Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Pe linia frontului din Ucraina “este prea liniște, ca înaintea unei furtuni”

Ziarul de Vrancea
7 feb 2022 980 vizualizări

De la o vreme, separatiștii pro-ruși din regiunea Donețk atacă suspect de rar forțele ucrainene, observă jurnaliștii de la AFP n “Poate că Putin, ca un prost bătrân, crede că pot ajunge la Kiev în două zile. Lăsați-l să încerce!”, spune un militar ucrainean

“Este prea liniște. Este îngrijorător, ca înaintea unei furtuni”, spune soldatul ucrainean cu numele de război “Botsman”, aflat în apropiere de Donețk, bastionul separatiștilor pro-ruși ajutați de Moscova, notează AFP.

Pe frontul din estul Ucrainei, tirurile inamice sunt mai puțin intense decât în toamnă, un paradox într-un moment în care occidentalii, în special Statele Unite, trag un semnal de alarmă în legătură cu riscul unei ofensive rusești majore. În orașul Marinka, ascunse printre casele mici și grădinile devastate de bombardamente, pozițiile unității lui Botsman, în vârstă de 49 de ani, sunt ca și până acum ținta tirurilor de mortiere și grenade, dar intensitatea acestor atacuri nu este comparabilă cu cea din lunile anterioare. “Înainte ne țineau treji, ne stricau mesele, iar acum este liniște”, spune Botsman, îmbrăcat cu o vestă antiglonț kaki și uniformă albă, în timp ce se uită printr-un periscop la pozițiile separatiste acoperite de zăpadă, la mai puțin de un kilometru distanță.

“Am reușit să îi oprim în 2014, când purtam doar șlapi”

Estul Ucrainei este sfâșiat din 2014 de un război cu separatiștii care s-a soldat cu peste 13.000 de morți. Cu peste 100.000 de soldați ruși campând acum la granițele Ucrainei, nervii soldaților și ai familiilor acestora sunt puși la încercare. “Este greu pentru moral”, spune Botsman, “familia mă sună foarte îngrijorată. Trebuie să îi liniștesc”, explică el.

Pentru a face față tensiunii, un alt soldat, care răspunde la numele de război Sytch, se antrenează cu gantere și echipamente rudimentare într-o sală de gimnastică improvizată într-un hambar avariat de bombe. “Trebuie să punem capăt acestui război - cu ajutorul aliaților sau pe cont propriu, prin orice mijloace disponibile”, spune bărbatul de 39 de ani din tranșee.

În cazul unei invazii rusești, armata va face față, a spus el, adăugând că forțele ucrainene sunt mult mai bine pregătite de luptă decât în 2014.

“Poate că Putin, ca un prost bătrân, crede că pot ajunge la Kiev în două zile. Lăsați-l să încerce!”, spune Sytch. “Am reușit să îi oprim în 2014, când purtam doar șlapi și fiecare trebuia să își găsească propria armă. Acum suntem o armată foarte puternică”, a continuat soldatul.

Ucraina a anunțat zilele trecute că a primit în ultimele luni peste 1.000 de tone de arme și echipamente militare în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari din partea Occidentului. Botsman a spus că este nevoie de mai mult, inclusiv de arme antitanc și rachete ghidate. “Ajutorul trebuie să vină sub toate formele - moral și material, militar și politic”, a spus el.

Scenariul pe care vrea să îl evite este cel din 2008 și victoria zdrobitoare a Moscovei asupra Georgiei, o altă fostă republică sovietică cu ambiții pro-occidentale. “Dacă, la fel ca în cazul Georgiei, Occidentul își exprimă doar «îngrijorarea», atunci totul se va sfârși în lacrimi”, a conchis Botsman.

