Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Iranul intenționează să asasineze o ambasadoare americană

Ziarul de Vrancea
14 sep 2020 1686 vizualizări

Ținta aleasă ar fi șefa diplomației SUA în Africa de Sud, o prietenă a lui Trump, într-o țară în care Teheranul dispune de o rețea clandestină extinsă de agenți n Iranul vrea să răzbune astfel uciderea lui Soleimani

Guvernul iranian analizează ideea de a o asasina pe ambasadoarea Statelor Unite în Africa de Sud, Lana Marks, arată rapoarte ale serviciilor de informații americane, potrivit unui oficial guvernamental de la Washington citat de publicația Politico.

Informațiile despre tentativă au apărut în contextul încercărilor Iranului de a riposta la decizia președintelui american Donald Trump de a ordona uciderea generalului iranian Qassem Soleimani. Comandantul Forței Quds, însărcinată cu operațiunile în străinătate a Gărzilor Revoluționare - unitățile de elită ale armatei iraniene - a fost ucis de o dronă americană în Irak, în ianuarie. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, declara atunci că moartea lui Soleimani ar fi trebuit să fie o măsură de descurajare a Iranului.

Un eventual atentat iranian ar putea provoca escaladarea tensiunilor între Washington și Teheran și l-ar putea obliga pe Trump să contraatace, posibil chiar în timpul campaniei electorale, apreciază Politico.

Oficialii americani știu încă din primăvară despre o amenințare generală la adresa ambasadoarei. În ultimele săptămâni s-au obținut însă informații secrete mai precise privind un atentat. Sursa oficială citată de Politico afirmă că în pregătiri este implicată ambasada iraniană la Pretoria.

Atacul asupra diplomatei este doar una din opțiunile luate în considerare de Iran, cred oficialii americani.

O directivă pentru comunitatea americană de informații obligă agențiile respective să anunțe o posibilă victimă dacă există indicii de amenințare la adresa vieții acesteia. Marks a fost anunțată despre posibilul atentat, susține sursa Politico. Informațiile au fost incluse și în WIRe, rezumatul informațiilor secrete întocmit de CIA, document secret accesibil înalților oficiali americani din domeniul politic și al securității, unor parlamentari și personalului acestora.

Marks, în vârstă de 66 de ani, născută în Africa de Sud, a depus jurământul ca ambasadoare în octombrie anul trecut. Ea îl cunoaște pe președintele Trump de peste 20 de ani și a fost membră a clubului acestuia Mar-a-Lago din Florida. Ea se număra printre prietenele personale alei prințesei Diana și vorbește mai multe limbi de largă circulație în Africa de Sud, inclusiv afrikaans și xhosa.

Comunitatea de informații nu este sigură de ce ar fi Marks o țintă pentru Iran, cu care nu are legături cunoscute. Este posibil ca iranienii să fi luat în considerare prietenia ei veche cu Trump, crede oficialul care a dezvăluit existența planurilor respective. De asemenea, ambasadoarea ar putea fi o țintă mai ușoară decât colegii ei din alte părți ale lumii, cum ar fi Europa occidentală, unde Statele Unite au relații mai strânse cu poliția și serviciile de informații.

Guvernul de la Teheran utilizează rețele clandestine în Africa de Sud, unde are o prezență de zeci de ani. În 2015, televiziunea Al Jazeera și ziarul The Guardian au publicat știri despre documente secrete care dădeau detalii despre o rețea clandestină extinsă de agenți iranieni în Africa de Sud.

Consiliul Național de Securitate al SUA nu a răspuns imediat solicitării de a confirma informațiile. Politico nu a reușit să obțină reacții nici de la un oficial iranian de la ONU, nici de la ambasada sud-africană la Washington.

Laboratoare din Franța și Suedia confirmă otrăvirea cu Noviciok

În Rusia, aliații opozantului au obținut victorii simbolice în alegerile regionale

