Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Medvedev vrea o „împărțire liniștită” a Ucrainei cu România, Ungaria și Polonia

Ziarul de Vrancea
25 apr 2023 646 vizualizări

Fostul președinte rus a mai declarat că “va ține pumnii pentru Texas", dacă acest stat va dori să devină independent față de Washington

Un nou război mondial este probabil, însă el nu este inevitabil, a declarat marți vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a subliniat că o „împărțire liniștită" a Ucrainei este „mai bună" decât un război mondial și a invocat în acest context „aspirații" ale Poloniei, Ungariei și României, informează TASS. Declarațiile belicoase vin la scurt timp după ce șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că locul Ucrainei este în alianța militară nord-atlantică.

„Lumea este bolnavă și, foarte probabil, se află în pragul unui nou război mondial. Este el inevitabil? Nu, nu este", a spus Medvedev, susținând un discurs în fața participanților maratonului „Știința".

Potrivit lui Medvedev, Rusia a fost „trasă în război, prin ciocnirea a două părți ale unui singur popor", notează Agerpres. În opinia lui, perspectiva unui război nuclear nu doar că există, ci este în creștere. În acest context, el a calificat drept perfidie discuțiile despre agenda ecologistă, în condițiile în care se pune problema supraviețuirii omenirii. „Încetați să mai suferiți pentru că temperatura a crescut cu un grad într-un an sau într-o perioadă. În opinia mea, asta este nimic față de perspectiva de a ne pomeni în epicentrul unei explozii cu o temperatură de 5.000 de kelvin, cu o viteză de 350 de metri pe secundă și o presiune de 3.000 de kg pe metru pătrat, cu o radiație ionizantă și impuls electromagnetic. O astfel de perspectivă există azi? Din păcate, da. Și ea crește în fiecare zi din motive cunoscute", a spus Medvedev.

„Și România visează de mai multe decenii"

Fostul președinte rus a declarat că Rusia ar putea folosi prima arme nucleare dacă agresiunea la adresa ei va amenința însăși existența statului rus. El a afirmat că este mai bună o „împărțire liniștită" a Ucrainei, decât statutul ei de membru în NATO sau un război mondial. „Lăcomia și răutatea, ura, ambițiile sunt mai puternice decât rațiunea și gândirea sănătoasă. Polonia să-și ia regiunile vestice ale Ucrainei, dar să spunem direct, și Ungaria și România visează de mai multe decenii", a afirmat Medvedev. Potrivit lui Medvedev, liderii Poloniei discută cu autoritățile ucrainene despre înființarea unei confederații, „iar de aici nu este departe nici până la unire, cum era înainte".

În opinia lui Medvedev, Polonia și alte țări vor să-și pună în aplicare planurile cât mai repede, „cât nu s-a închis fereastra posibilităților", și Rusia și reprezentanții Occidentului colectiv nu au ajuns la acorduri principiale. Totodată, Medvedev a afirmat că toți politicienii europeni depind de SUA, „chiar și cei mai liniștiți, mai loiali, cu care noi (Rusia) avem relații normale".

În plus, Dmitri Medvedev consideră posibilă „separarea" unor state din componența SUA și a declarat că va ține pumnii pentru Texas", dacă acest stat va dori să devină independent față de Washington. El nu a exclus posibilitatea ca următorul președinte al SUA să devină „legendarul" Elon Musk, care are „o popularitate mult mai mare decât însuși (Donald) Trump și cu atât mai mult decât (Joe) Biden".

Nu este pentru prima dată când Dmitri Medvedev face declarații controversate și invocă amenințarea unui război nuclear.

Lui Erdogan i s-a făcut rău și a întrerupt un interviu televizat în direct

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a întrerupt marți un interviu televizat în direct, apoi a revenit și și-a cerut scuze, spunând că a făcut o criză de stomac.

Liderul turc, în vârstă de 69 de ani, a ținut marți trei discursuri de campanie, în condițiile în care se apropie alegerile parlamentare și prezidențiale din 14 mai, iar cursa devine tot mai strânsă. El urma să încheie seara apărând în direct într-un interviu comun al posturilor de televiziune Ulke TV și Kanal 7.

