Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: În Arabia Saudită, discuții "deloc ușoare" despre Ucraina

Ziarul de Vrancea
5 aug 2023 530 vizualizări

Arabia Saudită, în căutare de influență globală, a găzduit sâmbătă o reuniune pe tema Ucrainei, care a anunțat discuții "deloc ușoare", potrivit unui reprezentant al Kievului, în contextul în care Riadul oferă un loc de frunte puterilor emergente apropiate Moscovei.

Reuniunea, care a început după-amiaza la Jeddah, pe țărmul Mării Roșii, s-a încheiat sâmbătă seara, după mai multe ore de discursuri ale delegațiilor prezente și o lungă discuție cu ușile închise, potrivit participanților. Așa cum era de așteptat, nu va fi emisă nicio declarație finală, iar unele delegații au planificat întâlniri bilaterale pentru duminică, potrivit acelorași surse. Conform diplomaților, reuniunea urma să adune un număr de aproximativ patruzeci de țări, cu excepția Rusiei, Kievul fiind la originea discuțiilor care au avut loc la Jeddah.

Apropiată atât de Moscova, cât și de Washington, bogata monarhie din Golf s-a declarat "dispusă să își folosească bunele oficii" în dosarul ucrainean. "Discuțiile nu vor fi ușoare, dar adevărul este de partea noastră", a recunoscut Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, care reprezintă țara la Jeddah.

Potrivit diplomaților, Riadul a ținut să primească în special Brazilia, India, China și Africa de Sud, puteri emergente membre ale grupului Brics (alături de Rusia) care, spre deosebire de Occident, nu au luat partea Ucrainei, deși nu susțin invazia rusă lansată în februarie 2022. Criticată de Occident pentru refuzul său de a condamna Rusia, China și-a trimis la Jeddah emisarul pentru Ucraina, Li Hui, și și-a exprimat hotărârea de a contribui la "o soluționare politică a crizei ucrainene".

 

Strategie multipolară

 

De partea occidentală, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, a condus delegația americană la Jeddah, potrivit Casei Albe. Parisul a fost reprezentat de Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al președintelui Emmanuel Macron, potrivit Ambasadei Franței la Riad.

Vineri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat o reuniune "foarte importantă" în Arabia Saudită, principalul exportator mondial de țiței. Dar sâmbătă, Brazilia a considerat că "orice negociere reală trebuie să includă toate părțile", inclusiv Rusia, potrivit lui Celso Amorim, principalul consilier al președintelui brazilian Lula da Silva pentru afaceri internaționale, care a participat la întâlnire. "Deși Ucraina este cea mai mare victimă, dacă vrem cu adevărat pace, trebuie să implicăm Moscova în acest proces, sub o formă sau alta", a adăugat el, potrivit textului declarației sale, a cărei copie a fost trimisă AFP.

Ucraina, alături de Statele Unite, a acuzat Riadul că face jocul Rusiei, care se află sub sancțiuni occidentale, prin aplicarea în comun a unei politici petroliere care vizează creșterea prețurilor pe piețele mondiale.

Regatul și-a îmbunătățit relațiile cu rivalii săi, începând cu Qatar, Turcia și chiar, din nou în acest an, Iran și Siria. Reuniunea de la Jeddah "ilustrează perfect succesul acestei strategii multipolare", a declarat Ali Shihabi, un analist saudit apropiat de guvern.

Dar, în timp ce încearcă să se impună ca "putere mijlocie globală", Arabia Saudită speră de asemenea "să facă să se uite unele dintre eșecurile sale din trecut, cum ar fi intervenția sa în Yemen sau asasinarea (în 2018) a lui Jamal Khashoggi", un jurnalist saudit critic, a declarat Joost Hiltermann, responsabil pentru Orientul Mijlociu în cadrul ONG-ului specializat International Crisis Group.

Cu toate acestea, volatilitatea piețelor energetice legată de războiul din Ucraina a oferit Arabiei Saudite ocazia de a reveni în arena diplomatică. La ONU, Arabia Saudită a susținut rezoluții care denunță invazia rusă și anexarea proclamată a teritoriilor din estul Ucrainei. În mai, regatul l-a invitat, de asemenea, pe Volodimir Zelenski la un summit al Ligii Arabe, unde a profitat de ocazie pentru a-i acuza pe anumiți lideri din regiune că au închis ochii la invazia rusă.

