Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Excepție în UE: Ungaria a primit 550.000 de doze de vaccin chinezesc

Ziarul de Vrancea
15 feb 2021 469 vizualizări

Anterior, Budapesta a dat drumul la imunizare cu vaccinul rusesc Sputinik V

Primele 550.000 de doze de vaccin chinezesc Sinopharm împotriva noului coronavirus au sosit ieri în Ungaria - singura țară din Uniunea Europeană (UE) care l-a aprobat -, a anunțat Guvernul lui Viktor Orban.

Un avion al statului ungar, care a plecat luni la Beijing, a aterizat pe aeroportul din Budapesta marți la prânz, cu loturi de vaccin care urmează să permită vaccinarea a 275.000 de persoane. “Mulțumită unei cooperări cu Guvernul chinez, suntem prima țară din UE care primește vaccinul Sinopharm”, și-a exprimat satisfacția, la fața locului, un secretar de stat însărcinat cu Afaceri Europene, Tamas Menczer. “Încercăm să salvăm vieți și să menținem economia. Este o zi importantă pentru Ungaria”, a apreciat el.

Autoritățile farmaceutice ungare (OGYEI) au dat undă verde, la sfârșitul lui ianuarie, acestui vaccin, anunțând concomitent o comandă de cinci milioane de doze. Centrul Național ungar de Sănătătate (NNK) urmează să efectueze primele teste, iar după ce-și dă aprobarea vaccinul va putea fi administrat populației.

Ungaria a făcut deja excepție și a aprobat, luna trecută, vaccinul rusesc - folosit începând de vineri în această țară cu 9,8 milioane de locuitori.

Cu această ocazie, premierul suveranist Viktor Orban a criticat încă o dată procesul validării și achiziționării de vaccinuri de către UE, pe care îl consideră prea lent. “În fiecare zi în care așteptăm Bruxellesul, noi pierdem 100 de vieți ungare”, a tunat Viktor Orban. “De ce să credem noi că experții europeni sunt mai inteligenți ca noi? Eu am încredere” în experții ungari, a apreciat el.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este supusă unor presiuni tot mai puternice să autorizeze noi vaccinuri împotriva COVID-19 cât mai rapid posibil, în contextul în care cele 27 de state membre UE se confruntă cu întâzieri în livrări și dificultăți în aprovizionarea cu cele trei vaccinuri autorizate până în prezent - Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford.

Serbia conduce în Europa continenetală - cu ajutorul vaccinurilor chinezesc și rusesc - în cursa vaccinării, iar Ungaria speră să o prindă repede din urmă, în pofida unui scepticism al ungarilor față de vaccinare.

Viktor Orban a promis ca, până la sfârșitul lui mai, Ungaria să vaccineze cu 3,5 milioane de oameni mai mulți decât orice alt stat membru UE de mărimea sa. “Nu vom putea opri virusul fără vaccin”, a insistat el luni, într-un discurs în Parlament.

Macron îndeamnă la “decapitarea” grupărilor cu legături cu Al-Qaida în Sahel

Președintele francez Emmanuel Macron îndeamnă, în cadrul summitului online G5 Sahel de la N'Djamena, la “decapitarea” grupărilor jihadiste asociate Al-Qaida în regiune, Grupul de Susținere a Islamului și Musulmanilor (GSIM) și gruparea islamistă Macina, “a căror ierarhie continuă să alimenteze agenda jihadistă”, relatează BFMTV.

Șeful statului francez folosește un termen-șoc, într-un “mesaj de fermitate”, decriptează postul. “În urmă cu un an, după summitul de la Pau, atenția s-a concentrat pe teren asupra unor grupări cu legături cu Statul Islamic (SI) în această zonă, numită a celor «trei frontiere», Mali, Niger și Burkina Faso”, comentează șeful serviciului politic al BFMTV, Philippe Corbé. “Alte grupări, cu legături cu Al-Qaida, au profitat de acest spațiu pentru a crește” și există temeri că Macina “își consolidează puterea prea mult”. “Atunci când spune decapitare, (Macron) se adresează celor care se întreabă dacă nu ar trebui să se discute pe plan local cu gruparea”, analizează el.

Macron spune, astfel, “că nu trebuie să se discute cu ei și că trebuie decapitați”. Frontul Eliberării Macina (FLM), originară din centrul Mali, este condusă de către Amadou Koufa, “vizat înmod direct, devenit inamicul public numărul unu al Franței în Sahel”, la a cărui “neutralizare” îndeamnă Macron, potrivit postului.

