Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Erdogan: Turcia ar putea cumpăra avioane de vânătoare rusești

Ziarul de Vrancea
28 aug 2019 2613 vizualizări

Americanii refuză să vândă Ankarei aparate F-35 după ce Turcia a anchiziționat sisteme de rachete rusești

Turcia ar putea achiziționa avioane de vânătoare rusești dacă Statele Unite își mențin interdicția de a vinde Ankarei aparatul lor de luptă F-35, impusă după ce Rusia a început să livreze Turciei anul acesta sisteme de rachete rusești S-400, a declarat joi președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de EFE. “De ce nu? Nu am venit degeaba în Rusia”, le-a răspuns Erdogan jurnaliștilor în avionul care îl ducea joi dimineață înapoi în Turcia, după o vizită la Moscova, în cadrul căreia s-a deplasat și la salonul aeronautic MAKS-2019 unde a inspectat cabina avionului de vânătoare rusesc Su-57. Erdogan, însoțit de omologul său rus Vladimir Putin, a inspectat și modelul Su-35 care, potrivit presei ruse, ar putea înlocui aparatele americane F-35. “Așteptăm să se decidă (americanii). Vom lua măsuri după ce vom ști decizia lor finală”, a anunțat Erdogan, care a dat asigurări că nu este preocupat de interdicția Washingtonului deoarece “există multe piețe” de unde Turcia poate achiziționa avioane de vânătoare. Încă de miercuri seara, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia are nevoie de avioane de luptă și că, dacă nu le va putea cumpăra din SUA, “va căuta alternative”. Washingtonul a suspendat vânzarea de avioane F-35 către Turcia drept represalii la cumpărarea de către Ankara a sistemului antirachete rusesc S-400, pe care SUA îl consideră incompatibil cu NATO și se teme că ar putea crea breșe de securitate în sistemul Alianței Nord-Atlantice, din care Turcia face parte. Turcia, care a început să primească în această săptămână a doua tranșă din componentele sistemului S-400, insistă că este dreptul său să achiziționeze materialul militar necesar pentru a-i garanta securitatea și că decizia de a cumpăra sistemul S-400 s-a luat după ce tentativele de achiziționare a sistemului american Patriot au eșuat.

Marea Britanie: O petiție contra supendării parlamentului a depășit un milion de semnături

O petiție contra deciziei premierului britanic, Boris Johnson, de a suspenda parlamentul până la 14 octombrie, cu aproape două săptămâni înainte de data Brexitului, a depășit miercuri seară un milion de semnături, potrivit site-ului oficial unde sunt adunate, notează AFP. Această petiție cere ca “parlamentul să nu fie nici suspendat, nici dizolvat cel puțin până când” Brexitul va fi amânat sau anulat. Suspendarea parlamentului britanic până la 14 octombrie, anunțată de premierul Boris Johnson, este un “scandal constituțional”, a declarat miercuri președintele Camerei Comunelor, John Bercow. La rândul său, liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn a afirmat că intenția premierului Boris Johnson de a extinde vacanța parlamentară până la 14 octombrie “o faptă reprobabilă și o amenințare pentru democrația” britanică. “Sunt consternat de nechibzuința guvernului Johnson, care vorbește despre suveranitate și totuși încearcă să suspende parlamentul pentru a evita analizarea atentă a planurilor sale pentru un lipsit de înțelepciune Brexit fără acord. Este o amenințare pentru democrația noastră”, a menționat Jeremy Corbyn într-o declarație.

