Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Eșec al negocierilor Occidentului cu Rusia

Ziarul de Vrancea
13 ian 2022 1181 vizualizări

 SUA resping „șantajul”, iar generalii ruși îi vor prezenta lui Putin opțiunile

Statele Unite au transmis ieri, după o reuniune cu Rusia în cadrul Organizației pentru Securitate sau Cooperare în Europa, că nu vor accepta „șantajul” Moscovei și nici cererea acesteia de menținere a „sferelor de influență”, în timp ce Rusia a avertizat că în lipsa unui „răspuns constructiv” din partea Occidentului asupra cererilor sale privind securitatea europeană va acționa pentru a-și proteja securitatea națională și a asigura echilibrul strategic.

După întâlnirea bilaterală SUA-Rusia desfășurată la Geneva pe 9-10 ianuarie, Consiliul NATO-Rusia din 12 ianuarie și încă o întâlnire cu Rusia în cadrul OSCE vineri, s-a ajuns într-un punct mort în încercările Moscovei de a convinge SUA să oprească orice nouă extindere a NATO, mai ales către Ucraina, și să înceteze activitățile militare în statele flancului estic al Alianței. „În timp ce ne pregătim pentru un dialog deschis despre cum să consolidăm securitatea în beneficiul tuturor, trebuie să respingem cu hotărâre șantajul și să nu permitem niciodată să primeze agresiunile și amenințările”, a declarat după întâlnirea de la OSCE ambasadorul SUA pe lângă această organizație, Michael Carpenter. Diplomatul american a cerut toleranță zero față de „sferele de influență” sau limitarea libertății statelor de a-și alege alianțele, făcând referire la solicitarea Rusiei ca NATO să nu se mai extindă către spațiul fost sovietic.

La rândul său, ambasadorul rus la OSCE, Alexander Lukașevici, a declarat că Rusia va acționa pentru a-și apăra securitatea națională, în lipsa unui răspuns pozitiv al Occidentului la cererile ei privind arhitectura de securitate europeană. „Dacă nu primim un răspuns constructiv la propunerile noastre într-un timp rezonabil și comportamentul agresiv față de Rusia continuă, va trebui să luăm măsurile necesare pentru a asigura echilibrul strategic și a elimina amenințările inacceptabile la adresa securității noastre”, a transmis pe Twitter misiunea Rusiei la OSCE.

Baze rusești în Cuba și Venezuela?

În acest timp, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că responsabilii militari ruși îi vor prezinta președintelui Vladimir Putin opțiunile în cazul unei înrăutățiri a situației legate de Ucraina, aproape de frontiera căreia Rusia are masați circa 100.000 de soldați, adăugând totuși că trebuie să se dea o șansă diplomației. Riabkov, care a condus delegația rusă la negocierile cu SUA de la Geneva, a apreciat drept inutilă vreo nouă rundă de consultări în zilele următoare, dat fiind că Statele Unite au respins cererile Rusiei.

Nu este exclus ca în cazul unui eșec al negocierilor, Moscova să ia unele măsuri de retorsiune precum desfășurarea unei infrastructuri militare în Cuba și Venezuela, a avertizat Riabkov. “Nu vreau să confirm nimic sau să exclud nimic”, a declarat Riabkov într-un interviu acordat joi postului de radio rusesc RTVi, întrebat despre o astfel de evoluție a evenimentelor.

“Totul depinde de acțiunile colegilor americani”, a afirmat Riabkov, adăugând că președintele Vladimir Putin s-a exprimat în repetate rânduri pe tema măsurilor Moscovei, bunăoară, pe linia Forțelor sale maritime în cazul în care vor continua provocările la adresa Rusiei și va crește presiunea militară împotriva sa. Totuși, Riabkov nu a oferit detalii în acest sens, limitându-se să spună că “noi nu dorim aceasta, diplomații trebuie să se pună de acord”.

Europa, „mai aproape de război ca niciodată în ultimii 30 de ani”

Europa este mai aproape de război decât în orice alt moment din ultimii 30 de ani, a atras atenția ieri ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la lansarea președinției pe care Polonia o va deține timp de un an la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Într-un discurs adresat reprezentanților celor 57 de țări membre ale celei mai mari organizații de securitate din regiune, fără a numi Rusia, Rau a menționat tensiunile din Ucraina, Georgia, Armenia și Republica Moldova, toate țări cu conflicte active sau înghețate în care se presupune că este implicată și Moscova. “Pare că riscul unui război în regiunea OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”, a spus el. “De mai mult săptămâni, ne confruntăm cu perspectiva unei escaladări militare majore în estul Europei”, a atras atenția șeful diplomației poloneze.

