, care ar putea fi în versiune digitală sau pe hârtie și ar avea certificarea guvernului, ceea ce ar permite acceptarea acestui document de către autoritățile vamale din țările de destinație. Planurile - potrivit Daily Telegraph - au fost discutate recent de funcționari ai guvernului și de reprezentanți ai sectorului turistic.

Joe Biden s-ar pregăti să recunoască genocidul armean

Președintele american Joe Biden s-ar pregăti să recunoască în mod oficial genocidul armean, săptămâna aceasta, scrie presa americană, cu riscul unei deteriorări a relațiilor cu Turcia. Biden ar urma să facă acest anunț la 24 aprilie, data care marchează începutul masacrelor armenilor de către Imperuiul Oroman în 1915, în Primul Război Mondial, scriu ziarele americane The New York Times (NYT) și The Wall Street Journal (WSJ). Joe Biden ar putea deveni astfel primul președinte american care recunoaște genocidul armean, însă s-ar putea răzgândi în privința acestei decizii ultrasensibile, scriu cele două publicații. Genocidul armean este recunoscut de către aproximativ 30 de țări și de către comunitatea istoricilor. Potrivit unor estimări, între 1,2 și 1,5 milioane de armeni au fost uciși în timpul Primului Război Mondial de către trupele Imperiului Optoman, la acea vreme aliat al Germaniei și Austro-Ungariei. Însă Ankara refuză folosirea cuvântului “genocid” și respinge orice voință de exterminare, evocând masacre reciproce, pe fondul războiului și foametei, soldate cu sute de mii de morți în ambele tabere. Congresul Statelor Unite a recunoscut genocidul armean în decembrie 2019, într-un vot simbolic. Acest text a fost apărat de către senatori din ambele partide americane, însă a fost blocat în mai multe rânduri de către aliați republicani ai lui Donald Trump. La începutul mandatului său, Donald Trump a catalogat masacrarea armenilor în 1915 drept una dintre cele mai rele atrocități în masă din secolul al XX-lea”, însă nu a folosit cuvântul “genocid”.

Record mondial: India a raportat aproape 315.000 de noi infectări

India a raportat ieri aproape 315.000 de noi cazuri de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, un record mondial, într-o perioadă în care spitalele din New Delhi se confruntă cu o penurie de oxigen. Al doilea val al epidemiei, pus îndeosebi pe seama unei “duble mutații” a virusului, precum și a menținerii adunărilor publice, evenimente care au favorizat contaminările, a scos din nou în evidență problemele sistemului de sănătate învechit din India. Ministerul Sănătății a raportat joi 314.835 de noi contaminări, un bilanț zilnic pe care nu l-a mai înregistrat nicio altă țară din lume. Bilanțul total al infectărilor ajunge astfel la 15,9 milioane de cazuri înregistrate oficial în India, care ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai grav afectate țări din lume de această pandemie. În total, 2.074 de decese au fost recenzate în ultimele 24 de ore în India, bilanțul oficial al pandemiei ajungând la aproape 185.000 de morți. Cu toate acestea, numărul de cazuri și de decese per capita rămâne inferior în comparație cu numeroase alte țări. Mai multe spitale și clinici din capitală au lansat un apel disperat către adminstrația centrală pentru ca aceasta să le furnizeze de urgență rezerve de oxigen necesare sutelor de pacienți care au nevoie de ventilație mecanică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.