Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Imunitatea, mai durabilă la bolnavii trecuți prin COVID-19, decât la cei vaccinați

Ziarul de Vrancea
9 feb 2022 991 vizualizări

Cercetătorii din Israel au descoperit că nu atât numărul anticorpilor este cel mai important, ci forța cu care aceștia „luptă” împotriva virusului

Un studiu realizat la Centrul Medical Sheba din Israel a relevat că anticorpii persoanelor care au trecut prin COVID-19 oferă, cu trecerea timpului, o mai mare rezistență decât cei generați de persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus. Studiul, publicat ieri și la care au participat 432 de persoane, nu se axează doar pe cantitatea de anticorpi generați ci și pe randamentul acestora. După mai multe luni de monitorizare a pacienților, rezultatele obținute au evidențiat că, inițial, atât numărul cât și randamentul anticorpilor era superior celor generați de persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin Pfizer, decât cei ai persoanelor care trecuseră prin boală. Cu trecerea timpului însă, deși cantitatea de anticorpi a continuat să scadă la ambele grupuri - mai repede în primul grup decât în cel de-al doilea - randamentul lor a slăbit între cei vaccinați, în timp ce în grupul celor trecuți prin boală s-a ameliorat. Pe de altă parte, și spre surprinderea cercetătorilor, datele analizate au evidențiat și că randamentul și cantitatea anticorpilor pacienților trecuți prin boală cu un indice de masă corporală de 30 sau superior (nivel de obezitate) au fost mai mari, în perioadele de timp studiate, decât la cei al căror IMC era sub 30 (persoane cu exces de greutate sau cu greutate normală). Acest lucru sugerează că persoanele cu obezitate, care au trecut prin boală, sunt mai bine protejate împotriva viitoarelor infectări cu COVID-19, decât persoanele cu exces de greutate sau cu greutate normală. “Aceste rezultate oferă informație specifică a răspunsului imunitar ce poate explica nivelul de protecție diferențiat împotriva COVID-19 între cei infectați prealabil și cei vaccinați”, a subliniat Carmit Cohen, unul dintre responsabilii acestei cercetări, care va fi prezentată în aprilie la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase din Lisabona.

General: O invazie a Ucrainei nu va fi „o simplă plimbare prin parc”

Generalul Oleksandr Sîrskii, comandantul trupelor terestre ucrainene, a avertizat ieri Rusia că o invazie a țării sale nu va fi o „simplă plimbare în parc” și că trupele ucrainene se vor lupta pentru „fiecare metru de pământ”.Într-o declarație pentru postul britanic Sky News, generalul ucrainean a menționat că militarii aflați sub comanda sa au început o serie de exerciții în nordul Ucrainei, nu departe de frontiera cu Belarus și Rusia. În acea zonă, forțele ruse desfășoară un exercițiu comun de cealaltă parte a frontierei împreună cu trupele belaruse, aliații acestora.

Comandantul ucrainean, în vârstă de 56 de ani, a declarat că Ucraina va efectua exerciții de antrenament și în sudul țării. Aceste exerciții, care – așa cum a explicat el – vor include testarea noilor arme americane și britanice primite de armata ucraineană și antrenamente pentru contracararea atacurilor aeriene, fac parte din măsurile luate de Kiev pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin să ordone un atac. „Forțele armate ucrainene sunt pregătite. Suntem capabili și nu vom renunța la niciun metru de pământ ucrainean fără luptă”, a avertizat generalul Sîrskii într-un mesaj adresat militarilor ruși. Declarațiile sale intervin în timp ce șefa diplomației britanice Liz Truss a îndemnat joi Rusia să aleagă diplomația ca alternativă la un război care va fi „un dezastru” atât pentru ruși, cât și pentru ucraineni.

Arhivele Naționale vor o anchetă împotriva lui Trump

Arhivele Naționale americane, însărcinate să păstreze documentele președinților americani, cer justiției americane să deschidă o anchetă împotriva lui Donald Trump, după ce au fost nevoite să se ducă în Florida să recupereze 15 cutii cu documente pe care fostul președinte republican le-a luat cu el când a plecat de la Washington, în ianuarie 2021. Felul în care miliardarul și-a gestionat arhivele prezidențiale a fost pus în discuțe în mai multe rânduri în ultimele săptămâni.

