Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Maia Sandu, liderul în care moldovenii au cea mai mare încredere

Ziarul de Vrancea
21 feb 2021 1261 vizualizări

42% din populația de peste Prut ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE, iar 39% - la Uniunea Euroasiatică, condusă de Rusia

Patru partide ar accede în mod cert în viitorul parlament de la Chișinău în caz de alegeri parlamentare anticipate, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, ale cărui rezultate au fost citate ieri de Radio Chișinău. Conform rezultatelor anchetei, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este creditat cu cele mai multe intenții de vot - 36%, acesta fiind urmat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) - 32,7%, Partidul Șor (al fostului primar de Soroca Ilan Șor) - aproape 10% și Partidul Nostru, al lui Renato Usatâi, primarul din Bălți, cu puțin peste 7% din preferințe.

Potrivit sondajului, 42% dintre cei intervievați consideră că în actuala situație politică este prioritară formarea unui nou guvern, iar 39% optează pentru alegeri parlamentare anticipate. Președintele Maia Sandu este persoana politică în care moldovenii au cea mai mare încredere (25,4%), ea fiind urmată de predecesorul său în funcție, Igor Dodon, cu 21%, și de politicianul fugar Ilan Șor - 6%. Se pare că faptul că fostul primar de Orhei, Ilan Șor, este dat în căutare internațională pentru devalizarea mai multor bănci din Republica Moldova nu-i afectează popularitatea. Un sfert din cei intervievați au declarat că nu au încredere în niciun politician.

Sondajul mai arată că, în cazul unui referendum, 42% din populație ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE, iar 39% - la Uniunea Euroasiatică, condusă de Rusia. Însă numai un sfert dintre cei chestionați ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la NATO în cazul unui referendum pe această temă, în timp ce peste 50% dintre cei intervievați s-au declarat împotriva unei astfel de opțiuni.

Sondajul a fost realizat în perioada 12-20 februarie pe un eșantion de 1.191 de persoane, cu o marja de eroare estimată la 3%.

Grupul PPE din Parlamentul European insistă pentru oprirea proiectului Nord Stream 2

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European insistă ca la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre să fie discutate mai multe sanțiuni împotriva Rusiei în urma arestării disidentului Alexei Navalnîi, cerând oprirea proiectului Nord Stream 2 și sancțiuni nu doar pentru oficialii regimului Putin, ci și pentru oligarhii ruși care îl finanțează. „UE ar trebui să își schimbe politica față de Rusia, să oprească proiectul de conducte Nord Stream 2 (….). Sancțiunile UE trebuie să-i pedepsească nu numai pe oficialii regimului, ci și pe oligarhii ruși care finanțează regimul lui Vladimir Putin”, au declarat europarlamentarii Sandra Kalniete și Andrius Kubilius înainte de reuniunea de luni a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE. „În timpul vizitei recente a Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell la Moscova, regimul lui Putin a transmis un mesaj foarte clar: nu consideră că relațiile cu UE sunt importante. UE trebuie să învețe din această lecție. UE trebuie să-și revizuiască radical politica față de Rusia lui Putin”, a spus Kubilius, care este și purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pentru Rusia, potrivit unui comunicat de presă al Grupului.

Kalniete și Kubilius au subliniat că Uniuna Europeană trebuie să introducă imediat sancțiuni în cazul Navalnîi, iar acestea trebuie îndreptate nu numai împotriva oficialilor regimului, ci și împotriva oligarhilor apropiați regimului Putin, „deoarece puterea regimului lui Putin se bazează pe rețeaua oligarhilor și pe banii lor cheltuiți și reutilizați în Uniunea Europeană”. „A nu-i viza înseamnă că regimul Putin nu va simți durerea “, a spus Andrius Kubilius.

Într-un interviu pentru site-ul G4Media, liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să dea semnale clare Rusiei și că este convins că vor fi decise noi sancțiuni. „Sunt aproape convins că la viitorul consiliu se va discuta despre acest lucru, despre sancțiuni care, dincolo de sancțiunile economice care sunt deja în vigoare, să vizeze inclusiv persoane din aparatul de conducere politic care au contribuit la astfel de decizii de încălcare ale unor drepturi ale omului”, a declarat Cioloș.

