Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Medic: Dacă continuăm tot așa, pentru unii copii Moșul va purta halat, mască și stetoscop

Ziarul de Vrancea
18 dec 2022 682 vizualizări

Doctorul recomandă părinților și dascălilor să nu le permită copiilor bonavi să participe la serbările de sfârșit de an

Un medic de familie din Sibiu cere insistent, în mesaje postate pe Facebook, protejarea copiilor în această perioadă plină de viruși. Medicul le recomandă părinților și dascălilor să nu insiste ca cei mici să participe la serbările de final de an, dacă sunt bolnavi. “Dacă continuăm tot așa, pentru unii copii, Moșu', în loc de costumul roșu, barbă și tolbă va purta halat, mască și stetoscop iar cadourile vor fi sub formă de siropuri, spray-uri și recomandări”, a scris, luni, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.

Acesta face periodic apel la părinți să aibă grijă de copii, mai ales de cei mici. ”Otita cronică, rinita cronică, adenoidita cronică, amigdalita cronică, sinuzita cronică sau astmul la copii, sunt toate boli de lungă durată care le afectează starea de bine, somnul, performanța școlară, activitatea fizică etc. calitatea vieții în general, datorate în principal multiplelor episoade infecțioase severe (excluzându-i pe cei cu alergii dovedite) la care sunt expuși cei mici din fragedă pruncie, încurajați cu nonșalanță de către promotorii sloganului «așa se imunizează copiii»“, a mai scris medicul.

Acesta cere părinților și dascălilor să nu insiste ca micuții să participe la serbrile de final de an dacă sunt bolnavi. “Văd că sunt presiuni din ce în ce mai mari pentru participarea la serbări indiferent de starea copilului. Oamenii vor să se tragă în chip și să posteze poze, unitățile de învățământ asemenea mai ales în situațiile când au și invitați speciali. La ce vor duce toate acestea? Copiii deja bolnavi au șansa de a se îmbolnăvi mai tare achiziționând alte tulpini virale iar cei sănătoși de a se îmbolnăvi de la cei bolnavi iar de sărbători....”, a mai scris medicul într-un al mesaj.

Sondaj: Majoritatea austriecilor susțin veto-ul țării lor în cazul aderării României la Schengen

Majoritatea populației austriece sprijină refuzul Vienei de a accepta aderarea României și Bulgariei la Schengen, cei mai mulți dintre susținători fiind alegători ai conservatorilor aflați la putere (OeVP) și ai partidului naționalist FPOe, relevă un sondaj de opinie citat duminică de presa din Austria.

Astfel, 52 la sută dintre cei chestionați au spus că aprobă decizia blocării României și Bulgariei la Schengen, iar 34 la sută au declarat că nu sunt de acord. Veto-ul pentru Schengen este cel mai mult aprobat de votanții OeVP și FPOe.

Pe de altă parte, sondajul confirmă că naționalișii din Partidul Libertății (FPOe) se bucură de cea mai mare popularitate și au depășit partidele tradiționale austriece. De altfel, conservatorii cancelarului Karl Nehammer se află abia pe locul al treilea în preferințele electoratului. Cu 26 la sută, Partidul Libertății se află pe primul loc, devansându-i pe social-democrații din SPOe, cotați cu 24 la sută, și pe conservatorii din OeVP, care au 22 la sută.

NEOS, un partid cu orientare liberală, relativ nou în peisajul politic austriac, și Verzii, care sunt parteneri minoritari la guvernare, se află pe locul patru, la egalitate, cu 11 procente. În prezent, partidul extremist MFG, care îi reunește pe antivacciniști și pe susținătorii teoriilor conspirației, ar avea o pondere de trei procente și ar rata astfel intrarea în Consiliul Național (camera inferioară a Parlamentului austriac).

Potrivit sondajului, tendința de creștere a FPOe continuă, în timp ce SPOe a coborât pe locul doi. Motivul pentru aceasta este, probabil, atitudinea șovăielnică în ceea ce privește problemele legate de azil și Schengen. Ultima dată când SPOe s-a clasat sub 25 la sută a fost în vara anului 2021, precizează instituția de sondare a opiniei publice.

Dacă ar avea loc alegeri pentru funcția de cancelar, Karl Nehammer s-ar menține în frunte, cu 30 de procente rată de aprobare, clasându-se în fața liderului FPOe, Herbert Kickl, care este cotat cu 25 la sută din intențiile de vot. Liderul SPOe, Pamela Rendi-Wagner, a rămas în urma lui Kickl pentru prima dată din octombrie 2021, având 22 la sută din intențiile de vot. La mare distanță se află liderul NEOS, Meinl-Reisinger (12 la sută) și omologul său de la Verzi, actualul vicecancelar Werner Kogler (10 la sută).

