Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O Ucraină puternică # o Rusie slabă?

Ziarul de Vrancea
13 aug 2022 794 vizualizări

Zelenski: Cu cât va fi Ucraina mai puternică, cu atât va fi Rusia mai slabă și va dura războiul mai puțin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs către națiune, că în cazul persoanelor cu cetățenie rusă “tăcerea se apropie de nivelul complicității” și că războiul va dura mai puțin dacă Ucraina va fi mai puternică și Rusia mai slabă.

“Lucrăm pentru noi sancțiuni pentru Rusia și pentru stimularea cetățenilor statului terorist să își simtă partea de responsabillitate pentru ce se întâmplă. Discuția despre restricțiile cu privire la viză în Europa pentru deținătorii de pașaport rusesc se extinde în fiecare zi, se alătură noi state și noi politicieni. În cele din urmă, aar putea duce la deciziile corespunzătoare. Le sunt recunoscător ofițerilor noștri de la informații, polițiștilor, jurnaliștilor și tuturor celor care muncesc pentru stabilirea datelor complete despre ucigașii ruși. (...) Trebuie să ne amintim că, atunci când răul ajunge la asemenea proporții, tăcerea oamenilor se apropie de nivelul complicității. Dacă ai cetățenie rusă și rămâi tăcut, asta înseamnă că nu lupți, că susții ce se întâmplă. Și, indiferent unde ești, în Rusia și în străinătate - vocea ta ar trebui să susțină Ucraina, drept urmare să fie împotriva războiului”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a subliniat că Ucraina și-a dorit și își dorește mereu pace. “Până acum, Rusia crede în teroare, rămâne sub efectul iluziitor propagandistice și încă speră că poate reuși ceva prin diverse forme de șantaj. Nu va fi așa. Trebuie să ne apărăm, trebuie să răspundem oricărei manifestări a terorismului, tuturor bombardamentelor. Din nefericire, avem pierderi. Însă trebuie să luptăm pe toate fronturile, să ne întărim statul cât de mult posibil, să ne păstrăm unitatea și să atragem și mai multe țări în coaliția noastră antirăzboi. Cu cât va fi Ucraina mai puternică, cu atât va fi Rusia mai slabă și, drept urmare, va dura războiul mai puțin. Și toți cei din Ucraina și toți cei din lumea liberă trebuie să facă totul pentru ca Rusia și cei care susțin războiul să plăteaască un preț și mai mare pentru teroarea de stat a Rusiei”, a mai afirmat el.

Putin bate palma cu ciudatul planetei: Kim Jong-un

Moscova promite să extindă “relațiile bilaterale cuprinzătoare și constructive” cu Phenianul, anunță liderul rus

Moscova a promis că “își va extinde relațiile bilaterale cuprinzătoare și constructive” cu Phenianul, a declarat președintele rus Vladimir Putin, relatează BBC. Într-o scrisoare trimisă omologului său nord-coreean Kim Jong-un în ziua eliberării Phenianului, Putin a spus că această decizie va fi în interesul ambelor țări. La rândul său, Kim a afirmat că prietenia dintre cele două națiuni a fost creată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, odată cu victoria asupra Japoniei. El a adăugat că “prietenia lor tovărășească” va deveni mai puternică.

Potrivit agenției de presă de stat nord-coreene KCNA, Putin a precizat că relațiile bilaterale extinse se vor “conforma intereselor celor două țări”. În scrisoarea sa, liderul nord-coreean a subliniat că prietenia dintre cele două state, “formată în timpul războiului anti-japonez” a fost “consolidată și dezvoltată secol după secol”. “Cooperarea strategică și tactică, sprijinul și solidaritatea” dintre cele două țări “au fost plasate într-o nouă etapă superioară, pe frontul comun menit frustrării amenințării și provocării militare a forțelor ostile”, a adăugat Kim.

Phenianul nu a numit forțele ostile, dar termenul a fost folosit în mod repetat de Coreea de Nord pentru a se referi la Statele Unite și aliații săi. Uniunea Sovietică a fost un aliat major al Coreei de Nord, oferind cooperare economică, schimburi culturale și ajutor. Cu toate acestea, relația a avut de suferit de la prăbușirea Cortinei de Fier, fiind reluată oarecum treptat după înstrăinarea Rusiei de Occident de la începutul anilor 2000. În iulie, Coreea de Nord a fost una dintre puținele țări care a recunoscut oficial două state separatiste susținute de Rusia din estul Ucrainei, respectiv Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, după ce Rusia a semnat un decret prin care le declară independente. Drept represalii, Ucraina, care luptă împotriva invaziei rusești a teritoriului său, a întrerupt toate legăturile diplomatice cu Phenianul.