Este vorba despre un apel la a nu abandona, la o consolidare a acțiunii și la vizarea ierarhiei conducerii grupărilor jihadiste din Sahel, potrivit postului.

Emmanuel Macron nu evocă în interveția sa o reducere a Operațiunii antijihadiste Barkhane, care numără în prezent 5.100 de oameni.

Președintele Ciadului, Idriss Déby Itno, a anunțat luni că trimite 1.200 de militari în “zona celor trei frontiere”, o decizie salutată de către Macron drept “puternică și curajoasă”.

Emmanuel Macron a insistat în cadrul summitului asupra necesității unei consolidări a luptei împotriva grupărilor jihadiste și unei reveniri a statului de drept în țările din regiune. El a promis, de la Palatul Élysée, “o acțiune consolidată” în această încercare de “decapitare” a organizațiilor afiliate al-Qaida.

Justiția palestiniană a decis că femeile pot călători doar cu permisiunea unui bărbat

Un tribunal islamic controlat de Hamas din fâșia Gaza a decis că femeile au nevoie de permisiunea unui tutore bărbat pentru a călători, impunând noi restricții de circulație în teritoriul asupra căruia Israelul și Egiptul au impus o blocadă după ce gruparea militantă a ajuns la putere.

Involuția în ceea ce privește drepturile femeilor vine într-o perioadă în care palestinienii se pregătesc de alegeri și ar putea consolida susținerea de care se bucură Hamas în rândul musulmanilor conservatori după ce s-a confruntat cu critici tot mai vocale privind deterioarea condițiilor de trai în teritoriul pe care îl conduce din 2007. Decizia de duminică Consiliului Judiciar Șaria afirmă că o femeie nemăritată nu poate călători fără permisiunea „tutorelui” său, care de regulă este tatăl sau un alt bărbat înrudit mai în vârstă. Permisiunea va trebui înregistrată la tribunal dar femeia va putea călători neînsoțită de tutore după îndeplinirea formalității.

Limbajul folosit în motivarea deciziei sugerează puternic și că o femeie măritată nu poate călători fără aprobarea soțului ei.

Edictul afirmă de asemenea că un bărbat ar putea fi împiedicat de tatăl sau bunicul său să călătorească dacă acest lucru l-ar „vătăma profund”. Însă bărbații nu ar avea nevoie să ceară permisiune în prealabil și ruda ar trebui să depună o plângere pentru a-l împiedica să călătorească.

Hotărârea a declanșat un val de critici pe platformele social media, mulți acuzând Hamas de restrângerea drepturilor femeilor într-o perioadă în care alte regimuri ultraconservatoare, precum cel saudit, au relaxat restricțiile impuse femeile.

Zainab al-Ghunaimi, o activistă pentru drepturile femeilor din fâșia Gaza a declarat că decizia controversată încalcă legislația palestiniană care acordă drepturi egale adulților și că autoritățile „se întorc în timp când vine vorba de respectarea drepturilor omului”.

Hassan al-Jojo, judecătorul șef al Consiliului Judiciar Suprem a declarat pentru Associated Press că decizia instanței șaria este „echilibrată” și consecventă cu legea islamică și legile civile. Acesta a respins ceea ce a descris drept „zgomotul artificial și nejustificat” de pe platformele social media cu privire la edict. Al-Jojo a justificat măsura dând exemple cazuri în care fetele au călătorit fără cunoștința părinților lor sau în care bărbații și-au părăsit soția și copii.

Poliția italiană a reținut peste 30 de membri ai organizației mafiote 'Nrangheta

Poliția italiană a arestat 33 de persoane suspectate de apartenență la organizația mafiotă 'Nrdangheta și de implicare în traficul internațional de droguri. Anchetatorii au reținut persoanele în Roma, în orașul Reggio Calabria din sud, în orașul Grosseto din Toscana și în regiunea Veneto din nord, au precizat marți carabinierii.

Toți cei reținuți sunt suspectați că ar fi membri ai organizației mafiote 'Nrdangheta și că au fost implicați în comerțul internațional de droguri. Ei sunt acuzați de asemenea de șantaj și de deținere ilegală de arme.

Anchetatorii au spus că au descoperit o rețea care are legături cu 'Nrangheta și care se întinde până în America Latină.

