Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Fost director în Pentagon: SUA au pierdut deja bătălia pentru inteligența artificială cu China

Ziarul de Vrancea
10 oct 2021 1077 vizualizări

Nu avem nicio șansă să concurăm cu China în următorii 15-20 de ani”, a declarat fostul responsabil american

Statele Unite au pierdut deja bătălia pentru inteligența artificială cu China, care se îndreaptă către dominație pe plan global datorită progreselor sale în ce privește noile capabilități cibernetice, afirmă fostul director de software al Pentagonului, Nicolas Chaillan, într-un interviu acordat Financial Times.

Nicolas Chaillan, care a demisionat în semn de protest față de ritmul lent al transformării tehnologice în armata americană, a subliniat că eșecul de a răspunde în fața acestor progrese ale Chinei plasează SUA pe o poziție de risc. “Nu avem nicio șansă să concurăm cu China în următorii 15-20 de ani. Așa stau lucrurile în momentul de față; lupta este pierdută, după părerea mea”, a declarat fostul responsabil american.

Potrivit acestuia, China este pe cale să domine viitorul lumii, controlând totul, de la subiectele media la geopolitică, în timp ce apărarea cibernetică în unele departamente guvernamentale din SUA este la “nivel de grădiniță”.

Chaillan a criticat în același timp ezitările companiei Google de a coopera cu Departamentul american al apărării în ce privește inteligența artificială (AI), precum și îndelungatele dezbateri legate de etica AI, și acestea fiind responsabile, în opinia sa, de rămânerea în urmă a SUA.

În China, companiile sunt obligate să coopereze cu guvernul lor și fac “investiții masive” în AI, fără considerații de natură etică, a adăugat fostul responsabil american.

China, care este a doua cea mai mare economie a lumii, ar putea ajunge să domine mare parte din principalele noi tehnologii, în special AI, biologie sintetică și genetica, peste aproximativ un deceniu, conform unor evaluări ale serviciilor de informații occidentale, notează Reuters.

Reacții de furie în Vietnam după uciderea a 13 câini ai căror stăpâni aveau COVID-19

Uciderea a 13 câini în Vietnam pentru că stăpânii lor erau bolnavi de COVID-19 a stârnit proteste în presă și pe rețelele de socializare.

Proprietarii câinilor, un cuplu, au părăsit provincia Long An către provincia Ca Mau în încercarea de a se pune la adăpost în cea mai rea perioadă a pandemiei, și au luat cu ei pe o motocicletă și cei 13 câini. Dar, la sosirea sâmbătă la un post de control, cuplul a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Autoritățile sanitare locale au decis apoi uciderea celor 13 câini, de teamă că ar putea fi purtători ai virusului. “Din punct de vedere științific nu există nicio dovadă conform căreia câinii pot transmite oamenilor COVID-19. Prin urmare, decizia de a ucide câinii nu are o bază științifică” și “este o acțiune crudă și lipsită de etică”, afirmă doctorul Tuan Nguyen, profesor de medicină predictivă la Universitatea de Tehnologie din Sydney (Australia).

Imaginile cu cei 13 câini pe care acel cuplu îi transporta pe motocicletă în călătoria lor de 300 de kilometri au fost intens distribuite în mass-media vietnameze.

Polonia și Ungaria, recurs împotriva mecanismului care condiționează fondurile europene de respectarea statului de drept

Ungaria și Polonia, aflate în conflict deschis cu Bruxellesul, au contestat ieri, în justiția europeană, un nou mecanism care condiționează plăți europene de respectarea statului de drept și care riscă să le priveze de finanțări europene. Date în judecată în mai multe rânduri la Curtea de la Luxemburg, Budapesta și Varșovia sunt, de această dată, inițiatoarele recursului, împotriva instituțiilor europene.

Audierea, ca un paradox, are loc la câteva zile după ce cea mai înaltă jurisdicție poloneză - apropiată Partidului Lege și Justiie (PiS, conservator, la putere) - a hotărât să declare război primatului dreptului european și competenței Curții de Justție a Uniunii Europene (CJUE).

Dispozitivul pe care-l contestă cele două țări este absolut nou. El permite suspendarea sau reducerea plății fondurilor europene către un stat, în cazul în care acesta încalcă principiile statului de drept - între altele luptă insuficient împotriva conflictelor de interese, încalcă independența justiției - și aduce atingere sau riscă să aducă atingere intereselor financiare ale UE.

Acest “mecanism de condiționare” este rezultatul unui compromis obținut cu dificultate la adoptarea bugetului pe termen lung al UE, la sfârșitul lui 2020.

Varșovia și Budapesta, care se află între țările care ar putea fi amenințate cu această procedură - din cauza necazurilor lor recurente cu UE pe tema statului de drept - au sesizat în martie CJUE în vederea unei anulări a mecanismului.

Statele membre UE au acceptat în decembrie să aștepte avizul CJUE cu privire la acest mecanism înainte ca Comisia Europeană (CE) să-l pună în aplicare.

Însă unii eurodeputați denunță această amânare și amenință să dea CE în judecată, dacă nu lansează rapid această procedură, care prevede mai multe etape și care este necesar să fie validată de către statele membre UE cu o majoritate calificată înainte să se soldeze cu o eventuală sancțiune - suspendarea sau reducerea fondurilor.

CE, supusă acestor presiuni, ar putea lansa prima etapă în săptămânile următoare, potrivit unor surse europene. O hotărâre a CJUE cu privire la recursul polonezo-ungar - examinat într-o ședință de două zile care a început luni după-amiaza - ar urma să fie pronunțată abia peste câteva luni.