Iran: Și-a decapitat soția și s-a plimbat cu capul ei în mână pe stradă

Difuzarea în Iran a unui video care s-a viralizat cu un bărbat care s-a plimbat pe stradă cu capul tinerei sale soții pe care tocmai o decapitase a produs marți șoc și indignare în țară. Suspectată de adulter, Mona Heidari, în vârstă de 17 ani, a fost asasinată duminică de soțul și cumnatul său la Ahvaz, capitala provinciei Khuzestan, în sud-vestul țării. Videoul cu soțul mergând pe stradă surâzător și cu capul victimei sale în mână a apărut pentru scurt timp pe internet în Iran, bulversând întreaga țară.

Luni, cei doi bărbați au fost arestați “în urma unui raid în ascunzătoarea lor”, a anunțat poliția locală. “O ființă umană a fost decapitată, capul i-a fost arătat pe stradă, iar criminalul era mândru. Cum putem să acceptăm o astfel de tragedie? Trebuie să acționăm pentru a opri crimele împotriva femeilor”, a scris cotidianul reformator Sazandegi.

“Mona a fost victima unei ignoranțe devastatoare, suntem cu toții responsabili de această crimă”, și-a exprimat la rândul său indignarea cineasta feministă Tahmineh Milani, într-o postare pe Instagram.

Reacționând la această dramă, mai mulți activiști pentru drepturile omului au cerut autorităților să reformeze legea privind protecția femeilor împotriva violenței conjugale și să crească vârsta minimă de căsătorie pentru fete, stabilită în prezent la 13 ani.

Conform media locale, victima nu avea decât 12 ani când s-a căsătorit, iar în momentul în care a fost ucisă avea un fiu de trei ani.

În opinia avocatului Ali Mojtahedzadeh, citat de ziarul reformator Shargh, legea are “lacune” în privința protecției femeilor. Ea nu le acordă independență și “nu stabilește rațional vârsta legală de căsătorie pentru a pune capăt căsătoriilor de copii”, a spus el. Toate acestea “deschid calea pentru crimele de onoare”, și-a exprimat regretul avocatul.

“Femeile fac apel la Parlament să adopte măsuri urgente pentru a elimina unele lacune juridice, iar autoritățile trebuie să depună eforturi în paralel pentru a ridica nivelul de conștientizare al populației”, a scris pe Twitter vicepreședinta iraniană responsabilă cu chestiunile legate de femei și familie, Ensieh Khazali.

Lockheed Martin va construi prima rachetă care va fi lansată de pe o altă planetă

Divizia spațială a companiei Lockheed Martin a câștigat contractul atribuit de NASA pentru a construi racheta care va aduce pe Terra primele eșantioane prelevate de pe planeta Marte, în jurul anilor 2030, a anunțat agenția spațială americană. Acea rachetă, “mică și ușoară”, potrivit termenilor folosiți de specialiștii de la NASA, va fi primul vehicul spațial fabricat de oameni ce va fi lansat de pe o altă planetă.

Roverul american Perseverance, ajuns pe Marte în urmă cu un an, colectează în această perioadă eșantioane de rocă din zone considerate deosebit de interesante de către oamenii de știință. Obiectivul misiunii sale este acela de a găsi urme ale unor forme de viață străvechi pe “Planeta Roșie”. Însă acele eșantioane vor trebui să fie analizate în laboratoare terestre, mai sofisticate decât orice instrumente de analiză care ar putea fi trimise pe Marte.

Astfel, mostrele marțiene vor fi recuperate și trimise spre Terra cu ajutorul unui sistem tehnologic complex, din care racheta atribuită Lockheed Martin Space constituie un element central.

Contractul pentru fabricarea “Mars Ascent Vehicle Integrated System” are o valoare potențială de 194 de milioane de dolari.

Potrivit planurilor agenției spațiale americane, o misiune va fi lansată cel mai devreme în 2026 pentru a trimite pe Marte acea mini-rachetă, cu un alt rover ce va avea misiunea de a recupera eșantioanele lăsate pe scoarța marțiană de Perseverance. Odată ce eșantioanele vor fi plasate în interiorul rachetei, aceasta va decola pe verticală pentru a ajunge pe o orbită în jurul planetei Marte. Cutia în care se vor afla eșantioanele va fi captată apoi de un alt vehicul spațial, trimis în prealabil pe orbita marțiană. Acel vehicul spațial, ultima verigă a unui sistem spațial complex, va efectua călătoria finală spre Terra.