Guvernul german a anunțat ieri că alte două laboratoare au confirmat în mod independent că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok și a îndemnat din nou Rusia să coopereze în anchetă. Laboratoare specializate din Suedia și Franța au confirmat rezultatele inițiale din Germania, a anunțat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert. “Facem din nou apel către Rusia să dea explicații cu privire la evenimente. De asemenea, suntem în strâns contact cu partenerii noștri europeni pentru următorii pași”, a adăugat Seibert, amintind că această otrăvire constituie “o gravă încălcare” a Convenției privind Armele Chimice. Această declarație survine după ce Berlinul a adus cazul Navalnîi în discuție la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Pe de altă parte, aliații lui Aleksei Navalnîi, victima unei presupuse otrăviri cu noviciok, au revendicat victorii simbolice în două orașe siberiene, în alegerile regionale de duminică - marcate potrivit unor observatori indepndenți de o serie de nereguli. În 41 dintre cele 85 de regiuni ruse, alegătorii au fost chemați să-și aleagă guvernatorii, adunările regionale sau municipale și patru deputați în Parlamentul național. La Novosibirsk, al treilea cel mai important oraș din țară, echipa lui Navalnîi a revendicat victoria lui Serghei Boiko, la conducerea unei coaliții care a candidat la Consiliul Municipal și care a înfruntat partidul Kremlinului cu susținerea organizației principalului opozant rus.

“Votul inteligent”

La Tomsk, alt oraș siberian, opoziția a revendicat două mandate în Consiliul Muncipal - unul pentru Ksenia Fadeeva, o candidată în vârstă de 28 de ani, o directoare a biroului de campanie local al organizației lui Aleksei Navalnîi. O victorie la Tomsk este simbolică pentru opoziție, pentru că în acest oraș a fost otrăvit Navalnîi, potrivit aliaților săi.

Într-un context economico-social dificil, de acuzații de corupție și ale unei reforme nepopulare a pensionării, popularitatea partidului lui Vladimir Putin s-a erodat cu un an înaintea viitoarelor alegeri legislative. Partidul Rusia Unită a obținut însă majoritatea zdrobitoare a mandatelor puse în joc.

Damir Adgamov, un alegător în vârstă de 26 de ani, a declarat că a votat cu opoziția, după ce a văzut anchetele lui Aleksei Navalnîi care denunță corupția elitelor politice. “Poate că noi idei pot să schimbe lucrurile”.

Aceste alegeri au fost ocazia ca organizația lui Aleksei Navalnîi să-și testeze eficiența tacticii “votului inteligent” - care constă în a îndemna la vot cu candidatul cel mai bine plasat pentru a-l învinge pe cel al puterii. Metoda a fost folosită vara trecută la Moscova, în alegerile municipale, în care puterea a pierdut numeroase mandate. “Orice victorie împotriva Rusiei Unite slăbește poziția președintelui Putin”, sublinia duminică mâna draptă a lui Navalnîi, Leonid Volkov.

OMS: În octombrie și noiembrie epidemia va fi mai gravă în Europa

n vestea bună: “pandemia se va opri, la un moment dat”, chiar dacă vaccinurile nu se vor dovedi utile în toate cazurile

OMS a anunțat ieri că se așteaptă la o nouă creștere a numărului de decese provocate de COVID-19 în Europa, în octombrie și noiembrie. “Va fi mai greu. În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată”, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS. El a explicat că vor fi mai multe decese deoarece vor exista mai multe cazuri - tendință deja observată, însă deocamdată cu un număr de morți aproape stabil.

“Suntem într-un moment unde țările nu doresc să audă acest tip de vești proaste, iar eu înțeleg asta”, a spus oficialul, care a adăugat și “un mesaj pozitiv”: “pandemia se va opri, la un moment dat”.

“Aud tot timpul: «vaccinul va însemna sfârșitul epidemiei». Bineînțeles că nu!”, a mai spus reprezentantul OMS Europa. “Nu știm nici măcar dacă vaccinul va fi eficient pentru întreaga populație. Anumite indicii primite arată că va fi eficient pentru unii, dar pentru alții nu. Iar dacă din acest motiv va trebui să comandăm vaccinuri diferite, ce coșmar logistic...”, a adăugat medicul belgian. “Sfârșitul acestei pandemii va veni când, ca o comunitate, vom fi învățat să trăim cu pandemia. Iar asta depinde de noi. Este un mesaj foarte pozitiv”, a susținut Kluge.

Record mondial de noi contaminări zilnice

Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de contaminări zilnice cu SARS-CoV-2 de până acum, cu 307.930 de cazuri în ultimele 24 de ore. Agenția a transmis că numărul deceselor a crescut cu mai mult de 5.500, astfel că totalul este de 917.417.

Cele mai mari creșteri în ceea ce privește numărul de infectări au fost raportate în India, SUA și Brazilia. Potrivit OMS, India a înregistrat 94.372 noi cazuri duminică, urmată de SUA cu 45.523 și de Brazilia, cu 43.718.