Trump i-a propus lui Kim să-l aducă înapoi acasă cu Air Force One de la Hanoi

Donald Trump i-a propus dictatorului nord-coreean Kim Jong Un să-l ducă înapoi la Phenian cu avionul prezidențial american Air Force One, după summitul lor de la Hanoi, în Vietnam, în februarie 2019, dezvăluie un documentar BBC. Potrivit acestui film, intitulat “Trump Takes on the World” (“Trump ia lumea la bani mărunți”), fostul președinte american “i-a stupefiat inclusiv pe diplomații cei mai experimentați” prin această propunere, pe care Kim a refuzat-o. “Președintele Trump i-a oferit lui Kim un zbor de întoarcere cu Air Force One”, declară consilierul pentru Asia al fostului președinte republican Matthew Pottinger pentru BBC, care a dezvăluit această informație în weekend. “Președintele știa că Kim a sosit la Hanoi după o călătorie de mai multe zile cu trenul prin China și i-a spus «vreau să vă duc înapoi acasă în două ore, dacă vreți». Kim a refuat”, declară el.

Dacă dictatorul nord-coreean ar fi acceptat această propunere, prezența sa - și probabil a unei părți a anturajului său - la bordul avionului oficial al președinției americane în spațiul aerian al Coreei de Nord ar fi ridicat numeroase probleme de securitate. Kim s-a dus la primul summmit cu Donald Trump, la Singapore, în 2018, la bordul unui avion împrumutat din China, Beijingul fiind hotărât să păstreze în sfera sa de influența Coreea de Nord, care este un stat-tampon între frontiera sa și militarii americani staționați în Coreea de Sud. La acest summit din Singapore, Donald Trump i-a arătat lui Kim interiorul mașini sale prezidențiale - un Cadillac în valoare de 1,5 milioane de dolari, numit “The Beast” (“Bestia”) - într-o demonstrație a apropierii lor.

După ce au schimbat insulte și amenințări cu războiul nuclear, Kim Jong Un și Donald Trump au operat o extraordinară apropiere, marcată prin întâlniri istorice și simbolice. Însă niciun progres nu s-a realizat în spinosul dosar al programelor nuclear și balistic ale Phenianului. Iar negocierile se află într-un punct mort de la eșecul răsunător al celui de-al doilea summit între cei doi, la Hanoi, în februarie 2019. Unul dintre motivele acestui impas a fost absența unui consens asupra concesiilor pe care Coreea de Nord trebuia să le facă în schimbul unei ridicări a sancțiunilor internaționale care i-au fost impuse. Kim a catalogat luna trecută Statele Unite drept “cel mai mare inamic” al Coreei de Nord și a apreciat că politica Washingtonului față de Phenian “nu se va schimba niciodată”, “indiferent de persoane de la putere” în Statele Unite. Presa oficială nord-coreeană nu a făcut încă vreo referire la noul președinte american Joe Biden.

SUA: Aproape jumătate din republicani s-ar alătura unui nou partid condus de Trump

Aproape jumătate din republicani afirmă că ar abandona Partidul Republican (GOP) pentru a se alătura unei noi formațiuni politice dacă va fi condusă de fostul președinte Donald Trump, potrivit unui nou sondaj publicat duminică.

Un sondaj realizat de Universitatea Suffolk pentru USA Today a descoperit că 46% din republicani afirmă că ar abandona GOP pentru a se alătura unui nou partid dacă Trump va decide să fondeze unul. Doar 27% au afirmat că ar rămâne alături de Partidul Republican, diferența fiind reprezentată de cei care s-au declarat indeciși. „Simțim că republicanii nu luptă suficient pentru noi și vedem cu toții cum Donald Trump luptă pentru noi cât de tare poate în fiecare zi”, a declarat un republican din Milwaukee pentru USA Today. „Iar apoi îi ai pe republicanii din “establishment” care doar se pun de acord cu democrații din “establishment” și toate alea și nici măcar nu încearcă să li se opună”.