Același vehicul, precum și roverul creat pentru recuperarea eșantioanelor, vor fi dezvoltate sub coordonarea Agenției Spațiale Europene (ESA).

Belgia: 13 arestări, într-o operațiune antiteroristă vizând mediul jihadist

Treisprezece persoane au fost arestate ieri, în Belgia, în cadrul unei anchete a unui judecător antiterorist care suspectează faptul că o grupare “se dezvoltă în cadrul mișcării salafiste jihadiste”, a anunțat parchetul federal. Aceste arestări, operate în cursul a 13 percheziții, la Antwerpen (nord), vizează “o mai bună înțelegere a activităților” acestui grup, anunță parchetul într-un comunicat. Parchetul nu face precizări cu privire la activitățile suspecte care au condus la această operațiune.

Cei 13 bărbați arestați urmează să fie prezentați, în termen de 48 de ore, în fața unui judecător, care să decidă cu privire la încarcerarea sau nu a acestora. Operațiunea, care s-a desfășurat “fără incidente”, a moblizat aproximativ 100 de agenți din cadrul Poliției Judiciare federale.

Ea face parte din cadrul unei anchete lansată cu mai multe luni în urmă de către un judecător de instrucție antiterorist de la Antwerpen. “Un grup din Antwerpen pare să se dezvolte în cadrul mișcării salafiste jihadiste”, afirmă parchetul în comunicat.

După atentatele de la Paris, la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morți, orașele belgiene Bruxelles, Molenbeek și Antwerpen au fost arătate cu degetul ca baze din spatele liniei frontului ale jihadismului internațional.

La Antwepen s-a ancorat gruparea Sharia4Belgium, care promova jihadul în 2010, când a apărut, din cadrul căreia mai mulți membri s-au dus să lupte în Siria. Fostul lider al grupări de origine marocană Fouad Belkacem a fost condamnat în 2015 la 12 ani de închisoare în Belgia, iar apoi i s-a retras cetățenia belgiană, în 2018.

Sharia4Belgium a fost dizolvată, însă justiția belgiană se teme că poate fi o sursă de inspirație a unor islamiști.

Ancheta franceză a relevat că atacatori erau originari din Molenbeek și că atacurile teroriste din Franța au fost pregătite în mare parte pe teritoriul belgian.

Comisia Europeană va reține, în premieră, o amendă din fondurile europene pentru Polonia

Comisia Europeană a anunțat ieri că a informat Polonia că va reține din fondurile europene care urmează a-i fi oferite o amendă pentru nerespectarea unei decizii a Curții de Justiție a UE, ceea ce reprezintă o premieră. Executivul european va începe în “zece zile lucrătoare” recuperarea acestor penalități de întârziere legate de neînchiderea unei mine de cărbune, a precizat un purtător de cuvânt, Balazs Ujvari.

Suma este datorată pentru perioada 20 septembrie - 19 octombrie 2021, a explicat el. Asta înseamnă aproape 15 milioane de euro.

Purtătorul de cuvânt al CE nu a dorit să indice din ce fonduri europene va fi dedusă suma. Penalitățile sunt aplicate chiar dacă Varșovia și Praga au semnat la 3 februarie un acord asupra acestei mine uriașe de la Turow, situată în apropiere de frontierele cu Cehia și Germania, care pune capăt diferendului. “Prin această compensare, Comisia își respectă obligația legală de a recupera sancțiunile financiare impuse de Curtea de Justiție” și pe care Polonia a refuzat să le plătească, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În mai 2021, Curtea de Justiție a UE a dispus ca guvernul polonez, în cadrul unei decizii provizorii (de urgență), să închidă mina de la Turow, din cauza efectelor nocive pentru mediu, în așteptarea unei decizii pe fond.

