Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Europa nu va mai arăta la fel

Ziarul de Vrancea
23 feb 2022 1347 vizualizări

Concluzia îi aparține șefului NATO, după ce ieri dimineață Rusia a invadat Ucraina n lupte puternice se duceau aseară în apropierea marilor orașe, inclusiv în jurul capitalei Kiev

Rusia a lansat ieri dimineață o amplă operațiune de atac în Ucraina, după ce Vladimir Putin a anunțat că vrea „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei. Ziua a început cu numeroase bombardamente și atacuri cu rachete în Kiev, Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk, dar și în multe puncte strategice și baze militare. Atacurile au continuat și la sol, precum și în aer, cu lupte între elicoptere și avioane de vânătoare.

Kremlinul a precizat ieri la prânz că operațiunea militară va dura atât timp cât va fi necesar să dureze până Ucraina va avea un “statut neutru”.

Forțele ruse au pătruns, la orele prânzului, în regiunea Kiev, dinspre Belarus, și au declanșat un atac cu rachete de tip Grad asupra țintelor militare de lângă capitala Ucrainei. O jurnalistă AFP a constat că mai multe elicoptere neidentificate zburau în grup, la altitudine joasă, la periferia Kievului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat invazia rusă cu acțiunile “germaniei naziste” în al Doilea Război Mondial. “Rusia a atacat Ucraina în mod laș și sinucigaș, așa cum a făcut Germania nazistă în al Doilea Război Mondial”, a spus șeful statului ucrainean într-un briefing transmis dimineață în direct pe Facebook. Zelenski i-a îndeamnat pe ruși “să iasă” în stradă și “să protesteze față de acest război”.

Centrala de la Cernobîl, țintită de ruși

Președintele ucrainean a mai afirmat că armata trebuie susținută de către public, solidaritatea fiind principalul scop, dar nu singurul. “Oricine cu experiență militară care se poate alătura apărării trebuie să se prezinte la unitățile de recrutare”, a transmis președintele. Acesta a precizat că “atacul a provocat pierderi dure și vor fi și mai dure” și a făcut apel la donarea de sânge. Zelenski a afirmat că armata are arme suficiente și că există victime printre militari. “Avem răniți printre militari, avem nevoie de sânge, vă rugăm frumos să veniți să donați. În aceste condiții dificile, toate companiile, toate afacerile, toți oameni de afaceri sunt în măsură să ne decidă viitorul așa încât vă rugăm frumos să lucrați pentru binele societății, pentru binele fiecăruia dintre noi”, a mai transmis președintele ucrainean.

Potrivit acestuia, Consiliul de Securitate a decis să înlăture orice sancțiune asupra persoanelor care nu aveau voie să dețină arme. “Această dimineață a intrat în istorie, dar este o istorie diferită pentru noi și pentru Rusia. Am închis relațiile diplomatice cu Rusia. Ucraina se apără și nu va ceda libertatea”, a mai adăugat Zelenski.

Aseară, președintele ucrainean a scris într-o postare pe Twitter că forțele ruse încearcă să preia controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl.

„Forțele de ocupație ruse încearcă să preia controlul asupra Cernobîlului - centrala nucleară. Apărătorii noștri își sacrifică viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete. Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe”, a scris Zelensky pe Twitter.

Ministerul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a reiterat avertismentul președintelui Ucrainei printr-o postare pe contul personal de Twitter, în care scria că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea „provoca un alt dezastru ecologic”. „În 1986, omenirea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, un dezastru precum cel de la Cernobîl se poate repeta în 2022”, a mai precizat Kuleba.

Premieră istorică: NATO și-a activat planurile de apărare în Europa de Est

NATO și-a activat planurile de apărare pentru a desfășura forțe suplimentare în țările membre din Europa de Est și va avea vineri un summit prin videoconferință, a anunțat secretarul general Jens Stoltenberg.

Este pentru prima dată în istoria sa când Alianța Nord-Atlantică activează planurile de apărare pentru Europa de Est.

Jens Stoltenberg  a precizat că peste 100 de avioane de luptă au fost puse în alertă. “Trebuie să răspundem cu o hotărâre și mai mare și cu o unitate și mai puternică”, a spus Stoltenberg. “Nu avem planuri de a trimite trupe ale NATO în Ucraina. Ce facem acum este defensiv”, a declarat el. Stoltenberg a subliniat de asemenea că Europa se va confrunta cu o situație nouă privind securitatea după invazia Rusiei din Ucraina. “Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi”, a declarat el într-o conferință de presă. “Pacea de pe continentul nostru a fost zguduită. Rusia folosește forța pentru a încerca să rescrie istoria și neagă Ucrainei dreptul la o cale liberă și independentă”, a adăugat el.

Stoltenberg a mai sus că Rusia a plănuit “cu sânge rece” invazia, în timp ce NATO căuta o soluție diplomatică la criza din Ucraina.

Activarea planurilor de apărare ale NATO le oferă comandanților militari posibilitatea de a desfășura trupe, inclusiv cele pregătite de intervenție rapidă, în țările din estul Europei.

