Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Guvernul SUA le spune americanilor să se pregătească de o Apocalipsă Zombi

Ziarul de Vrancea
6 mar 2021 1848 vizualizări

Campania, care îi „antrenează” pe cetățeni să supraviețuiască în cazul unor dezastre, este lăudată de specialiști

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a inițiat o campanie neconvențională care, sub pretextul unei Apocalipse Zombi, oferă sfaturi americanilor referitoare la pregătirea pentru dezastre, în general. „Puteți râde acum, dar atunci când se va întâmpla, veți fi foarte bucuroși că ați citit asta. Și da, poate că în acest fel veți învăța ceva despre cum să fiți cu adevărat pregătiți într-o situație de urgență din viața reală”, se arată într-un mesaj postat pe pagina Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), o agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică al Statelor Unite.

La capitolul „Campanii” ale Centrului pentru Pregătire și Răspuns de pe site-ul instituției, există și o secțiune dedicată special Apocalipsei Zombi, creată încă din anul 2011. Recent, în plină pandemie de COVID-19, CDC a decis să actualizeze secțiunea de dedicată pregătirilor împotriva acestui „pericol”, informează USA Today.

Kit de supraviețuire, plan de urgență, loc de adunare cu familia

CDC precizează că, indiferent dacă vorbim despre o Apocalipsă Zombi, un uragan, cutremur sau o pandemie de coronavirus, cel mai important lucru este ca fiecare cetățean să aibă un kit de supraviețuire în propria casă. Trusa de supraviețuire trebuie să conțină apă potabilă (echivalentul a cel puțin 2 litri pe zi pentru fiecare persoană, rezerve de hrană (preferabil neperisabilă), medicamente, articole sanitare, acte, cuțit, bandă adezivă, radio cu baterii etc. Următorul lucru de pe listă îl reprezintă întocmirea unui plan de urgență: locurile în care vă puteți adăposti, pe cine să sunați, unde puteți pleca la nevoie.

Cetățenii trebuie astfel să identifice, în primul rând, principalele pericole sau dezastre naturale cu care se pot confrunta în zona în care locuiesc: poate fi vorba despre cutremure ori uragane, nu neapărat o invazie zombi. Ei trebuie să stabilească astfel din timp un plan de evacuare și un loc de adunare al familiei în caz de dezastru.

CDC prezintă inclusiv măsuri de urmat de către profesori în situații de urgență.

Experții în supraviețuire dar și medicii au salutat această campanie a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. „Mi se pare o chestie formidabilă”, a declarat medicul John Sellick, profesor al Școlii de Medicină și Științe Biomedicale al Universității din Buffalo. „După cum am văzut în cazul pandemiei de coronavirus, pregătirea în caz de dezastre joacă un rol crucial”.

„E ceva genial”, a declarat, pentru Yahoo Life, Cheryl Nelson instructor pentru pregătirea împotriva dezastrelor, certificat de FEMA - Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență. „În mod clar, este o campanie care atrage atenția și care se folosește de umor pentru a-i determina pe oameni să facă din timp pregătiri”. „Anul 2020 a făcut posibil ceva ce părea imposibil până acum: a schimbat complet modul de gândire al oamenilor și i-a făcut să se gândească: Uau, dacă trăim acum într-o plină pandemie, ce mai poate urma? Zombi? Poate că ar fi bine să mă pregătesc”, a spus Nelson.

OMS: Pandemia a provocat mai multe „traume în masă” decât Al Doilea Război Mondial

Pandemia de COVID-19 a provocat traume în masă la o scară mai mare decât Al Doilea Război Mondial, iar impactul va dura „mulți ani de acum încolo”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. „După cel de-al doilea război mondial, lumea a suferit traume în masă, deoarece al doilea război mondial a afectat multe, multe vieți. Și acum, cu această pandemie COVID, cu o magnitudine mai mare, au fost afectate mai multe vieți”, a declarat directorul general al OMS. „Aproape întreaga lume este afectată, fiecare individ de pe suprafața lumii a fost de fapt afectat.” „Și asta înseamnă traume în masă, chiar mai mari decât ceea ce a trăit lumea după cel de-al doilea război mondial”, a adăugat el, menționând efectul asupra sănătății mintale. „Și atunci când există traume în masă, acestea afectează comunitățile pentru mulți ani de acum înainte”.

