Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Oficiali americani: Rusia este pregătită 70% să invadeze Ucraina

Ziarul de Vrancea
5 feb 2022 1056 vizualizări

Capacitatea tot mai mare a forțelor ruse la granița cu Ucraina sugerează că nu mai este loc de dialog diplomatic, susțin oficialii, citați sub anonimat n Kievul ar cădea în câteva zile, mai spun aceștia

Nivelul pregătirilor militare ale Rusiei estimat pentru o posibilă invazie la scară largă a Ucrainei a ajuns la 70%, mai multe batalioane tactice urmând a fi desfășurare la graniță, au spus doi oficiali americani.

În ultimele două săptămâni, numărul batalioanelor tactice la graniță în regiune a crescut la 83 de la 60, în timp ce vineri alte 14 erau în trecere, au afirmat oficialii sub anonimat pentru Reuters. În ceea ce privește momentul unei invazii, este de așteptat ca terenul să atingă un nivel maxim de îngheț în jurul datei de 15 februarie, au spus oficialii, permițând tranzitul mecanizat off-road al unităților militare ruse. Astfel de condiții vor continua până la finalul lui martie.

Această cronologie a acțiunilor, numărul și capacitatea tot mai mare a forțelor ruse apropiate de Ucraina ar putea sugera că nu mai este loc de dialog diplomatic. Oficialii americani nu au oferit dovezi care să le susțină estimările privind forțele rusești.

Deși Rusia trimite peste 100.000 de trupe în apropiere de graniță, a spus că nu plănuiește o invazie, dar că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă cerințele sale de securitate nu sunt îndeplinite. Acestea includ promisiunea NATO că nu va include niciodată Ucraina în organizație, o solicitare pe care Washingtonul și NATO o consideră de neacceptat.

Washingtonul crede că Rusia poate alege alte opțiuni decât o invazie pe scară largă, inclusiv o incursiune limitată și nu crede că președintele Vladimir Putin a luat o decizie finală. Dar ei au spus că Putin pune în aplicare o forță care poate executa toate scenariile.

Dacă Rusia ar invada capitala Kiev, ar putea cădea în câteva zile, au spus oficialii americani.  O invazie la scară largă ar provoca victime majore, a afirmat unul dintre ei. Ucraina ar putea înregistra de la 5.000 la 25.000 de victime, în timp ce ale Rusiei ar fi între 3.000 și 10.000 iar victimele civili ar ajunge la 25.000-50.000, potrivit estimărilor americanilor, a declarat oficialul.  O invazie completă ar determina, de asemenea, fuga a milioane de refugiați și de persoane strămutate în interiorul Europei, crede Washingtonul.

Bogdan Aurescu: Nu va exista un conflict între NATO și Ucraina

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că nu există motive de îngrijorare în privința unui război la granița României și că cetățenii români nu trebuie să fie alarmați în această privință. De asemenea, Aurescu a precizat că nu va exista un conflict între NATO și Ucraina. “Noi nu am cerut trimiterea de trupe aliate pe teritoriul Ucrainei, nu avem nevoie de aceste trupe, în acest moment, pe noi ne interesează alt tip de sprijin, sprijin politico-diplomatic, pentru consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei, deci nu va exista un astfel de conflict între NATO și Ucraina. Toată lumea trebuie să fie conștientă de acest lucru și nu e cazul să existe cetățeni români care să fie alarmați că vom fi târâți într-un război, în vecinătatea țării”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a vorbit și despre un “răspuns” care va fi dat Federației Ruse.  “Este vorba despre un răspuns din partea NATO, pe de-o parte, printr-o consolidare proporțională, dar consistentă a flancului estic. Pe de altă parte, răspunsul este reprezentat de o reacție a Uniunii Europene într-un pachet foarte robust, foarte substanțial de sancțiuni”, a declarat Bogdan Aurescu.

Un cursant Navy SEAL a murit după ce a finalizat antrenamentul „Săptămâna Iadului”

Un cursant Navy SEAL a murit vineri, iar un al doilea a fost internat în San Diego, după ce au finalizat ceea ce este cunoscută sub numele de „Săptămâna Iadului”, o fază inițială, obositoare, a pregătirii pentru una dintre unitățile militare de elită din America. Într-o declarație, comandantul Naval Special Warfare a spus că decesul este investigat.

