Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Imunitatea în masă împotriva COVID nu mai poate fi atinsă

Ziarul de Vrancea
11 aug 2021 1081 vizualizări

Varianta Delta a schimbat regulile „jocului”, afirmă cercetătorii n toți cei nevaccinați se vor infecta mai devreme sau mai târziu, din cauza versatilității tulpinei indiene n vaccinurile oferă o protecție foarte eficace împotriva formelor severe ale bolii, însă nu și în prevenirea transmiterii infecției, mai spun experții

Atingerea imunității în masă prin vaccinarea anti-COVID nu mai este posibilă din cauza variantei mult mai infecțioase Delta a coronavirusului, afirmă experți citați de CNBC.

Cercetătorii oferă mai multe motive pentru care atingerea unui asemenea obiectiv - în care nivelul imunității în rândul populației este suficient de ridicat pentru a preveni răspândirea unui virus - nu mai este plauzibil.

Sir Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, a declarat marți în fața parlamentului britanic că, întrucât vaccinurile anti-COVID nu opresc complet răspândirea coronavirusului, ideea atingerii imunității în masă a devenit „mitică”. „Cred că ne aflăm într-o situație în care, din cauza acestei variante delta, imunitatea în masă nu este o posibilitate deoarece ea poate infecta și indivizii vaccinați”, a afirmat Pollard, unul dintre cercetătorii implicați în dezvoltarea vaccinului AstraZeneca/Oxford. „Iar asta înseamnă că oricine nu este vaccinat se va întâlni cu virusul la un moment dat. Asta s-ar putea întâmpla luna aceasta sau luna viitoare, ar putea avea loc anul viitor însă la un moment dat ei se vor întâlni cu virusul și nu avem nimic care să oprească transmiterea respectivă”, a adăugat acesta.

Cum funcționează imunitatea în masă?

Explicat în modul cel mai simplu, imunitatea în masă înseamnă atingerea unui nivel ridicat al imunității împotriva unui virus, acest lucru putând fi realizat prin infectare naturală (datorită anticorpilor creați de sistemul imunitar când intră în contact cu un patogen nou) și prin vaccinare.

Vaccinarea este metoda preferată de atingere a imunității în masă deoarece ea creează o imunitate puternică și de durată fără ca persoanele să fie nevoite să treacă prin boală sau să experimenteze simptome severe care le pot lăsa sechele pe termen lung. Dacă suficiente persoane dintr-o populație sunt imune față de un virus acest lucru duce la rate mai scăzute ale infecțiilor inclusiv în rândul celor nevaccinați deoarece acesta are mai puține oportunități de a se răspândi și infecta noi persoane.

Când este atinsă imunitatea în masă persoanele care nu sunt vaccinate împotriva virusului respectiv (fie din propria alegere, fie pentru că nu pot fi imunizate din motive obiective) sunt protejate de nivelul general al imunității prezent într-o populație.

Un virus poate fi astfel ținut sub control cu succes sau eradicat complet în unele cazuri. Campanii de vaccinare în masă au reușit în trecut să reducă reducă dramatic numărul de cazuri sau să elimine complet boli ca poliomielita, tuberculoza sau rujeola în majoritatea lumii. Însă Pollard a afirmat marți că în cazul COVID și a variantei Delta lucrurile stau diferit.

„Problema cu acest virus este că el nu este rujeola. Dacă 95% din persoane sunt vaccinate împotriva rujeolei virusul nu se poate transmite în rândul populației”, a declarat acesta în fața comisiei privind coronavirusul din parlamentul de la Londra.

Un virus „fără precedent”

Pollard afirmă că deși vaccinurile anti-COVID ar putea încetini răspândirea coronavirusului, cel mai probabil vor apărea noi variante care se vor răspândi la rândul lor. „Suspectez că virusul va veni data viitoare cu o variantă care posibil va fi și mai bună în a se transmite în rândul populațiilor vaccinate, acesta reprezentând așadar încă un motiv să nu construim o campanie de vaccinare în jurul imunității în masă”.

Persoanele care sunt vaccinate împotriva coronavirusului beneficiază de o protecție ridicată în fața formelor grave ale COVID-19, spitalizării și deceselor cauzate de coronavirus.

Un nou studiu publicat vinerea trecută în Marea Britanie arată de asemenea că persoanele vaccinate în regim complet au un risc de 2-3 ori mai mic de a contracta coronavirusul, chiar și în contextul răspândirii variantei Delta.