Comentariile sale au venit ca răspuns la o întrebare privind modul în care țările ar trebui să țină cont de impactul pandemiei asupra economiei și sănătății mintale. Adjuncții lui Tedros au subliniat că ar trebui să se acorde prioritate sănătății mintale. Maria Van Kerkhove, șeful unității OMS pentru boli emergente spune că lumea se află încă în „faza acută” a pandemiei, când virusul pătrunde în comunități, ucigând zeci de mii de persoane în fiecare săptămână. Ea a adăugat, totuși, că numărul cazurilor de persoane cu probleme de sănătate mintală al pandemiei va crește, fiind o problemă majoră pe termen lung.

Papa Francisc, întâmpinat de mulțimi entuziaste la Irbil și Mosul

 Suveranul Pontif s-a rugat printre ruinele bisericilor

Papa Francisc, aflat în vizită în Irak, a fost întâmpinat de sute de oameni, ieri, la Irbil și Mosul. La sosirea în Irbil, el a fost primit de Nechirvan Barzani, liderul regiunii Kurdistan. A călătorit cu elicopterul la Mosul, unde a vizitat Piața Bisericii și s-a rugat acolo pentru zecile de mii de victime ale războiului cu Stat Islamic.

Exodul creștinilor din Irak și din Orientul Mijlociu a făcut, potrivit Papei, „un rău incalculabil nu doar indivizilor și comunităților în cauză, ci și societății pe care au lăsat-o în urmă”, citează BBC. Papa a ajuns în Mosul, unde s-a rugat printre ruinele bisericilor, multe distruse în timpul luptelor din perioada 2014 - 2017.

El urmează să viziteze și Qaraqosh, unde se află cea mai mare biserică din Irak, parțial distrusă de organizația Stat Islamic. Oamenii s-au adunat în număr mare pentru a-l întâmpina în oraș pe Suveranul Pontif.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca atinge potențialul maxim cu a doua doză după 12 săptămâni

Vaccinul anticoronavirus produs de Oxford-AstraZeneca atinge potențialul maxim prin administrarea celei de-a doua doze după 12 săptămâni, conform noilor rezultate ale unor studii clinice, prezentate sâmbătă în revista The Lancet.

„Rezultatele colectate de la aceste teste (inclusiv de la participanții care au primit două doze standard și de la cei care au primit o doză redusă urmată de o doză standard) au arătat o eficacitate a vaccinului în cazul persoanelor simptomatice la COVID-19, la 14 zile după a doua doză, de 66,7%”, conform revistei The Lancet.„Eficacitatea vaccinului a fost de 63,1% la cei care au primit două doze standard și de 80,7% la cei care au primit două doze reduse plus o doză standard. În analizele exploratorii, eficacitatea vaccinului după o singură doză standard era de 76,0% din ziua 22 până în ziua 90, iar nivelul anticorpilor s-a menținut în această perioadă, fiind doar mici scăderi”, precizează autorii. „În sprijinul unei strategii de imunizare cu interval mai lung, eficacitatea vaccinului a fost semnificativ mai mare, de 81,3%, după administrarea a două doze standard la un interval de 12 săptămâni sau mai mare, comparativ cu eficacitatea de 55,1% în cazul administrării la un interval mai mic de șase săptămâni. Aceste concluzii au fost susținute de studii privind imunogenicitatea făcute pe participanți cu vârste sub 55 de ani, care arată reacții ale anticorpilor IgG SARS-CoV-2 de peste două ori mai mari la cei cărora le-au fost administrate dozele la un interval de cel puțin 12 săptămâni, comparativ cu cei care au avut un interval de administrare sub șase săptămâni”, explică autorii. „Analizele asupra modelului de vaccinare relevă o creștere a eficacității după două doze standard de la 55,1%, la intervalul sub șase săptămâni, până la 81,3%, cu intervalul de administrare de cel puțin 12 săptămâni”, subiniază autorii.Administrarea unei singure doze standard are, conform testelor, o eficacitate de 76% în primele 90 de zile.