În septembrie, instanța a ordonat ca Varșovia să plătească o penalitate de 500.000 de euro pe zi până la închiderea minei.

Zece milioane de dolari pe „capul” liderului Stat Islamic din Afganistan

Statele Unite au oferit luni o recompensă de zece milioane de dolari pentru orice informație care ar permite “identificarea sau localizarea” liderului grupării Stat Islamic-Khorasan (SI-K), Sanaullah Ghafari.

Această recompensă promisă de Departamentul de Stat al SUA se referă și pentru orice informație care permite arestarea sau condamnarea celor responsabili pentru atacul terorist din 26 august 2021 de la aeroportul din Kabul. Acest atac, revendicat de SI-K, ar fi făcut, potrivit Washingtonului, cel puțin 185 de morți, inclusiv 13 soldați americani în momentul în care Statele Unite se retrăgeau din Afganistan.

Potrivit diplomației americane, Sanaullah Ghafari, cunoscut și sub numele de Shahab al-Muhajir, a fost numit în fruntea SI-K în iunie 2020 de către gruparea Stat Islamic. “Ghafari este responsabil pentru aprobarea tuturor operațiunilor SI-K din Afganistan și de găsirea finanțării pentru organizarea acestor operațiuni”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat. El a fost deja trecut în noiembrie pe lista neagră a teroriștilor străini.

Se cunosc foarte puține informații despre liderul SI-K. Numele Shahab al-Muhajir sugerează drept origine Peninsula Arabică. Este un veteran al Al-Qaida? Un fost membru al rețelei Haqqani, o facțiune ultra-conservatoare apropiată istoric de Al-Qaeda? Despre Sanaullah Ghafari circulă mai multe teorii, niciuna însă confirmată.

SI-K a fost până în 2020 o organizație în declin, ai cărei membrii au fost decimați de o serie de atacuri americane. Sosirea noului lider în 2020 a produs o schimbare despre care experții spun că a făcut ca SI-K să fie mai periculoasă. De la plecarea americanilor din Afganistan în august, SI-K, rival și principal adversar al mișcării islamiste aflate la putere, i-a vizat atât pe talibani, cât și pe minoritatea șiită.

Cercetători chinezi au conceput un nou test ultra-rapid COVID-19

Cercetători din Shanghai au creat un test COVID-19 la fel de fiabil ca un test PCR de laborator și care oferă un rezultat în câteva minute, potrivit unui articol publicat în revista științifică Nature Biomedical Engineering.

Testele PCR sunt, pentru moment, norma în lume în depistarea COVID-19, însă rezultatele durează, în general, mai multe ore. Cercetători de la Universitatea Fudan din Shanghai par să fi găsit o alternativă. Într-un articol publicat luni în revista Nature Biomedical Engineering, echipa anunță că a creat un senzor care folosește microelectronica pentru a analiza probe de ADN prelevate cu un tampon. Senzorul, legat la o mașină portabilă, permite obținerea unui rezultat “în mai puțin de patru minute”, dau asigurări cei care l-au conceput. Acest terminal are o “sensibilitate crescută” și poate fi luat cu ușurință oriunde.

În vederea testării dipozitivului, eșantioane au fost prelevate de la 33 de persoane infectate cu noul coronavirus. Teste PCR au fost efectuate în paralel, în vederea comparării metodelor. Potrivit articolului, toate rezultatele obținute de către cele două dispozitive erau identice.

Cercetătorii de la Universitatea Fudan anunță că, după ce va fi pus la punct, dispozitivul lor va putea fi folosit în diverse situații, inclusiv în aeroporturi, spitale și “chiar acasă”.

În afară de faptul că sunt încete, testele PCR necesită infrastructuri și laboratoare de care țări aflate în dezvoltare dispun în cantitate limitată. Acest lucru constituie o piedică în depistare.