Dr. Andrew Freedman, cercetător de la Facultatea Medicală Cardiff specializat în boli infecțioase, a declarat ieri pentru CNBC că este de acord cu evaluarea lui Pollard privind improbabilitatea atingerii imunității în masă.

„Varianta Delta este foarte transmisibilă, lucru ce înseamnă că procentul necesar de persoane vaccinate în regim complet pentru imunitate în masă nu poate fi probabil atins”, afirmă acesta. „Vaccinurile oferă o protecție foarte eficace împotriva formelor severe ale bolii/spitalizării/decesului însă sunt mai puțin eficace în prevenirea infecțiilor, formelor ușoare și transmiterii, mai ales în cazul variantei Delta”, a adăugat Freedman.

Atingerea imunității în masă în cazul COVID pare mai dificilă și din alte motive ce țin de ezitarea față de vaccinare, lentoarea campaniilor de imunizare din unele țări și mutațiile coronavirusului, noile variante amenințând (fără a submina însă deocamdată) eficacitatea vaccinurilor anti-COVID dezvoltate până acum.

În plus, experții nu știu încă durata imunității față de COVID deși există dovezi clinice că aceasta scade în timp. Din fericire, cazurile de infectare după vaccinarea în regim complet sunt rare și tind să fie mai ușoare.

Danny Altman, profesor de imunologie la Imperial College din Londra, a declarat de asemenea pentru CNBC că este de acord cu evaluarea lui Pollard și că „modelul matematic privind imunitatea în masă nu poate fi aplicat ușor pentru un virus fără precedent ca SARS-CoV-2”, mai ales în contextul apariției la nivel global a unor noi variante.

Probabilitate infimă ca asteroidul Bennu să lovească Terra înainte de 2300

Asteroidul Bennu va trece foarte aproape de Terra în 2135, la o depărtare de doar jumătate dintre distanța de la Pământ la Lună, a declarat miercuri NASA dând publicității noi date potrivit cărora șansele unui impact ulterior, înainte de anul 2300, sunt infime.

Bennu, descoperit în 1999 și având 500 de metri în diametru, este unul dintre cei doi asteroizi cunoscuți din sistemul nostru solar care pune cele mai mari riscuri pentru Terra, potrivit Agenției spațiale americane. Sonda Osiris-Rex a NASA, care a petrecut doi ani pe orbita lui Bennu, pe care a părăsit-o în mai anul trecut transportând la bord mostre de sol colectate cu prilejul unui contact de câteva secunde cu solul asteroidului, va sosi pe Terra în 2023.

Misiunea a permis studierea de foarte aproape a asteroidului și îmbunătățirea considerabilă a predicțiilor pentru viitoarea traiectorie.

Până în 2300, șansele unei coliziuni cu Terra sunt de doar 0,057%, este concluzia la care au ajuns oamenii de știință. “Altfel spus, înseamnă că există 99,94% șanse ca Bennu să nu fie pe o traiectorie de impact”, a subliniat Davide Farnocchia, cercetător în cadrul NASA. “Nu există așadar motive să ne îngrijorăm foarte tare”.

De ce oamenii de știință nu sunt însă siguri 100%?

În septembrie 2135, Bennu va trece la o distanță foarte mică de Terra. Acest lucru îi va oferi posibilitatea de a traversa ceea ce oamenii de știință au botezat “o gaură de cheie gravitațională”: o zonă care va modifica într-o oarecare măsură traiectoria asteroidului, din cauza influenței gravitaționale a planetei noastre, punându-l astfel pe un traseu al unei coliziuni viitoare.

Anterior misiunii Osiris-Rex, 26 de “găuri de cheie”, cu mărimi de un kilometru sau mai mult, erau posibile pe traiectoria lui Bennu în 2135.

Grație analizelor permise de sonda Osiris-Rex, oamenii de știință au reușit să excludă 24. Rămân ultimele două. Data cea mai probabilă a impactului ar fi 2182, potrivit specialiștilor.

Dacă s-ar produce, evenimentul ar fi catastrofal. “De obicei, dimensiunea unui crater ar fi de 10 până la 20 de ori mai mare decât mărimea obiectului”, a explicat Lindley Johnson, din cadrul Planetary Defense Coordination Office al NASA. În cazul lui Bennu, un crater cu un diametru cuprins între 5 și 10 kilometri. “Dar zona de distrugere ar fi mult mai mare decât aceasta, de până la 100 de ori mai mare decât dimensiunile craterului”, a spus el. Acesta a mai precizat că cercetătorii cunosc circa 79% dintre asteroizii de mărimea lui Bennu aflați în apropierea Terrei.