Nou record al contagierilor: 3,4 milioane de cazuri într-o singură zi

 deși numărul infectărilor a explodat la nivel mondial, numărul deceselor a rămas constant

Autoritățile sanitare din întreaga lume au raportat ieri aproape 3,4 milioane de cazuri de COVID-19 în 24 de ore, un nou record zilnic într-un moment în care varianta Omicron este deja dominantă, potrivit datelor provizorii de joi ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Într-o singură zi s-a înregistrat același număr de contagieri ca în primele patru luni ale pandemiei, iar cele cumulate în decurs de doi ani se ridică la 312 milioane de cazuri - o “cifră conservatoare”, potrivit OMS, care notează că ar putea fi mai mare, având în vedere că multe cazuri nu sunt raportate autorităților sanitare.

Curba exponențială a contagierilor nu afectează în schimb numărul deceselor, care s-a menținut stabil în jurul a 7.000 de decese pe zi (7.700 în ultimele 24 de ore).

OMS insistă că, în pofida predominanței cazurilor mai puțin grave în actualul val al pandemiei, nu trebuie subestimat impactul variantei Omicron, având în vedere că multe sisteme sanitare se află deja sub presiune ca urmare a creșterii infectărilor.

Organizația avertizează totodată că nu va fi ultima “variantă de îngrijorare” a coronavirusului care va fi detectată, fără să poate însă prognoza dacă viitoarea tulpină va provoca o boală mai mult sau mai puțin gravă.

Varianta Omicron, prima detectată în Africa de Sud la începutul lunii noiembrie în 2021, este deja prezentă în 58,5 % din analizele efectuate de rețeaua globală de laboratoare GISAID, indicând că este deja dominantă și că a depășit varianta Delta care era predominantă în lume.

Studiu despre Omicron: Risc de deces cu 90% mai mic decât la Delta

Un amplu studiu american întreprins pe un număr de aproape 70.000 de persoane testate pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2 a arătat un risc de spitalizare și de deces substanțial redus în cazul variantei Omicron comparativ cu Delta, iar aceasta independent de nivelurile de imunitate în creștere în rândul populației.

Potrivit studiului, persoanele infectate cu Omicron aveau un risc mai mic cu 53% de a fi spitalizate față de cele contaminate cu Delta. În același timp, riscul de a ajunge la terapie intensivă s-a redus cu 74%, iar cel de deces cu peste 90%.

Dintre cele mai mult de 52.000 de persoane infectate cu Omicron urmărite în acest studiu, niciuna nu a avut nevoie de aparat de respirație artificială. Pentru comparație, 11 pacienți dintre cei aproape 17.000 infectați cu Delta au trebuit conectați la un astfel de aparat. În plus, durata mediană a spitalizărilor a fost de 1,5 zile pentru Omicron și de aproape 5 zile în cazul infectării cu Delta.

Rezultatele studiului vin să confirme datele acumulate de la populațiile altor țări, spre exemplu Africa de Sud sau Marea Britanie, dar și pe cele care au arătat - la experimentele pe animale sau ex-vivo (în afara corpului uman) - că Omicron are o rată mai mare de replicare în căile aeriene superioare (nas, gât) față de plămâni, unde se declanșează formele grave de COVID-19.

Studiul american, care nu a fost deocamdată supus procedurii de peer-review, a fost realizat de cercetători de la Universitatea Berkeley din California, Kaiser Permanente și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Rezultatele arată că varianta Omicron este „intrinsec mai puțin gravă” decât Delta, nu doar că persoane care au fost imunizate (după o infectare anterioară sau printr-un vaccin) o contractează, explică studiul.

De altfel, chiar dacă studiul a constatat o eficacitate a vaccinurilor mai redusă contra infectărilor cu Omicron, s-a observat că protecția a rămas considerabilă împotriva formelor grave de boală.

În spitalele americane se află acum un număr record de peste 150.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Mihai Gorbaciov, dat în judecată cu privire la crime de război de către șase lituanieni

Șase lituanieni au deschis o acțiune în justiție împotriva fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, cu privire la crime de război împotriva independenței acestui stat baltic, în atacul sovietic sângeros de la 13 ianuarie 1991.

