Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Polonia: Telefonul mobil devine buletin

Ziarul de Vrancea
1 oct 2017 954 vizualizări

Polonezii vor putea începând din 2018 să își folosească telefonul mobil în locul cărții de identitate, a anunțat Anna Strezynska, ministrul pentru Afaceri Digitale din această țară

Noua aplicație va fi disponibilă cel mai târziu spre sfârșitul primului trimestru al anului 2018, a adăugat ministrul polonez, cu ocazia unei vizite pe care a întreprins-o în Nowy Wisnicz, unul dintre cele patru orașe în care acest program este testat în prezent. "Sper că polonezii, cunoscuți în Europa pentru deschiderea pe care o au față de noile tehnologii, vor fi lideri în rândul utilizatorilor acestei aplicații", a spus Anna Strezynska.

Pentru a putea să se folosească de telefonul mobil pentru a-și confirma identitatea, de exemplu în fața unui polițist, mai multe modificări ale legilor în vigoare se află în prezent în pregătire în Polonia și vor trebui să fie aprobate apoi de Guvern și de Parlament, a precizat Karol Manys, purtător de cuvânt al Ministerului pentru Afaceri Digitale. Documentul în sine nu va fi conținut în telefon, ci stocat în cloud și va putea fi accesat grație unui cod unic primit prin SMS, la fel cum se procedează deja pentru activarea serviciilor bancare. Cartea de identitate va fi doar primul document utilizabil în această manieră. Permisul de conducere a vehiculelor, certificatul de înmatriculare, carnetul de student și adeverința ce atestă proveniența unei persoane dintr-o familie numeroasă vor deveni și ele disponibile prin aceeași procedură, a adăugat ministrul polonez.

Sisteme asemănătoare există deja în câteva țări europene, precum Estonia și Austria, a precizat Karol Manys. Introducerea lor graduală în Polonia, care se adresează în primul rând tinerilor care trăiesc în strânsă "simbioză" cu telefonul lor mobil, nu suprimă obligativitatea legală pentru cetățenii polonezi de a deține documentele de identitate tradiționale.

Formațiunea antiimigranți AfD va avea o proporție mai mare de parlamentari imigranți decât conservatorii

Formațiunea antiimigranți Alternativa pentru Germania (AfD) va avea, din punct de vedere proportional, mai mulți aleși de origine imigrantă în Parlament decât conservatorii cancelarului Angela Merkel.

AfD, care intră în Parlament pentru prima dată, după ce a obținut 12,6% din voturi la alegerile de duminică, a criticat dur decizia lui Merkel de a primi 1,3 milioane de migranți, majoritatea musulmani, și susține că islamul nu are ce căuta în Germania. Cu toate acestea, 7,5% dintre cei 93 de parlamentari AfD sunt de origine imigrantă, față de numai 2,5% în cazul conservatorilor, arată un studiu realizat de Mediendienst Integration, un portal care strânge date despre imigrație și azil. Mai exact, atât AfD, cât și conservatorii vor avea câte șapte aleși din familii de imigranți. “În mod ironic, intrând în Parlament, AfD-ul antiimigranți a contribuit la creșterea numărului de deputați cu origini imigrante”, a explicat Jannis Panagiotidis de la Universitatea Osnabrueck. Aproximativ 22,5% dintre cei 82 de milioane de locuitori ai Germaniei au origini imigrante, ceea ce înseamnă că fie nu aveau cetățenie germană la naștere, ori cel puțin unul dintre părinți nu s-a născut cu cetățenie germană.

Uniunea Creștin Democrată (CDU, conservatori) a lui Merkel și formațiunea bavareză aliată, CSU, au obținut o victorie în urma alegerilor parlamentare de duminică. Cu 246 de mandate în camera inferioară a Parlamentului, ei ar urma să încerce să construiască o coaliție cu Democrații Liberi (liberali) și Verzii. Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, naționalist și antiimigrație) a devenit a treia cea mai importantă fomațiune politică din țară.

În total, legislativul cu 709 membri va avea 57 de membri de origine imigrantă, cu 20 mai mult decât cel actual.

Mersul cu autobuzul, benefic pentru bătrâni

n cel puțin în Marea Britanie, acolo unde bătrânii nu prea folosesc transportul în comun

Persoanele vârstnice care optează în mod regulat pentru mijloacele de transport în comun merg pe jos mai repede, fapt ce indică o asociere între acest mod de deplasare și starea de sănătate, se arată într-un nou studiu realizat în Marea Britanie. Potrivit studiului, realizat de Consiliul pentru Cercetări Medicale (MRC) și Consiliul pentru Cercetări Economice și Sociale (ESRC), două treimi dintre persoanele adulte cu vârste de peste 60 de ani utilizează rar sau deloc mijloacele de transport în comun, chiar și atunci când acest mod de deplasare este gratuit pentru această grupă de populație și prezintă beneficii pentru sănătate. Oamenii de știință de la Universitatea din Londra (UCL) și de la Universitatea din Manchester au cercetat date provenind de la peste 7.000 de persoane adulte care au luat parte la o analiză realizat la nivel național, Studiul longitudinal englez privind îmbătrânirea. Cercetătorii au descoperit că persoanele care nu foloseau frecvent transportul public manifestau un declin mai rapid al vitezei cu care mergeau pe jos în comparație cu indivizii care utilizau frecvent acest mijloc de deplasare în comun. În cazul indivizilor adulți care nu optau pentru transportul public, majoritatea folosind în schimb mașina, declinul vitezei de deplasare pe jos a fost cel mai accentuat, a relevat studiul.