Arhivele Naționale au anunțat luni că au fost nevoite să se ducă în Florida pentru a recupera 15 cutii cu documente pe care Donald Trump le-a luat cu el când a plecat de la Casa Albă, la sfârșitul mandatului. Între documentele din aceste cutii se află scrisori de la predecesorul său Barack Obama și de la dictatorul nord-coreean Kim Jong Un. În virtutea unei legi din 1978, președinții americani sunt obligați să-și trimită la Arhivele Naționale e-mailurile, scrisorile și alte documente de lucru.

Arhivele naționale au dezvăluit tot săptămâna trecută că miliardarul obișnuia să-și rupă unele dintre documentele de lucru - altă practică interzisă de legea din 1978. Unele file de hârtie trimise Arhivelor au fost “lipite cu scotch” de către “însărcinați cu gestionarea documentelor Casei Albe”, iar altele au fost lăsate rupte, preciza instituția. Unele dintre aceste documente au fost trimise de către Arhivele Naționale unei comisii parlamentare însărcinată să ancheteze cu privire la rolul lui Donald Trump în asaltul de la Capitoliu al susținătorilor acestuia, la 6 ianuarie 2021.

Mai puțin de jumătate din populația lumii a trăit în democrație în 2021

Mai puțin de jumătate din populația lumii a trăit în democrație în 2021 - Statele Unite, Franța și Spania au fost “democrații eșuate” -, iar doar 21 din 165 de țări au avut statutul de “democrație completă”, arată un studiu publicat ieri de către grupul britanic The Economist.

Potrivit acestui studiu, realizat de Divizia de cercetare și analiză a grupului (EIU), indicele democrației în 2021 a scăzut la 5,28 de la 5,37 în 2020 - cea mai importantă scădere anuală din 2010. “Rezultatul reflectă impactul negativ al pandemiei (COVID-19) asupra democrației și libertății în lume al doilea an consecutiv, o erodare considerabilă a puterii statului și erodarea libertăților individuale”, se arată în studiu. În Europa, Spania trece în 2021 de la statutul de “democrație completă” la cel de “democrație eșuată” și se alătură Franței, care are acest statut din 2020. Statele Unite, Israelul și Africa de Sud sunt, de asemenea “democrații eșuate”.

Suedia, Luxemburgul și Regatul Unit - care pierde două locuri și se apropie de statutul de “democrație eșuată” - se află în prima categorie a clasamentului, de “democrații complete”, la fel ca Japonia, Coreea de Sud, Murițiu și Costa Rica. În categoria “regimurilor hibride” se află Bangladeshul, Senegalul, Ucraina, Hong Kongul sau Tunisia - care a înregistrat una dintre cele mai puternice scăderi. Între “regimurile autoritariste”, EIU claseză Algeria, Egiptul, Rusia, Rwanda, Vietnamul sau China. La sfârșitul clasamentului se află Afganistanul, unde talibanii s-au întors la putere în urmă cu o jumătate de an, drept cea mai puțin democratică țară din lume.

Pictură, vandalizată de un paznic „plictisit”