Potrivit comunicatului, cei doi candidați SEAL au fost transportați la spital, vineri, „la câteva ore după terminarea antrenamentului, parte din prima etapă a a traseului de evaluare și selecție Navy SEAL. Unul dintre candidați a murit la spitalul Sharp Coronado din Coronado, California, pe 4 februarie. Celălalt candidat este în stare stabilă la Naval Medical Center din San Diego”. Marinarii nu se antrenau în mod activ când au raportat simptome și au fost transportați pentru a primi îngrijiri de urgență, se arată în comunicat.

În timpul „Săptămânii Iadului”, candidații SEAL participă la o serie de exerciții de antrenament de mare intensitate și au puține șanse de a dormi.

Numărul exact de marinari care au murit în timpul antrenamentului pentru a deveni SEAL nu a fost anunțat.  În 2016, NBC News a scris pe larg despre moartea lui Derek Lovelace, care s-a înecat în timpul unui exercițiu la piscină, în ceea ce Marina a decis că a fost un accident. Potrivit înregistrărilor, el a fost al cincilea stagiar în patru luni care și-a pierdut cunoștința în timpul unui exercițiu în apă.

Marina spune că doar unul din cinci cursanți trece de aceste antrenamente dure, fiind în jur de 200 până la 250 de absolvenți SEAL pe an.

Meta introduce distanțarea socială între avatarurile din metavers

o utilizatoare a serviciului Horizon Worlds a raportat că a fost victima unor atingeri nepotrivite, prin intermediul avatarului ei

Grupul Meta, care deține Facebook, va introduce o distanță minimală între avatarurile din Horizon, rețeaua sa de socializare în realitate virtuală, după raportarea primelor cazuri de hărțuire în acest spațiu online.

Horizon Worlds și Horizon Venues permit utilizatorilor de căști Oculus să se reunească, să se joace împreună, să își creeze universuri proprii și să asiste la concerte, sub forma unor avataruri personalizate.

Noua funcție, denumită “Personal Boundary” (“Limită personală”), va împiedica avatarurile să se apropie la o distanță mai mică de un metru unele de celelalte, “pentru a crea mai mult spațiu personal pentru oameni și pentru a evita mai ușor interacțiunile nedorite”, precizează un comunicat publicat de Meta.

Grupul californian, care deține rețelele de socializare Facebook și Instagram, serviciile de mesagerie online WhatsApp și Messenger și brandul VR Oculus, și-a schimbat denumirea în Meta în toamna anului trecut pentru a semnala astfel orientarea sa către etapa de construire a unui “metavers”, un univers paralel ce poate fi accesat în realitatea augmentată și în cea virtuală, considerat viitorul internetului.

Însă criticii acestui gigant din sectorul rețelelor de socializare se tem că anumite fenomene de masă observate în spațiul online, precum hărțuirea și dezinformarea, se vor înmulți și în aceste universuri ultra-imersive.

La sfârșitul anului trecut, o utilizatoare a serviciului Horizon Worlds a raportat că a fost victima unor atingeri nepotrivite, prin intermediul avatarului ei. Utilizatoarea nu își activase o opțiune ce permite blocarea celorlalți utilizatori, denumită “Safe Zone” (“Zonă Sigură”).

Vivek Sharma, vicepreședintele Horizon, a spus că incidentul este “foarte regretabil”, într-un interviu acordat pentru The Verge în decembrie, adăugând că dorește să facă în așa fel încât acea opțiune să devină “foarte ușor de observat” de către utilizatori.

Meta menționează, de asemenea, că avatarurile nu vor simți în mod fizic acea barieră - nu există un feed-back tactil prin intermediul manetelor, adică o tehnologie care să reproducă senzațiile reale de atingere pe o interfață tactilă prin intermediul unui modul de vibrații. Utilizatorii care vor să se atingă prin funcția “check” vor trebui de acum înainte “să întindă brațele” pentru a o activa.

A treia avalanșă mortală în Austria în 24 de ore: Opt victime

Trei avalanșe care s-au produs în zone diferite din nordul Austriei într-un interval de 24 de ore au făcut opt victime în rândul pasionaților de sporturi de iarnă, au anunțat sâmbătă autoritățile din această țară.