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un vaccin personalizat împotriva cancerului

Folosind o strategie pe bază de iradiere laser în infraroșu apropiat (NIR) neinvazivă și ușor de manipulat, cercetătorii de la Institutul de Inginerie a Proceselor (IPE) din cadrul Universității Academiei Chineze de Științe (UCAS) au dezvoltat un design flexibil și puternic pentru un vaccin cu celule tumorale întregi (TCV) care poate fi personalizat pe specificul pacientului.

Conceptul presupune încărcarea celulelor tumorale cu nanoparticule fototermice, iradierea acestora cu laser NIR, recoltarea și uciderea celulelor tumorale pentru a pregăti TCV, apoi injectarea vaccinului în individ. După o singură injecție, se aplică o iradiere NIR suplimentară la locul de vaccinare. Nanoparticulele din TCV răspund la iradierea NIR devenind hipertermice, stimulând astfel răspunsul imunitar. Această stimulare la cerere a răspunsului imunitar ajută la suprimarea eficientă a creșterii tumorale. Vaccinurile tumorale au fost recunoscute de mult timp ca instrumente promițătoare pentru imunoterapia împotriva cancerului, deoarece utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva celulelor tumorale. Cu toate acestea, printre vaccinurile tumorale, abordarea TCV se distinge prin faptul că acesta conține toți antigenii din celulele tumorale ale pacientului, nu doar un grup select.

Ca atare, abordarea TCV poate induce mai ușor un răspuns imunitar la pacient, deoarece răspund la o gamă mai largă de antigeni decât vaccinurile tumorale obișnuite.

Ca răspuns la vechile deficiențe, cercetătorii chinezi și-au propus să dezvolte TCV mai eficiente, cu o singură doză, care să permită o stimulare la cerere a răspunsului imunitar pentru a se potrivi răspunsurilor imunitare eterogene ale pacienților individuali.

„Strategia TCV la cerere a demonstrat o bună flexibilitate și o eficacitate terapeutică puternică și, deși se află în prezent în stadiul de cercetare preclinică, are un mare potențial pentru viitoarele aplicații clinice”, a declarat Prof. Wei Wei de la IPE.

La șase luni de la cutremurul din Siria, micuța Afraa, născută prin dărămâturi, și-a revenit remarcabil

Atunci când Afraa a fost găsită printre dărâmăturile unei clădiri prăbușite în Siria, cordonul ombilical era încă atașat de mama ei, care murise imediat după naștere. Videoclipul cu salvarea bebelușului din cutremurul din februarie a captivat întreaga lume. De atunci, ea și-a revenit în mod remarcabil și la șase luni este un bebeluș sănătos, scrie BBC.

Mătușa și unchiul ei o cresc împreună cu cei șapte copii ai lor în orașul sirian Jindayris, nu departe de granița cu Turcia. "Este încă foarte mică, dar îmi amintește de tatăl ei și de sora ei Nawara, mai ales de zâmbetul ei. Și ei au murit în cutremur", spune unchiul ei, Khalil al-Sawadi, legănând fetița zâmbitoare. "Își petreceau adesea timpul la noi. Ea nu ne face deloc probleme".

La 6 februarie, bebelușul Afraa a fost singurul membru al familiei sale apropiate care a supraviețuit - tatăl ei, Abu Rudaina, și cei patru frați ai săi au murit, împreună cu mama sa. Khalil își amintește cu acuratețe momentul în care a scos-o pe Afraa de sub dărâmături: "Acoperișul căzuse peste ei. Cineva m-a sunat și mi-a spus că a găsit cadavrul unei femei. Imediat ce am ajuns, am început să sap, apoi am auzit un scâncet. Era bebelușul Afraa, încă atașat de mama sa. Eram hotărâți să o salvăm, știam că ea ar fi fost singura amintire rămasă din familia ei."

Un videoclip dramatic al salvării a fost distribuit pe rețelele de socializare și a devenit viral. Bebelușul a fost dus la spital și a primit inițial numele Aya, care înseamnă miracol în arabă. Medicul care se ocupa de ea a spus că avea lovituri și vânătăi și abia respira. După șase luni, aceste leziuni nu mai sunt vizibile.

Dar ultimele șase luni au fost grele. Când Afraa era în spital, mii de oameni din întreaga lume s-au oferit să o adopte, așa că Khalil și soția sa Hala au trebuit să dovedească faptul că sunt într-adevăr rude înainte de a li se permite să aibă grijă de ea. "Am simțit că nu au vrut să ne-o dea pe Afraa", spune el. Hala a trebuit să facă un test ADN și a așteptat "aproape 10 zile" pentru a primi un răspuns. În cele din urmă, rezultatele ADN au confirmat că Hala era o rudă de sânge - sora tatălui lui Afraa - și fetița a fost externată din spital.