“Riscul pe care îl reprezintă Bennu este de fapt mai mic decât riscul pe care îl presupun obiecte de mărimi asemănătoare pe care nu le-am descoperit încă”, a amintit Davide Farnocchia.

Nord-coreenii care nu respectă măsurile anti-COVID, trimiși la muncă silnică

Autoritățile nord-coreene trimit la munca silnică cetățenii care încalcă măsurile sanitare impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și se adună în grupuri mai mari de 3 persoane, relatează Insider.

„Dacă 4 sau mai multe persoane cu excepția familiei imediate se întâlnesc zilele acestea, autoritățile de control a bolilor le trimit într-un centru disciplinar de muncă pentru că au încălcat carantina legată de coronavirus” sau amendate cu o sumă uriașă, a declarat un rezident din sudul Phenianului pentru Radio Free Asia. Sursa, care a dorit să rămână anonimă pentru propria sa siguranță, afirmă că ordinul a venit de la agenția centrală responsabilă de controlul bolilor, aceasta fiind însărcinată cu prevenirea unor focare de COVID-19.

Deocamdată nu este clar de ce unii nord-coreeni primesc doar o amendă pentru încălcarea măsurilor de carantină și alții sunt trimiși la muncă silnică.

Potrivit sursei RFA, un bărbat a fost amendat la mijlocul lunii iulie pentru că a organizat nunta fiului său în locuința familiei, fără a primi și o pedeapsă de muncă forțată.

Autoritățile nord-coreene afirmă că permit în continuare organizarea nunților cu respectarea unor măsuri sanitare însă în fapt acestea sparg toate adunările mai mari de 3 persoane, potrivit sursei RFA. Acesta a relatat că nunțile au fost scutite inițial de regula privind numărul maxim de participanți la adunări însă că situația s-a schimbat după ce „numărul pacienților suspecți de COVID-19 cu febră ridicată a continuat să crească aici din iunie”.

Măsurile par menite să țină sub control răspândirea coronavirusului într-o țară care în mod oficial nu a raportat niciun caz de COVID-19.

În pofida acestui lucru liderul Kim Jong-un i-a criticat dur pe oficialii nord-coreeni pentru „iresponsabilitatea și incompetența cronică” în gestionarea pandemiei, sugerând că SARS-CoV-2 se răspândește în țară, în pofida faptului că autoritățile au închis complet granițele încă din luna ianuarie a anului trecut, declanșând o gravă criză alimentară și umanitară.

Un milionar rus a ucis un tânăr, crezând că este urs

Un ales local din Kamceatka, bogat, Igor Redkin, în vârstă de 55 de ani, s-a predat poliției după ce a ucis “în mod accidental” un bărbat tânăr, pe care l-a împușcat crezând că trage într-un urs, în apropiere de satul Ozernovski.

Victima, Andrei Tolstopiatov, avea 30 de ani. Faptele au avut loc la 2 august, iar deputatul local s-a predat poliției marți.

În acea seară, Igor Redfkin ar fi auzit despre un urs care ameința locuitori în acest sat izolat. “Am luat o armă de foc și am hotărât să-l sperii. Am tras asupra ursului la apus. Am aflat mai târziu că un locuitor din cartier a fost rănit, în regiune, aproape în același moment, și că a murit la spital”, a declarat el site-ului loca de știri Kam24.ru.

Justiția l-a plasat în arest la domiciliu până la prezentarea concluziilor unei anchete cu privire la crimă.

În această regiune sălbatică a Rusiei se află aproximativ 20.000 de urși, care intră cu regularitate în contact cu oamenii.

Igor Redkin - un coacționar al unei companii aeriene, a cărui avere este estimată la opt milioane de euro - ar fi fost în stare de ebrietate când și-a împușcat victima. Deputatul local - care riscă doi ani de închisoare - și-a suspendat calitatea de membru al Partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin și s-a retras din campania în vederea unei realegeri în Parlamentul local din Kamceatka.