Vești bune: Germania a ajuns la un nivel al stocurilor de gaze

nivelul actual este de 75% din capacitate n asta se întâmplă cu câteva săptămâni în avans față de ținta stabilită n

Germania a ajuns la un nivel al stocurilor de gaze de 75% din capacitate, cu câteva săptămâni în avans față de ținta stabilită, au arătat duminică datele grupului operatorilor europeni GIE, transmite Reuters. Cantitate de gaze stocată de Germania a ajuns la 23,3 miliarde de metri cubi (bcm), fiind puțin mai mult de o cincime din cele 100 de miliarde de metri cubi de gaze utilizate în 2021. Unitatea de depozitare Rehden, care deține 4 bcm, era vineri plină în proporție de 54%, arată datele GIE.

Germania se află în faza a doua a unui plan de urgență în trei etape, formulat după o reducere a fluxurilor de gaze din Rusia, principalul său furnizor. Acest lucru provoacă probleme serioase pentru industria germană, de unde provine un sfert din cererea de gaze a țării.

Rusia a redus drastic livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, de la jumătatea lunii iunie, și furnizează în prezent doar 20% din volumele convenite, dând vina pe echipamentele defecte și întârziate, în timp ce Europa spune că măsura este motivată politic. Guvernul german și-a propus ca nivelurile de stocare a gazelor să atingă 75% până la 1 septembrie. Următoarele ținte sunt de 85% până la 1 octombrie și 95% până la 1 noiembrie, care sunt încorporate într-o serie de prevederi menite să ajute Germania să evite o criză a gazelor în iarna 2022/23. Prevederile includ importuri mai mari de gaze naturale lichefiate (GNL) și stimulente pentru reducerea consumului de energie. Separat, operatorul german de pe piața de gaze THE urmează să anunțe pe 15 august mărimea unei taxe pe prețul gazelor pentru consumatori, pentru a ajuta Uniper și alți importatori să facă față creșterii prețurilor.

România și alte 40 de țări cer Rusiei să își retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie

Patruzeci și două de țări, inclusiv România, au cerut, într-o declarație comună, ca Rusia să își retragă trupele și personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie și din vecinătatea acesteia, informează eeas.europa.eu. “Prezența forțelor militare ruse la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul și autoritățile ucrainene să își îndeplinească obligațiile de siguranță de siguranță în ceea ce priveșter situația nucleară și radiațiile în conformitate cu convenîiile internaționale și standardele de siguranță IAEA. Îi cerem Federației Ruse să își retragă imediat forțele militare și personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din vecinătate și din toată Ucraina astfel încât operatorul și autoritățile ucrainene să își continue responsabilitățile și personalul legitim să își îndeplinească sarcinile fără amestec din exterior, amenințări sau condiții de muncă inacceptabil de dure”, se arată în comunicat. “Condamnăm ferm folosirea de către Rusia a dezinformării în tentativa de a-și justifica acțiunile ilegale în Ucraina. Comunitatea internațională va trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa”, menționează cele 42 de națiuni.

Semnatarele comunicatului sunt Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germanai, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Olanda, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Coreea de Sud, Republica Moldova, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie și SUA, dar și de Uniunea Europeană.

Fiul despre Salman Rushdie: „Simțul umorului i-a rămas intact”

Anunțul fiului lui Salman Rushdie despre starea scriitorului: Deși rănile suferite sunt grave, simțul umorului i-a rămas intact

Fiul lui Salman Rushdie, Zafar Rushdie, a anunțat, într-un comunicat postat în social media, că scriitorul a suferit răni grave și care îi vor schimba viața, dar nu și-a pierdut deloc simțul umorului. “După atacul de vineri, tatăl meu rămâne în stare critică în spital, unde este supus unui tratament amplu. Suntem extrem de ușurați după ce ieri el a fost scos de pe ventilaator și de pe oxigen suplimentar și a putut spune câteva cuvinte. Deși rănile suferite sunt grave și îi vor schimba viața, simțul umorului, de obicei sfidător, i-a rămas intact. Le suntem recunoscători tuturor celor din public care i-au sărit cu curaj în ajutor și i-au acordat primul ajutor, poliției și doctorilor care au avut grijă de el și valului de iubire și susținere din întreaga lume. Vă cerem să aveți răbdare și să ne respectați intimitatea în aceste momente în care familia se unește la patul lui de spital pentru a-l susține și a-l ajuta”, a precizat Zafar Rushdie. Salman Rushdie a fost înjunghiat în gât și în tors, vineri, în timp ce era pe scenă la o prelegere în statul New York.