Patru persoane din Suedia și un ghid local au murit vineri în provincia Tirol, în regiunea orașului Spiss, aflat la granița cu Elveția. Turiștii suedezi se aflau în afara pistelor de schi cu ghidul lor montan în momentul în care au fost surprinși de o avalanșă cu lățimea de 400 de metri. Un alt membru al grupului a fost acoperit doar parțial de zăpadă și a putut să telefoneze unui prieten din Suedia. Acesta din urmă a contactat o persoană care a călătorit în Austria cu același grup dar care nu se urcase pe munte în acea zi, iar serviciile de intervenție austriece au fost astfel înștiințate. Cel de-al cincilea suedez aflat în Austria, în vârstă de 42 de ani, a supraviețuit.

Autoritățile austriece au anunțat sâmbătă că o altă persoană a murit într-o avalanșă care s-a produs pe muntele Knodelkopf din provincia Vorarlberg, vineri. Victima, care călătorea alături de un grup de turiști în afara pistelor amenajate, a fost acoperită de un strat de zăpadă. Deși ceilalți membri ai grupului l-au scos destul de repede din zăpadă, bărbatul a decedat.

Cea de-a treia tragedie s-a produs sâmbătă, când doi schiori - o femeie de 61 de ani și un bărbat de 60 de ani - au fost găsiți decedați la scurt timp după miezul nopții în localitatea Wildschonau din provincia Tirol, după ce rudele lor au contactat serviciile de urgență în urma dispariției celor două persoane.

Potrivit sistemului austriac de avertizare pentru avalanșe, în această perioadă există un pericol sporit în multe regiuni muntoase din țară, nivelul de risc fiind crescut până la categoria 3 pe o scală cu cinci trepte.

Număr record de pacienți COVID-19 în stare gravă în Israel

Israelul a înregistrat un număr record de cazuri grave de COVID-19, conform datelor oficiale date publicității sâmbătă seara.

Un total de 1.229 de pacienți grav bolnavi de COVID-19 sunt tratați în spitale - cel mai ridicat număr de pacienți de la începutul pandemiei, conform unui anunț al Ministerului Sănătății de la Tel Aviv. Recordul anterior data din 26 ianuarie 2021, când 1.185 de pacienți în stare gravă se aflau în spitalele israeliene. În aceste condiții, spitalele israeliene se luptă să facă față presiunii, existând în același timp și date care arată că valul Omicron pierde trepat teren.

De luni, autoritățile israeliene au anunțat noi relaxări ale măsurilor antipandemice. Conform datelor Ministerului Sănătății, 37.985 de noi cazuri de infectare au fost raportate în ultimele 24 de ore. La 23 ianuarie numărul de noi infecții a depășit valoarea de 85.000, fiind stabilit un nou record de infectări de la începutul acestei pandemii. Numărul pacienților din Israel care au murit din cauza noului coronavirus, sau în timp ce erau infectați cu SARS-CoV-2, este de 9.138, conform datelor oficiale.

Regina Elizabeth a II-a își dorește ca ducesa de Cornwall să fie regină consoartă

Regina Elizabeth a II-a a spus, într-un mesaj adresat națiunii, în ajunul aniversării a 70 de ani de domnie, că își dorește ca ducesa de Cornewall, Camilla, să fie regină consoartă atunci când fiul ei Charles îi va urma la tron. Suverana, în vârstă de 95 de ani, și-a împărtășit „dorința sinceră” ca ducesa „Camilla să fie desemnată regină consoartă” atunci când Charles va fi rege.

Până în prezent, era acceptat ca a doua soție a prințului Charles să fie doar prințesă consoartă.  Această declarație indică faptul că regina pregătește viitorul după moartea sa și că o stimează pe Camilla, care s-a căsătorit cu prințul Charles în 2005, într-o ceremonie civilă. În decembrie, regina a promovat-o pe Camilla „Dame” cu Ordinul Jartierei, cea mai înaltă distincție cavalerească britanică, o onoare pe care nu a avut-o niciun alt partener al copiilor ei.  Ieri, regina a devenit primul monarh britanic care a sărbătorit Jubileul de Platină, adică 70 de ani de domnie.