Rușii care au încercat să protesteze, băgați în dubă

Autoritățile ruse au avertizat, ieri, că vor reprima orice manifestație „neautorizată” organizată în țară împotriva războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, sute de ruși au ieșit aseară la proteste în stradă și au cerut oprirea războiului. Poliția a intervenit în forță și i-a băgat în dube.

 „Reamintim că apelurile de participare și participarea directă la astfel de acțiuni neautorizate au consecințe legale grave”, au avertizat autoritățile.

Parchetul a anunțat că a trimis „avertismente” persoanelor care incită la participarea la proteste contra războiului.

Pe rețelele de socializare au apărut apeluri pentru proteste față de război, joi seara, la Moscova și Sankt Petersburg.

O dimineață de război într-o capitală europeană

Centrul Kievului era aproape pustiu joi dimineață, pietoni nu erau aproape deloc, doar câteva mașini puteau fi zărite, relatează Politico. S-au produs explozii puternice în apropierea aeroportului de lângă Kiev, apoi a fost relativ liniște. Patru ore mai târziu alte explozii au avut loc în centrul orașului.

Ulterior, traficul a fost îngreunat de puzderia de mașini de pe străzile Kievului și de la stațiile de benzinărie de la periferie, în timp ce alți locuitori ai capitalei așteptau metroul pentru a ajunge la muncă, viața urmându-și cursul obișnuit. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat că transportul public este gratuit. „Pregătiți un bagaj de urgență – documente, un minim de lucruri necesare – pentru a ajunge rapid, dacă este necesar, la un adăpost. Autoritățile orașului rămân în capitală. Continuăm să asigurăm funcționarea orașului”, a precizat Klitschko.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a instituit, joi dimineață, legea marțială, însă poliția nu patrula străzile, iar patrula militară era inexistentă. În același timp, polițiștii care păzeau ambasadele purtau veste antiglonț și caschete de protecție.

Autoritățile ucrainene i-au îndemnat pe rezidenți să rămână în Kiev, cel puțin pentru moment. „Nu v-aș recomanda să plecați chiar acum. Pur și simplu veți petrece multe ore stresați în ambuteiaje”, a scris un consilier al ministrului de Interne, Anton Gerașcenko.

Cozi de 10, 20 de persoane se puteau vedea la fiecare bancomat, oamenii sperând să retragă cât mai mulți bani înainte ca automatele să se blocheze. Alți cetățeni s-au grăbit la benzinării, cu scopul de a părăsi orașul.

„Să ai cea mai dureroasă moarte, gunoiule!”

Sportivii ucraineni au reacționat ieri, cu mesaje pe rețelele de socializare, mai ales împotriva lui Vladimir Putin. Oleksandr Zinchenko, ucraineanul de la Manchester City, l-a atacat pe Putin: „Să ai cea mai dureroasă moarte, gunoiule!”. La rândul său, Viktor Tsygankov (Dinamo Kiev) a comentat: „Nu-mi vine să cred că asta ni se întâmplă nouă. Iubesc Ucraina mai mult decât oricând și sunt mândru că sunt ucrainean. Aici e casa noastră. Glorie eroilor care ne apără granițele”.

Ruslan Malinovsky (Atalanta) a redistribuit mesajul soției sale Roxana: „Plâng și mă rog pentru țara mea, casa mea, oamenii mei. Știrile venite din Rusia nu spun adevărul. Ei susțin că protejează estul de noi, dar ei ne-au atacat. E o crimă împotriva umanității. Cum poate fi oprit acest coșmar?”.

„Mori, animalule!”, a scris fotbalistul Serhiy Rybalka pe o poză a președintelui rus. Mijlocașul în vârstă de 31 de ani, fost la Dinamo Kiev, joacă acum la Oleksandria.

Daria Bilodid, 21 de ani, campioană mondială și europeană la judo, a comentat tulburător: „Astăzi, m-am trezit la 6 dimineața cu împușcăturile din Kiev. Nu am cuvinte, mi-e foarte frică și mă rog pentru familia și țara mea. Rusia ne bombardează, a declanșat războiul. Nu credeam că asta se poate întâmpla. De ce? De ce să ruinezi viețile oamenilor? Rusia, Belarus, stop! Vrem pace, vrem să trăim!”.

Soțul Halynei Hutchins, furios că Alec Baldwin nu se simte responsabil

Soțul cineastei Halyna Hutchins, care a fost ucisă accidental pe platourile de filmare de la westernul „Rust” în octombrie, spune că actorul Alec Baldwin este responsabil și este „furios” că starul caută să se exonereze.

În momentul tragediei, pe 21 octombrie la ferma din Santa Fe (New Mexico), Alec Baldwin manipula un revolver în timp ce lucra la o scenă cu directoarea de imaginea Halyna Hutchins.

I s-a prezentat arma ca fiind inofensivă pentru că trebuia să conțină gloanțe false, dar glonțul a pornit rănind-o mortal pe cineasta în vârstă de 42 de ani.