Timp de două luni au locuit într-un cort într-o tabără, unde viața a fost "extrem de dificilă, era foarte cald și aveam doi bebeluși de care trebuia să avem grijă". În cele din urmă, familia a reușit să găsească o casă de închiriat, unde locuiesc acum, dar se tem că nu vor putea rămâne prea mult timp. "Este foarte scumpă și nu știu dacă o vom putea păstra mult timp, deoarece proprietarul are nevoie de ea", spune Khalil. Oamenii s-au oferit să îi ajute să se mute în Emiratele Arabe Unite sau în Marea Britanie, dar el i-a refuzat. "Sincer, eram încă îngrijorat șdacă plec în străinătateț că ar putea să ne-o ia pe Afraa". El reamintește că "există oameni care trăiesc în condiții mai rele în Jindayris".

În total, peste 50.000 de persoane au murit în Siria și Turcia - cel puțin 4.500 în nord-vestul Siriei, unde aproximativ 50.000 de familii au fost, de asemenea, strămutate.

Trădat de pasiunea pentru Napoli: Un italian căutat de 11 ani de poliție a fost arestat

Un italian dat în urmărire de 11 ani a fost arestat în Grecia, unde fusese văzut sărbătorind titlul istoric de campioană a Italiei câștigat de Napoli, a anunțat sâmbătă poliția italiană.  Vincenzo La Porta, în vârstă de 60 de ani, se afla pe lista celor mai căutate persoane din Italia și se consideră că "are legături strânse" cu Camorra, organizația mafiotă napolitană. El a fost arestat în cele din urmă din cauza pasiunii sale pentru Napoli, echipă care a devenit campioana Italiei în urmă cu câteva luni.

Bărbatul fusese condamnat în lipsă la 14 ani de închisoare pentru rolul său într-un grup specializat în evaziune și fraudă fiscală. Poliția din Napoli a declarat că "nu a renunțat niciodată" la căutări și că "a așteptat ca el să facă o mișcare greșită". "Și l-au găsit, pe insula Corfu. Ceea ce l-a dat de gol a fost pasiunea sa pentru fotbal și pentru Napoli", potrivit poliției.

După o așteptare de 33 de ani pentru titlul de campioană a Italiei, Napoli a câștigat în luna mai primul "scudetto" de după epoca Diego Maradona. "La Porta nu putea să nu sărbătorească" succesul, potrivit poliției, care l-a "recunoscut apoi într-o fotografie făcută în fața unui restaurant", în care este văzut ținând în mână un fular în culorile alb-albastru și alb-albastru ale echipei sale.

Crimă pe o insulă din Thailanda: Fiul unui actor recunoaște că a ucis și dezmembrat un bărbat

Un spaniol în vârstă de 29 de ani a mărturisit că a ucis și dezmembrat un bărbat pe insula turistică Koh Phangan din sudul Thailandei, a anunțat sâmbătă poliția. Fragmente de corp, inclusiv șoldurile și coapsele, au fost descoperite joi într-o groapă de gunoi. Potrivit poliției, acestea aparțineau unui chirurg plastician columbian în vârstă de 44 de ani, Edwin Arrieta Arteaga. Tânărul spaniol și victima sa se cunoșteau înainte de a ajunge pe insula Koh Phangan, a precizat poliția, care a deschis o anchetă pentru crimă. Daniel Sancho Bronchalo, care a sosit în Thailanda la 31 iulie în calitate de turist, a "recunoscut" crima, a declarat șeful poliției din Koh Phangan, Panya Niratimanon.

Suspectul, care lucrează ca chef, este fiul actorului spaniol Rodolfo Sancho, potrivit presei. Contul de Instagram al victimei era urmărit de Daniel Sancho și etichetat în unele dintre postările sale.

Insula Koh Phangan, situată în Golful Thailandei și foarte apreciată pentru plajele sale cu nisip alb, atrage, de asemenea, mii de turiști pentru celebrele sale "petreceri cu lună plină".