Cu toate acestea, apariția sa televizată a început cu mai mult de 90 de minute întârziere față de program și apoi a fost întreruptă în mijlocul unei întrebări, după zece minute de emisie. Camera de filmat a tremurat, iar jurnalistul care punea întrebarea s-a ridicat de pe scaun în momentul în care emisiunea s-a întrerupt. "Oh, wow",  s-a auzit spunând o voce neidentificată, din afara camerei. Erdogan a revenit aproximativ 15 minute mai târziu pentru a-și cere scuze pentru că i s-a făcut rău. "Ieri și astăzi a fost o muncă grea. De aceea am ceva la stomac", a spus Erdogan. "La un moment dat, m-am întrebat dacă nu cumva ar fi fost interpretat greșit dacă am fi anulat interviul. Dar am promis. Vă cer iertare dumneavoastră și publicului nostru", a spus președintele turc.

Chipul său, notează AFP, părea obosit, iar ochii păreau să îi lăcrimeze în timp ce vorbea. Liderul turc a mai răspuns apoi la câteva întrebări înainte de a încheia emisiunea.

Erdogan și partidul său cu rădăcini islamice domină politica turcă de 20 de ani, dar aceaastă campanie electorală, care vine la câteva luni de la devastatorul cutremur din februarie, reprezintă una dintre cele mai dificile provocări. Sondajele de opinie arată că Erdogan se află la egalitate sau chiar ar putea pierde în fața liderului opoziției, Kemal Kilicdaroglu, care are 74 de ani.

"Îi transmit cele mai bune urări domnului Erdogan", a reacționat Kilicdaroglu pe Twitter la câteva momente după difuzarea incidentului de la interviu.

Atacul armat din Alabama - 89 de gloanțe au fost trase din șapte arme diferite

Optzeci și nouă de gloanțe au fost trase din șapte arme de foc în timpul atacului armat din Alabama, în care au murit patru tineri, potrivit anchetatorilor.

Aceștia au precizat că două dintre armele folosite au fost modificate pentru a trage automat.

Dezvăluirile au fost făcute în timpul unei audieri de eliberare pe cauțiune pentru trei dintre cei șase suspecți acuzați pentru împușcăturile din 15 aprilie din Dadeville.

Marți, Jesse Thorton, un agent principal al Agenției de aplicare a legii din Alabama, a declarat în fața unui judecător că poliția a recuperat 89 de cartușe la locul faptei, trase de șapte arme diferite. "Mai multe tuburi de cartușe. Sânge peste tot", a mărturisit Thornton. "Nu am văzut niciodată ceva de o asemenea amploare", a spus el.

Poliția a arestat mai multe persoane în legătură cu împușcăturile: frații Tyreese McCullough, 17 ani, și Travis McCullough, 16 ani, precum și Wilson LaMar Hill Jr, 20 de ani, și verii Johnny Letron Brown, 20 de ani, și Willie George Brown Jr, 19 ani. Un alt tânăr de 15 ani a fost, de asemenea, arestat, dar poliția nu i-a dezvăluit numele din cauza vârstei sale. Toți suspecții sunt acuzați de patru capete de acuzare pentru omor prin imprudență. Thornton a mai declarat că poliția a găsit o armă pe pieptul lui Holston când a ajuns la locul faptei, lucru pe care l-a descris ca fiind "ciudat". "Era aproape ca și cum ar fi fost plasată acolo", a afirmat Thornton.

O altă victimă, Collins, a fost găsită, de asemenea, cu un pistol asupra sa, dar anchetatorii au stabilit că nu s-a tras cu arma. Poliția și anchetatorii nu au făcut public motivul împușcăturilor. Suspecții riscă până la 10 ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați. Atacul armat a avut loc la un studio de dans, în timpul unei petreceri.

Au fost prezenți aproximativ 50 de participanți la petrecere, au declarat autoritățile, dintre care majoritatea erau adolescenți.

Victimele au fost identificate ca fiind Philstavious Dowdell, în vârstă de 18 ani, Shaunkivia Nicole Smith, în vârstă de 17 ani, Marsiah Emmanuel Collins, în vârstă de 19 ani și Corbin Dahmontrey Holston, în vârstă de 23 de ani. Alte treizeci și două de persoane au fost rănite, unele în stare critică.