Soțul ei, Matt Hutchins, a declarat într-un interviu pentru postul NBC că găsește „absurdă ideea că persoana care ține arma și o declanșează să nu fie responsabilă”. „Dar securitatea privind armele nu a fost singura problemă la aceste filmări. Un anumit număr de criterii în vigoare în profesie nu au fost aplicate și există mulți responsabili” de deces, a continuat el.

Într-un interviu televizat, Alec Baldwin a declarat că nu se simte vinovat, nici chiar „responsabil” de moartea Halynei Hutchins, asigurând că ea a fost cea care i-a cerut să îndrepte către ea revolverul și că glonțul a pornit fără care el să apese trăgaciul.

„Am sentimentul că cineva este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat și nu pot spune cine, dar știu că nu sunt eu”, a spus actorul, care este și producător al filmului „Rust”.

Matt Hutchins, întrebat care a fost reacția sa văzând acest interviu, a răspuns că s-a simțit „foarte furios”. „Am fost atât de supărat să-l văd vorbind despre moartea ei în public, atât de detaliat, ca să termine prin a respinge orice responsabilitate când tocmai descrisese cum a ucis-o”, a afirmat el. Avocații lui Baldwin nu au comentat la solicitarea AFP.

Săptămâna trecută, soțul și fiul Halynei Hutchins au depus plângere în civil contra actorului, invocând „comportamentul său periculos”.

Avocatul familiei acuzase, de asemenea, măsurile de economisire a costurilor decise de actor și de ceilalți producători ai western-ului cu buget redus pentru că au dus la moartea Halynei Hutchins. Această plângere se adaugă multor altor proceduri civile deja deschise în ultimele luni de membrii echipei de filmare.

O anchetă penală este încă în curs. Poliția caută în special să afle cum a fost posibil ca muniția reală să ajungă pe platoul de filmare, ceea ce este în teorie strict interzis.

Studiu: Domnia dinozaurilor pe Pământ s-a încheiat primăvara

Domnia dinozaurilor pe Pământ a luat sfârșit în timpul primăverii boreale, odată cu căderea unui asteroid gigant, în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, ceea ce a dus la una dintre cele mai mari extincții a speciilor de pe planetă, potrivit unui studiu publicat miercuri. Determinarea anotimpului este importantă pentru a ajuta la înțelegerea “modului în care au rămas în viață și au prosperat ulterior supraviețuitorii”, a explicat autoarea principală a studiului, Melanie During.

Nu vom afla niciodată, la o asemenea scară temporală, anul exact al evenimentului, care s-a produs în zona craterului Chicxulub, pe actuala Peninsula Yucatan, în Mexic. Impactul cu asteroidul, sau poate cu o bucată de cometă, conform unui studiu recent, a provocat o serie de catastrofe urmate de tulburări climatice.

Acestea au marcat sfârșitul perioadei cretacice și pe cea a stăpânilor ei de pe uscat, dinozaurii non-aviari, și din aer, pterozaurii, reptile zburătoare.

Echipa condusă de specialista în paleontologie Melanie During și expertul în vertebrate Dennis Voeten, ambii de la Universitatea Uppsala din Suedia, au reușit să clarifice informațiile cu privire la acest eveniment prin studiul fosilelor de pești.

Situl Tanis, care se află în actualul stat american Dakota de Nord, a conservat memoria acestei apocalipse. Acesta reunește o populație de specii fosilizate, dintre care majoritatea au fost găsite îngropate sub depozite de “seiche”, un fel de val mareic, relatează studiul. În cadrul acestui fenomen, undele de șoc produse de cutremur au parcurs în câteva zeci de minute peste 3.000 de kilometri și au ridicat apele unei mări interioare care au traversat apoi America de astăzi, măturând toate viețuitoarele întâlnite în cale.

La Tanis, oamenii de știință au studiat rămășițele a trei sturioni și trei exemplare de pește-spatulă, utilizând în special analize tomografice cu raze X de înaltă rezoluție de la Sincrotronul European (ESRF) din Grenoble.

Ei au stabilit mai întâi că peștii au pierit în episodul “seiche”, care a fost însoțit de o ploaie de globule de sticlă, un adevărat potop de nisip vitrificat sub dogoarea impactului și proiectat în aer, înainte de a cădea înapoi la pământ până la distanțe mari. Peștii au murit “în decurs de 15 până la 30 de minute” după impact, a declarat Melanie During.

La ESRF, o analiză microscopică efectuată asupra acestor fosilelor a permis ulterior determinarea faptului că formarea oaselor, care are loc într-un ciclu anual de creștere, se afla în prima etapă a unui nou ciclu.

“Celulele osoase erau relativ mici, dar tocmai începeau să crească din nou, ceea ce coincide cu primăvara”, a explicat Dennis Voeten. Această observație a fost confirmată prin analiza concentrației în oase a unui izotop al moleculei de carbon, care crește în funcție de cantitatea de plancton din alimentație, care diferă în funcție de sezon. “Peștii au murit primăvara, iar domnia dinozaurilor s-a încheiat primăvara”, a concluzionat Melanie During.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.