În dezbaterile despre Schengen, social-democrații austrieci au avut o atitudine ezitantă, unii dintre politicienii de vârf ai partidului criticând guvernul, în timp ce lidera partidului, Pamela Rendi-Wagner, a fost de acord cu blocarea României și Bulgariei.

Sondajul de tip „Austria Trends” a fost efectuat de institutul „Peter Hajek” la comanda agenției de presă APA și a postului de televiziune ATV. Au fost intervievate online și telefonic 800 de persoane cu vârsta de peste 16 ani, între 12 și 15 decembrie, iar marja de eroare este de plus/minus 3,5 procente.

Iași: Medicii au reușit să replanteze brațele fetei de 15 ani, victimă a accidentului de vineri noaptea

O echipă de medici de la Spitalul pentru Copii “Sfânta Maria” din Iași a reușit, după 20 de ore petrecute în sala de operație, să replanteze brațele fetei de 15 ani, una dintre victimele care se afla în autocarul răsturnat la intrarea în municipiul Pașcani în noaptea de vineri spre sâmbătă. “Din fericire, intervenția chirurgicală până în acest moment a fost un succes. S-a reușit replantarea celor două membre. Unul dintre ele era amputat, celălalt era devascularizat. În sala de operații practic au participat trei medici anesteziști, cinci chirurgi plasticieni, doi medici ortopezi, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmieri și brancardieri. Fără suportul și participarea tuturor acestor colegi, practic un singur om nu ar fi putut să realizeze nimic, nu ar fi avut cum să ajungă la vreun rezultat la acest copil”, a declarat Sidonia Susanu, medicul șef al Secției de Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului pentru Copii “Sf Maria”.

Ea a declarat, totodată, că fetița este detubată și respiră singură. “Sperăm să aibă o evoluție bună. Va fi nevoie ulterior de intervenții chirurgicale de reconstrucție și de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept. Noi suntem convinși că intervențiile ulterioare vor fi cu reluarea funcționalității ambelor membrelor superioare în proporție de 85%”, a declarat Sidonia Susanu.

Medicul a ținut să precizeze că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului, a continuat în Compartimentul de Primire Urgențe a Spitalului Municipal Pașcani, iar ulterior în autospeciala care a transferat-o la Spitalul pentru Copii din Iași și chiar în UPU de la Spitalul pentru Copii “Sf. Maria” din Iași. Astfel, echipa de medici din sala de operație a fost pregătită din timp cu tot ce a fost necesar pentru ca pe parcursul celor 20 de ore intervenții chirurgicale să fie prevenite și tratate orice modificări ale statusului biologic al pacientului.

Coordonator al echipei medicale care a efectuat operația, dr Sidonia Susanu a precizat că fata va avea nevoie de un program intens de recuperare de kinetoterapie și fizioterapie. Medicul a menționat că adolescenta va rămâne internată în ATI și în următoarele 5-7 zile, pentru tratament suportiv. “Faptul că s-a intervenit foarte repede și s-a putut revasculariza foarte repede, cât și vârsta foarte tânără a pacientei ne încurajează să sperăm că evoluția va fi foarte bună. Următoarea operație o planificăm în cursul zilei de luni, pentru reevaluarea leziunilor. După trecerea fenomenelor inflamatorii acute, în 3-5 zile va mai urma reconstrucția structurilor nervoase ale membrului superior stâng, după care, după încă 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate”, a declarat dr Sidonia Susanu.

Adolescenta de 15 ani este una dintre cele 35 de persoane care se aflau vineri noaptea într-un autocar cu artiști care se deplasa de la Botoșani spre un festival în județul Ialomița. La intrarea în municipiul Pașcani, autocarul s-a răsturnat. Un număr de 25 de persoane, dintre care 12 minori, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Șaisprezece dintre victime au refuzat să fie aduse la spitalele din Iași, fiind tratate la Spitalul Pașcani. Alte șapte persoane, printre care două fete de 15 ani, au fost transportate la Spitalul Sfântul Spiridon și la Spitalul Sf Maria. Una din fete a suferit în accident amputație totală de braț stâng și amputație parțială de braț drept, traumatism cranio cerebral urmat de pierderea stării de conștiență, plăgi contuze în partea dreaptă a feței și în regiunea fronto temporală dreaptă.