La nivel global, în prezent sunt confirmate peste 28,8 milioane de cazuri, iar jumătate dintre acestea au fost înregistrate în Americi. Statele Unite, India și Brazilia sunt ocupantele primelor trei locuri privind numărul de cazuri înregistrate în total. În Europa sunt, de asemenea, înregistrate creșteri ale numărului de noi cazuri, iar în multe țări au fost impuse noi restricții și a fost făcut apel la populații să păstreze distanța fizică și să poarte mască. Spania, Franța și Marea Britanie sunt cele mai afectată țări.

Anterior, ziua cu cea mai mare creștere înregistrată de OMS a fost 6 septembrie, când au fost raportate 306.857 noi cazuri.

Tânărul care s-a infectat cu coronavirus în martie și este încă bolnav

Charlie Russell are 27 de ani și este unul dintre pacienții cu boală post-Covid, o afecțiune pe care medicii din toată lumea se străduiesc să o descifreze. În a 182-a zi după ce s-a infectat de Covid-19, britanicul încă nu are putere să facă multe din lucrurile pe care le făcea înainte. Nu mai face jogging, nu se mai plimbă, nu mai iese în oraș și nici măcar nu merge la serviciu, pentru că nu are putere să facă nimic din toate acestea. „Dacă aș fi știut că o să fiu atât de bolnav, aș fi luat totul mult mai în serios în martie”, a declarat Russell pentru The Guardian. „Dar atunci se spunea că o persoană tânără infectată, cel mai probabil, nu va avea deloc simptome. Sau ar putea fi bolnavă câteva săptămâni și gata”, a mai spus el.

Însă, Russell a avut dureri toracice atroce, migrene chinuitoare, probleme grave de respirație, amețeli și epuizare, fiind unul din pacienții care suferă de așa-zisul „Covid lung”, adică are simptomele coronavirusului o perioadă mai lungă de timp.

În Marea Britanie a fost semnalată a creștere alarmantă a numărului de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani care s-au infectat cu virusul. Doar în prima săptămână din septembrie au fost înregistrați 3.366 de pacienți din această categorie. Russell, care este fotograf specializat în teatru, nu a mai lucrat de când s-a îmbolnăvit - adică din 14 martie.

Boala lui a durat două săptămâni, după care s-a simțit bine, însă după câteva zile a început să aibă dureri teribile în piept, „ca și cum cineva stătea pe mine”. Acum este unul dintre cei 500 de pacienți care participă la un studiu clinic privind impactul Covid-19. „Când oamenii refuză să poarte măști sau chiar să respecte cele mai elementare reguli de distanțare socială, este foarte, frustrant. Aș vrea să-i avertizez și să le spun că trăiesc cu asta de șase luni”, spune Russel.

Înainte de a se îmbolnăvi, Russell alerga 5 km pe zi, iar acum luptă să urce scările.

 

Xxxxxxxxxxxx

 

 

O importantă porțiune din cea mai mare banchiză arctică s-a sfărâmat

 

O importantă porțiune din cea mai mare banchiză arctică, 79N sau Nioghalvfjerdsfjorden, din nod-estul Groenlandei, s-a desprins și sfărâmat în multe bucăți mici, arată imagini suprinse de sateliți. Secțiunea are 110 kilometri pătrați, iar oamenii de știință susțin că desprinderea ei este încă o dovadă a schimbărilor rapide pe care le suferă clima și care au loc în Groenlanda. „Atmosfera din regiune s-a încălzit cu aproximativ 3 grade Celsius din 1980”, a spus dr. Jenny Turton. „În 2019 și 2020 au fost înregistrate temperaturi de vară record”, a completat cercetătoarea de la Friedrich-Alexander University din Germania.

Nioghalvfjerdsfjorden are 80 de km lungime și 20 de km lățime și face parte din Northeast Greenland Ice Stream. Banchiza a fost deja puternic fisurată în 2019, iar căldura din vara aceasta a dus la fragmentarea definitivă.

Oceanografii au documentat și temperaturi crescute ale apei, astfel au concluzionat că gheața este topită, de asemenea, de dedesubt.

„79N a devenit «ultima cea mai mare banchiză arctică» recent, după ce ghețarul Petermann din nord-vestul Groenlandei și-a pierdut o bună parte din suprafață în 2010 și 2012”, a explicat profesorul Jason Box de la Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS). „Ce o face atât de importantă este felul în care este atașată de calota interioară și asta înseamnă că, într-o zi, dacă temperatura crește așa cum ne așteptăm, această regiune va devenit probabil unul dintre principalele centre de atracție pentru dezghețarea Groenlandei”.

 

Xxxxxxxxxxxx

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.