Donald Trump nu a oferit în mod oficial detalii despre viitorul său politic însă l-a criticat dur pe liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, după achitarea sa de către camera superioară a Congresului american în procesul în care a fost pus sub acuzare pentru incitarea insurecției de la Dealul Capitoliului. McConnell a votat împotriva condamnării lui Trump, afirmând că Senatul nu poate în mod constituțional să condamne un președinte care nu mai este în funcție, însă a declarat public că îl consideră pe fostul președinte republican responsabil de incitarea violențelor în urma cărora 5 persoane și-au pierdut viața.

Principalii consilieri ai lui Trump au declarat că se concentrează pe alegerea unor conservatori în Congres, Jason Miller, unul dintre apropiații fostului președinte republican, declarând săptămâna aceasta că: „Scopul nostru este să recâștigăm Camera șReprezentanțilorț și Senatul”. „Vom analiza scaunele goale, scaunele deținute de democrați și poate că sunt alte locuri unde ne vom uita la îmbunătățiri și voci prietenoase față de MAGA. N-am nicio idee de ce McConnell a decis să îl atace pe fostul președinte în acest fel dar când o faci poți să te aștepți că ți se va răspunde”, a adăugat Miller.

Sondajul a fost realizat de Suffolk University-USA Today între 15 și 19 februarie pe un eșantion de 1.000 de votanți Trump, având o marjă de eroare de 3%.

ONU: Mișcările adepților supremației albilor și neonaziste devin o „amenințare transnațională”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat ieri că mișcările adepților supremației albilor și neonaziste devin o “amenințare transnațională”, iar acestea au exploatat pandemia pentru a crește sprijinul în favoarea lor. Adresându-se celei de-a 46-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Guterres a subliniat că pericolul reprezentat de aceste grupări motivate de ură se mărește cu fiecare zi. “Mișcările adepților supremației albilor și neonaziste sunt mai mult decât amenințări teroriste interne. Ele devin o amenințare transnațională”, a afirmat Guterres în discursul său. “Astăzi, aceste mișcări extremiste reprezintă amenințarea numărul unu de securitate internă pentru câteva state”, a adăugat el, fără a nominaliza țările avute în vedere. În SUA, tensiunile rasiale au luat amploare în cei patru ani turbulenți ai președinției lui Donald Trump. Succesorul acestuia, Joe Biden, a declarat că asaltul din 6 ianuarie al susținătorilor lui Trump asupra Capitoliului a fost întreprins de “bandiți, insurecționiști, extremiști politici și adepți ai supremației albilor”, amintește Reuters. “Mult prea adesea, aceste grupuri de ură sunt încurajate de persoane aflate în poziții de responsabilitate în moduri ce erau considerate de neimaginat nu cu mult timp în urmă”, a mai spus Guterres, subliniind că “avem nevoie de acțiune globală coordonată pentru a învinge acest pericol grav și în creștere”.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, va prezenta la 18 martie un raport în fața consiliului cu privire la rasismul sistemic împotriva persoanelor de origine africană. Ancheta la nivel global a fost lansată după decesul lui George Floyd, un afro-american ucis la Minneapolis, în mai 2020, de un polițist alb care l-a imobilizat ținând un genunchi pe gâtul lui timp de aproape 9 minute. În discursul de luni, Guterres a acuzat de asemenea autoritățile din unele state că se folosesc de pandemia de COVID-19 pentru a desfășura “răspunsuri de securitate brutale și măsuri de urgență pentru a strivi dezacordul”. “Uneori, accesul la informații despre COVID-19 salvatoare de vieți au fost ascunse - în vreme ce dezinformări letale au fost amplificate - inclusiv de cei la putere”, a mai afirmat Guterres.