Donald Trump a luat acasă scrisori de la Kim Jong Un

Donald Trump a luat cu el, când a plecat de la Casa Albă, scrisori ale lui Barack Obama și ale dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, pe care Arhivele Naționale americane le-au recuperat din Florida. La sfârșitul mandatului, președinții americani își trimit toate e-mailurile, scrisorile și alte documente de lucru Arhivelor Naționale, însărcinate să le păstreze.

Însă, la plecarea sa de la Washington, miliardarul republican a decis să ia cu el mai multe cutii la reședința de la Mar-a-Lago, în Florida, au anunțat luni Arhivele Naționale. Potrivit The Washington Post (WP), Trump a luat inclusiv cadouri de la lideri străini, o scrisoare pe care i-a lăsat-o predecesorul său Barack Obama și mai multe scrisori trimise de Kim Jong Un. Donald Trump, primul președinte american în funcție care s-a întâlnit cu un membru al dinastiei Kim, întreținea o relație epistolară binecunoscută cu dictatorul nord-coreean. “Mi-a scris scrisori frumoase. Sunt niște scrisori magnfice. Ne-am îndrăgostit”, le spunea, în septembrie 2018, susținătorilor săi, președintele republican.

La jumătatea lui ianuarie, Arhivele Naționale “au organizat repatrierea a 15 cutii cu documente prezidențiale” de la propretatea lui Donald Trump din Florida la Washington. Unele documente nu au fost recuperate.

Potrivit Arhivelor Naționale, “reprezentanți ai fostului președinte continuă să caute arhive prezidențiale”. Această instituție a dezvăluit săptămâna trecută că fostul președinte obișnuia să rupă anumite documente de lucru, o altă practică contrară unei legi din 1978. Unele file de hârtie trimise Arhivelor Naționale au fost “lipite cu scotch” de către “însărcinați cu gestionarea documentelor de la Casa Albă”, precizau arhivele. Altele au fost lăsate rupte.

Oscar 2022: „Power of the Dog”, cele mai multe nominalizări

Filmul „Power of the Dog”, regizat de Jane Campion, cu Benedict Cumberbatch în rol principal, a primit cele mai multe nominalizări, 11, pentru ediția de anul acesta a premiilor Oscar. Pelicula este urmată de „Belfast”, în regia lui Keneth Branagh, cu 6 nominalizări.

Jane Campion a intrat în istoria premiilor Oscar, devenind prima regizoare cu două nominalizări la categoria „cel mai bun regizor”. Ea a mai fost nominalizată în 1994 pentru „The Piano” și a câștigat Oscarul în acel an pentru „cel mai bun scenariu original”.

Lista nominalizărilor la cele mai importante categorii:

Cel mai bun film: “Belfast”, “CODA”, “Don’t Look Up”, “Drive My Car”, “Dune”, “King Richard”, “Licorice Pizza”, “Nightmare Alley”, “The Power of the Dog”, “West Side Story”.

Cel mai bun regizor: Kenneth Branagh (“Belfast”), Ryûsuke Hamaguchi (“Drive My Car”), Paul Thomas Anderson (“Licorice Pizza”), Jane Campion (“The Power of the Dog”), Steven Spielberg (“West Side Story”).

Cea mai bună actriță: Jessica Chastain („The Eyes of Tammy Faye”), Olivia Colman („The Lost Daughter”), Penélope Cruz („Parallel Mothers”), Nicole Kidman („Being the Ricardos”), Kristen Stewart („Spencer”).

Cel mai bun actor: Javier Bardem (“Being the Ricardos”), Benedict Cumberbatch (“The Power of the Dog”), Andrew Garfield (“Tick, Tick … Boom!”), Will Smith (“King Richard”), Denzel Washington (“The Tragedy of Macbeth”).

Ediția a 94-a a ceremoniei Oscar va avea loc la Los Angeles’ Dolby Theatre, pe 27 martie. Spectacolul va fi transmis în direct pe ABC și va fi disponibil în 200 de teritorii în toată lumea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.