Rusia promite represalii după ce dronele ucrainene au lovit un petrolier rusesc

Moscova a promis, sâmbătă, represalii, după ce dronele ucrainene au lovit vineri un petrolier rusesc în Marea Neagră, în apropiere de Crimeea, acesta fiind al doilea atac pe mare cu drone într-o singură zi. Moscova a condamnat ferm ceea ce consideră a fi un „atac terorist” ucrainean asupra unei nave civile în strâmtoarea Kerci, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. „Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acțiuni barbare, ele nu vor rămâne fără răspuns, iar autorii lor vor fi pedepsiți în mod inevitabil”, a scris ea pe aplicația de mesagerie Telegram.

Pe măsură ce capacitățile navale ale Kievului cresc, Marea Neagră devine un câmp de luptă din ce în ce mai important în acest război. În urmă cu trei săptămâni, Moscova s-a retras dintr-un acord cheie de export care permitea Ucrainei să transporte milioane de tone de cereale prin Marea Neagră pentru a le vinde pe piețele mondiale. În urma acestei retrageri, Rusia a efectuat atacuri repetate asupra porturilor ucrainene, inclusiv Odesa.

„Petrolierul Sig a suferit o gaură în sala motoarelor, în apropierea liniei de plutire pe partea de tribord, probabil ca urmare a unui atac cu o dronă maritimă”, a scris pe Telegram Agenția Federală pentru Transporturi Maritime și Fluviale din Rusia, adăugând că nu există victime printre cei 11 membri ai echipajului.

Remorchere au fost desfășurate pentru a ajuta petrolierul, care se află sub sancțiunile Statelor Unite pentru că a ajutat la furnizarea de combustibil pentru avioane către forțele rusești care luptă în Siria, potrivit agenției ruse de știri Tass.

Sâmbătă, o postare pe Telegram a vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a lăsat să se înțeleagă că Rusia își va intensifica atacurile împotriva porturilor ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra navelor rusești din Marea Neagră: „Se pare că loviturile asupra Odesa, Izmail și alte locuri nu au fost suficiente pentru ei”, a scris el.

Germania: Partidul AfD, în scădere în sondaje pentru prima dată în patru luni

Partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a pierdut din popularitate, o premieră a ultimelor patru luni, potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul de cercetare INSA.

Partidul a ajuns la 21% în sondajul din acest sfârșit de săptămână comandat INSA de ediția de duminică a ziarului Bild - cu un punct procentual mai puțin decât săptămâna trecută. Potrivit dpa, acesta pare a fi primul declin pentru AfD în sondaje din 25 martie. În schimb, Uniunea Creștin Democrată conservatoare/Uniunea Socială Creștină Blocul (CDU/CSU), a câștigat un punct procentual și este creditată acum cu 27%.

Nici în ceea ce privește cele trei partide din coaliția de guvernământ nu s-au înregistrat prea multe schimbări, cu Social-democrații de centru-stânga (SPD) crescând cu un punct procentual, la 19%, în timp ce Verzii au rămas la 14%, iar liber-democrații (FDP) și-au păstrat procentul constant, la 7%. Stânga radicală Die Linke (Stânga), care se află, la fel ca CDU/CSU și AfD în opoziție, este creditată cu 5%.

“Mișcarea prosoapelor”: Grecia se revoltă împotriva șezlongurilor de închiriat

Prosopul a devenit un simbol al luptei pe insula Paros din Grecia: o mișcare cetățenească își face simțită tot mai mult prezența, sătulă de faptul că șezlongurile de închiriat din barurile de pe plajă invadează tot mai mult spațiul public. Locuitorii insulei turistice, din arhipelagul Insulelor Ciclade, au protestat duminica trecută pe plaja Sfânta Maria, cu prosoape și pancarte în mână, strigând: "ne vrem plajele înapoi!".

Proprietarul barului de pe plajă din acel loc amplasase șezlonguri și umbrele de-a lungul întregului mal, deși avea dreptul să facă acest lucru doar într-o anumită zonă. Această infracțiune nu este singura, din moment ce cei 7.000 de metri pătrați de coastă concesionați legal oamenilor de afaceri din Paros au fost extinși ilegal la 19.000 de metri pătrați, a denunțat - la televiziunea privată SKAI - Mihalis Kirizianos, membru al unei inițiative numită de mass-media "Mișcarea prosoapelor''. După protestul de pe plaja Sfânta Maria, o mare parte din șezlonguri și umbrele au fost îndepărtate, iar proprietarul tavernei de pe plajă a fost reclamat la poliție.