La comemorarea a 31 de ani de la aceste confruntări, aceste rude ale victimelor cer dreptate. În acest atac, 14 civili neînarmați au fost uciși, iar alte peste 700 de persoane au fost rănite.

Mii de susținători ai independenței s-au adunat atunci în jurul turnului radioteleviziunii și altor clădiri-cheie din capitală, Vilnius, pentru a încerca să-i împiedice pe ruși preia controlul. În 2009, un tribunal lituanian a condamnat zeci de foști conducători din epoca sovietică cu privire la crime de război, însă procurorii au refuzat să-l ancheteze pe Mihai Gorbaciov, în prezent în vârstă de 90 de ani, care se afla la putere la acea vreme. Acest refuz i-a înfuriat pe reclamanți.

Ei îl acuză pe fostul conducător al URSS că deținea controlul armatei sovietice și că nu a oprit această “crimă cu premeditare” împotriva lituanienilor, care își cereau libertatea după 50 de ani de ocupație sovietică.

“Este clar că acțiunile forțelor militare nu ar fi fost posibile fără o coordonare cu Gorbaciov”, acuză Robertas Povilaitis, care și-a pierdut taăl în violențe.

Majoritatea celor 67 de persoane găsite vinovate de crime de război în Lituania au fost judecate în contumacie, inclusiv fostul ministru sovietic al Apărării Gmitri Iazov, care a murit în 2020.

Mulți conducători lituanieni din era sovietică au fost încarcerați cu privire la faptele lor, însă alți suspecți au rămas neatinși în Rusia sau Belarus.

Lituania și celelalte țări baltice - Letonia și Estonia - au fost recunoscute internațional mai târziu, în 1991, după cinci decenii de ocupație sovietică și au aderat la Uniunea Europeană (UE) și NATO în 2004.

Un desen a fost descoperit sub pictura „Man of Sorrows” a lui Botticelli estimată la 40 de milioane de dolari

„Man of Sorrows” de Sandro Botticelli va fi licitată pe 27 ianuarie la Sotheby's, fiind estimată la 40 de milioane de dolari. Lucrarea s-a aflat în posesia unui privat încă din secolul al XIX-lea. Dar analiza tehnică întreprinsă de casa de licitații în vederea pregătirii vânzării, a dezvăluit ceva neașteptat: o imagine a Fecioarei cu copilul Iisus sub straturile de vopsea, potrivit CNN.

Chris Apostle, vicepreședinte și director al Departamentului de pictură dedicat vechilor maeștri la Sotheby’s New York, care a avut ocazia să studieze în profunzime imaginea, crede că ar fi o compoziție abandonată a „Madonna of tenderness”, în care Fecioara apare cu obrazul lipit de al pruncului Iisus, ca în vechile icoane grecești. Trăsăturile feței, în special nasul, ochii și gura, pe care el le identifică ca aparținând pruncului Iisus, sunt foarte vizibile în imaginea în infraroșu, dar sunt create invers.

Ca și în cazul „Portrait of a Youth Holding a Roundel” (1480) al lui Botticelli, vândut anul trecut de Sotheby’s din New York pentru 92 de milioane de dolari, vopseaua albă cu plumb este folosită în întreaga compoziție.

„Man of Sarrows” al lui Botticelli a făcut odată parte din colecția politicianului Edward John Sartoris (1814-1888) și a soției sale Adelaide Kemble Sartoris (1815-1879), o celebră cântăreață de operă și nepoata actriței Sarah Siddons și a lui John Philip Kemble.

O imprimantă stricată lasă Africa de Sud incapabilă să emită permise de conducere

Sute de mii de automobiliști din Africa de Sud sunt nevoiți să conducă cu permise de conducere expirate... deoarece singurul aparat folosit pentru a le produce este în prezent la reparat în Germania, informează DPA.

Ministrul transporturilor, Fikile Mbalula, a anunțat o soluție provizorie care va fi în vigoare până la sfârșitul lunii martie, dar și noi tipuri de permise de conducere care urmează să fie aprobate la prima ședință de guvern din acest an. Potrivit presei, aparatul era ultima dintre imprimantele achiziționate în acest scop de Africa de Sud în anii '90 care încă funcționa.

În Africa de Sud, permisele de conducere trebuie reînnoite la fiecare cinci ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.