În afară de acest scandal, Igor Redkin este vizat în altă polemică. Compania aeriană la care este acționar, Vitiaz-Aero, s-a aflat joi în centrul unei drame. Un elicopter al companiei s-a prăbușit într-un lac, în regiunea Kamceatka, un accident soldat probabil cu șapte victime între cele 16 persoane care se aflau la bord, 13 dintre ele turiști, inclusiv un copil.

Parlamentul bulgar deschidea calea unui al treilea rând de alegeri în acest an

Parlamentarii bulgari au respins ieri, prin vot, o propunere în vederea formării unui guvern, prezentată de către partidul antisistem al lui Stanislav Trifonov, deschizând astfel calea unui al treilea rând de alegeri în Bulgaria în acest an.

Partidul “Un astfel de popor există” (ITN) al animatorului și cântărețului folk “Slavi” Trifonov a obținut o victorie la limită în alegerile legislative anticipate de la 11 iulie și a pus astfel capăt celor zece ani de putere ai Partidului GERB al premierului în exercițiu Boiko Borisov.

ITN - susținut de alegători furioși din cauza corupției care cangrenează cea mai săracă țară din Uniunea Europeană (UE) - a renunțat marți, în urma unor dezacorduri cu potențiali aliați, să formeze un guvern minoritar.

Parlamentul a recunoscut - printr-un vot fără precedent - că acest partid a eșuat să formeze un cabinet, după ce premierul desemnat Plamen Nikolov și-a retras nominalizarea. Această decizie îi permite președintelui bulgar Rumen Radev să ceară celui de-al doilea cel mai mare partid din țară, “Cetățeni pentru Dezvoltarea Europană a Bulgariei” (GERB), să încerce să formeze un guvern - o propunere pe care liderul GERB, Boiko Borisov, a refuzat-o.

Constituția bulgară permite altui partid, ales de către președinte, să facă o a treia încercare de a forma un guvern. Însă analiști se tem de șansele de reușită ale unui asemenea demers.

Sondaje recente de opinie arată că un al treilea rând de alegeri în acest an ar putea conduce, din nou, la un Parlament fragmentat, care ar îmtâmpina dficultăți în formarea unui guvern.

Rusia, bilanț zilnic “record” de 808 morți din cauza COVID

Rusia a înregistrat ieri 808 morți cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un “record” de la începutul epidemiei, pe fondul unei răspândiri a variantei indiene (delta) a SRAS-CoV-2 și unei campanii de vaccinare antiCOVID lente. Rusia se confruntă cu o intensificare a epidemiei de la începutul verii. Autoritățile ruse au înregistrat joi, de asemenea, 21.932 de contaminări cu nou coronavirus, potrivit unui bilanț prezentat de către Centrul de Criză din cadrul Guvernului rus.

SUA recomandă vaccinarea împotriva COVID-19 a femeilor însărcinate

Femeile însărcinate ar trebui să fie vaccinate împotriva COVID-19, potrivit unei noi analize care nu a arătat un risc sporit de pierdere a sarcinii, a anunțat Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite. CDC a declarat că nu a găsit probleme de siguranță pentru persoanele însărcinate, nici în noua analiză, nici în studiile anterioare. Centrul a arătat că ratele de avort spontan după vaccinare au fost similare cu rata preconizată. Femeile gravide pot primi oricare dintre cele trei vaccinuri care au autorizație de urgență - Pfizer, Moderna sau Johnson & Johnson.

Agenția nu recomanda anterior femeilor însărcinate să fie vaccinate afirmând că acestea că ar trebui să discute despre vaccinare cu furnizorii lor de servicii de îngrijire a sănătății. Sascha Ellington, conducătorul echipei de pregătire și de reacție în situații de urgență a Diviziei CDC pentru Sănătatea Reproducerii, a declarat că absorbția vaccinului la femeile gravide a fost scăzută, doar 23% primind cel puțin o doză de vaccin.

“Vrem să creștem acest lucru”, a spus Ellington, menționând că agenția lucrează la strategii pentru ca obstetricienii și ginecologii să devină furnizori de vaccinuri. “Vrem ca femeile să fie protejate. Nu vedem avertismente legate de siguranță și astfel beneficiile vaccinării într-adevăr depășesc orice risc potențial sau necunoscut”, a adăugat acesta.

CDC a afirmat că recomandă acum tuturor persoanelor cu vârsta de cel puțin 12 ani să se vaccineze împotriva COVID-19, inclusiv persoanelor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.