Protestul nu este îndreptat împotriva turiștilor, ci împotriva barurilor ale căror șezlonguri și umbrele invadează plajele. Ministrul economiei și finanțelor din Grecia, Kostis Hatzidakis, a promis că în august vor fi efectuate controale pe toate plajele din țară, iar cei care încalcă legea vor fi pedepsiți.

Grecia, inclusiv insulele sale, are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei, de aproape 14.000 de kilometri. Controalele efectuate până acum au fost punctuale și multe localuri de pe plajă au profitat de această laxitate. Republica Elenă nu recunoaște plajele private în legislația sa și, cu toate acestea, în majoritatea insulelor turistice, nu doar în Paros, acest regulament este încălcat de ani de zile și accesul cetățenilor în aceste spații publice este dificil.

Pe insula Mykonos, una dintre cele mai populare destinații de vară din lume, un bar de pe plaja Panormos a ridicat un zid și a rezervat astfel în mod arbitrar o plajă întreagă doar pentru clienții săi. Barul de pe plajă a fost amendat cu 13 milioane de euro și au fost demolate construcțiile ilegale ridicate de proprietarul barului, inclusiv zidul construit de acesta, dar acest tip de sancțiune este excepția și nu regula.

Președinta Katalin Novak revocă cetățenia ungară unor persoane născute în Ucraina

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a revocat cetățenia ungară pentru 12 persoane pentru presupusa "încălcare a legilor actuale" în momentul obținerii documentului, a informat vineri portalul independent Mfor.hu. Decizia, adoptată prin opt decrete semnate de șefa statului, afectează persoane născute în Ucraina între anii 1958 și 2013. Celor afectați - șase dintre ei sunt membri ai aceleiași familii - li s-au retrase pașapoartele.

Presa locală leagă această măsură neobișnuită de recenta decizie a Washingtonului de a înăspri regulile pentru Ungaria în cadrul programului Visa Waiver. Washingtonul a criticat în mod special faptul că guvernul premierului ultranaționalist Viktor Orban a autorizat emiterea de pașapoarte ungare fără date biometrice pentru aproape un milion de persoane, marea majoritate aparținând minorităților etnice maghiare din țări precum România, Serbia, Slovacia sau Ucraina.

Ministerul de Interne al Ungariei a calificat restricționarea călătoriilor în SUA pentru cetățenii ungari drept o "răzbunare" ca urmare a refuzului Budapestei de a furniza Washingtonului date personale despre etnicii maghiari cu dublă cetățenie care trăiesc în afara granițelor țării. Ungaria nu va dezvălui astfel de date "deoarece este în joc securitatea etnicilor maghiari", a indicat ministerul citat.

Guvernul Orban este considerat cel mai fidel aliat al Moscovei din rândul țărilor Uniunii Europene și a criticat sancțiunile europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, refuzând totodată să sprijine transportul de arme către Kiev.

Bătaie în Manhattan provocată de un influencer celebru

Kai Cenat, un streamer popular pe platforma online americană Twitch, este vizat de mai multe acuzații după ce un eveniment pe care l-a anunțat pentru vineri, în cartierul new-yorkez Manhattan, a degenerat, a anunțat poliția locală.

Cenat se va confrunta cu mai multe acuzații, de incitare la revoltă, organizarea unei adunări ilegale și posibil alte infracțiuni, a declarat vineri seară șeful departamentului de poliție din New York, Jeffrey Maddrey.

Kai Cenat, care are peste 9 milioane de abonați pe rețelele sociale, a anunțat miercuri, în timpul unui flux pe platforma Twitch, că va găzdui un eveniment în cadrul căruia va oferi cadouri promoționale, vineri, la ora locală 16:00 (20:00 GMT), în parcul Union Square din Manhattan, printre obiecte numărându-se console de jocuri video, carduri cadou și telefoane mobile. Evenimentul a scăpat de sub control cu mult înainte de ora de începere anunțată, mulțimea ajungând la "câteva mii de oameni". Unii dintre cei prezenți au recurs la "acte de violență față de poliție și public", a precizat Maddrey. Oamenii au început "să se plimbe cu lopeți, topoare și alte unelte" luate de pe un șantier din apropiere, a spus reprezentantul departamentului de poliție, adăugând că "indivizii aprindeau, de asemenea, artificii pe care le aruncau spre poliție" și "spre cei din jur".

Maddrey a precizat că mai mulți tineri din mulțime și polițiști au fost răniți.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.