Familia lui Malcolm X cere redeschiderea anchetei cu privire la asasinarea activistului

Fiicele activistului afroamerican Malcolm X au cerut redeschiderea anchetei cu privire la moartea acestuia, în urma unei noi mărturii - o scrisoare - care pune în discuție Poliția din New York (NYPD) și Biroul Federal de Investigații (FBI). Această scrisoare, a unui fost polițist newyorkez în prezent decedat, în care forțele de ordine - Poiliția din New York și FBI - sunt acuzate de complicitate în asasinarea activistului a fost prezentată într-o conferință de presă. Potrivit vărului său, polițistul - un afroamerican care opera sub acopeire - spune că s-a apropiat, la cererea ierarhiei, de anturajul lui Malcolm X și că le-a prins într-o capcană pe două gărzi de corp ale activistului, arestate cu doar două zile înainte de asasinat.

La 21 februarie 1965, în urmă cu 55 de ani, El-Hajj Malik El-Shabazz, pe numele său adevărat, a fost privat de acești doi bărbați atunci când s-a prezentat la o alocuțiune în Audubon Ballroom, o sală de spectacol în nordul Manhattanului, unde a fost ucis prin împușcare de către trei atacatori. Fostul polițist, care și-a exprimat dorința ca mărturia sa să fie făcută publică după moartea sa, susține că Poliția din New York (NYPD) și FBI au ținut secrete anumite aspecte ale acestui dosar.

În februarie 2020, în urma difuzării unui documentar pe Netflix (“Who Killed Malcolm X?”), procurorul Manhattanului Cyrus Vance a cerut echipelor sale să examineze dosarul, pentru a stabili dacă ancheta este necesat sau nu să fie redeschisă. Contactată de AFP duminică, NYPD a anunțat că a comunicat serviciilor procurorului “toate arhivele cu legătură cu acest caz”. NYPD este “pregătită să contribuie la această examinare în orice mod”.

“Orice element care va permite o mai bună cunoaștere a aceste teribile tragedii este necesar să fie examinat cu atenție”, a subliniat Ilyasah Shabazz, una dintre cele trei fiice ale lui Malcolm X, prezente la conferința de presă, dintre cele șase fiice cu soția sa, Betty.

O greșeală în partitura “Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski a trecut neobservată timp de aproape 130 de ani

Un muzician american a găsit în arhivele manuscriselor lui Ceaikovski că un scurt pasaj din “Dans chinez” din opera “Spărgătorul de nuci” trebuia cântat cu instrumente diferite, scrie Le Figaro. John Stubbs, în vârstă de 68 de ani, violonist al Orchestrei Simfonice din San Diego și director muzical al California Ballet Company, a descoperit în arhivele manuscriselor lui Piotr Ilici Ceaikovski că o mică eroare de transcriere s-a strecurat în partitura “Spărgătorul de nuci”, opera emblematică post-romantică a compozitorului rus. Aceasta a trecut neobservată mai mult de un secol. Câteva măsuri din tema Ceaiului - în mod obișnuit numit “Dansul chinez” - din actul II, au fost compuse original pentru două flaute și nu pentru unul și un piccolo, cum este ea interpretată astăzi. “A fost sub nasul nostru de mai mult de 100 de ani”, a comentat muzicianul pentru San Diego Union-Tribune, după ce a publicat descoperirea sa pe site-ul grupului de studiu Tchaikovsky Research. Detaliul are în vedere câteva secunde din “Dans chinez” și este aproape nedetectabil la ascultare.

Pentru John Stubbs este evident că fiecare operă ar trebui să fie interpretată cât mai fidel, așa cum a creat-o artistul. În cazul “Dansului chinez”, dacă schimbarea instrumentelor nu bulversează prea mult bucata, secțiunea ar avea un ton diferit. “Piccolo adaugă această claritate cu care suntem obișnuiți. Două flaute l-ar face mai sumbru”, a explicat istoricul Betsy Schwarm pentru San Diego Union-Tribune.

California Ballet Company - condus de John Stubbs - ar trebui să interpreteze această versiune, mai autentică, a operei de acum și până la sfârșitul anului, dacă condițiile sanitare o permit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.