Maroc: Băiețelul de 5 ani căzut într-un puț unde a stat cinci zile a murit

După eforturi disperate ale echipelor de intervenție și cinci zile în care a stat într-un puț cu o adâncime de 32 de metri, micuțul Rayan, un băiețel de cinci ani din Maroc, a fost scos din tunel. La scurt timp, oficialii marocani au anunțat că băiețelul a murit.

Rayan a fost scos din puțul unde căzuse marți, sâmbătă seară, după intervenții intensive ale pompierilor și echipelor de salvatori. La scurt timp după ce băiețelul a fost preluat de medici într-o ambulanță în care se aflau și părinții lui s-a anunțat decesul.

“În urma tragicului accident care s-a soldat cu moartea băiețelului Rayan Oram, Maiestatea Sa Regele Mohammed VI i-a sunat pe părinții micuțului, care a murit după ce a căzut într-un puț”, se arată într-un comunicat al casei regale marocane. Rayan a căzut marți în acest puț îngust și adânc de 32 de metri, săpat lângă casa familiei din Ighrane. Soarta lui Rayan a stârnit multă simpatie și mobilizare pe rețelele de socializare din întreaga lume.

Salvatorii au intervenit cu greu, principala provocare fiind evitarea alunecărilor de teren, risc apărut din cauza naturii terenului de la locul incidentului, unele zone fiind stâncoase, altele foarte nisipoase.

Mii de oameni s-au adunat în ultimele zile, unii de departe, în semn de solidaritate, și au campat în regiune, în ciuda frigului, în această zonă muntoasă a Rifului, la aproape 700 de metri deasupra nivelului mării.

Peste 5,7 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei în întreaga lume

5,710 de milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanț stabilit de AFP. SUA au depășit pragul de 900.000 de decese, ajungând vineri la 900.978, după ce pragul de 800.000 de decese fusese depășit în decembrie 2021. Potrivit universității Johns Hopkins, americanii au o medie de 2.400 de decese pe zi. În SUA, doar 64 la sută din populație este vaccinată. Brazilia este pe locul doi, cu 630.494 de decese, urmată de India (500.055) și Rusia (334.039).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează, ținând cont de supramortalitatea legată în mod direct și indirect de COVID-19, că bilanțul real al pandemiei ar putea fi de două-trei ori mai mare decât cel raportat.

Noul premier peruan, acuzat de violență domestică

Președintele peruan Pedro Castillo a anunțat, vineri, că vrea remaniera guvernul, ceea ce presupune plecarea premierului Héctor Valer Pinto, acuzat de violență domestică și în funcție de doar trei zile, relatează AFP.

“Am luat decizia de a remaniera cabinetul”, a spus președintele de stânga într-o scurtă adresă televizată, invocând refuzul Congresului de a dezbate sâmbătă votul de încredere în echipa ministerială desemnată marți.

Avocat și deputat în vârstă de 62 de ani, Héctor Valer Pinto este criticat după ce mai multe instituții de presă au dezvăluit joi că soția și fiica lui au depus o plângere împotriva lui în octombrie 2016, pentru presupusă violență domestică. Vineri, cu câteva ore înainte de intervenția lui Pedro Castillo, președintele Congresului peruan, Maria del Carmen Alva, îi ceruse lui Héctor Valer Pinto să demisioneze. Premierul a fost “părăsit” de trei membri ai echipei sale, inclusiv de noul ministru al Afacerilor Externe César Landa, care a scris pe Twitter că “serviciul public are nevoie de funcționari publici scutiți de aceste acuzații”.

Hector Valer Pinto, care a depus jurământul marți, a negat că ar fi un “agresor” subliniind că nu a fost niciodată condamnat pentru violență domestică și spunând că va rămâne șeful Consiliului de Miniștri.

Potrivit cotidianului El Comercio, fiica lui Héctor Valer Pinto a declarat în octombrie 2016 la o secție de poliție din Lima că tatăl ei a pălmuit-o, a lovit-o cu pumnii și a tras-o de păr. Un judecător a dispus în februarie 2017 “măsuri de protecție” pentru soția sa, deoarece aceasta prezenta “semne de abuz fizic”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.