Bruce Willis și Demi Moore sunt oficial bunici

Rumer Willis - fiica lui Bruce Willis și a lui Demi Moore – și partenerul ei Derek Richard Thomas au anunțat, marți, nașterea fiicei lor Louetta Isely Thomas Willis, într-o declarație comună postată pe Instagram. "Ești magie pură", au scris ambii pe Instagram, alături de o fotografie drăguță a nou-născutului. Ei au adăugat că Louetta s-a născut pe 18 aprilie, acasă.

Celebrități precum Hilary Duff, Melanie Griffith și Nikki Reed, printre altele, au adresat felicitări pentru cuplu, alături de sora lui Rumer Willis, Tallulah Willis, care a spus că își va iubi noua nepoată "în fiecare moment din fiecare zi".

Emma Heming, soția lui Bruce Willis, a comentat, de asemenea, "o iubim atât de mult".

Vestea fericită este o binevenită gură de aer proaspăt pentru familia care a vorbit deschis despre problemele de sănătate pe care Bruce Willis le-a îndurat după ce a fost diagnosticat cu demență frontotemporală (FTD) în februarie.

Louetta este primul copil al cuplului și marchează, de asemenea, primul nepot pentru Bruce Willis și Moore.

Singapore: Bărbat spânzurat pentru ”contrabandă cu un kilogram de cannabis”

Un bărbat de 46 de ani, condamnat la moarte în Singapore pentru ”conspirație la contrabandă cu un kilogram de cannabis”, a fost spânzurat, au anunțat autoritățile locale.

Execuția a avut loc în ciuda apelului lansat de Biroul ONU pentru Drepturile Omului pentru Singapore de a "reconsidera urgent" spânzurarea și a apelurilor magnatului britanic Richard Branson de a o opri. "Singaporeanul Tangaraju Suppiah, în vârstă de 46 de ani, și-a executat astăzi pedeapsa capitală la complexul penitenciar Changi", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Serviciului penitenciar din Singapore.

Tangaraju a fost condamnat în 2017 pentru ”conspirație la contrabandă” cu 1.017,9 grame de cannabis, de două ori mai mult decât volumul minim necesar pentru o condamnare la moarte în Singapore. El a fost condamnat la moarte în 2018, iar Curtea de Apel a confirmat decizia.

Branson, membru al Comisiei globale privind politica în domeniul drogurilor, cu sediul la Geneva, a scris, luni, pe blogul său că Tangaraju "nu se afla nici pe departe" în apropierea drogurilor în momentul arestării sale și că Singapore ar putea fi pe cale să condamne la moarte un om nevinovat.

Ministerul de Interne din Singapore a răspuns, marți, că vinovăția lui Tangaraju a fost dovedită dincolo de orice îndoială. Ministerul a declarat că două numere de telefon mobil despre care procurorii au spus că îi aparțineau au fost folosite pentru a coordona livrarea drogurilor.

În multe părți ale lumii - inclusiv în Thailanda, țara vecină - cannabisul a fost dezincriminat, autoritățile renunțând la pedepsele cu închisoarea, iar grupurile de apărare a drepturilor au făcut presiuni asupra Singapore pentru a aboli pedeapsa capitală. Centrul financiar asiatic are unele dintre cele mai stricte legi antidrog din lume și insistă că pedeapsa cu moartea rămâne un factor eficient de descurajare a traficului, dar Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului nu este de acord.

"Pedeapsa cu moartea este încă folosită într-un număr mic de țări, în mare parte din cauza mitului că descurajează criminalitatea", a declarat marți, într-o declarație, OHCHR.

Execuția de miercuri a fost prima din ultimele șase luni. Singapore a reluat execuțiile în martie 2022, după o pauză de peste doi ani.

Printre cei spânzurați s-a numărat Nagaenthran K. Dharmalingam, a cărui execuție a stârnit un val de proteste la nivel mondial, inclusiv din partea Națiunilor Unite și a lui Branson, deoarece s-a considerat că avea un handicap mental. Națiunile Unite afirmă că pedeapsa cu moartea nu s-a dovedit a fi un factor de descurajare eficient la nivel global și este incompatibilă cu legislația internațională privind drepturile omului, care permite pedeapsa capitală doar pentru cele mai grave infracțiuni.