Dalai Lama, liderul spiritual tibetan, vaccinat împotriva COVID-19

Dalai Lama, liderul spiritual tibetan, în vârstă de 85 de ani, a fost vaccinat împotriva COVID-19 într-un spital din orașul indian Dharmsala.

Dalai Lama a primit sâmbătă prima doză din vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca și a îndemnat apoi oamenii să fie curajoși și să se vaccineze. Liderul spiritual tibetan a declarat: „Pentru a preveni niște probleme serioase, această înjecție este foarte, foarte folositoare”. Medicii de la spitalul unde i-a fost administrat serul au spus că Dalai Lama a stat sub observație 30 de minute ulterior. „S-a oferit, ca un om obișnuit, să vină la spital și să fie vaccinat”, a spus medicul GD Gupta.

Alte zece persoane care trăiesc în reședința lui Dalai Lama au fost de asemenea vaccinate. Toți 11 au primit același tip de ser, care este produs de Serum Institute din India. India, țară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, a înregistrat peste 11 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus și mai mult de 157.000 de decese asociate.În a doua cea mai afectată țără din lume, după SUA, campania de vaccinare a început în ianuarie. După lucrătorii sanitari și cei din prima linie, de luna aceasta au început să fie imunizate și persoanele vârstnice și cele cu probleme importante de sănătate. Dalai Lama s-a stabilit în Dharmsala în 1959, după ce a plecat din Tibet în urma unei revolte nereușite împotriva conducerii chineze. Beijingul nu recunoaște guvernul tibetan aflat în exil și îl acuză pe Dalai Lama că încearcă să separe Tibetul de China. Această învinuire este negată de liderul spiritual, care spune că doar militează pentru autonomie și protecție substanțiale ale culturii budiste native a regiunii.

Coronavirus: Teste promițătoare pentru un medicament pe cale orală

Gigantul farmaceutic Merck și o companie americană au anunțat sâmbătă progrese în dezvoltarea unui medicament administrat oral împotriva COVID-19. “Știind că există o nevoie neacoperită de tratamente antivirale împotriva SARS-CoV-2, suntem încurajați de aceste rezultate preliminare”, a declarat într-un comunicat Wendy Painter, director medical la Ridgeback Biotherapeutics.Merck și-a întrerupt la sfârșitul lui ianuarie lucrul la două potențiale vaccinuri împotriva COVID-19, dar își continuă cercetările privind două tratamente contra bolii, printre care molnupiravir, dezvoltat împreună cu compania americană Ridgeback Bio. Medicamentul a redus semnificativ încărcătura virală la pacienți după cinci zile de tratament, a indicata compania sâmbătă în cursul unei reuniuni cu specialiști în boli infecțioase. Faza 2 a testului (studiile au trei faze înainte de posibila comercializare) a fost efectuată pe 202 de pacienți nespitalizați, având COVID-19 cu simptome. Nu a existat nicio alertă în termeni de siguranță, iar “din cele patru incidente grave raportate, niciunul nu a fost considerat în legătură cu medicamentul studiat”, a spus compania. Antigripale ca oseltamivir (Tamiflu) și zanamivir (Relenza) sunt uneori prescrise contra gripei sezoniere, dar cercetările întâmpină dificultăți în găsirea unui antiviral împotriva COVID-19. Rezultatele acestui studiu, “și anume o scădere mai rapidă a încărcăturii virale la indivizii având COVID-19 în fază inițială și care au primit molnupiravir, sunt promițătoare”, a dat asigurări William Fischer, unul dintre directorii studiului și profesor de medicină la Universitatea din Carolina de Nord.Merck lucrează, de asemenea, la un tratament numit MK-711. Primele rezultate ale studiilor clinice arată o reducere cu peste 50% a riscului de deces sau de insuficiență respiratorie la pacienții spitalizați cu forme moderate până la severe de COVID-19.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.