O treime dintre adulții cu vârste de peste 60 de ani a declarat că nu utilizau mijloacele de transport în comun din cauza lipsei infrastructurii și a calității slabe a serviciilor oferite. O altă treime a susținut că nu avea nevoie să apeleze la transportul public deoarece avea acces la mașină. ''Persoanele care folosesc transportul public în mod frecvent sunt mult mai active din punct de vedere fizic și au mușchi mai puternici la membrele inferioare în comparație cu cele care nu utilizează mijloacele de deplasare în comun. Prin urmare, îmbunătățirea accesibilității la transportul public a persoanelor în vârstă ar putea preveni declinul mobilității funcționale odată cu îmbătrânirea'', a declarat dr. Patrick Rouxel de la UCL, unul dintre autorii studiului. Profesor Tarani Chandola de la Universitatea din Manchester, co-autor al cercetării, a menționat că ''utilizarea transportului public mai mult de o dată pe săptămână nu este numai (un obicei — n.r.) prietenos cu mediul, ci aduce și numeroase beneficii, precum menținerea sănătății și a activității fizice și reducerea izolării sociale''.

O.J. Simpson a fost eliberat condiționat, după nouă ani în închisoare

Fostul jucător de fotbal american O.J. Simpson a fost eliberat condiționat, după ce acesta și-a petrecut ultimii nouă ani în spatele gratiilor pentru un jaf armat din Las Vegas. "O.J. Simpson a fost eliberat, este un om liber", a declarat Brooke Keast, purtător de cuvânt al Sistemului Penitenciar din Nevada. Simpson a ieșit din închisoare ieri dimineață, fiind așteptat de un prieten. În iulie, autoritățile din Nevada au decisîn favoarea eliberării condiționate a fostului jucător de fotbal american. O.J. Simpson a împlinit recent 70 de ani. După ce autoritățile au decis în favoarea eliberării lui, Sistemul Penitenciar din Nevada a luat măsuri pentru a-l proteja pe Simpson, acesta fiind mutat singur într-o celulă. "Ultimul lucru pe care ni-l doream era ca vreun prizonier să încerce să devină celebru după ce-l ataca pe Simpson", a spus Keast. "Juice", așa cum era cunoscut în perioada de glorie, a petrecut nouă ani după gratii, din totalul de 33, după ce a fost condamnat în 2007 pentru răpire și jaf armat la un hotel din Las Vegas.

Acesta nu a fost primul său proces. El a fost achitat în 1995 pentru uciderea fostei sale soții, Nicole Brown Simpson, și a prietenului acesteia, Ron Goldman. “Procesul secolului”, cum a fost supranumit, a stârnit controverse aprinse în Statele Unite. Fostul star al fotbalului american a fost descris de autorități drept un deținut model la penitenciarul Lovelock, de securitate medie, aflat în deșertul Nevada.

Germania: Bărbat, arestat după ce ar fi otrăvit mâncare pentru bebeluși

Autoritățile germane au declarat sâmbătă că au arestat un cetățean german în vârstă de 55 de ani în legătură cu care există "suspiciuni puternice" că ar fi otrăvit mâncare pentru bebeluși și care a amenințat că va otrăvi alte produse alimentare distribuite în Germania și în Europa. "Suspiciunile în legătură cu un bărbat de naționalitate germană în vârstă de 55 de ani, arestat ieri seară de forțele speciale de poliție din landul Baden-Württemberg, au devenit mai puternice", au declarat într-un comunicat comun parchetul din Ravensburg și poliția din Konstanz, orașe situate în sud-vestul Germaniei. Suspectul a fost arestat lângă Tübingen, la aproximativ 40 de kilometri sud de Stuttgart. Autoritățile au declarat că au reușit să-l identifice pe bărbat "datorită informațiilor oferite de populație".  Joi, autoritățile germane au anunțat că sunt în căutarea unui bărbat care a amenințat că va otrăvi produse alimentare dacă nu primește mai multe milioane de euro. Potrivit autorităților, suspectul ar fi trimis un e-mail în care a spus că ar putea otrăvi circa 20 de produse alimentare distribuite în supermarketuri. Pentru a arăta că nu glumește, autorul a oferit indicații care le-au permis autorităților să confiște din magazine din Friedrichshafen (sudul Germaniei) cinci borcane cu mâncare pentru bebeluși care conținea etilenglicol, un produs utilizat ca antigel și lichid de frână care dacă este înghițit în cantități mari poate provoca moartea în absența unui tratament medical. În urma vizionării imaginilor video de pe camerele de supraveghere din magazinele în care bărbatul a amplasat recipientele cu mâncare pentru bebeluși otrăvită, poliția a reușit să vadă clar chipul suspectului, fotografia acestuia fiind difuzată de mass-media.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.