Eurodeputați au îndemnat din nou, vineri, Bruxellesul să acționeze împotriva Poloniei, ca măsură de retorsiune față hotărârea fără precedent a Tribunalului Constituțional polonez, care a stabilit că anumite articole ale tratatelor UE sunt incompatibile cu Constituția poloneză. Această hotărâre poloneză istorică alimentează temeri cu privire la un “Polexit” și a determinat zeci de mii de polonezi să-și manifesteze, duminică, susținerea față de apartenența Poloniei la UE.

Validarea planurilor de relansare economică post-COVID ale cele două țări este blocată, din cauza acelorași probleme cu statul de drept.

Informaticiană rusoaică, arestată la Genova

O rusoaică în vârstă de 40 de ani, expertă în informatică, a fost arestată ieri la Genova, în nord-vestul Italiei, acuzată că face parte dintr-o grupare internațională care clonează carduri bancare și cu privire la faptul că schimba banii furați în cripromonede. “În viața de zi cu zi era o mamă liniștită, dar, în realitate, în spatele unei aparente normalități, se ascunde hacker. Ea este de fapt un inginer informatician cu o pasiune față de infracțiuni și cripromonede”, denunță într-un comunicat poliția.

Femeia crea identități false și fura bani victmelor cu ajutorul unor carduri bancare clonate, iar apoi folosea acești bani pentru a cumpăra smartphone-uri de ultimă generație sau material informatic ultramodern.

Acest material era apoi fie trimis în Rusia, la alți membri ai grupării criminale, fie revândut pe site-uri de comerț online, se precizează în comunicat. Banii câștigați în acest fel “erau apoi schimbați prin achiziționarea de criptomonede”, potrivit poliției. Poliția a confiscat la domiciliul femeii - pe a cărei identitate nu a dezvăluit-o - sute de carduri de credit și o mare cantitate de material informatic.

Austria: Noul cancelar Alexander Schallenberg, învestit oficial

Ministrul afacerilor externe Alexander Schallenberg a fost învestit oficial cancelar al Austriei, luni, la două zile după demisia lui Sebastian Kurz, vizat de o anchetă pentru corupție. Noul lider conservator în vârstă de 52 de ani a depus jurământul la puțin timp după ora 13.00 (11.00 GMT) în fața președintelui Alexander Van der Bellen la Palatul Hofburg din Viena.

El a depus jurământul în cursul unei ceremonii în biroul președintelui austriac alături de succesorul său ca ministru de externe, Michael Linhart, care, la fel ca Schallenberg, este diplomat de carieră și a activat ca ambasador în Franța.

Navalnîi anunță de după gratii că i-a fost schimbat statutul în “terorist”

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, care se află după gratii, a anunțat ieri pe Instagram că o comisie a închisorii l-a desemnat drept extremist și terorist.

Navalnîi a relatat că a fost chemat în fața unei comisii care a votat în unanimitate în favoarea acestei modificări de statut. Măsura crește presiunile oficiale asupra celui mai cunoscut critic de pe plan intern al președintelui rus Vladimir Putin.

Navalnîi a încercat să minimalizeze anunțul, salutând faptul că de acum nu mai este considerat susceptibil să fugă și va fi vizitat mai puțin frecvent de gardieni în cursul nopții. “Doar că acum am un semn deasupra celulei care spune că sunt terorist”, explică Navalnîi în postarea publicată cu ajutorul avocaților săi.

Adjunct al fostului lider al grupării Stat Islamic, capturat în Irak

Irakul l-a capturat pe Sami Jasim, un membru al conducerii grupării Stat Islamic (SI) responsabil pentru finanțare și adjunct al fostului lider al SI Abu Bakr al-Baghdadi, a anunțat ieri premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi.

“În timp ce eroii noștri (forțele de securitate irakiene) s-au concentrat pe securizarea alegerilor, colegii lor (serviciile de informații irakiene) desfășurau o operațiune externă complexă de capturare a lui Sami Jasim”, a scris șeful executivului irakian pe Twitter. El nu a precizat unde a fost capturat liderul jihadist.

Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis într-o operațiune efectuată de forțele speciale americane în 2019 în nord-vestul Siriei. Departamentul de Stat oferise la acea vreme recompense pentru informațiile care conduceau la localizarea liderilor organizației Stat Islamic identificați de SUA, inclusiv Sami Jasim.

Washingtonul oferise 5 milioane de dolari pentru orice informație despre Sami Jasim, cunoscut și sub numele Hajji Hamid, considerat “esențial în gestionarea finanțării operațiunilor teroriste ale SI”.

Jasim era considerat unul dintre cei mai căutați la nivel internațional și este apropiat de actualul șef al organizației jihadiste, Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurachi.

În septembrie 2015, Trezoreria americană l-a inclus pe Sami Jasim pe lista teroriștilor vizați de sancțiunile SUA. “În timp ce era adjunct al SI în sudul orașului Mosul (nordul Irakului) în 2014, el ocupa un post de ministru al finanțelor SI, supervizând veniturile grupării din vânzări ilicite de petrol, gaz, antichități”, potrivit Departamentului de Stat american.

În prezent “SI menține o prezență în mare parte clandestină în Irak și Siria și desfășoară o insurecție susținută de o parte și de alta a frontierei dintre cele două țări”, indică un raport al ONU publicat la începutul acestui an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.