O pictură valoroasă de avangardă a fost vandalizată de un paznic „plictisit” care a desenat ochi figurilor din lucrare, în prima zi de lucru la o galerie rusească, scrie The Guardian. „Three Figures” de Anna Leporskaya a fost pictat între 1932 și 1934, și a fost asigurată pentru 75 de milioane de ruble (740.000 de lire sterline). A fost expusă ca parte dintr-o expoziție de artă abstractă la Centrul Prezidențial „Boris Elțîn” din Ekaterinburg atunci când paznicul a desenat ochi folosind un pix. Alexander Drozdov, director executiv al Centrului, nu a identificat paznicul în declarație, dar a spus că lucra pentru o firmă privată de securitate și a fost concediat. Curatorul expoziției, Anna Reshetkina, a spus că pictura a fost vandalizată „cu un stilou marca Elțîn Center”. „Motivele sale sunt necunoscute, dar administrația crede că a fost din cauză că n-a avut minte”, a spus ea. „Cerneala a pătruns ușor în stratul de vopsea, deoarece albul de titan folosit pentru a picta fețele nu este acoperit cu lac de autor, așa cum era adesea cazul în pictura abstractă din acea vreme”, a scris Ivan Petrov în The Art Newspaper, care a scris primul despre acest caz. „Din fericire, cel care a vandalizat a folosit un stilou fără presiune puternică și, prin urmare, lucrarea a fost ușor lovită în ansamblu. Silueta din stânga avea, de asemenea, o mică deteriorare a stratului de vopsea până la cel de sub fața personajului”. Deteriorarea a fost observată pentru prima dată pe 7 decembrie de doi vizitatori care au alertat administratorii împreună cu un angajat al galeriei. Pictura a fost scoasă din expoziție și returnată Galeriei de Stat Tretiakov din Moscova, care a împrumutat tabloul. Experții în restaurare de la Tretyakov au estimat că lucrările de restaurare ar costa 250.000 de ruble (4.600 dolari). Centrul Elțîn a instalat de atunci ecrane de protecție peste lucrările rămase din expoziție.

Actorul Bob Saget a murit din cauza unui traumatism cranian

Actorul american Bob Saget, care a fost găsit mort într-o cameră de hotel în Florida la începutul lui ianuarie, a murit din cauza unui traumatism cranian, a anunțat, miercuri, familia sa într-un comunicat. Actorul, cunoscut pentru rolul din celebrul sitcom din anii 1980-1990 „Casa plină/ Full House”, a fost găsit fără suflare într-o cameră de la hotelul Ritz-Carlton atunci când se afla în turneu în țară și circumstanțele decesului său erau necunoscute până acum. „Autoritățile au determinat că Bob a murit din cauza unui traumatism cranian”, a declarat familia sa. El s-a „lovit accidental la ceafă de ceva, nu și-a pus întrebări și s-a culcat”, a mai precizat familia, adăugând că decesul nu a fost legat de consumul de droguri sau de alcool. Bob Saget, care avea 65 de ani, era cunoscut pentru rolul Danny Tanner, tatăl văduv a trei fete, dintre care două gemene, interpretate de surorile Mary-Kate și Ashley Olsen, în „Casa plină”. După decesul său, acestea din urmă i-au adus un omagiu „celui mai iubit om, plin de compasiune și generos”.

Sângele vaccinaților, refuzat de părinți pentru operația unui copil

O familie din Italia refuză sângele persoanelor vaccinate, necesar operației copilului lor, cu boli cardiace. Tribunalul pentru minori din Bologna a suspendat autoritatea părintească și a încredințat copilul serviciilor sociale. Ziarul „La Verità” l-a intervievat pe tatăl copilului, care a spus că la baza deciziei de a refuza sângele unor persoane vaccinate stau motive religioase și frica legată de presupusul risc al transmiterii de proteină Spike. Băiețelul de 2 ani suferă de o boală cardiacă și trebuie operat urgent într-un spital din Bologna. Joi, Tribunalul pentru minori din Bologna a suspendat provizoriu autoritatea părintească a părinților copilului și l-a încredințat serviciilor sociale, scrie Mediafax. Judecătorul a considerat, în esență, că pentru sângele furnizat de spital există garanții de siguranță absolută, indiferent de origine. Părinții trebuie acum să-l aducă pe copil la spital pentru a fi operat.

Prințul Charles, bolnav de COVID-19 a doua oară

Prințul Charles, moștenitorul Coroanei britanice, s-a îmbolnăvit de COVID-19 - pentru a doua oară - și se află în carantină, a anunțat ieri Clarence House. Este a doua oară când prințul, în vârstă de 73 de ani, se îmbolnăvește de COVID-19. El s-a îmbolnăvit prima oară de COVID-19 în martie 2020 și s-a vindecat rapid. Prințul moștenitor urma să inaugureze joi o statuie a femeii de afaceri evreice din secolul al XIII-lea Licoricia și se declară “foarte dezamăgit” că nu poate să o facă. Prințul Charles a participat miercuri seara la o recepție la British Museum, la Londra, împreună cu soția sa Camilla, la care au fost prezente numeroase persoane, inclusiv membri ai Guvernului britanic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.