'Nrdangheta este considerată una dintre cele mai puternice și mai brutale organizații mafiote din Italia și obține bani din traficul cu cocaină, printre alte activități ilegale. În prezent este în derulare un proces uriaș împotriva a 300 de presupuși membri ai 'Nrdrangheta în orașul Lamezia Terme din Calabria.

Phenianul a încercat să pirateze date de la Pfizer privind vaccinul împotriva COVID-19

Hackeri nord-coreeni au încercat să pătrundă în sistemele informatice ale gigantului farmaceutic american Pfizer pentru a găsi date despre vaccin și despre tratamentele împotriva coronavirusului, au relatat ieri media de la Seul, care citează serviciile secrete sud-coreene. Serviciul Național de Informații (NIS) “ne-a adus la cunoștință” că Phenianul “a încercat să obțină tehnologii legate de vaccin și tratamente împotriva COVID-19 prin intermediul unui atac cibernetic asupra Pfizer”, le-a spus jurnaliștilor deputatul Ha Tae-keung.

Potrivit agenției sud-coreene Yonhap, NIS a prezentat aceste informații în timpul unei ședințe cu ușile închise a comisiei pentru servicii secrete din Adunarea Națională de la Seul.

Parchetul cere ca Navalnîi să fie amendat pentru defăimarea unui veteran

Parchetul rus a cerut ieri ca opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi să fie amendat cu 950.000 de ruble (aproximativ 10.600 de euro), cu privire la defăimarea unui veteran, potrivit unui jurnalist AFP prezent la o audiere.

Navalnîi era prezent la acest proces de defăimare. Cum inculpatul făcea obiectul unei condamnări - cu suspendare - la trei ani și jumătate de închisoate la momentul faptelor care i se reporșează, Parchetul a cerut, de asemenea, ca opozantul să ispășească această pedeapsă. În alt proces, alt complet a comutat deja această pedeapsă cu suspendarea, luna aceasta, într-o pedeapsă cu executarea, iar Navalnîi mai are de ispășit doi ani și opt luni de detenție.

Ruptură în trupa Iced Earth după ce liderul formației a fost arestat pentru implicarea în incidentele de la Capitoliu

Solistul și basistul Iced Earth au anunțat că părăsesc trupa rock, după ce liderul Jon Schaffer a fost arestat pentru implicarea în incidentele care au avut loc pe 6 ianuarie la Capitoliu. Stu Block, solist al trupei începând cu anul 2011, și-a anunțat plecerea printr-un mesaj publicat luni pe Facebook.

„Sunt momente în care trebuie să faci bilanțul și să îți reevaluezi viața, munca și traiectoria pentru viitor. Acestea fiind spuse, i-am informat pe Jon și pe managementul lui că trebuie să îmi anunț demisia din Iced Earth cu aplicare imediată”, a scris Block. „Înainte de a lua orice decizie personală am avut nevoie, în ultimele săptămâni, să procesez situația”. El a mulțumit fanilor și a spus că este „cea mai bună decizie” pe care a luat-o și că este timpul să meargă mai departe.

Luke Appleton, basist al trupei începând cu 2012, a publicat în același timp pe rețeaua de socializare anunțul său. „Ca răspuns la recentele evenimente și circumstanțe, am anunțat managementul Iced Earth și pe Jon că demisionez ca basist al Iced Earth cu efect imediat. Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care mi-au trimis mesaje de susținere și dragoste în această perioadă dificilă”, a scris el.

Block și Appleton, împreună cu ceilalți membri ai grupului, Jake Dreyer și Brent Smedley, au emis anterior un comunicat în care de distanțau de acțiunile lui Schaffer. „Nu aprobăm și nu susținem în niciun fel revoltele sau actele de violență în care au fost implicați protestatarii pe 6 ianuarie la clădirea Capitoliului american. Sperăm că toți cei implicați vor fi aduși în fața justiției pentru a fi anchetați și pentru a răspunde pentru acțiunile lor”. Ei și-au exprimat regretul pentru cele întâmplate și au transmis că sunt alături de cei care au avut de suferit din cauza incidentelor. Acțiunea susținătorilor lui Donald Trump s-a soldat cu cinci morți.

Jon Schaffer, în vârstă de 52 de ani, membru fondator al trupei, a fost preluat în custodia FBI în statul natal Indiana pe 17 ianuarie pentru că a participat la revolta de la Capitoliu. El se confruntă cu șase capete de acuzare și în prezent așteaptă audierea cazului.

Schaffer a pus bazele Iced Earth în 1984 și a fost membru al grupului constant, lansând 12 albume de studio cu trupa metal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.