Drulă: Am depus legea pentru eliminarea pensiilor speciale ale securiștilor

Președintele USR Cătălin Drulă a anunțat, luni, că USR a depus o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor Securității, condamnați definitiv de instanțe. “Este o minimă reparație morală pe care o putem face și suntem datori tuturor celor care au luptat pentru libertatea noastră să facem această reparație. USR susține principiul că în România nu trebuie să existe două categorii de oamenii: privilegiații și cei care muncesc cinstit. Iar această categorie de pensie specială, mă refer la lucrătorii securității, este cea mai odioasă dintre toate. Statul român modern, democratic, nu are voie să recompenseze cu privilegii pe cei care ne-au bătut, torturat sau omorât părinții și bunicii”, a declarat Cătălin Drulă. Liderul USR a solicitat parlamentarilor PSD și PNL să nu îi protejeze pe lucrătorii Securității și să voteze această lege.

1.300 de foști ofițeri de Securitate și de Miliție, mulți în viață, au primit din partea instanțelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost “lucrători ai Securității” și au desfășurat activități prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, în scopul susținerii puterii comuniste. Cu toate acestea, foștii ofițeri primesc pensii speciale, spune USR. „Toți cei care au bătut, ucis, rănit, arestat abuziv revoluționari la Timișoara, cei care i-au bătut pe cei de la Brașov din 1987, pe cei de la Aiud, care au făcut pușcărie din motive politice – toți acești lucrători de Securitate primesc și ei pensii speciale în continuare. E o nedreptate strigătoare la cer. Și e datoria noastră să facem ceva ca aceste lucruri să nu se mai repete” a declarat Andrei Ursu, fiul disidentului anti-comunist Gheorghe Ursu, omorât de Securitate.

Dacă legea depusă de USR va fi votată, CNSAS va redobândi competența de a se autosesiza, lucru care va permite o deconspirare mai eficientă a foștilor lucrători ai Securității. „Legea depusă de USR astăzi repară o nedreptate. Dă CNSAS competența de autosesizare pe cazurile lucrătorilor de Securitate. Este o situație absurdă în România, această competență a fost retrasă CNSAS printr-o modificare legislativă în 2008, pentru a mai reduce din munca de deconspirare a lucrătorilor Securității. Acum CNSAS poate fi sesizat de alte instituții care au un interes direct pentru a deconspira lucrătorii Securității, dar nu se poate autosesiza. Modificarea noastră legislativă adaugă această competență CNSAS” a declarat deputatul USR Iulian Bulai, care a precizat că USR a depus o inițiativă legislativă similară la începutul anului 2022, aceasta fiind însă respinsă de majoritatea PSD-PNL.

Disidentul anti-comunist Gheorghe Ursu a fost arestat în septembrie 1985, murind în spitalul penitenciarului Jilava în noiembrie 1985. A fost urmărit de Securitate, în special de ofițerii Marian Pârvulescu și Vasile Hodiș, care încasează și astăzi pensie specială de la statul român, deși au hotărâre definitivă că au fost „lucrători ai securității”. Securitatea a inventat în cazul său infracțiunea de deținere de valută, ca să acopere dosarul de poliție pe care îl construiau, din cauza relațiilor lui Gheorghe Ursu cu Europa Liberă, cu lumea literară și a impresiile sale despre regimul comunist consemnate într-un jurnal.

Salvați Copiii: 45% dintre nașterile fetelor sub 15 ani din UE provin din România

România dă aproape jumătate (45%) din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană. În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind județele Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (52) și Brașov (40), potrivit organizației Salvați Copiii România.

Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvați Copiii România. Statistica arată că unu din zece nou-nӑscuți din România provine din mame adolescente, ceea ce crește exponențial riscul de prematuritate și de mortalitate infantilă. Mai mult, potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie și multe gravide din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicație în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidențӑ și monitorizarea adecvatӑ a sarcinii și așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.

În ceea ce privește distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, potrivit datelor definitive INS pentru 2020, pe primele locuri se situează: Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) și Dolj (52), Brașov (40), Argeș (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanța (24), Satu Mare (23), Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

Venitul mediu al familiilor mamelor minore este de 1.160 lei, aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore având un venit sub 1.000 lei și doar 12% peste 2.000 lei.

Brăila: Un bărbat și-a înjunghiat mortal soția apoi s-a spânzurat

Un bărbat din județul Brăila și-a înjunghiat soția cu un cuțit, chiar în fața copilului lor, ulterior individul fiind găsit spânzurat. Forțele de ordine au fost alertate despre tragedie chiar de copilul familiei, un băiat de 14 ani.