Prima navă a Națiunilor Unite încărcată cu grâu, gata de plecare din Ucraina

Prima navă umanitară închiriată de Națiunile Unite pentru a transporta cereale din Ucraina a fost încărcată, duminică, cu 23.000 de tone de grâu și era pregătită să pornească pe mare, a anunțat Ministrul ucrainean al Infrastructurii, relatează AFP. Prezent în portul Pivdenni, în orașul Iujnîi, pentru a asista la încărcarea navei MV Brave Commander, ministrul Oleksandre Kubrakov a indicat că “nava se va îndrepta spre Africa, Etiopia fiind ultima țară în care încărcătura a 23.000 de tone de grâu vor fi livrate”. “Sper că mai multe nave închiriate pentru Programul Alimentar Mondial (PAM) vor veni în porturile noastre. Sper că vor mai fi încă 2-3 nave în curând”, a continuat el. Oficialul ucrainean a scris pe Twitter, ulterior, că încărcătura este completă și barca era gata de plecare, fără a oferi o dată precisă.

Nava Brave Commander a acostat, vineri, în portul Pivdenni, lângă Odesa. Potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii, acesta va pleca spre Djibouti, de unde cerealele vor fi transferate în Etiopia. Acesta este primul transport de ajutor alimentar care părăsește Ucraina de la semnarea, în iulie, acordurilor între Kiev și Moscova, prin medierea Turciei și sub egida ONU, privind exporturile de cereale ucrainene, blocate din cauza războiului dintre cele două țări. “Evident că ne așteptăm ca mai multe nave să părăsească porturile ucrainene pentru a ajuta oamenii din întreaga lume. Aceasta este doar prima dintre multele nave umanitare care vor părăsi porturile”, a declarat reporterilor Marianne Ward, director adjunct de operațiuni pentru Programul Alimentar Mondial (PAM) din Ucraina.

Prima navă comercială a plecat pe 1 august, iar un total de 16 bărci au părăsit Ucraina de la intrarea în vigoare a acordului, potrivit bilanțului autorităților ucrainene, dar nicio navă umanitară a ONU nu a ajuns încă pe mare. Ucraina și Rusia se numără printre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, care au cunoscut o creștere a prețurilor de la începutul războiului. Potrivit Programului Alimentar Mondial, un record de 345 de milioane de persoane din 82 de țări se confruntă în prezent cu o insecuritate alimentară acută, în timp ce până la 50 de milioane de persoane din 45 de țări sunt expuse riscului foametei fără acordarea unui ajutor umanitar.

Un bărbat s-a sinucis după ce a intrat cu mașina într-o baricadă

Un bărbat a intrat cu mașina într-o baricadă lângă Capitoliul SUA, duminică dimineață, a tras câteva focuri de armă în aer și apoi s-a sinucis, a anunțat poliția locală, potrivit The Guardian. Poliția a precizat că încă nu se cunosc motivele acțiunilor bărbatului, însă nu există indicii că el aar fi avut ca țintă vreun membru al Congresului. Autoritățile nu au făcut publică identitatea bărbatului. Bărbatul a intrat cu mașina într-o baricadă. În momentul în care cobora din mașină, vehiculul a fost cuprins de flăcări. Bărbatul a tras atunci câteva focuri de armă în aer. În momentul în care polițiștii s-au apropiat de el, bărbatul s-a împușcat. Nimeni altcineva nu a fost rănit.

Israelul vizează ținte iraniene în apropierea bazelor siriene ale Rusiei

Israelul a vizat ținte iraniene într-o serie de lovituri, duminică, în apropierea regiunii natale a președintelui sirian Bashar al Assad și aproape de principalele baze siriene ale Rusiei de pe coasta Mării Mediterane, au declarat surse din cadrul serviciilor secrete regionale, precum și surse militare siriene, relatează Reuters. Armata siriană a anunțat anterior că trei militari au fost uciși și trei au fost răniți în două atacuri simultane israeliene la sud de provincia Tartous și un altul asupra capitalei Damasc, însă nu a oferit detalii despre locațiile specifice. Atacurile de la periferia nord-estică a Damascului au vizat avanposturi conduse de gruparea pro-iraniană Hezbollah din Liban, au declarat doi dezertori militari sirieni familiarizați cu regiunea. Un ofițer al armatei siriene din regiunea de coastă Tartous a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că o bază iraniană din apropierea satului Abu Afsa, la sud de orașul portuar, a fost vizată alături de o stație radar și de apărare aeriană din apropiere. Israelul a organizat sute de atacuri asupra presupuselor ținte iraniene în ultimii ani, dar a evitat în mare parte să lovească provinciile de coastă, unde sunt concentrate principalele active militare ale Rusiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.