Studiu: Copiii născuți prin cezariană, risc mai mare de autism

Copiii născuți prin cezariană prezintă un risc cu 33% mai mare de a fi diagnosticați cu tulburare de spectru autist, susține un studiu care a examinat date despre 20 de milioane de nașteri, informează Press Association. Cercetarea, care a asociat 61 de studii din 19 țări realizate începând cu anul 1999, sugerează de asemenea că bebelușii născuți prin cezariană prezintă un risc cu 17% mai mare de a dezvolta tulburare de deficit de atenție (ADHD). “Nașterile prin cezariană au fost asociate în mod semnificativ cu tulburări de spectru autist și tulburări de deficit de atenție”, au precizat autorii studiului din cadrul Karolinska Institutet din Suedia și Australia. Studiul nu demonstrează însă că nașterile prin operație cezariană de urgență sau programată cauzează în mod direct astfel de tulburări. Autorii studiului susțin că factorii care duc la o intervenție chirurgicală, printre care vârsta mai înaintată a mamei sau riscul de naștere prematură, ar putea reprezenta o potențială explicație pentru această asociere. Oameni de știință care nu au fost implicați în realizarea studiului au declarat pentru The Daily Telegraph că descoperirile sugerate de cercetare sunt “semnificativ eronate”. “Această analiza sistematică și meta-analiză arată o asociere între nașterile prin cezariană și autism și ADHD, dar un număr de factori care ar putea determina apariția unor astfel de afecțiuni nu au fost luați în considerare”, a precizat Pat O'Brien. “Așadar, constatările acestui studiu nu arată că nașterile prin cezariană determină autism și ADHD”, a mai precizat cercetătorul. O'Brien îi încurajează pe autorii studiului să realizeze cercetări suplimentare, care să explice asocierea sugerată.

Cineast, condamnat la închisoare pentru a criticat armata pe Facebook

O curte de justiție din Myanman a condamnat, ieri, la un an de închisoare și muncă silnică un cineast care a criticat armata prin mesaje publicate pe Facebook. informează Reuters. Min Htin Ko Ko Gyi, realizator de filme documentare, a fost arestat în luna aprilie și acuzat că a încălcat o lege veche care interzice declarații care pot cauza răzvrătiri sau pot face ca un militar să desconsidere ordine. Mesajele publicate de el pe Facebook au criticat rolul armatei în politică și Constituția țării, care a fost creată în 2008 de fosta conducere armată și pe care liderul civil Aung San Suu Kyi încearcă să o îmbunătățească. „Vă rog, nu vă faceți griji în ceea ce mă privește, mă voi întoarce”, le-a spus cineastul reporterilor în afara curții. „Vreau să îi îndemn pe toți să mărșăluiască împreună pentru amendarea Constituției alături de liderii noștri”. Deși Suu Kyi a câștigat alegerile în 2015, armata deține roluri politice cheie, inclusiv locuri în Parlament. Partidul ei, Liga Națională pentru Democrație, a propus reducerea graduală a numărului militarilor în Parlament pe o perioadă de 15 ani. Avocatul lui Min Htin Ko Ko Gyi, Robert San Aung, a declarat pentru Reuters că va face apel. Cineastul a fost recent operat pentru un cancer la ficat, iar San Aung este îngrijorat acum pentru sănătatea lui. Potrivit grupului Assistance Association for Political Prisoners, 161 de oameni se află în închisoare sau sunt judecați în Myanmar sub acuzații motivate politic.

Decizia de joi a fost criticată și de Human Rights Watch. „Min Htin Ko Ko Gyi nu ar fi trebuit niciodată arestat, cu atât mai puțin condamnat și închis, pentru că și-a spus opiniile critice despre militarii abuzivi din Myanmar”, a transmis Phil Robertson, directorul adjunct al filialei din Asia. El a cerut guvernului civil să se folosească de majoritatea pe care o are în Parlament pentru a revoca legea care „încalcă dreptul la libera exprimare”.

Walesa îi cere lui Trump ca SUA să redevină “imperiul binelui”

Președintele american Donald Trump ar trebui să se concentreze pe restabilirea leadershipului moral al Statelor Unite pentru ca acestea să redevină “imperiul binelui”, a opinat fostul președinte al Poloniei și fostul lider al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa, cu trei zile înaintea unei vizite a liderului de la Casa Albă la Varșovia. Donald Trump este așteptat duminică la Varșovia pentru a participa la marcarea a 80 de ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial, ce a debutat la 1 septembrie 1939 printr-un atac al Germaniei naziste contra Poloniei. “Președinte Trump, vă cer să recuceriți poziția de lider mondial pentru SUA”, a spus Walesa (75 de ani), primul lider al sindicatului Solidaritatea și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, într-un interviu publicat de cotidianul polonez Rzeczpospolita. “Lumea are nevoie de leadershipul SUA, leadership moral și politic, nu doar economic și militar”, a continuat el. Sub conducerea lui Walesa, sindicatul Solidaritatea s-a transformat într-o amplă mișcare socială care a accelerat căderea regimului comunist din Polonia în 1989. În anul următor, Lech Walesa a câștigat primele alegeri prezidențiale libere după 1945 din Polonia.Aflat în relații glaciale cu guvernul conservator polonez, Walesa a anunțat că nu va participa la ceremoniile aniversare organizate duminică la Varșovia.