Conform IPJ Brăila, duminică seară, polițiștii au fost sesizați prin apel 112, de către un copil în vârstă de 14 ani, cu privire la faptul că tatăl său ar fi înjunghiat-o cu un cuțit pe mama sa. ”La fața locului s-au deplasat polițiștii, iar din primele date se pare că un bărbat, în vârstă de 47 de ani, din comuna Râmnicelu, în timp ce se afla la domiciliul comun, pe fondul unui conflict spontan pe care l-ar fi avut cu soția sa, în vârstă de 43 de ani, ar fi înjunghiat-o cu un cuțit în zona pieptului, după care a părăsit locuința”, a transmis, luni, IPJ Brăila.

Sursa citată a precizat că la fața locului au intervenit și echipajele medicale, pentru acordarea de ajutor de specialitate femeii, dar nu au mai putut-o salva. În urma activitătilor de căutare, polițiștii l-au identificat pe barbatul în cauză, spânzurat într-o anexă a gospodăriei. Anchetatorii au deschis dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor și ucidere din culpă. 

Timișoara: Campanie de strângere de fonduri pentru generatoare de curent pentru Ucraina

Timișoara se va alătura campaniei de solidaritate europeană “Generatoare de speranță /Generators of hope”, care își propune să ajute poporul ucrainean prin furnizarea de generatoare de energie. Primăria Timișoara face apel la persoanele fizice și la cele juridice să doneze bani pentru achiziția de generatorare.

Campania a fost lansată împreună de Parlamentul European și Eurocities, în urma apelului făcut de Guvernul Ucrainei care are nevoie urgentă de generatoare electrice pentru menținerea în funcțiune a spitalelor, școlilor, sistemului de alimentare cu apă, rețelei de telefonie etc. ”Timișoara a fost alături de Ucraina încă din primele zile ale războiului. Acum e nevoie din nou de ajutorul și de solidaritatea noastră și de aceea, îi îndemn pe toți cei care pot ajuta să se alăture acestei campanii de strângere de fonduri pentru cumpărarea de generatoare de curent”, a declarat primarul Dominic Fritz.

 Pentru achiziția a patru generatoare staționare de mari dimensiuni este nevoie de circa 250.000 lei. Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al Primăriei Timișoara, persoanele fizice pot face donații direct pe site-ul https://timisoarapentruucraina.ro/ro/. Persoanele juridice pot sprijini prin direcționarea către campanie a sumelor disponibile pentru sponsorizare.

 ”Achiziția de generatoare se va face prin intermediul platformei Timișoarei pentru Ucraina care funcționează de la începutul războiului din Ucraina și este formată din instituții publice, ONG-uri, companii private, biserici etc. Prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, generatoarele sunt transportate către unul dintre cele trei hub-uri ale UE pentru Ucraina, de unde Guvernul de la Kiev le direcționează către zonele unde este cea mai mare nevoie de ele”, precizează Primăria Timișoara, în comunicat. De la începutul războiului, prin Timișoara pentru Ucraina s-au colectat donații în valoare de 689.026 lei din care s-au achiziționat echipamente de protecție civilă, medicamente, hrană și bunuri de primă necesitate care au ajuns în Ucraina.

A murit un fost ministru al Apărării și de Interne

Fostul ministru de la Interne și Apărare Mircea Dușa a murit, luni, mai mulți politicieni transmițând deja mesaje de condoleanțe. “Cu regret, vă anunțăm că domnul ministru și fost președinte al PSD Harghita, Mircea Dușa, a trecut la cele veșnice în cursul acestei dimineți. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, este mesajul transmis, luni dimineață, de PSD Harghita.

La rândul său, Mihai Fifor - și el fost ministru al Apărării - a transmis un mesaj.

“Astăzi, Mircea Dusa a decis să plece într-o lume mai buna...Am pierdut un prieten, un camarad de nadejde, un partener pe care am fost onorat sa il am alaturi si de la care am invatat enorm. Iti multumesc, Mircea, pentru tot! Dumnezeu sa te odihneasca in pace, prieten drag”, este mesajul postat pe Facebook de Fifor.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis că, în toate funcțiile pe care le-a deținut, Mircea Dușa “și-a făcut datoria cu onoare și respect pentru interesul public”. “Am aflat cu mare tristețe vestea dispariției în această dimineață a colegului nostru social-democrat Mircea Dușa. În toate demnitățile publice pe care le-a avut, fie că a fost vorba de ministru al Apărării, de Interne sau pentru Relația cu Parlamentul, prefect sau parlamentar, Mircea Dușa și-a făcut datoria cu onoare și respect pentru interesul public. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, este mesajul liderului PSD.

Mircea Dușa s-a născut în 1 aprilie 1955 la Toplița, în județul Harghita. A fost ministru al Apărării, ministru de Interne, ministru pentru relația cu Parlamentul, dar și deputat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.