Talibanii îl ucid pe liderul Stat Islamic aflat în spatele atentatului de la aeroport

Creierul grupării Stat Islamic, despre care se crede că ar fi plănuit devastatorul atentat cu bombă din 2021 de pe aeroportul din Kabul, a fost ucis de talibanii aflați la putere în Afganistan, au declarat oficiali americani. Atentatul din luna august 2021 a ucis 170 de civili și 13 soldați americani, în timp ce oamenii încercau să fugă din țară în momentul în care talibanii au preluat controlul.

Personajul din cadrul Stat Islamic a fost ucis cu câteva săptămâni în urmă, dar a fost nevoie de timp pentru a confirma moartea sa, au declarat oficialii americani pentru CBS. Numele său nu a fost dezvăluit.

Oficialii americani au afirmat că au stabilit, prin colectarea de informații și monitorizarea regiunii, că liderul a murit, deși nu au oferit mai multe detalii despre cum au aflat că acesta era responsabil pentru atentat. "Experții din cadrul guvernului sunt la un nivel ridicat de încredere că acest individ... a fost într-adevăr principalul responsabil", a declarat un oficial american de rang înalt pentru CBS.

Potrivit unui raport al New York Times, SUA au aflat de moartea liderului la începutul lunii aprilie. Nu este clar dacă acesta a fost ținta talibanilor sau dacă a fost ucis în timpul luptelor în curs de desfășurare între Stat Islamic și talibani, a relatat ziarul.

Explozia a avut loc la câteva ore după ce guvernele occidentale și-au avertizat cetățenii să stea departe de Aeroportul Internațional Kabul, din cauza amenințării iminente a unui atac al IS-K, filiala afgană a grupării Stat Islamic.

Mulțimi uriașe se adunaseră în zonă, în speranța de a fi acceptate într-un zbor de evacuare, în timp ce trupele americane se retrăgeau din Afganistan. SUA au efectuat un atac cu dronă la Kabul câteva zile mai târziu, afirmând că au vizat un atentator sinucigaș, pentru ca apoi să recunoască faptul că racheta a ucis 10 civili, inclusiv șapte copii.

Ulterior, au oferit o recompensă de 10 milioane de dolari pentru oricine are informații care să conducă la arestarea sau condamnarea în orice țară a celor responsabili de atac sau pentru capturarea liderului ISIS-K, Sanaullah Ghafari.

Tensiuni între Norvegia și Suedia din cauza unei rachete prăbușite

Norvegia și-a exprimat marți o iritare puțin întâlnită față de Suedia vecină care nu a avertizat-o imediat în legătură cu prăbușirea accidentală a unei rachete pe teritoriul său, care nu a provocat victime sau pagube.

Aparatul a fost lansat luni de la Centrul spațial Esrange din Kiruna, în nordul Suediei. Acesta s-a prăbușit pe un munte din apropierea localității Malselv, în nordul îndepărtat al Norvegiei, la mai mult de zece kilometri de zona locuită.

"Prăbușirea unei rachete ca acesta este un incident foarte grav care poate provoca pagube semnificative", a declarat Ministerul norvegian de Externe. "Când are loc o astfel de încălcare a frontierei, este esențial ca responsabilii să informeze imediat autoritățile norvegiene competente prin canalele adecvate", a adăugat el.

Racheta urma să permită efectuarea de experimente în imponderabilitate la o altitudine de 250 de kilometri. "Racheta a avut o traiectorie ceva mai lungă și mai spre vest decât era prevăzut și a căzut după ce a zburat 15 kilometri în Norvegia", a declarat luni într-un comunicat organismul Swedish Space Corporation.

"Lucrările de recuperare" a aparatului sunt în desfășurare, a adăugat el.

Acestea nu pot începe fără să fie acordată o autorizație norvegiană, a replicat Ministerul norvegian de Externe. Autoritatea norvegiană a aviației civile a precizat că a aflat despre accident din comunicatul Swedish Space Corporation dat publicității luni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.