Italia: Conte acceptă să formeze un nou guvern

Premierul italian demisionar, Giuseppe Conte, a acceptat ieri să formeze un nou guvern, susținut de o inedită majoritate care-i reunește pe social-democrați și Mișcarea 5 Stele, afirmând că vrea o țară “mai justă, mai competitivă și mai incluzivă”. Giuseppe Conte a precizat că acceptă “cu rezerve” sarcina de a fi noul președinte al Consiliului de Miniștri, sarcină ce i-a fost încredințată de președintele italian Sergio Mattarella. Aceasta este o formulă consacrată a sistemului italian, care prevede formarea ulterioară a guvernului, depunerea jurământului, apoi un vot de încredere în Parlament. Premierul demisionar a trasat liniile generale ale programului său, pe care l-a calificat drept proiect de “nou umanism”, menit să facă din Italia “o țară mai justă, mai competitivă, mai solidară, mai incluzivă”. Giuseppe Conte a declarat, de asemenea, că vrea să transforme perioada de criză economică în “oportunitate de relansare” pentru a-i reda Italiei “locul pe care îl merită” și “un rol de prim plan în Europa”, “în respectul multilateralismului”. Inițial el se va “consacra elaborării unui program împreună cu forțele politice care au acceptat să susțină acest nou proiect”. El se va întâlni cu reprezentanții acestora în următoarele ore și speră să-i prezinte președintelui Italiei lista executivului său “în câteva zile”. La finalul unui maraton de negocieri, s-a ajuns miercuri la un acord între Mișcarea 5 Stele, mișcare născută pe respingerea clasei politice și primul partid în Parlament (din primăvara lui 2018), și Partidul Democrat, prima forță de centru-stânga, pentru formarea unui nou guvern sub conducerea lui Conte. “Suntem într-o fază foarte delicată pentru țară și trebuie să ieșim cât mai repede din perioada de incertitudine politică creată de criza guvernamentală”, a spus el, după ce s-a întâlnit cu președintele Mattarella la Palatul Quirinal.

ONU vrea organizarea unui summit legat de situația din Amazonia

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a evocat, ieri, ideea organizării unei reuniuni consacrată situației din Amazonia, luna viitoare, cu ocazia Adunării Generale a organizației. “Situația din Amazonia este clar foarte gravă. Cerem mobilizarea resurselor și vrem să luăm legătura cu mai multe țări pentru a vedea dacă se poate organia o reuniune pentru Amazonia la Adunarea Generală din 20-23 septembrie, de la New York”, a declarat Antonio Guterres. Potrivit cifrelor, aproximativ 80.000 de incendii au fost raportate anul acesta în Brazilia, din care mai mult de jumătate în această zonă. Brazilia s-a declarat, în cele din urmă, “deschisă” unui ajutor financiar străin pentru a lupta contra incendiilor, însă a impus condiția de a controla fondurile

Augustin Lazăr, posibil consilier pentru justiție în Republica Moldova

Maia Sandu, premierul Republicii Moldova, a anunțat că fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, ar putea fi implicat în reforma justiției din Republica Moldova. “M-a bucurat faptul că domnia sa și-a exprimat de principiu disponibilitatea de a se implica în echipa de consiliere pentru promovarea reformei justiției din țara noastră”, a scris Maia Sandu joi pe Facebook după o întâlnire la Chișinău cu Augustin Lazăr. “Schimbările reale pot fi posibile doar cu sprijinul unor oameni integri, care dau dovadă de fermitate și curaj în lupta cu spălarea banilor și corupția mare. De un astfel de procuror avem nevoie în Republica Moldova și sperăm să ne putem baza și pe experiența și profesionalismul unor oameni ca Augustin Lazăr”, a mai spus Maia Sandu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.